Gå til innhold

Stigma

Medlemmer
  • Innlegg

    11 335
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Stigma

  1. Hei, jeg prøver å finne ut av hvilken caller-ID app i norge som regnes som den beste (av de som er gratis) for tiden.

    For bruk primært i Norge, Android, kun gratis apper.

    Jeg mener altså apper som 180, gulesider mm. Den viktigste funksjonaliteten for min del er at de er gode på å hente opp info om inkommende samtaler, og evt. kunne blokkere svindel og spørreundersøkelser automatisk. Ain't nobody got time for that 😛

    Jeg har brukt 180 appen en stund, og den er ok - men den kan også være litt slapp på å hente opp brukbar info i mange tilfeller. Jeg må veldig ofte inn og manuellt søke et nummer likevel for å se hvem som forsøkte å ringe - og da er jo litt av hensikten borte. Kanskje det finnes noe bedre? Jeg håper noen her kan spare meg tiden med å teste gjennom alle alternativene selv og gi meg noen annbefalinger :)

  2. Mulig dette er et idiotisk spørsmål, men hvordan reserverer dere den XF9005 tven? Jeg sitter egentlig å håper Q8DN versjonen kommer på tilbud da jeg er fristet av freesync og lavere input lag som den har kontra XF9005. Men hvis den ikke kommer på tilbud så kunne jeg godt tenkt med XF9005 til den prisen den går for nå. Jeg vet om jeg kjøper på nett at jeg kan benytte angreretten men det beste hadde vært å reservere en for så å kansellere ordren i tilfelle Q8DN kommer på tilbud, uten å må drive å styre med å shippe TVen tilbake og slikt. Noen som har tips?

     

    Reservere til lokal pickup er noe du kan gjøre på elkjøp og power - da kan du hente den opp til 24 timer senere. Dette står som en egen knapp ved siden av "legg til handlekurv", så det er rett og slett bare for de som ønsker å plukke opp direkte.

     

    Men du trenger ikke være redd - om du synes frakt er ok så har komplet samme tilbudet - helt frem til 26 eller 29 nov (tror jeg, best du sjekker nøyaktig sluttdato selv hos komplett). De har gratis frakt vel og merke, men noen foretrekker jo likevel å ha tryggheten med en lokal selger for en sånn stor ting - just in case du er uheldig og måtte reklamere på den senere så er jo det litt fordel å ikke måtte herje like mye med frakt.

     

    Elkjøp og power kan være de sluttr med tilbudet i morgen. power hadde tilbudet som dagstilbud - og elkjøp bare matcher de på pris - så de kan enten velge å beholde det ut til 26, eller kanskje slutte å matche prisen i øyeblikket power slutter....

     

    -Stigma

  3. De som har kjøpt XF9005 har gjort rett i det. Meg bekjent har det så langt ikke vært et bedre tilbud enn MasterCard-kampanjen til Power, når LG C8 lå til 14 990 før rabatt. Altså 11 990 kr etter. :) Tviler også på at LG C8 eller E8 kommer til under dette. Kuppet blir isåfall dersom 65-tommeren kommer med mye rabatt, for det har den ikke tidligere kombinert med MasterCard-rabatt tror jeg. 

     

    Høres ut som et kupp det.

     

    Jeg så ikke så mye på OLED denne runden selv. Jeg skal bruke det så mye til PC, browsere, youtube, desktop osv. at jeg enda er litt nervøs for innbrenning. Jeg vet at de har kommet langt på den fronten, men mitt bruk er liksom noe av et worst-case der visse elementer gjerne kan bli værende relativt stille på skjermen i dagensvis (browsere osv.). Tror jeg hadde blitt gal dersom jeg satt og var redd for det hele tiden mens jeg brukte den (om det var rettmessig frykt eller ikke).

     

    Tipper det nok blir noen form av OLED neste runde, men for meg denne gang - i min prisklasse - så virket LCD mest hensiktmessig enda. De har kommet langt de også tross alt.

     

    -Stigma

  4. Jeg reserverte nettop min egen XF9005 også. Nå har jo komplett tilbud på denne ut hele black-week, men elkjøp er enkelst for meg pga. fysisk nærhet - og de matchet bare prisen pga. Power gjorde det (så når power gir seg med dagstilbudet i dag så kutter kanskje elkjøp matchingen også).

     

    Den avgjørende faktoren blir egentlig pris. Når XF9005 er gjevnt over vel så god om ikke bedre enn Q8FN (EU) og Q8FN koster et par tusen mere så blir det ganske klart valg egentlig. Q8DN hadde jeg vært helt åpen for - men ikke til +6000kr når selv denne ligger tett i skulder med XF9005 i følge reviews.

