Gå til innhold

Tore Antonsen

Medlemmer
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tore Antonsen

  1. Skjønner at en artikkelforfatter om mobiltelefoner ikke kan så mye om kamera, men litt basiskunnskaper må man da kunne forvente at de har, om noe som er så viktig på en mobiltelefon som kamera.

     

    Hvordan kan et objektiv ha 108 megapiksler?

     

    Det er sensoren som har et visst antall megapiksler. Uansett... 108 megpiksler? Hvorfor?

     

    Neppe. Objektivet er en flaskehals lenge før oppløsningen. For ikke å snakke om hvor elendig pikselkvaliteten kan være på en mobilsensor på 108 megapiksler. Idiotiske 108 millioner punkter på en sensor på størrelse med en kvart lillefingernegl. Ville fått bedre kvalitet, mindre støy, og kunne klippet inn mye mer om sensoren hadde 10 megapiksler.

     

    Jeg trodde megapikselhysteriet til en viss grad hadde roet seg. Ikke i Kina, tydeligvis.

     
    Hvorfor? For at vi skal kunne få svært gode bilder ved høyere oppløsning enn 10-12MP.
     
    Denne telefonen har en stor sensor (1/1.33") og hver enkelt pixel er like stor som på de fleste andre for tiden (0.8µm individuelt og 1.6µm ved binning). Man kan ikke klippe inn mye på et 10MP bilde. TV-en min har et 8MP bilde.
     
    Der bla.a. Pixel 3 med sitt kamera (med en sensor på stusselige 1/2.55") har piksler på 1.4µm ved 12 MP, har Mi Mix Alpha piksler på 1.6µm ved 27 MP. Ser du ikke fordelen med dette da er det vel helst trass det står på.

     

    Edit: Gjorde all tekst lik.

    • Liker 1
  2.  

    De klarer jo å unngå overlapping på folk født i år 2000 og 1900. Samtidig, dersom man oppretter en fiktiv bruker med personnummer som inkluderer fødselsdato på f.eks. 60-tallet, er det neppe sannsynlig at de ikke klarer å ta hensyn til det i 2060, akkurat slik de må ta hensyn til gjenlevende fra 1960. Er nummeret opptatt/i bruk, så må neste nummer i rekka brukes.

    Tror ikke jeg klarer å henge med i svingene helt her.

    Hvem er "de" som skal ta hensyn til det i 2060?

    Her er det jo snakk om private legekontorer som tester ut sine systemer. Det er dermed vanskelig for noen å vite hvilke testpersoner legekontoret har brukt. Legekontorene har ikke hatt tilgang til folkeregisteret i alle år heller så før visste de ikke en gang hvilke personnumre som var i bruk allerede på en fiktiv pasient født i 01.01.01 f.eks.

     

    Merknad: Jeg er ikke fastlege selv så ikke ta alt jeg skriver for god fisk, men jeg har vært innom allmennpraksis i jobb tidlgere, og har dermed en liten oversikt over noen av systemene som blir brukt. E-resept blir jo også brukt av oss på sykehus nå.

    Pia som blir født idag, 010219 får personnummer XXXXX i folkeregisteret. Nå kjenner ikke jeg til deres systemer, men jeg tar den som en selvfølge at Pia uansett ikke vil kunne få de samme fem sifrene som Olga som også var født 010219, for hundre år siden, og fyller en særs rund dag i dag. Samme gjelder Ahmed som kommer til Norge, han får ikke samme personnummer som meg selv om han er født på samme dag. Folkeregisteret er tydelig i stand til å unngå overlapping.

     

    Så til neste utfordring.

     

    At det angivelig ikke er mulighet for folkeregisteret å opprette Fiktive Ola og Fiktive Kari Normann som tilgjengeliggjøres akkurat som den andre listen testpersoner inkl. Salve Johaug. Evt. at kandidatene i den listen gis fødsels- og personnumre, dersom de ikke allerede har det. Så lenge de tildeles dette, vil ikke noen ekte personer kunne tildeles det samme.

    • Liker 1
  3. "Pasienter" som Kalle Krank og lignende har blitt brukt i mange år ja. Det er en offisiell liste over testpasienter man kan bruke, men de skal kun brukes i såkalt "testmiljø", ikke "produksjonsmiljø".

    Fastleger har ingen mulighet til å teste ut ting i et testmiljø.

    Systemene er hele tiden live og koblet opp mot blant annet Helfo og e-resept.

    Det ingen måte å teste e-resept på uten å lage en e-resept. Spørsmålet da blir om man skal la være å teste på forhånd i det hele tatt i frykt for å bruke et personnummer som en gang kan bli tatt i bruk, og først prøve ut ting når pasienten sitter der på kontoret. Det er ikke bra nok i min mening.

     

    De klarer jo å unngå overlapping på folk født i år 2000 og 1900. Samtidig, dersom man oppretter en fiktiv bruker med personnummer som inkluderer fødselsdato på f.eks. 60-tallet, er det neppe sannsynlig at de ikke klarer å ta hensyn til det i 2060, akkurat slik de må ta hensyn til gjenlevende fra 1960. Er nummeret opptatt/i bruk, så må neste nummer i rekka brukes.

  4. Betaling med mobil er både raskere (slipper å taste PIN uansett beløp) og mer praktisk (slipper å hente fram lommeboka; mobiltelefonen har man nesten alltid i hånda uansett).

     

     

    Jeg har mobilen på innelomma og kortholder i ytterlomma, så for meg er det omvendt.

     

    Kortet på ytterlomma bruker bankaxept og mobilen bruker visa, som er voldsomt mye dyrere for brukerstedet som igjen setter priser.

     

    Dersom Vipps får tilgang til NFC i mobilene for betaling er det helt klart en fordel. Neppe umulig på android, andre gjør det allerede, men antageligvis bare å glemme på iphone.

    • Liker 1
  5. Digger heldekkende skjerm og null busslomme. Specs er også rimelig greit men som vanlig så er det vel på kamerabiten Xiaomi faller gjennom på?

     

     

    De siste to i serien har gjort det bra. Mix 2s og nå Mix 3.

    Mix 3 deler pallplass med Samsung sin Note 9 og HTC U12+

    Totalscore på 103 og underscore på hhv 108 og 93 for foto og video. Note 9 stod til 107 og 94.

×
×
  • Opprett ny...