Gå til innhold

Anonymouss11

Medlemmer
  • Innlegg

    27
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Anonymouss11

  1. Leste du det også på Khrono? Hvis ikke, har du kanskje link til hvor du leste det?

    Tror det var på universtas eller noe sånt som snakket om at det er en egen kvote i seg selv.

     

    «De som søker på kvoten for alternativt opptakskrav må i tillegg til å ha bestått testen, ha et karaktersnitt på minimum 5,0 fra videregående skole for å komme inn.»

     

    Så dette blir en egen kvote for folk fra VGS, det vil si at det kun gjelder førstegangsvitnemål :/

  2. Så dette på khrono.no:

     

    — Hvem er det dere håper å fange opp med slik testing?

     

    — Vi ser for oss at kvoten fra testingen kan øke mangfoldet på studiet, og kanskje gi en sjanse til såkalte «late bloomers», de som lenge har hatt et sterkt ønske om medisinstudier, men opplever karaktersnittet som uoppnåelig, sier Os.

     

    Er dere sikre på at det er snakk om førstegangsvitnemål? For meg høres dette forvirrende ut for å være helt ærlig

    Ja helt enig i at det vil bli mangfold på studiet som igjen vil føre til mangfold av leger i fremtiden. De fremtidige legene vil da reflektere vårt mangfoldige samfunn.

     

    Jeg var ganske sikker på at det kun var førstegangsvitnemål, helt til jeg leste et sted at det vil være lettere for folk som har prøvd å ta opp fag lenge. Dette vil da sikkert også gjelde andregangsvitnemål da?

  3. Meh, tror ikke en test er en særlig god løsning på å få gode leger. Har man over 5 i snitt så vil jeg påstå at man allerede er "smart" nok til å bli lege. Problemet man møter på med "dårlige" leger er som regel: hvordan du blir behandlet, om du føler deg hørt, medmenneskelighet. Det leger gjør nå til dags er å søke opp symptomene og deretter gi en resept. Er jo for all del mer til jobben enn det, men det er en stor del av det. Det trenger man trenger ikke 160 IQ for å få til, heller sosiale antenner enn noe annet ting.

    Kunne ikke vært mer enig!! ???? har ikke noe mer å si om det heller, leger nå til dags gjør jo ikke noe særlig. Jeg tenker at den testen kan ha noe si ettersom hva den spørr om.
  4. https://www.dagensmedisin.no/artikler/2018/09/20/hva-er-en-godt-egnet-soker/ + Dette vil jo bare forverre situasjonen for de resterende 80 % som skal søke med karakterene fra VGS (høyere snitt). Eller har jeg misforstått? Altså vil ikke poenggrensene generelt gå opp, pga at man nå skal konkurrere om mindre plasser? 

    Ser perspektivet ditt. Det vil forverre situasjonen. 

    Det er slik at 50% søker med førstegangsvitnemål, mens de 50% søker i ordinær kvote (folk som har tatt opp fag).

     

    Men de skriver at det kun er 20% fra videregående. 

    Det vil si at 30% av de fra videregående søker med snittet sitt, og 20% vil gjennomføre testen (og ha et snitt over 5.0). 

    > Som et resultat av det, tror jeg også snittet vil øke, da det er veldig mange søkere som konkurerer om de 30%. Men snittet er jo allerede skyhøyt (ligger på rundt 60 skolepoeng, dvs et snitt på omtrent 6.0)

     

    Alt i alt påstår enkelte at testen er nødvendig, for idag er det mangel på det som kalles for gode leger. Hva en god lege er definert som, er ulikt fra de ulike spesialiseringene, men dere forstår hva jeg mener.

    Hva synes dere om hele opplegget? Vil vi få bedre leger i fremtiden på grunn av denne testen?

  5. Det kommer til å være delte meninger.

     

    Det er ikke helt sikkert om dette vil bli tatt videre, men hittil er det bare et forslag som er i høring. Vil dette være gode nyheter for noen? Eller blir det vanskeligere å konkurere om de mindre plassene? Opptakskravene til medisinstudiet er jo skyhøye. Derfor vil de tilrettelegge en test (UniTest) som kun vil være kvalifisert for 20% av søkerne med over 5,0 karaktersnitt fra videregående. 

     

    Høres ut som at drømmer kan gå i oppfyllelse for mange.  :w00t:

    Hva er deres meninger?

     

    Status: På høring

    Høringsfrist: 14.11.2018

     

    Universitetet i Oslo ønskjer å forsøke opptak basert på ein test (UniTest). Universitetet har foreslått at testen skal danne grunnlag for rangering av søkjarane i ein eigen kvote. Universitetet meiner at søkjarane i kvoten må ha ein karakterpoengsum på minimum 50, det vil si eit karaktergjennomsnitt på 5,0 frå vidaregåande opplæring. Kunnskapsdepartementet foreslår eit andre ledd i § 4-2, første punkt:

    (...)

