Gå til innhold

trympet

Medlemmer
  • Innlegg

    12
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av trympet

  1. 23 minutes ago, barfoo said:

    Som kan bli stengt i det sekund du driver kommersiell virksomhet fra det. Det er stortsett brudd på T&C for omtrent alle levrandører.

    Hvis selskapet dekker mindre enn 50% av regningen, vil jeg jo være å anse som en privatperson i avtaleforholdet.

    Eksempel fra avtalevilkårene til Altibox:

    "Det er en forutsetning for Avtalen at Kunden er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet"

     Utover dette er det stor variasjon fra leverandør til leverandør.

    28 minutes ago, barfoo said:

    Forøvrig sier du ikke noe om hvilke systemer du har. Et realistisk alternativ kan være å leie kapasitet hos f.eks. Hetzner. Da må du manage løsning selv; de står for strøm og internett. Det er typisk en god del billigere enn å styre med å hoste det selv, med mindre du har mange systemer.

    Devops og loggdata. Jeg har krav om høy random write IO, noe som er vanskelig å få tak i, med mindre man bygger systemene selv. Co-location er det eneste som kan gi mening, men jeg er heldig som har billig tilgang til hosting, og hadde allerede en del eksisterende infrastuktur før jeg startet virksomheten, så velger jo selvsagt dette.

     

  2. 13 hours ago, NoBo said:

    Kanskje du kan skaffe deg raskere nett og viderefakturere AS-et? Hvordan gjør du det med strømkostnadene i dag?

    Dette er det jeg har vurdert å gjøre. Jeg gjør faktisk noe liknende med strømkostnader i ett av mine "locations".

    13 hours ago, NoBo said:

    Avhengig av hva serverparken din gjør så blir man fort veldig sårbar ved utfall (strømstans, ikke Internettilgang, HW-havari, kryptovirus etc.) på egen serverparken så det kan være lurt å se på helhetsbildet (TCO) og revurdere bruk av skyleverandør. Hvor lenge tåler AS-et ditt eks. å være uten tilgang til Internett uten at  du taper penger/Out of business?

    Gode innspill :)

    Big boy-utstyret er kun en sink til å sluke inn telemetry data. Resten er kun diverse devops-krav, VPS, etc. Det er ingen kritiske systemer, noe som gjør det ganske beleilig å ha det lokalt. Co-location er selvsagt noe som burde vurderes, og en god løsning, men pr nå gir det ikke noe økonomisk mening.

  3. 15 hours ago, mobile999 said:

    Skatteetaten er gjerne lite glad i AS uten ansatte, de mener at det skal være minst en ansatt (daglig leder). Videre er skatteetaten lite glad i at det ikke tas ut noe lønn, men det er avhengig av overskuddet av driften.

    Jeg har ikke behov for kapital. Verdiskapning i selskapet er mye viktigere for aksjonærene (meg). Dessuten jobber jeg ikke fast i selskapet.

    15 hours ago, mobile999 said:

    Jeg har inntrykk av at internett til en bedrift er ganske dyrt. Har du undersøkt prisen og sammenlignet med hva det vil koste med datasenter/sky?

    Tja, det kommer ann på brukskravene; jeg har behov for mye, rask solid-state lagring til Elasticsearch. Jeg vil tro at hardware-kostnadene er de største kostnadene.

     

  4. 16 hours ago, nirolo said:

    Som ved all dekning av EKOM-tjenester så må man gjøre en skjønnsmessig vurdering hva som er privat og hva som er tilknyttet virksomhet. Dette må alltid gjøres da man ikke får fradrag for mva knyttet til privat bruk. Det gjøres ved å vurdere den konkrete situasjonen. Lag gjerne et notat som beskriver hva du har kommet fram til og hvorfor.

    Det høres ut som en god start. Det tilsvarer mine eksisterende prosedyrer på alle utgifter.

