Gå til innhold

Dag Roar Christensen

Medlemmer
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Dag Roar Christensen

  1. Fint innlegg som viser elbilene overlegenhet vedr energieffektivitet. Men, for å gjøre dette mer sammenlignbart bør man kanskje sammenligne med el produsert fra fossile brensler - f eks et gasskraftverk med virkningsgrad på ca 60%. Det øker energiforbruket til elbiler fra 0,55 til ca 1 TWh og det viser elbilen overlegenhet ' selv om kraften kommer fra fossil energi.

    • Liker 4
  2. Debatten om fremtiden for norsk oljevirksomhet er merkelig. Ut fra klimahensyn mener man at vi må sette en dato for å stenge ned vår olje- og gassvirksomhet. Er det noen som tror at det vil føre til mindre bruk av olje og gass i verden? Jeg tror det ikke og har ikke sett beviser for at så vil skje. Spørsmålet er da - går det an å tenke annerledes rundt videre drift av olje- og gassvirksomheten i Norge?

    Det vi kan være sikre på er at dersom vi stenger ned, så vil Norges økonomiske muligheter til å gjøre en forskjell på klimaområdet reduseres betydelig - rett og slett fordi vårt økonomiske handlingsrom blir mindre.  I stedet for å stenge ned bør vi bruke de store midlene som årlig tilføres den norske stat gjennom skatter, eierskap i SDØE og utbytte fra Equinor, til investeringer i fornybar energi og klimatiltak. Da utnytter vi betalingsvilligheten for olje- og gass på verdensmarkedet og kanaliserer disse store inntektene til tiltak som betyr noe for klimaet - langt ut over hva vi som nasjon noen gang ellers vil ha av overskudd til å bety noe for klimaet - vi kan omgjøre betalingsvilligheten for olje - og gass til investeringer for klima.

    Dette betyr slutt på ytterligere overføringer til Statens pensjonsfond utland, men det betyr ikke at vi slutter å investere i lønnsom og fremtidsrettet virksomhet. Vi får en investeringsportefølje som uavbrutt går til klimatiltak og vil sette Norge som et eksempel  for verden for hvordan det går an å drive dagens virksomhet og samtidig investere for å nå klimamålene. Det hele henger sammen med det jeg skrev innledningsvis og som jeg mener mange overser i debatten - at det ikke kommer til å bety noe for verdens olje- og gassforbruk om Norge slutter å produsere olje og gass.

     

    • Liker 3
  3. Hei

    Ref svaret fra Solcellespesialisten vedr verdi på strømmen. Det jeg forsøkte å få fram er 

    - at strømmen hovedsaklig produseres i sommerhalvåret når markedsprisen er lavest

    - at det man sparer på nettleien er den variable delen - ikke fastleddet. Om nye netttariffer vedtas blir dette enda synligere.

    Jeg synes solstrøm er viktig og flott, men synes dere som selger solstrømløsninger  må være mer edruelige med lønnsomheten. Når dere f.eks i svaret skriver at strømmen over året kostet 90 øre/kWh så er det feilinfo siden den dyreste strømmen er på vinteren når solproduksjonen er minimal.

    Skriver ikke dette for å være vrang, men ønsker mer faktabasert info. Har som nevnt solceller selv, ikke fordi det er lønnsomt, men som et lite bidrag til strømproduksjon fra fornybare kilder.

  4. 3 mrd var nå voldsomt - her har man regnet en verdi på ca 1 kr/kWh. Produksjon kommer på sommertid når behovet er lavt og prisen lav. For den strømmen bedriften kan benytte er verdien noe bedre fordi man unngår den variable del av nettleien og elavgift. Solstrøm er fint og bra - har 30 m2 selv, men solstrøm bør ikke selges inn på drømmetenkning om lønnsomhet. Akkurat nå leverer jeg 3 kW til nettet og får 5 øre/kWh. Ja, vet det er ekstremt, men vanlig sommerpris er ofte 30 øre/kWh, mye mindre enn 1 kr/kWh som Solcellespeaialisten legger til grunn i artikkelen.

     

    • Liker 1
  5. Merkelig argumentasjon fra statsråden om at det er for dårlig tid til å endre kravene om båtene skal være klare til 2021. Det er vel ikke problem å forlenge dagens avtale med et par år slik at vi får ny teknologi på plass - og gitt et skikkelig boost til leverandørindustrien. Utviklingen på dette feltet går nå raskt. Det må være helt feil å bygge skip med miljøløsninger som tilsvarer kravene i anbudsdokumentene og som skal seile til 2030 når leverandørindustrien mener det er langt større teknologiske muligheter enn det regjeringen har lagt inn i prosessen

×
×
  • Opprett ny...