     

    Nå er jeg ingen ekspert - jeg bare tar meg tid til å lese mye før jeg tar sånne avgjørelser. Tvi-tvi og håper alle blir fornøyd med valget. Jeg har ihvertfall ikke annbefalt noen noe jeg ikke annbefalte meg selv =P

     

    Vil bare nevne fort - det første du sikkert blir skuffet over på XF9005 er spradisk trege menyer. Ikke få panikk. Det blir mye bedre om du tar 5 minutt på å rydde vekk mye av det forhåndsinstallert app-rotet som du faktisk ikke har noen interesse i (sikkert 70%). For mye junk på menysidene er det som senker ytelsen til sist. Tenk på det som en forhåndinstallert PC - det kommer med litt bloatware du bør fjerne. I aller værste tilfelle kan du disable litt animasjoner og ymse effekter i menyene om du vil ofre det for ende raskere respons. Sonyen har ihvertfall mye options på den fronten :)

     

    -Stigma

    • Liker 1
  5. Må si jeg stusser veldig over at 65Q8F kun selges av Elkjøp og Hifiklubben, og ikke har hatt noen prisendring siden den ble lagt ut for salg.

     

    https://prisguiden.no/produkt/samsung-qe65q8fn-327588

     

    Har en XF9005 reservert på Power. Skal kanskje gå for den istedet?

     

    Som jeg har nevnt tidligere så er jeg helt sikker på at jeg så dramatiske prisendringer (som så veldig kunstige ut for meg) på Q8F (og Q87) modellene som nå har gått på tilbud via prisjakt sin prishistorikk for et par dager siden - men når jeg sjekker igjen så er alle disse dataene borte. Jeg aner ikke hvorfor. Går det i det hele tatt ann å jukse på dette? ... men jeg er helt enig i at urabbatete prisene er funkis som bare fy. Bare sammenlign litt med prisene iutlandet på disse og relaterte modeller som IKKE kom på salg, så synes jeg det er rimelig åpenlyst at disse urabbaterte prisene henger ikke på greip. Du ksal absolutt være skeptisk.

     

    Mitt råd: Drit i å se på "hva du sparer" beløpet. Det er hva du faktisk betaler som betyr noe.

     

    Det sagt, så er black-friday prisene på disse Q8 og Q7 modellene helt ok nå i forhold til hva de burde være. Det er gode tilbud, bare i ikke i nærheten sånne fantasikupp som de får det til å se ut som.

     

    Jeg vil si at XF9005 er litt bedre totalt sett enn Q8FN, mest pga. sistnevnte mangler skikkelig backlight of bruker endre edgelight. Skal du ha det i europa modellene må du ha den dyrere DN modellen (selv om FN har backlight i US... så være besvisst på dette når du leser reviews).

     

    Leser du på RTINGS så sier de mye det samme.

     

    Q8DN vs XF9005 derimot er mye mer close, og da har kanskje Q8DN et bittelite forsprag. Det spørs litt hva du synes er viktigst.

     

    - Samsung bedre på inputlag generellt (dog Sonyen gjør bra med PC spesifikt på 120hz fra det jeg hører med ca 20ms). Samsungen har også freesync. Dette kan være enten utrolig viktig for deg eller ikke viktig i det hele tatt avhengig av om du spiller på konsoll (eller AMD basert PC) som støtter dette.

     

    - Samsung OSet er veldig smooth, responsivt og polised. Sony bruker android OS og det kan være tregt (men blir betydelig bedre når du rydder opp i ymse junk apps). Android OS har fordelen med å være veldig fleksibelt i forhold til apps. Samsung's system regnes for å være blandt de beste "out of the box", men hvilken du foretrekker kan variere basert på hvor mye du ønsker/orker å customize ting.

     

    - Samsung er best på anti-glare, og det er viktig i lyse rom, spesiellt der hvor det er mye sollys. Sansynligvis hakket mer egnet til "lyse rom".

     

    - Samsungen har en edge på vibrant colors I HDR content spesifikt. Begge er dog meget gode

     

    - Sonyen er betydelig lysere. Det hjelpr også å motvirke lyse rom, men på litt annen måte.

     

    - Sonyen har sikkelig backlight og local dimming. Big deal, spesiellt for mørke scener og uniformitet. Bare Q8DN har dette hos Samsung. 48 soner på Sony, 40 for Samsung.

     

    - Sonyen sies å ha en edge i bildeprosessering, spesiellt bevegelseskompensasjon, men det er vanskelig å sette fingen på akkurat hvordan det slår ut uten å lese et indepth review. Begge er gode på dette punktet uansett.

     

    - Sonyen har generellt sett mer options for å customize bildeprosesseringen. Om det er vktig for deg pga. du er typen som skal justere alt akkurat nøyaktig som du liker det er opp til deg å bestemme...

     

    TLDR: Jeg vil gi Sonyen et forsprang i forhold til Q8DN innen typisk film. Samsungen et relativt stort forsprang for gaming. Q8FN er dårligere pga. edgelight, men fremdeles et godt valg dersom gaming er viktig for deg. Alle tre er solide valg. Jeg lener mot XF9005 selv av ymse grunner (jeg spiller ikke særlig konsoll).

    • Liker 1
  6. Og hva er forskjellen på KD55XF9005 og KD55XE9005 som Power selger?

     

    XF er 1 gen nyere enn XE.

    Ellers er de mye lik egentlig. Forskjellene går mest på at den nyere modellen har en bedre top-end x1 bildeprosessor og er lysere (som hjelper en del med dens totale HDR egenskaper).

     

    Ellers har jeg hørt noen anekdoter om at kanskje XE'en faktisk var hakket bedre på uniformitet, men ta det med en klype salt da dette bare har kommet fra et enkelt individ.