    For opptak til profesjonsstudiet i medisin ved Universitetet i Oslo er det for studieåra 2019 – 2020, 2020 – 2021, 2021 – 2022, 2022 – 2023 og 2023 – 2024 fastsett ei forsøksordning med ein kvote på 20 prosent av studieplassane til søkjarar som består ein test administrert av Universitetet i Oslo.

     

    Universitetet i Oslo ønskjer eit slikt forsøk fordi dei meiner at poenggrensene for å få tilbod om studieplass på medisin er så høge at ei "rekke høgt motiverte og kvalifiserte søkjarar ikkje får opptak. Erfaring tilseier at utveljing gjennom karakterar aleine ikkje speglar det samla bildet av dei nødvendige eigenskapane ein person treng for å bli ein god lege,…" Universitetet har også vist til at dei fleste land i Europa har innført alternative opptakskriterium, og at alternative opptaksmetodar antakeleg kan føre til eit større mangfald "både demografisk, geografisk og kjønnsmessig".

     

    ( Kilde : https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horingsbrev---om-endringer-i-forskrift-om-opptak-til-hogre-utdanning-for-opptak-til-studiearet-2019-2020/id2612970/ )

  6. Nei, det er ikke individuelt.

    1P er repetisjon av ungdomsskolepensum, og eksisterer fordi en haug med elever knapt får ståkarakter. Om man forstår konseptet algebra, er stødig i brøkregning og potensregning, og syns geometri er greit, så vil 1P være ganske kjedelig, ettersom man repeterer nøyaktig det samme som var på ungdomsskolen.

     

    1T bygger videre på pensum av ungdomsskolen, du lærer å løse andregradsligninger, du får en introduksjon i trigonometri, logaritmer og potenser utforskes videre, derivasjon introduseres, og du lærer noe mer sannsynighetsregning. Dette krever at du har det grunnleggende fra ungdomsskolen på plass, og vil framstå som ganske håpløst om du ikke har brøkregning, algebra, og geometri på plass.

     

    EDIT:

    For eksempel forventes det at en i 1T kan forenkle chart?cht=tx&chl= \frac 3 5 * \frac 5 6 fra begynnelsen av, eller:

    chart?cht=tx&chl= -3 * 7 + 7 * 6 = (-3+6) * 7 = 3 * 7 = 21

    Så du mener at dersom jeg tar 1P så vil jeg få en toppkarakter med tanke på at jeg er god og stødig i de emnene du nevnte ovenfor? Jeg har hatt 1T, kom meg gjennom det. Lærte mye av det. Har S1 nå (og her driver vi foreløpig med algebra > noe jeg hadde i 1T og derfor føles det mer som repetisjon enn læring. ) Jeg føler at jeg er klar til 1P med tanke på algebra etc. men ikke økonomidelen (tror jeg kan lære den raskt da). 

  7. Jeg kan jo grunnleggende prosentregning, men jeg vet jo ikke hvor dypt de går i 1P. Må vell se litt må pensum først før jeg vurderer å ta det opp.

     

    Vil si at jeg får til det meste i brøkregning og de fire regneartene, men er usikker på hvordan det er i P

    , for jeg har jo ikke hatt P før ;P

     

    Hvis du vet hvordan 1P er så kan jeg ta andre spørsmål i samme slengen: Geogebra brukes ikke i 1P? Bare Excel?

  8. Uten vei og arbeid tror jeg du skal se bort fra friksjon i første oppgave og bare regne ut akselerasjon ut fra tyngdens akselerasjon.

     

    Edit:

    Bruk bevegelsesligningene for oppgave a

    Din antagelse om chart?cht=tx&chl=-R + S = \sum F er korrekt for senere deloppgaver

    Ja... Vi har ikke lært noe om vei og arbeid enda. Så vi ser bort fra friksjon i første oppgave. Jeg klarte det!! Du sa bruk bevegelseslikningene, jeg brukte Veiformel 1 for å finne farten som jeg igjen brukte til å dividere på tiden for å finne akselerasjonen. Fikk 1.3 m/s^2 noe som stemte med fasiten. Nå som jeg har akselerasjonen, blir resten av oppgavene mye enklere!! Tusen takk..

    Så man kan bruke bevegelseslikninger i dette kapittelet :o...

     

    Når du skal regne ut akselerasjonen her trenger du ikke å tenke på kreftene (bortsett fra å observere at de er konstante slik at du har konstant akselerasjon).

     

    Hvor stor må en konstant akselerasjon være for at et objekt som starter fra ro skal flytte seg i 0,60 m i løpet av 0,95 s?

     

    Resten av spørsmålene har du ikke inkludert, men jeg gjetter at du senere skal regne ut hvor stor friksjonen er. Da trenger du Newtons andre lov som du allerede har vært inne på. Når snoren og trinsen behandles som masseløse kan du betrakte snordraget som likt i begge ender av snoren.

    Ja tusen takk for hjelp! Fant det ut. 

  9. Jeg forstår ikke hvordan jeg skal behandle tiden og strekningen, for det er litt fremmed for meg.

    Kan jeg ikke bruke fartsformelen til å finne a?

