Gå til innhold

KrisXX

Medlemmer
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av KrisXX

  1. Sverige har derfor fortsatt DAB-sendinger, som dekker en tredjedel av befolkningen var det vel, så dem holder da på enda borti der. Kjørte til Stockholm for et par måneder siden og fikk inn alle de 17 kanalene der lenge før ankomst. Så at Sverige har lagt ned DAB er det bare FM-lobbyen som fortsatt bløffer om. 

    Er du ansatt til å komentere og "brannslukke"negative DAB-komentarer eller? 

    • Liker 2
  2. Vel du er vist i DAB-menigheta. 

     

    Jeg sier ikke at de som vil sende på DAB ikke skal gjøre det.  Jeg sier at FM-båndet kan benyttes. 

    De eneste som ikke liker den tanken er de so er redd for at NRK skal miste markedsandel.

    I Oslo er flere store lokalradioer TVUNGET til å slå av sine sendere.  Hvorfor?  De betaler driftskostnadene selv, så argumentet som NRK brukte for å få slå av sine FM-sendere gjelder ikke.  De forstyrrer ikke NRK's FM-sendinger, så det argumentet gjelder ikke.  De må jo greie å bedømme selv om hvilke teknologi deres lyttere vil høre på, det er styrt av rene markerdkrefter. 

     

    Du ønsker Diktatur, Jeg ønsker frihet, I teknologivalg, for NRK, og for andre Radioaktører og så får lytterne velge hvem de vil lytte på.

     

    NRK har valgt bort FM, det har ikke andre, men NRK-lobbyen gjør det de kan for sørge for at de tvinges. NRK har ingen utgifter eller egentlig noe med hva de andre radiostasjonene ønsker å benytte av teknologi, på samme måte som Nærradioer ikke har noe med hva NRK velger.

     

    Jeg nevnte ikke alle de tekniske problemene med DAB, som er mange.

    * Utfall

    * Dekning

    * At DAB-båndet er i et militært frekvensbånd (NATO-bånd)som vil bli utilgjengelig i en spisset situasjon

    * Militære frekvenser som kan brukes ved militærøvelser, uten å spørre NRK

    * Lav båndbredde=Dårlig lyd. (Lurer på hva en lydteknikker med respekt for håndtverket sitt tenker, når det gode opptaket han gjorde blir sendt med 64kbit( -minus bittfeil)

    * Utrolig dumme mottagere, og dyre. Hvorfor må man Re-scanne?(manuelt) burde ikke det være noe mottageren gjorde i bakgrunnen uten at brukeren måtte bry seg?

     

    Om nye Nasjonale kanaler på DAB:

    Det er ikke muig for en Ny Ladnsdekkende kanal å etablere seg m,ed mindre:

    1) Den kanalen bygger opp et nasjonalt DAB-net på egenhånd, eller

    2) At en av de eksisterende lisenseierne gir slipp på eksisterende båndbredde(hvilket de ikke gjorde når en aktør prøvde)

    dvs. at en Ny Landsdekkende aktør må bygge opp et nytt nett.

     

    Så da holder mitt argument om at det er en Veldig høy terskel å bli et reelt alternativ til NRK på DAB(-).

     

    FM-kanaler og DAB-kanaler:  KAnaler en Mangelvare????

     

    I Paris er det over 50 FM-kanaler. Det er altså et valg man gjør om hvor tett kanalene skal ligge på båndet.  Det er ikke andre naturlover i Norge, så det ville sikkert være mulig å ha langt flere her også, eller hva?

     

    På DAB er Båndbredde og Kanaler en invers avhengighet av hverandre. I dag er nesten alle kanaler på DAB allerede nede på 64kbit. Å øke antall kanaler færer til enda dårligere lyd.

     

    NRK og DABkanaler:

     
     1 BMG Test Ostlandet
     2 KISS
     3 KISSTORY
     4 NRJ NORGE
     5 NRK JAZZ
     6 NRK KLASSISK
     7 NRK mP3
     8 NRK NYHETENE
     9 NRK P1
    10 NRK P1+
    11 NRK P13
    12 NRK P2
    13 NRK P3
    14 NRK SPORT
    15 NRK SÁMI RADIO
    16 NRK Vær SØR
    17 NRK P1+ Østfold
    18 NRK P1+ Østlandet
    19 NRK P1 Østfold
    20 NRK P1 Østlandet
    21 P4 LydenAvNorge
    22 P5 Hits 
    23 P5 Hits Moss
    24 P5 Hits Sarp
    25 P5 Hits Frstad
    26 P5 Hits Halden
    27 P6 Rock
    28 P7 Klem
    29 P8 Pop
    30 P9 Retro
    31 RADIO NORGE
    32 RADIO ROCK
    33 RADIO SOFT
    34 Radio Øst 
    35 Radio Skjeberg

     

    16-av 35 er NRK.  så de har nesten halvparten.

    Men se bort fra kanaler som bare sender musikk og komprat...... Forventer du

    sterk samfunskritisk debatt på P7-Klem?  Eller på Hits, Hits Moss, Hits Sarpsborg?

     

     

    Plassmangel på FM?

     

    Current FM band in Paris

     

    Det var vel plass på FM-båndet i Østlandsområdet om man ville, tenker jeg.....