     

    Begge er gode modeller (XE'en var topp i testene forrige gang, og XF er top i testene igjen i år). Jeg vil tørre oå påstå at du ikke kan gå feil med enten eller av dem. Begge har backlight i stedet for edgelight.

     

    Avgjøreren bør være prisen. Jeg ville ikke kjøpe en XE ved mindre det var merkbart billigere enn XE'en. Den er tross alt eldre og mangler et par ekstra fordeler som XF'en har.

  7. Ja det er jo litt rart at Q8FN (32000) skal være dyrere enn Q9FN, (30000) så lukter litt prisjuks her

     

    Jeg sverger at jeg sjekket prisjakt sin prishistorikk og så at denne og den andre som var på tilbud nå lå på 1-2000 kr over nåværende tilbu i lang tid - for så og gå opp med nesten 10.000 i ca en måned - og så rase ned igjen til nå (tilbake til rett under normalen altså).

     

    Men nå jeg sjekker akurat smame nå på prisjakt så ser jeg ikke snurten til samme historikken.... jeg naer ikke hvorfor, men det er nesten så jeg mistenker gremlins i serverene....

     

    jeg mistenker med andre ord at disse urabbaterte prisene er kunstig høye. bare se på utelandske priser for sammenligning - det henger ikke på greip - og Q9FN'en er jo ikke på tilbud. Derfor er kanskje dens ujusterte pris nesten like lav som Q8FN'en (som normalt skal ligge mye høyere).

     

    Jeg er ingen konsirasjonsteoretiker, men dette lukter litt synes jeg.

     

    Alt i alt så vil jeg annbefale å drite i hva avslaget er. Juks eller ikke så er det egentlgi irellevant. Det er TVen du får til oppgit prs som betyr noe. Ikke at du får "SPAR 18.000!!!".

    • Liker 1
  8. Tror jeg går for Q8FN til 11990kr imorgen, men dette er den beste Q8 som er ikke sant?

     

    Nei, selv ikke Q8FN har backlight i norge. Dette er den gimpede euro modellen med edgelight (som er ganske skuffende når det tross alt er 8-serien som er "nest beste" hos Samsung)

     

    modellen med skikkelig backlight er Q8DN.

     

    Jeg sier ikke med det at en edgeliight modell er ubrukelig - men det er en ganske big deal. Du bør vite hva du kjøper. (og Samsung har faan ikke gjort det enkelt for oss denne gang).

  9. Så på den selv, ser ut som det er forskjell på Q8DN (som ble testet på tek.no og ikke har one connect) og Q8FNAT som selges på Elkjøp.

    Bedre enn XF9005?

     

    DN modellen er FN modellen + full array backlight med dimming (40 soner, litt mindre enn 48 på Sonyen)

    DN er med andre ord stright up bedre - og ganske merkbart, ihvertfall i de tilfellene der du mest merker bedre baklys (mørke scener eller marerittscenarioet - en grå ensfarget skjerm). Jeg er personlig litt skeptisk til å kjøpe noe med edgelight på dette tidspunktet. Backlight er bare så mye bedre (IMO).

     

    FN bedre enn XF9005? Jeg vil si nei, og RTING folka er enig, dog arguably er Samsungen fremdeles en bedre gamingskjerm for konsoll pga inoutlag.

     

    DN bedre enn XF9005? Jeg vil si det kommer ann på. Da er du ihvertfall opp i generellt sett samme bildekvalitet og det kommer mer ann på de andre tingene.

     

    bemerk at i US er vår DN modell samme som deres FN, og vår FN er en gimpet versjon uten backlight,.

    Ha dette i tankene når du leser reviews. RTING sier Q8FN er marginalt bedre totalt sett, men det de da egentlig mener er jo vår DN ....

    • Liker 1
  10. Sonyen er litt treg mtp. input lag, så ville ikke kjøåpt den om du skal spille mye på skjermen.

     

    Jeg hører at på PC kan du kjøre den på 120hz og ha en flott responstid på 18-20'ish ms, så det er litt avhengig av hva du skal bruke den til.

     

    For en konsoll derimot så er det rundt 30ms på gaming mode, hvilket bare er "ok - midt på treet". Jeg tviler egentlig litt på at det er nok til å plage noen i praksis - men om du er spesiellt kresen eller spiller competitive så er nok Samsungene klart best på akkurat det med konsoll gaming (i forhold til responstid spesifikt). Mne altså - om du er ultrakresen på inputlag så må jo man kanskje spørre seg hvorfor du spiller på en TV i det hele tatt fremfor en monitor :p Alle TVer er "dårlige" på inputlag. Det er bare forskjeller mellom hvor dårlig...

  11. Hva med QE65Q8F som Elkjøp selger for 13990,- i morgen, sammenlignet med XF9005?

    https://www.elkjop.no/cms/dagstilbud-tirsdag/black-friday/

     

    (Skal brukes til strømming og PS4 (RDR2, GTAV, osv))

     

    EDIT: https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q8fn-vs-sony-x900f/598/585#usage*4854!threshold*0.1

     

    OBS OBS: Når de snakker om Q8FN i utlandet så er det samme som Q8DN modellene her.

