Gå til innhold

Investorkilden

Medlemmer
  • Innlegg

    15
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Investorkilden

  1. Jeg har nylig kommet over en pen slump penger, ca 100k. Og skal ikke benytte meg av disse pengene det førstkommende året.

    Er det noe som er helt risikofritt, som vil gi større uttelling enn å bare la det stå på sparekontoen hos min lokale bank?

     

    Som Kontorstol sa, høyrente konto er nok det lureste. Ikke spekuler det bort i aksjemarkedet :) 

    • Liker 1
  2. Hørte på en rutinert investor, han sa at det ble pumpet mye dumme penger inn i markedet i form av indeks.

    Så er det jo også sånn at aksjer byttes ut i f.eks OBX indeksen med Norsk Hydro ut og Marine Harvest inn, og da må alle kjøpe dyre aksjer av de som går inn og selge billige av de som går ut. Men det jevner seg ut over tid så utslagene er kanskje ikke alt for store.

    Men er de fleste indekser stort sett investert i de mest omsatte og verdifulle selskapene som er notert på en børs sånn som OBX, S&P osv?

     

    Indekser kan settes sammen av hva som helst, men ja, det er flere indekser med store, likvide selskaper, enn motsatt tipper jeg, uten å ha noen tall å vise til.

  3. Den grunnleggende teorien er relativt enkel. La oss dele opp markedet i 2: Aktive og passive forvaltere. Per definisjon vil snittet av aktive eie nøyaktig det samme som snittet av de passive. De vil derfor, før kostnader, gjøre det like bra. I en slik situasjon bør derfor alle velge de billigste forvalterne. Men når alle har valgt passiv forvaltning oppstår det et problem: Det finnes ingen som selger unna overprisede aksjer og kjøper underprisede aksjer og prisene vil derfor ikke reguleres når plutselig f.eks. Norwegians inntekter går til værs. Når dette skjer vil en eller annen smarting kjøpe ekstra Norwegian-aksjer og komme godt ut av det siden de vil betale høyere utbytte fremover grunnet høyere inntekter. Da er man tilbake igjen til aktiv forvaltning. Dette kalles effisiens-paradokset(kort fortalt: hvis markedet er helt effisient bør alle kjøpe passivt, men hvis alle kjøper passivt er ikke markedet effisient).

     

    Jeg anbefaler deg å lese en bok som heter "A Random Walk Down Wall Street". Denne tar for seg gode investeringsstrategier. Hvis du er interessert i noe lesestoff mer spesifikt rundt hvordan aktiv forvaltning så vil jeg anbefale "Efficiently Inefficient".

     

    Godt skrevet! Effisiens-paradokset har jeg aldri hørt om, takk for det :)

  4. Holder på å gjøre opp en mening om aktive- versus passive aksjefond. Statistikken er ganske entydig mot aktive aksjefond, men jeg har funnet noen lyspunkter. For eksempel at aktive aksjefond kan være gunstig i små markeder, eller fallende markeder. Dette blir for spesielt interesserte! :)

     

    Jeg har lest Forbrukerrådet sin nyeste undersøkelse på temaet, og SPIVA sine undersøkelse. De er begge enige om at de fleste aktive aksjefond ikke klarer å slå indeksfond, og det å plukke ut de som klarer det er en veldig vanskelig oppgave.

     

    Håper å høre noen for/mot argumenter for aktive aksjefond, jeg prøver å gjøre det beste valget og da trenger jeg innspill! :)

     

    Hvis noen er interesserte i å lese innlegg er det her: https://wp.me/p9SNX4-EM

  5. Det er absolutt ikke et dumt spørsmål, og det kommer an på hvor mye tid du ønsker å bruke på det. Du kommer langt med et globalt indeksfond som f.eks KLP AksjeGlobal Indeks V (ev. KLP AksjeVerden indeks – som nevnt av Nimrad – om du ønsker emerging markets i tillegg), men om du vil gjøre det mer komplisert ved å styre vektingen selv med fond som favner smalere ville jeg nok først bestemt meg for en allokering, f.eks 50 %, 10 % EM, 20 % Europa osv. før jeg hadde søkt etter bestemte fond. I tillegg ville jeg nok satt meg inn i det å rebalansere porteføljen og ha en definert plan på hvor ofte dette skal gjøres.

     

    Investorkilden skrev et godt innlegg på sin blogg basert på en pdf jeg satt sammen etter å ha forhørt meg om forskjellige porteføljeutkast på dette forumet tidligere:

     

    https://investorkilden.com/2018/08/15/globale-indeksfond-portefoljer/

     

    Takk for det, hyggelig at du deler :) 

  6. Synsing er grunnen til at folk flest ikke bør kjøpe enkeltaksjer, og i stedet holde seg til fond. Om beløpet er så lavt at det ikke påvirker din økonomi at du taper alt (teoretisk sett) kan du bare holde på det og glemme beholdningen igjen. Et annet tips er å legge inn kursvarsel, så får du en sms/epost om kursen stiger eller synker til et gitt nivå. Da slipper du å plutselig oppdage at kursen har falt 40 %.

    Godt sagt!

×
×
  • Opprett ny...