    Jeg ser ikke hvordan newtons lover kan si noe om dette.

    Vet bare at newtons første lov ikke gjelder, andre lov hat ikke noe formel for tid eller strekning og tredje lov sier kun noe om kraft og motkraft .... hjelp :(

  10. Hei. Trenger hjelp med ergo oppgave B-2.7. Får ikke til å regne det ut og blander inn bevegelseslikninger fra kapittel 1.

     

    Bildet er lagt til som vedlegg.

     

    Hvordan regner man ut akselerasjonen? og resten av oppgavene??

     

    Prøvde å dele inn systemet i to delsystemer, altså kloss A og kloss B.

    Deretter forsøkte jeg å bruke newtons andre lov på Kloss A, men jeg har jo to ukjente!?

    Altså R og a er ukjent..

     

    Fikk altså

    -R + S = m * a som likning men tror dette er feil i og med at klossen beveger seg??

     

     

    Er det noe jeg mangler, noen av lovene som ikke jeg tar med i betraktning?

     

     

    Setter ufattelig stor pris for tiden deres og forklaringene! Forklar grundig, for jeg er ikke så flink i fysikk! Takk på forhånd :p

    post-486859-0-22206800-1538878465_thumb.jpg

    post-486859-1395724_thumb.jpg

  11. Det spørs bare hvor mye arbeid du legger i det. Synes du at 1T er vanskelig, så vil S1 også være det. Legger du mye arbeid skal du greie en toppkarakter. Etter denne perioden, med forhåpentligvis mye arbeid, vil du være bedre rustet til S1 og så får du en toppkarakter her også, og også i S2 ;). Eller så kan du jobbe deg opp til en 5/6 i 1P, med relativ lite arbeid, og ende på 3/4 i S1 og S2, noe som vil trekke snittet ditt enda mer ned. 

     

    Det er bare å kjøre på! 

    Godt perspektiv!! 

     

    Har jo selv hørt av mye av pensumet i 1T er det samme som i S1. Så du har rett i om hvis jeg jobber beinhardt med T, så vil det være til fordel for S1. Kanskje jeg bare skal forbedre 1T.. Jaja.. da er det bare å begynne, haha... 

    • Liker 1
  12. Du burde ikke gi opp 1T. Du har mer enn nok tid til å få 6eren, du må bare jobbe for det. Og det faktumet at du skal studere medisin betyr nok at du er en person som er villig til å jobbe hardt for karakterene (det må du også, pga. det skyhøye snittet :p). Det at du skal studere medisin betyr også at du trenger S1 + S2 eller R1. Jeg har ikke sett så mye på 1P-pensum, men jeg er ganske sikker på at en toppkarakter i 1T gjør deg mye bedre forberedt på S- eller R-mattepensum, enn det en toppkarakter i 1P gjør. 1T pensum er relevant både i S1 og R1. 

     

    Altså, etter min mening, så burde du ikke "lure" deg unna, du må faktisk ta tak i det og forbedre deg. Det vil lønne seg, det skal jeg love deg!

     

    Jeg tenker også å studere medisin (skal også begynne i 2. klasse), så jeg skjønner hvordan du føler det med tanke på karakterer! 

     

    Så, in my opinion: Ta opp 1T og gjør oppgaver til du kaster opp! (Start helst så tidlig som mulig, slik at det ikke krasjer med fagene du har i 2. klasse). 

     

    Her kommer det. 1T vil være fordel for S1. Hvis jeg jobber ekstremt med 1T / eller S1 så vil det være fordel for den andre matten. Men 1T er jo vanskeliig .... uhh. Dette valget kommer til å bli vanskelig å ta. 

  13. Asså hvis planen din er å studere medisin så sier det vel seg selv at du burde ta T matte? 

    Den har jeg hørt mange ganger, men det spiller virkelig ingen rolle hvilken matte jeg tar? Jeg skal jo ta S de kommende årene. Kravet for medisin er jo S1 + S2 (som tilsvarer R1). Jeg tenker på karakteren, for den må være høy slik at jeg får nok poeng for å komme inn på dette studiet. Derfor vil det kanskje lønne seg å ta opp 1P i og med at enkelte sier det er lettere å få en 6 der enn i T.

  14. Fikk 4 i 2P, kunne fått 5 hvis jeg hadde riktig på ett spørsmål til på eksamen... Lykke til... husker ikke hvem som er best på Youtube men det ligger masse mattehjelp videoer der.

     

    Hahaha takk. Jeg antar du hadde 1P også? Hvordan gikk det da? Og hvis du hadde 1P, la du inn mye innsats for karakteren du fikk? 4 i 2P er bra. Tok du opp 2P eller?

     

    Jeg bør kanskje ikke undervurdere 1P, men jeg har jo hatt 1T så jeg er fortsatt usikker. Men takk for hjelpen. Jeg håper det ligger uttallige videoer som omfatter pensumet til 1P på YouTube. Krysser fingrene :D 

×
×
  • Opprett ny...