    Q8FN her i europa har IKKE full array backlight, og det trekker ned veldig mye. (DN modellene koster derfor også en god del mer).

     

    idiotisk at Samsung skal lage seg sånne "feller" der deres egne modellnavn er tvetydige, men slik er det altså. Q8FN er dermed ikke nødvendigvis vinner mot Sonyen - ihvertfall om vi diskuterer bildekvaliteten. Bare vær klar om denne fellen, uansett hvilket merke du setter din lit til.

     

    -Stigma

    • Liker 1
  12. Begge er gode TVer.

    Grunnen til at Sonyen kommer bedre ut på film har nok mye med at den har skikkelig backlight med local dimming. Samsungen bruker fremdeles gamle medtoden som er på vei ut - edgelight. Det gir noe uniformitetsproblemer + dårligere svart. Samsung har dette også - men da må du opp i DN modellene som er dyrere.

     

    Ellers har de yme fordeler og ulemper. Samsungen god på inutlag generellt (gaming), men Sonyen er god spesifikt på PCbruk på 120hz hører jeg, ellers litt midt på treet på den fronten. Samsungens smart-tv funksjoner er mye mer polished og responsiv dersom det er viktig for deg. Her henger Sonyen litt bak og det er verdt å bemerke seg for det er kanskje den dårligste delen av en ellers utrolig god TV. De har dog android-basert system så det er veldig mye kompatabilitet med apps. Det spørs veldig hva fokuset og bruksområdet ditt egentlig er.

     

    På bildekvalitet er de begge veldig gode generellt sett.

     

    Her er en video som sammenligner de direkte. håper det gir deg en pekepinn. jeg sitter og grubler på akkurat samme sak...

  13. Samsung 65" Q8FN kommer på tilbud til 14995 i morgen 20/11, mens Sony XF9005 allerede er satt ned til samme pris.  Har forstått det slik at Q8FN har kant-edge, som svekker evnen til å produsere nyanser i svart.  Merker at det er lett å se seg blind på den heftige prisreduksjonen til Q8FN (18 000), men det i seg selv sier åpenbart lite om selve bildekvaliteten.  Hvilken av disse to bør man gå for dersom bildekvalitet trumfer design, lyd og alt annet?

     

    Jeg sitter forsovidt og researcher det samme, dog sansynligvis mer i 55-tommer klassen. Det betyr vel kanskje at vi kan samarbeide litt?

     

    XF9005 har backlight med 48 dimmingsoner som du sier. Det er egentlig ikke så mye "detaljer" du mister uten local dimming, men heller det at det ikke blir skikkelig svart der det burde. Edgelight har også generellt sett mye mer problemer med uniformitet. Du må regne med at på en helt grå skjerm så blir det litt "clouding" or "flashlighting" i hjørnene. Dette er vel og merke ikke særlig merkbart i det meste materiale, men om du er sensitivt for sånt i mørke scener så er det jo en stor fordel. Skikkelig backlight er en ganske big deal IMO. Edgelight er totalt på vei ut for LCD. Skulle du hatt det samme på Samsung måtte du gått for DN modellen (i stedet for FN), men den koster jo mer...

     

    Samsung bedre på lag for spill, bortsett fra til PC, der er Sony'en veldig bra også (15-20ms og 120hz hører jeg folk sier den kan ta direkte fra en PC). Bare middels på andre typer inputs (som consoller).

     

    Begge skal egentlig være veldig bra på bilde ellers. Sonyen er kjennt for å ha topklasse bildeprosessering med veldig gode bevegelsesalgoritmer (og veldig sterk prosessor - x1 - samme som de mye dyere OLED tvene). Samsungen får mye skry for å ha utrolig sterke (vibrant) farger pga. QLED teknologien, men Sony's tech er noe i samme gate og den skal også ha veldig gode farger. Sony's smart-tv funksjoner og menyer er ikke like polished som Samsung - men de kjører også et androidbasert OS, så fordelen er at du skal ha gode muligheter for updates og skal kunne kjøre et veldig bredt utvalg med apps - jeg vil tro du kan nesten kjøre alt på den som du kunne på en telefon eller tablet.

     

    Jeg misterker at Samsung prisene er litt sketchy...og at de ble kunstig satt opp før de ble dumpet ned igjen dramatisk nå til black fiday - for før-rabatt prisene henger jo ikke på greip i det hele tatt. Jeg så også i prisjakt historikk at de plutselig hadde skutt opp i pris den siste måneden og egentlig lå på 1-2000 mer enn dagens black-friday priser før det. Men når jeg sjekker igjen senere nå så finner jeg ikke disse dataene i det hele tatt... ta det for det det er verdt. Det eneste som betyr noe er jo hvor god TVen er for det du betaler. Bare ikke bli blindet av "SPAR 10.0000!!!!" er alt jeg prøver å si :)

     

    Men dette er kanskje det som hjelper deg mest? En 30min video som direkte sammenligner de to.

    Jeg forstår det sånn at det er XF9005 de snakker om her. Det er litt varianse på modellnavnene avhengig av hvor de selges men disse skal være se samme så langgt jeg kan researche meg frem til ihvertfall...

