Gå til innhold

leweeknd

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av leweeknd

  1.  

     

    Men skapte Gud det onde? Skapelsesberetningen oppsummerer jo slik: "Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var svært godt!".

    Ikke sikker på hva du mener her. Mener du at alt i verden som ikke er godt (f.eks. kreft) IKKE ble skapt av Gud, eller mener du at også det at et lite barn får kreft er godt, siden Gud skapte det?

     

    Det første. Jeg tror ikke Gud skapte det onde, men en verden der det onde er mulig og kan ta en plass.

     

     

    I forlengelsen av dette er tanken om at "Gud skapte meg slik". Om det gjelder alt og alle kan vi jo spørre om hvorfor vi da trenger frelse? Om alt er slik Gud ville ha det?

    Ja, og det er en av de sentrale spørsmålene som gjør at jeg ikke er en kristen lenger.

     

    Kan du si mer om det, hvordan du tenker da?

     

     

    Det motsatte er at både natur og mennesker ikke er slik Gud opprinnelig ville det. Da får frelsen og forløsningen en tydeligere mening - tenker jeg -

    Så du sier at Gud IKKE er allmektig, at all lidelse og ondskap kom inn i verden MOT Guds ønske, og at han ikke er i stand til f.eks. å hindre små barn i å få ødeleggende sykdommer? Det stiller jo i så fall Gud i et bedre lys: Han vil kanskje godt, men har ikke evnene til det. Men det er jo ikke dette vi lærer om den kristne guden.

     

    Jo, han er allmektig, men han bruker ikke all sin makt nå. Det henger sammen med det jeg sa før - i en verden som har gitt plass for det onde - i alle avskygninger - venter Gud med å sette foten ned. Grunnen er at mennesker fortsatt skal få svare på kallet til tro og erkjenne sin egen synd. Det er jo dette som er hele grunnlaget for evangeliet og kristen tro.

     

    Så gjelder dette "på makronivå" - verden sett under ett. For den enkelte kan Gud fortsatt helbrede og endre liv, men da først og fremst som tegn på at han er til og det som skal komme, som en oppmuntring i troen. Det er og slik undrene fungerer i bibelen, ikke alle ble helbredet, men alle fikk se Guds makt.

     

    Men, ja, det er nok mange som helst så at han tok bort all lidelse med en gang.

     

     

    Sånne utsagn som det der gjør at det koker over for meg, for å ta et enkelt eksempel - når man hver dag kan se små barn dø fordi de blir bombet og lemlestet, så er det helt OK for Gud, fordi de jævlene som gjør dette skal ha muligheten til å kunne "erkjenne sin synd"? Virkelig?

  2. Å huffda. Det gjorde nok vondt for alle i Teslamenigheten det.....

     

    Selg aksjene deres mens den enda har en verdi. Har sagt det før, jeg vet det. Men nå har fallet begynt.

     

    Men dere håper vel at Semien til Tesla skal forandre alt. Traileren med fantasirekkevidde og 10 tonn batterier til en pris Elon ikke vil gå ut med. Og som skal lades med en ultrahyperlader som trekker like mye som 1200 husstander, til en pris som ikke er i nærheten av realistisk. Jo, lykke til.

     

    Om 5 år er Tesla kun en batteriprodusent og underleverandør til resten av bilindustrien.

     

    Jeg tror også at når MB, Audi, BMW etc. kommer med sine elbiler til samme pris men da med interiørkvalitet som Tesla bare kan drømme om, så kommer de til å slite. Men foreløpig ser det ut som Tesla har "the winning hand". Blir spennende tider fremover nå.

     

    Når det gjelder den videoen så kan man finne liknende feil i nye Mercedeser også. Til og med Porsche har idiotiske "feil" som man kan peke på, det skjer faktisk alle om man drar frem forstørrelsesglasset og ser. Og de bilene koster LANGT mer enn en Tesla Model 3, betyr ikke at folk ikke kjøper dem. 

    • Liker 1
  3. For noen dager siden pusset jeg tenner, og syntes det smakte en blanding av tannkrem og såpe. Dagen etter gjorde det plutselig vond på høyre side av skinne mitt. Og når jeg undersøkte det videre så fant jeg en løs kjøttbit rett over visdomstannen min (den er halvveis vokst ut). Det ser litt ut som den løse biten treffer tannkjøttet mitt men det gjør den ikke. Den henger bare. Prøver nå og ta litt salt på biten for å se om den kanskje gror tilbake fortere. Men er helt fortvilet siden jeg har lest litt rund på nette for og kanskje ha litt mer peiling på hva problemet kan være, men det finner jeg ikke. Fordi greia men den kjøttbiten er at den gjør vondt og ikke selve tannen. Og når jeg for eksempel tygger så kjennes det litt ut spm jeg tygger den biten og da gjør det vond. Gjør også vondt og ha mye van i munnen eller blåse en ballong. Altså så lenge munnen er i bevegelse eller ikke så gjør det vondt. Er det noen som kanskje vet hva problemet er? (Forresten har tenkt til å oppsøke en lege hvis dette ikke forsvinner.)