    16 hours ago, nirolo said:

    Uten at jeg har noe erfaring med dette så vil jeg tro at det enkleste er om firma kun dekker det som er virksomhetsrelatert. Dvs hvis du finner ut at 2/3 er knyttet til virksomheten, så dekker virksomheten kun den andelen. Da legger du som privatperson ut for alle kostnader, sender inn nødvendig dokumentasjon til bedriften, bedriften refunderer 2/3 av kostnadene. Mva inkludert i dette beløpet kan bedriften så kreve tilbake i mva-meldingen.
    I dette tilfellet har du ingen privat fordel og det er ingen ting som skal rapporteres inn eller beskattes.
    Jeg ser riktignok et stort problem med denne løsningen og det er dokumentasjonskravet som er angitt, se https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/handboker/skatte-abc/gjeldende/elektronisk-kommunikasjon-telefon-mv/E-3.001/E-3.016/ Jeg vet ikke om det er mulig å tilfredsstille dette kravet i ditt tilfelle. SkatteABC snakker om telefonsamtaler, men internett er under de samme reglene. Hvordan dette evt skal dokumenteres vet jeg ikke. Kanskje skatteetaten kan svare på hva som er tilstrekkelig i ditt tilfelle.

    Godt poeng. Det letteste er kanskje å drite i MVA-en på dette, mtp på at "utgifter til faste avgifter som abonnement og lignende, anses ikke som tjenstlige utlegg, og kan derfor ikke refunderes skattefritt". Det er jo ikke snakk om veldig store beløp heller..

    Privat utlegg kan også gi meg hjemmel til å gå for et privat internettabonnement, noe som er vesentlig billigere enn bedriftsabonnement.

  5. 14 minutes ago, nirolo said:

    Du må vel splitte den kostnaden i to deler og fordele det på privat bruk og bedriftsbruk. Mva kan du kun kreve fradrag for i det som er bedriftsbruk og dersom bedriften betaler internett for deg er det en skattbar fordel som skal innrapporteres. Det beste blir antagelig at bedriften kun dekker det som er bedriften sin bruk.

    Takk for svar!

    Hvordan innrapporterer man en skattbar fordel hvis man ikke er ansatt? jeg betale arbeidsgiveravgift og melde meg selv inn som ansatt? 

    Hvordan kan jeg kvantifisere hvor stor fordelen er, mtp. hvor andelen som må beskattes?

  6. Jeg driver en liten virksomhet på fritiden. Virksomheten er MVA registrert og omsetter for om lag 500k i året, men jeg er ikke ansatt.

    I leiligheten har jeg datautstyr (servere og lagring) som tilhører virksomheten, og som er påskrudd 24/7. Båndbreddekapasiteten er snart oppbrukt, og jeg ser behov for å anskaffe raskere internett. Dette for å unngå å flytte deler av driften til dyre datasenter og skyleverandører.

    Internettet er altså ikke til hjemmekontor, men til drift av IT-tjenester (devops, hosting, etc.).

    Internett er inkludert i husleien, så hvis jeg ønsker raskere internett må jeg tegne et splitter nytt abonnement.

    Kan jeg ta denne utgiften på AS-et og føre det i post 14 på MVA-meldingen? Kostnaden er jo, etter min mening, til inntektservervelse, og naturalytelsen er svært liten.

  7. Litt usikker på hva du mener her, men i forberedelseheftet står det "for å få full uttelling må du i en av oppgavene kunne behandle innhold i indekserte variabler i flere dimensjoner". I JavaScript skulle vel dette bety noe lignende som f.eks:

    Array=[];

    Array[0]=["innhold"];

    Array[1]=["Mer innhold"];

    Array[2]=["Siste innhold"];

     

    Det du viste der var et eksempel på en endimensjonal array. En flerdimensjonal array er en array inni en array, og ser slik ut:

    const foo = new Array(5);
    const bar = [foo, 'baz'];
    

    I javascript er det lite hensiktsmessig å bruke flerdimensjonale arrays med mindre rekkefølgen på innholdet er helt tilfeldig, siden arrays ikke har noen key-value par.

  8. Det ser ihvertfall ut til at det er en god ide å øve på flytdiagram, testplan (en plan for å teste nettsiden din) og bilderedigering. For å nå en god karakter på eksamen vil det også være hensiktsmessig å øve på flerdimensjonale array-er, og gjøre deg kjent med dynamisk innhold, for eksempel lister som henter informasjon fra en array.

    Jeg er nysgjerrig på om en array med objekter vil gi samme uttelling hvis man programmerer i JavaScript. Veldig merkelig om sensorene låser deg til å bruke programmeringskonvensjoner som erstattes av andre metoder i JavaScript.

  9.  

    Nå som altiboks har tatt i bruk IGMP proxy for å få tilgang til IPTV, lurer jeg på om man kan konfigurere IGMP proxy i switchen min, på samme måte som de gjør i deres egen hjemmesentral?