  14. Litt offtopic men vurderer nå å gå andre veien. Fortell meg hvorfor jeg ikke bør gå for vannkjøling? Trodde det var mindre støy og easy overklokking uten problemer?

     

    High-end luftkjøler gir deg røfft sett samme som low-mid vannkjøling - spesiellt hvis du bruker AIO vannkjølere.

     

    Tingen med vann er at det er enorm forskjell mellom løsningene - akkurat som luft egentlig. Men i motsetning til luft så virker det som om folk ofte tror at bare det er vannbasert så er det mye det samme - men det er det ikke.

     

    Største hinder for en effekti vannkjøling er normalt radiatoroppsettet. AIO løsningene har normalt små radiatoroppsett som er "ok" men ikke noe mer. Du må nesten gå for en full trippel-rad om det skal ha noe for seg. Ellers kan du like godt gå for luft.

     

    I forhold til overklokking spesifikt så skal du ha litt realitiske forventninger - spesiellt på moderne CPUer. Det at du på (god) vann kan dra unna litt flere watt belasning enn på high-end luft gjør at du har litt mer termisk spillerom - men ikke forvent at det oversetter til noe spesiellt mer i stabile Mhz. Dagene der vi kunne skvise ut en ekstra Ghz av CPUene og forskjellene mellom kjølerene dermed var mye større er litt forbi desverre.

     

    Støy: ja og nei. Det kommer helt ann på oppsettet egentlig. Vifter må du jo ha i et vannoppsett også - og som regel flere enn på luft. Varmen må jo vekk et sted. Men viktigst så er jo en D15 veldig lydsvak allerede. Uhørbar på idle, og nesten det samme på moderat bruk (og mange spill). Du må nesten dra til på 100% all-core før det begynner å bli noe betydelig støy ut av det, og det er jo ikke normalt bruk (ihvertfall ikke av typen du typisk sitter forran maskinen for ihvertfall).

     

    I min mening er en D15 eller tilsvarende VELDIG bra for pengene, og skal være spesiellt kresen og veldig villig til å legge mye penger og tid inn i det du skal ha noe betydelig bedre. Bare tenk deg veldig godt om før du tar det steget. Jeg sier det som en som har eksperimentert med det meste gjennom tidene - fra vann, til peltier, til custom kompressorkjølere.

     

    -Stigma

    • Liker 4
  15. Vel, nå ligger faktisk 65 tommern til DN mye bedre ann enn FN på prisen uten tilbud.

     

    Vel, det var noe funkis med Samsung TV prisene - ihvertfall de som nå har gått på black friday tilbud.

     

    Jeg reagerte med en gang når det sto "spar 10.000" og "spar 18.000" på elkjøp, så jeg sjekket prishistorikken på prisjakt - og da fannt jeg at prisene på disse modellene faktisk hadde ligget rundt 1000 høyere enn dagens tilbudspriser i månedsvis, men så hadde de gått opp med f.eks. +10.000 i ca en måned før de plutselig stupte ned til black friday prisene. Hvis dette stemmer så er det jo bare lureri - og forklarer i såfall hvorfor disse modellene nå har så sabla høy standardpris.

     

    Når jeg sjekker med utenlandske selgere nå så skurrer det ihvertfall. DN skal ligge godt over tilsvarende FN modeller - både fordi de er rett og slett bedre tech, men også pga. de kom mye senere og har ikke fått tid til å prissige like mye.

     

    Men vel og merke - når jeg sjekker akkurat samme modllene nå på nytt så kan jeg plutselig ikke se snurten av denne historikken... Jeg er ikke mye konspirasjonsteoretiker, men jeg er rimelig siker på at jeg ikke har halusinert.... for jeg reagerte ganske sterkt på akkurat dette. Det er jo mulig at det kan ha vært en midlertidig tenisk feil, men jeg får det fremdeles ikke til å henge på greip med utenlandsprisene.

     

    Desverre har jeg ikke fulgt med i månedsvis på prisene manuellt så jeg kan ikke si bom basta hva prisene har sett ut som tidligere.

     

    -Stigma

  16. Noen som har trua på at det kommer tilbud på en diger luftkjøler til CPU? Lei av vann, gira på en D15 eller tilsvarende. 

     

    Noctua D15 er kongen, men alternativt se etter BeQuiet Dark Rock Pro 4. Disse er begge to skulder-i-skulder og egentlig veldig like på mange måter. Greit å vite i tilfelle du ser den på tlbud (jeg har ikke sett noen av disse så langt).

     

    En top-end luftkjøler som dette er minst like bra som enkle vannkjølere. For at det skal være vits med vann må du nesten være villig til å gå all-out med full-size tripple-radiator og custom oppsett - og dette er mye arbeid og penger for relativt lite gain. Kan nesten gå hele veien til en ambient vannchiller da IMO :)

     

    -Stigma

    • Liker 3
  17. Vær oppmerksom på at Rtings tester amerikanske modeller. Noen amerikanske Q8 modeller har Full Array baklys, mens den europeiske versjonen har edge..

     

    Ja, veldig farlig akkurat det. Q7FN i europa har edgelight. Q7FN i US har backlight. Tilsvarende modell for dette i europa er de som heter DN i stedet for FN, men fordi disse er mye nyere i forhold til utgivelsesdatoen (som ble forsinket i europa) så svir de mye mer på prisen.