     

    Anonymous poster hash: 6a933...a89

     

    Hvis det er en visdomstann som er halvveis ute bør du oppsøke tannlege. Kan da sette bedøvelse og enten a) fjerne denne tannkjøttsbiten som står i veien med bakterier under (trolig opphav til dine smerter slik du beskriver dem), eller b) evnt. trekke tannen. Viktigste er å få skylt godt under i mellomtiden. 

  4.  

    Blodtilførselen stoppes ikke, man får en vasokontraherende effekt i arteriolene (eller vene-siden, avhengig av hvilken type bedøvelse man bruker, som f.eks. citanest octapr.). Hvilke store komplikasjoner er det du sikter til? Grunnen til at man ikke vil sette det man kaller en mandibulær blokkade begge sider er fordi pasientene skal kunne tygge og spise i etterkant. Å operere to visdomstenner i underkjeven på én gang anses derfor som uheldig og utføres sjeldent (men det gjøres dog fra tid til annen). 

     

     

    Jeg er ikke tannlege, ikke lege. Jeg har vel mer indikert at blodtilførselen avtar litt. Har selv vært ganske hardt bedøvet på en side, såpass at huden i hake føltes noe kjøligere enn ellers. Dessuten så har familietannlegen fortalt meg at det kan begrense blodtilførsel. Jeg kan godt forsøke å spørre han igjen om dette ved en passende anledning. Men det du forteller om å kunne tygge og spise etterpå høres veldig logisk ut.

     

    Man bør også være forsiktig med å skylle munnen og å bruke sugerør etter tanntrekking i en periode for at blodet kan få koagulert og laget et beskyttende lag først. Ellers kan man oppleve å få dry socket, og det kan holde på i månedsvis. Siden det er sjelden at det sys igjen, så er dette noe de fleste står i fare for å oppleve om de er uforsiktige, eller uheldige. Det er svært ubehagelig å oppleve.

     

     

    To prevent a dry socket, you have to avoid the following for three days after a wisdom teeth extraction:

    • Drinking from a straw, smoking, or any sort of similar sucking action
    • Exercise
    • Coughing and sneezing
    • Swishing with water
    • Drinking carbonated beverages (soda, beer, sparkling water etc.)

     

    Read more at Ask the Dentist: https://askthedentist.com/how-to-heal-a-dry-socket/

     

     

    Anonymous poster hash: 4cf3b...10a

     

     

    Grunnen til at du ikke skal skylle etter ekstraksjon er, som du sier, at blodet skal kunne koagulere og dermed oppnå frisk sårtilheling og ben-nydanning. Dry socket ser man ofte hos kvinner >50år, av grunner man ikke helt vet så mye om ennå. Dry socket er en infeksjon i ekstraksjonsalveolen som kan være veldig smertefullt, men sjeldent det holder på i flere måneder. Uker kan være vanlig, men måneder har jeg aldri opplevd. Dette kan oppstå selv om pasientene følger alle råd du gir; man vet simpelthen ikke alltid hvorfor det oppstår.

     

    Å suturere etter å trekke tenner gjøres kun hvis man rifter opp tannkjøttet under prosedyren eller etter kirurgisk tanntrekking der man må legge et snitt i tannkjøttet for å fjerne underliggende ben. Vet ikke helt om det er det du mente, men å sy etter å trekke tenner bare for å gjøre det er IKKE gunstig - tvert imot gir det dårligere sårtilheling. Noen tilfeller umulig. 

     

    Grunnen til at man ikke skal drikke med sugerør er for å ikke treffe ekstraksjonsalveolen og forstyrre sårtilhelingen. Blodet skal ligge der som et "plaster". Alle rådene ovenfor som du viser til er egentlig bare råd for å holde det du spiser og drikker unna alveolen. Drikker man med sugerør på andre siden er det ikke et problem. :)

  5. Hei,

     

    Opererte her i 2016/2017 ut en visdomstann hos studenttannlegen.

     

    Jeg husker fra under operasjonen at det var er HELVETES lyd fra borren/kutteren eller hva det var, fordi de måtte dele opp tannen. Sånn intens høyfrekvent lyd som ikke ble bedre selv om jeg holdt i ørene.

     

    Gjelder denne lyden for alle, eller vil det kanskje være bedre å gå til en oral kirurg?

     

    Noen andre som har opplevd dette?

     

    Takk for svar.

     

    Anonymous poster hash: 153a6...b72

    En oralkirurg vil alltid være mye raskere enn en studenttannlege. Blir en annen kostnad selvsagt.

    Å bruke ørepropper vil hjelpe noe, men lyden vil fremdeles være ubehagelig, for slik som beskrevet av en annen bruker ovenfor, så ledes dette "internt" i kroppen.