    IGMP er ikke en lag2 protokoll, så IGMP proxy må kjøre på lag3 (på en ruter).

     

    På en lag2 enhet så kan man kjøre IGMP snooping, men dette er noe helt annet.

     

    Jeg har en ruter som støtter IGMP proxy. Må jeg grave rundt etter ip adresser osv som altibox tar i bruk til å sende ut igmp pakkene fra? I såfall er det dette igmp snooping brukes til? Kan jeg da få konfigurert dette på ruteren min med å fylle inn noen felt i configfilen på ruteren min?  Jeg antar at altibox ikke vil gi meg veiledning på dette siden jeg er privat kunde og bruker eget utstyr...

  10.  

     

     

     

    Kan jeg sette hjemmesentralen i Bridgemode (passiv wifi)?

    Nei. Den nye tv-løsningen krever at hjemmesentralen er på nett. Tv-løsningen kombinerer IPTV-signaler og internettrafikk, noe som ikke er mulig dersom hjemmesentralen står i bridgemode. Vil du bruke din egen ruter for å få bedre trådløst nett må denne settes opp som et rent aksesspunkt. Sjekk produsentens bruksanvisning for å se hvordan dette gjøres på din ruter. Benytter du Altibox WiFi Pluss vil denne bli konfigurert automatisk når du kobler den til en Altibox hjemmesentral.

     

    Det var da som F*

    Det vil jo også si at man mister båndbredde når noen ser på tv.

    I dag har man jo f.eks 100/100 dedikert til internett.

    Med den nye løsningen så deler man 100/100 til internett og tv (eller 300/300 evt 500/500).

    Om man da også mister muligheten til å bruke egen skikkelig router, så vil jeg ikke over på den nye løsningen før de har en løsning klar for oss som gjerne vil ha litt mer kontroll på nettlinja vår...

     

     

    Går det ikke fremdeles å bare sette disse VLAN ID-ene på egen router, slik at TV-trafikken tar den riktige veien på nettverket ditt? Altså at Altibox-modemet/routeren blir hengende bak din router, men hvor routeren din serverer tagget VLAN-trafikk videre til Altibox-modemet?

    Den nye løsningen bruker ikke VLAN tagging lenger. Er IGMP Proxy nå mener jeg.

     

     

    De to tingene (IGMP og VLAN) har jo absolutt ingenting med hverandre å gjøre. Det Altibox har gjort er å alltid la hjemmesentralen (forutsatt at man har en av de nyere sentralene, og ikke de steingamle) være en router (som NATer), og så kjører de IGMP proxy for å gi dekoderne tilgang til multicast-strømmene (som fremdeles ligger i et eget VLAN på fibersiden).

     

    Dette endrer seg ikke om man setter hjemmesentralen i bridge mode, men da får man eksklusiv tilgang til internett-VLANet på en av portene (som en utagget accessport) på hjemmesentralen. For de andre portene (som da kun er til TV) er hjemmesentralen fremdeles en router og DHCP-server, men gir kun tilgang til TV-VLANet.

     

    De nye dekoderne trenger også tilgang til internett, og derfor er de avhengige av at hjemmesentalen ikke er i bridge mode, siden hjemmesentralen da har mulighet til å route trafikken fra dekoderne både til TV-VLANet og internett-VLANet. Rent teknisk kunne Altibox ha fikset dette ganske greit helt fra starten, men antakelig var det en eller annen arrogant løk i en direktørstol som tenkte at kundene er sauer som ikke har andre behov enn det vedkommende selv mente de burde ha.

     

    Det lar seg gjøre å fikse dette selv også, men det krever litt mer oppsett og kunnskap, og man må ha utstyr som takler det.

     

    Har et spørsmål til deg. 

     

    Jeg har koblet fiberen fra veggen direkte inn i switchen min med en SC fiber modul. Før jeg bestilte den nye dekoderen tok jeg TV vlanet (101) og joina en port på switchen min til 101 untagged, koblet dekoderen min inn i den porten, og alt funka feilfritt. 

     

    Nå som altiboks har tatt i bruk IGMP proxy for å få tilgang til IPTV, lurer jeg på om man kan konfigurere IGMP proxy i switchen min, på samme måte som de gjør i deres egen hjemmesentral?

×
×
  • Opprett ny...