     

    -Stigma

  18. Håpet på tilbud på et LG C8 da jeg har litt lyst til å prøve OLED. Men er primært til et spill rom jeg skal ha TV og da er kanskje Samsung QE55Q7FNATXXC et like bra om ikke bedre valg. Med tanke på ekstrem lav input lag selv i interpolation modus. Og den har automatisk gamemode funksjonalitet og FreeSync.....

     

    Noen som har kjennskap til denne? Ka du tro?

     

    https://www.komplett.no/product/998803/tv-lyd-bilde/tv-video/tv-er/samsung-55-qled-smart-tv-qe55q7fnatxxc#

     

    Dette er en jeg snuser på selv:

    https://www.prisjakt.no/product.php?p=4703552

     

    Nå skal jeg ikke ha den til spesifikt gaming, men den skal være bra egnet til dette også. Inputlaggen direkte mot PC når den kjøres i 120hz skal være noe av det raskeste i klassen (mye bedre i denne sammenhengen enn på andre inputkilder der inputlag bare er midt på treet, så det spørs litt om det er konsoll, PC eller hva det nå skulle være).

     

    Samsungen har freesync og generellt sett blandt de beste på inputlag dog. Bruker du freesync så er jo det velig bra å ha.

     

    Men mer generellt så får denne ekstremt god kritikk for bildekvalitet og skal ligge vel på linje med Samsungen om ikke bedre. Samsungen er for eksempel edgelit (som gamle metoden og har mye svakheter med mørke scener, clouding og flashlighting). Denne har full array backlight med 48 dimmingsoner. Ikke like mange som de aller øverste toppmodellene - men så koster de jo 2-3 ganger mer også da...

     

    Men Samsungen er en god TV bra egnet til nettop spilling, det er ikke å komme i fra det.

    Men er her vel og merke også Samsung Q8FN (serien over) til 12.000 på black friday fra elkjøp

    Desverre har ehller ikke Q8FN (EU) versjonen backlight (selv om samme modell US har det). Tilsvarende EU modell er DN (som er dyrere).

     

    -Stigma

  19. Hei!

     

    Jeg skal oppgradere prosessoren min, men vil ha best value for pengene.

    Ser på den nye generasjonen til INTEL (Coffelake)

    Men jeg er litt usikker på om "intel core i7-8700" vært de 700,- ekstra. i forhold til "Intel Core i5-8600K"

    (Merk at i5 er K verson ikke i7'n) vNår det kommer til performance.

     

    Lurer også på om i5'n (K) Kan overklokkes til å bli like bra som i7'n?

     

     

    "K" Står for at man kan overklokke? Og de uten "K" kan ikke overklokkes? :hmm:  :hmm: 

     

     

     

     

    Forskjellene mellom i5 og i7 er i grove trekk:

    - Ingen hyperthreading på i5

    - Større cache på i7

    - Mellom 8600k og 8700k så har også 8700k litt høyere boost frekvens ved stock

     

    Overklokker du så vil disse CPUene bli mye mer like. Alt tilsier at de stort sett klokker like langt og er ganske identiske, så da forvinner den siste forskjellen på listen mer eller mindre.

     

    Hyperthreading lar CPUen mer effektiv kjøre veldig mange tråder fordi den slipper å bytte inn og ut diverse pekere osv. når den går for å jobbe på en annen tråd. Det er nyttig og ha - men i praksis er det hovedsakelig workstation-type oppgaver som får betydelig ytelse fra det - altså encoding, tallknusing, mye virtualisering osv. I gaming og "vanlig bruk" er forskjellen "lite eller ingen" - så avhengig av hva du fkatisk skal gjøre med maskinen kan hyperthreading være "ganske viktig" eller "nesten meaningsløs". Jeg vil vurdere det som ikke fryktelig viktig for de fleste vanlig brukere. Trenger du det så vet du sikkert om det allerede.

     

    Mer cache er alltid bra å ha - men igjen så er det hovedsakelig i tungt workstation-type arbeid at det gir noe nevneverdig ytelsesøkning. Du vil grovt sett ha (eller ignorere) det for mye de samme grunnene som hyperthreading.

     

    For desktop CPuer er det K og X serien som kan overklokkes (har ulåst multiplier). Dette er litt forenkelet i den forstand at alle CPUer kan overklokkes selv uten dette - men det er ekstremt upraktisk, så sort sagt om du skal overklokke en intel så vil du ha en K (eller en X om du har mer penger enn du vet hva du skal bruke på).

     

    Prismessig så er utvilsomt 8600K betydelig mer for pengene, spesiellt om du ikke driver med encoding og tallknusing til vanlig. Prisforskjellen er stor (røfft +50% sist jeg sjekket) men forskjellene er små, spesiellt om du overklokker. Du kan realistisk opp til  4,8-5Ghz på begge litt avhengig av silikonlotteriet - og gitt at du har en anstendig kjøler. Gitt at du ikke delidder så er de kjennt for å kjøre noe varmt, så de er ikke akkurat egnet til OC på en stock kjøler.