  6.  

    Jeg er også blitt informert om at det å trekke 4 visdomstenner i en og samme bedøvelsesoperasjon er en stor risikosport. Dette har tannlegene lært i sine studier. Man skal trekke maks 2 på samme side. Det fordi bedøvelsen som når fram til hakeparti, kan forhindre blodtilførsel dersom begge trigeminus sidegreinsnervene bedøves på en gang. Det kan gi store komplikasjoner å stoppe blodtilførselen den lange tiden som bedøvelse vanligvis sitter i. Dersom bedøvelsen også har adrenalin tilsatt, så sitter den i normalt bare i enda lengre tid. Det er de to hovedtypene bedøvelse som finnes. Vanlig Xylocain uten tilsatt adrenalin og bedøvelsesstoff tilsatt adrenalin. Dersom bedøvelsen feilaktig treffer en blodåre og det er brukt adrenalin, så vil en kjenne hurtigere pulsslag i fra hjerte, det er noe ubehagelig, og er jo ikke helt risikofritt det heller. Dersom man også går på trisykliske antidepressiva, som kanskje ikke brukes like ofte, så kan det også oppstå særlige komplikasjoner dersom bedøvelse med adrenalin er benyttet. Det bør man informere tannlegen sin om, dersom man står på slik medisin.

     

    https://en.wikipedia.org/wiki/Trigeminal_nerve

     

    Anonymous poster hash: 4cf3b...10a

     

     

    Blodtilførselen stoppes ikke, man får en vasokontraherende effekt i arteriolene (eller vene-siden, avhengig av hvilken type bedøvelse man bruker, som f.eks. citanest octapr.). Hvilke store komplikasjoner er det du sikter til? Grunnen til at man ikke vil sette det man kaller en mandibulær blokkade begge sider er fordi pasientene skal kunne tygge og spise i etterkant. Å operere to visdomstenner i underkjeven på én gang anses derfor som uheldig og utføres sjeldent (men det gjøres dog fra tid til annen). 

  7. Jeg har litt talldata på inputlag, og ser at den nevnte LGen i spillmodus ligger på rett i underkant av 40ms, mens Samsung 7005 ligger på 40-50 ms. Begge deler er akseptabelt for konsollspilling. Billedkvaliteten har jeg ikke noen mening om, da dette i stor grad er subjektivt.

     

    Takk :) Står også oppgitt på nett at TVen (Samsung) er 50hz + 100 hz Motion Plus, vil det være "laggy" med gaming tror du? Ble sterkt frarådet av en venn å kjøpe 50 hz TV når det gjelder gaming... jeg kan dessverre svært lite om dette, har prøvd å lese på nett men blir ikke klokere.

     

    Så også denne LG Tven (https://www.komplett.no/product/925933/tv-lyd-bilde/tv-video/tv/tv-er/lg-55-uhd-led-smart-tv-55uj630v?offerId=KOMPLETT-310-925933#productinfo) har "nær 4K kvalitet"? Hva betyr det at den er nær 4K, men ikke helt 4K? 

  8. Komplett har denne samsungen https://www.komplett.no/product/916111/tv-lyd-bilde/tv-video/tv/tv-er/samsung-55-uhd-led-smart-tv-ue55mu7005?offerId=KOMPLETT-310-916111# til 8 989,- etter å ha tastet inn rabattkode singlesday1000.

     

    Den skal være veldig bra på både HDR, sortnivå og input lag.

     

    Du får også denne i 49" om du vil ha en som er litt rimeligere.  Den får du til 6 990,- etter rabattkode. (Singles day rabatten er kun i dag)

     

     

    Takker for svar. Blir litt i dyreste laget dessverre (har allerede en TV for netflix, film osv) da jeg kun skal bruke den til å game, men hva med denne?

     

    https://www.komplett.no/product/918927/tv-lyd-bilde/tv-video/tv/tv-er/samsung-49-uhd-led-smart-tv-ue49mu6175?offerId=KOMPLETT-310-918927#

  9. Hei,

     

    Ønsker en ny gaming TV (skal primært brukes til gaming), og vil gjerne ha 4K, HDR.

    Har sett på følgende:

     

    https://www.elkjop.no/product/tv-lyd-og-bilde/tv/55UJ635V/lg-55-4k-uhd-led-smart-tv-55uj635v?scid=SEM6268&gclid=CjwKCAiA3JrQBRBtEiwAN7cEGsfkcDncsmZJBi22lDoI-h48ZdvWP3rX4pcSo98NAbpJ8DRCSm5lkhoCAREQAvD_BwE

     

    Vil dette kunne være en god gaming TV? Har forsøkt å søke opp både "input lag" og responstid, men finner ingenting om dette på nett. 

     

    Budsjett ca 7K.

     

    På forhånd tusen takk!

×
×
  • Opprett ny...