     

    NRK er vel den som har færrest kanaler på DAB, så argumentasjonen din går over styr bare der. Og det er nettopp ditt skrik etter "demokrati" som er noe av fordelen med DAB; nå kan langt flere enn før starte opp en radiokanal og kringkasting av denne. Med FM ble og er dette umulig, da det rett og slett ble fullt for noen år siden, spesielt på Østlandet hvor ledige frekvenser var en mangelvare. Idag får man inn snaut 75 kanaler med stort og smått på DAB i Østfold på de rette stedene, noe som vel er minst en firedobling fra FM-tiden. Dette er i demokratiets navn ja!  

     

    Og det er plass til mange hundre til på DAB. 

    • Liker 5
  3. Morsomt det kartet(laget av medlemmer i DAB-menigheta), Sverige er listet som et viktig DAB-land, men du bør kanskje sjekke andre informasjonskanaler

    F.ekx: https://radio.no/2017/12/sverige-folger-med-pa-norges-overgang-til-digitalradio/

     

    "Sverige har for tiden ingen plan for digitalisering av radio, og har satt videre implementering av DAB på is i påvente av land som Norge. Høsten 2017 ble riksdekkende FM-konsesjoner for kommersiell radio tildelt. Landet har tidligere kun hatt regionale kommersielle konsesjoner."

     

    Mye rare kommentarer her. Mange ser ut til å tro at DAB kun er et nett bygget ut i Norge. Det er svært langt fra sannheten:
    https://www.worlddab.org/country-information

    Det er andre land som også har satt sluttdato for FM. Feks Danmark.

    Og: "At its meeting on 29 June 2016 in Berlin, the German-French Radio Commission requested the German and the French Governments to ask EU Institutions to assist with EU-wide market development of digital radio, by making it mandatory for all new radio receivers sold to be equipped with DAB+. "

     

    • Liker 1
  4. Det er flere ting som blandes sammen her.

    FM, DAB og NRK. 

     

    Først: Valg av dab er ikke et teknologivalg. Det er et Mediopolitisk valg som er styrt av sterke mediakrefter som har sett DAB-platformen som en egnet platform til å sikre at store eksisterende aktører(les NRK) skal sikre at de vil kunne holde på monopolet og å gjøre det praktisk umulig for en annen aktør å vokse fram til å kunne true NRK's posisjon til diktatorisk å kunne sette dagsordenen i Radioeteren.

     

    FM-båndet eksisterer. Det er bare at noen aktører har ønsket å ikke lenger benytte det, og i stedet sende på DAB. Den eneste grunnen til at FM-bondet ikke benyttes er at NRK ønsker å hindre at lyttere skal finne på å høre på andre en dem selv.

     

    FM-bånder er nå i stor grad ledig i Norge, og FM er i dag den bærende teknologien for Radio i hele verden, og kommer til å være det lenge etter at den siste DAB-senderen er slått av.  FM er en god og robust og god radioteknologi, på Sender og på Mottagersiden. Ikke la dere lure av Radio-Norge,Radio.no(eid av NRK) og NRK til å tro noe annet. Verden er ikke et hav av DAB med noen synkende FM-skip, men et hav av FM-Radio, med litt DAB-drivtømmer. 

     

    NRK har valgt det selv. Gjennom massiv lobbyvirksomhet og løgnaktige informasjonskampanjer i kanalene sine har NRK har vist hvilke makt de har, en makt som skremmer meg men ikke overasker meg. De driver for tiden å kaster/selger/Gir bort FM-senderne sine. Frata NRK adgangen til FM-netter i all fremtid. La NRK lide en sakte død på DAB(-)nettet. 

     

    Et demokrati trenger fri presse, også i eteren. Problemet med NRK's dominerende(monopol i praksis) posisjon er at de styrer hvem som skal ha tilgank til talerstolen i den offentlige debatt (Spesielt i Radio, der ingen aktør i dag er relevant) NRK er så stor og dominerende at de på egenhånd kan styre mediabildet. og det er ikke et sunnhetstegn.  Tenk om avis-verdenen var likedann? Kunn en nyhetsavis, og resten var kulørte ukeblader med småprat og musikkanmeldelser?  :-(

     

    Vi trenger debat og dekning av samfundet vårt fra flere redaksjoner enn NRK. Men inngangsbiletten i DAB er veldig stor. Det er ikke mange, om noen, som kan bygge seg opp til å bli et reelt alternativ.

    Jeg snakker ikke om kanaler som sender musikk og småpludring, men faktiske programmer og dypere samfundskritisk journalistikk.

     

    Nå er kanskje tiden inne til å gi eternen en Demokratisk ansiktsløfting, ved å la Lokale og Regionale Radiokanaler få bygge seg opp på FM-båndet. La det spire og gro, la selv litt ugress få gro, i demokratiets og ytringsfrihtens navn.

     

    Vi har en gylden sjanse til å endelig få Mangfold i radioeteren i Norge. Noe vi ikke har i dag.  

     

    NRK definisjon av mangfold i eteren er at NRK fyller DAB-netter med NRK kanaler.  Ganske latterlig. Mangfold betyr Mange uavhengige redaksjoner som ikke er kopi av hverandre og som ikke er tilknyttet samme tankesmie utfordrer hverandre. Vi trenger kanaler som faktisk tør å si noe annet og spørre andre spørsmål enn det NRK gjør.   

     

    I Demokratiets Navn .

     

     

     

    • Liker 4
×
×
  • Opprett ny...