  20. Dette er et rimelig teoretisk/akademisk spørsmål, for det får skjeldent praktiske konsevenser for vanlige brukere, og den underliggende fysikken er ganske kompleks. (og jeg er ingen ekspert bare så det er sagt).

     

    Fra det jeg har lest om det så er det før eller siden elekronmigrasjon som vil ta knekken på en CPU (og gradvis errodere stabiliteten ved en gitt spenning/frekvens). Tenk på det litt som en forkalket blodåre hvor det gradvis bygger seg mot en kortsluttning (veldig forenklet). Dette drives primært av spenning, men sekundært også varme. Det er sansynligvis et eksponensiellt forhold her mellom ekstrem spenning og levetiden vil jeg tippe.

     

    Det sagt - denne prosessen er så treg at det er ikke noe du trenger å være bekymret over. Ihvetfall ikke om du ikke ekstrem-overklokker med sinnsyke spenninger (som uansett krever veldig eksotisk kjøling de fleste av oss neppe har tilgang på).

     

    En stock CPU kan fint overleve deg, og om du i værste tilfelle skulle halvere den levetiden ved relativt aggressiv overklokking (men innefor rimelighetens grenser) så vil den fremdeles leve lenge forbi den datoen at den er totalt utdatert og verdiløs. I praksis har jeg aldri opplevd eller hørt om en CPU som har blitt drept av slitasje utenom et par anekdoter fra de mest ekstreme OC folka som prøver å sette rekoder o.l. Jeg har hatt et par CPUer over årene som har vært sterkt overklokket på vann og til og med kompressor, og jeg kan ikke si å ha merket noen målbar endring på dem selv over flere år (dog jeg har aldri pushet spenning på dem til absurde verdier). Det som faktisk dreper CPUer i praksis er stort sett fysisk feilbehandling/uhell.

     

    En CPU er en av de få delene i en PC jeg ikke vil se på en som en slitasjedel - og det er i praksis en av de siste tingene som vil feile. Lenge før det skjer så vil harddisker oppleve mekaniske feil, NAND minne vil slites ut, kondensatorer på alle typer kretskort vil lekke osv.

  21. Hei. Kjøpte akkurat ny pc, så starter med specs før spm.

     

    Ryzen 1600x (med en elendig kjøler, som fulgte med. "Alpenföhn Sella ")

    GTX 1070

    mobo; asus strix b350-f

     

    Lurer litt på temperaturer;

     

    Overclocket den til 3,9 med v1,38125 og alt er stabilt. 

     

    Mens jeg streamer og spiller samtidig kommer tempen opp i 70-75 grader. Den ligger nå mens jeg skriver og har noen programmer opp på 35-45 grader. Når blir det for varmt? 

     

    Takker for svar.

     

    Alle moderne CPUer har veldig god overheat beskyttelse, så det er stort sett umulig at de faktisk når farlige temperaturer der de kan ta skade. De vil først thermal-throttle (redusere hastighet for å redusere varmen til akseptabelt nivå) eller i værste fall bare slå seg helt av (i tilfelle kjøleren skulle løsne og varmen går helt ut av kontroll).

     

    Så jeg vil si at i grunn og bunn er det for mye varme dersom:

    1. Du får thermal throttling når du utfører de mest krevende oppgavene dine i "vanlig bruk".  Uten å ha slått opp hva som er throttling grensen på en Ryzen så vil jeg si 75c nok er godt under dette. På intel skjer dette vanligvis ikke før minst 85-90c, og Ryzen er nok nær det samme vil jeg tippe.

    2. Du får ustabilitet (da typisk pga. du har en aggressiv overklokk).

     

    Det er jo viktig å bemerke seg i forhold til OC at både økt spenning OG økt frekvens vil begge øke temperaturen, og begge samtidig (typisk) vil dermed fort øke varmen eksponensiellt. Derfor blir det fort nødvendig med en bedre kjøler ved høy overklokk dersom du skal ha stabil temps i applikasjoner som bruker mange kjerner samtidig.

     

    Spilling + streaming er nok rimelig krevende. Sikkert blandt de mest krevende tingene du vil gjøre normalt. Hvis du ikke får thermal throttling med dette (sansynligvis ikke på 75c) så er det egentlig ok så lenge det er stabilt. Du vil sikert få litt throttling om du kjører en ren CPU-bechmark eller bruker alle cores for "tallknusing" som ved flertrådet video encoding - men igjen, om du fremdeler er stabil da så er dette egentlig ikke noe problem - og så lenge denne typen oppgaver ikke er noe du gjør veldig mye av så er det kanskje ingen krise om du potensiellt går glipp av en håndfull prosent ytelse akkurat i slike bruksområder.

     

    Det gir kanskje en god følelse å ha en kjøler som kan holde CPUen din relativt kald selv med maks teoretisk belastning, men "nødvendig" er det slett ikke. Det er ikke farlig, og for de fleste bruksområder så har det ofte ikke noen praktisk betydning siden du skjeldent når maks belastning på alle cores samtidig uansett - så om du er på budsjett så er det ikke sikkert du trenger å prioritere kjøleren.

     

    Det sagt - en god kjøler fra en kvalitetsprodusent (som Noctua f.eks.) som det er enkelt å få ny mounting hardware for til nye sokkler kan være en god langtidsinvestering, for kjølere holde veldig lenge og kan tjene deg vel over mange generasjoner av PCer i prinsippet. Du får jo også en del fordeler i forhold til støy.

  22. Høres merkelig ut at klarer å starte opp i det hele tatt om du har svidd CPU. Min erfaring tilsier at enten funker CPU ellers dør den helt.

    Det finnes sikkert unntak, men det høres litt mer i retning RAMproblem eller defekt installasjon. Jeg tror ikke jeg hadde gitt den opp helt enda, men det er jo opp til deg...

     

    En enkel god test er ofte å resett til default instillinger og så boote opp linux fra en USB. Hvis ting tilsynelatende fungerer da så utelukker det mange faktorer i feilsøkingen. En RAMtest er også lurt å kjøre. Defekt RAM forørsaker all slags tilsynelatende random problemer. Gjerne fra linux eller direkte fra bootup via en USB er aller best.

     

    Tviler litt på at du faktisk har hatt den på 1.7volt. De fleste BIOS vil neppe gå så høyt, du ville fått ekstreme varmeproblemer osv. Mange programmer kan vise feil/lese feil sensor. Det er bios instillingene du bør forholde deg til om du er i tvil (dog CPU-Z pleier å være pålitelig).

    • Liker 1
  23. Luftkjøling er mer en nok til å overklokke og Noctuas D14 er noe av det beste som finnes av kjølere - så om du allerede har denne så er det nesten ingenting du ikke kan få utført av overklokker innen rimelighetens grenser. Luftkjølere i denne klassen er ofte vel så bra temperaturmessig som mellomklasse vannkjøling. Skal du ha noen betydelig bedring må du gå til high-end vannkjøling med store radiatorflater osv.

     

    Behold det du har - ihvertfall intil du har overklokket det du vil og ser hva du har mulighet for.

     

    Vedrørende vifter så annbefaler jeg at du lar disse styres av hovedkortet. Hvis du har 3-pins vifter (som Noctua av en eller annen merkelig grunn enda bruker mye av) så må du ha en fanconnector som støtter spenningsstyring i motsetning til PWM. Gode hovedkort har ofte en eller to viftekontaker som har denne muligheten - så undersøk dette. Det optimale er jo selvfølgelig av viftene kan skru seg opp/ned ved behov og belastning.

     

    -Stigma

  24.  

    Ja, LM har mye å si. Helt unødvendig å delidde som oftest dersom du bare skal påføre vanlig TIM uansett..

    Usant :)

     

    Gelid extreme er vesentlig oppgradering, som er "vanlig kjølepasta"

     

    Dog lm er bedre.

     

    Uten lokk er best

     

     

    Det minner meg på - det var noe jeg ville spørre deg om.

    har du noe naked die erfaring med bruk av noe som calles en "die guard" ?

     

    Som dette:

    https://www.ebay.com/itm/CPU-Opener-Delid-Die-Guard-Cover-Compatible-4-6-7-8-Series-6700K-7700K-8700K-etc/273013161075?_trkparms=aid%3D555017%26algo%3DPL.CASSINI%26ao%3D1%26asc%3D20180214111925%26meid%3D3d5113b274e64d31924f17ab5a228540%26pid%3D100505%26rk%3D1%26rkt%3D1%26%26itm%3D273013161075&_trksid=p2045573.c100505.m3226

     

    Det virker egentlig som en veldig enkel og lur idè, men hvor godt det fungerer i praksis er jo litt vanskeligere å si.

  25. Lime på IHS eller en "kobber-Lid" er ikke å anbefale med mindre du ikke har tenkt å ha CPU lenge.

    Eller ikke tror du trenger å "reapply" hva du måtte finne på å bruke som "paste" mellom core og IHS. For det må du mer eller mindre jevnlig. Ihvertfall dersom "liquid metal" er brukt (utifra det jeg har forstått av det jeg har lest på nett).

    Jeg ser ingen poeng i ta risken med "liquid metal" for noen få grader forskjell,i forhold til de beste "pasta'ene" (f.eks. fra Thermal Grizzly).

    Presset fra festemekaniskmen på LGA er nesten unødvendig kraftig, så original IHS eller "kobber-lid" går ingen steder når festebøylen er montert.

     

    Velding skeptisk til at du må reapplye. Jeg har enda ikke sett eller opplevd et tilfelle av liquid metal som må reapplyes. Jeg er rimelig overbevist om at de tilfellene av folk som har opplevd en plutselig nedgang i ytelse etter en måned eller to etter delid + LM har gjort det pga. de har forsøkt å lime på igjen IHS - og limet har temisk ekspandert. Har aldri hørt om at lignende problemer har oppstått når folk har deliddet, rensket limrensene, og så ikke limt på igjen fra undersiden.

     

    Ellers om du har gode kilder som støtter det du sier så er jeg for all del interessert i å vite - men dette virker som en myte. Hvorfor skulle LM (og andre TIM) fungere fundfamentalt anderledes under IHSen? Nesten alle TIM kan ligge i åresvis uten meningsful degradsjon av ytelsen.

×
×
  • Opprett ny...