Gå til innhold

Ole Marius Silset Brevik

Medlemmer
  • Innlegg

    6
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Ole Marius Silset Brevik

  1.  

    Er det noen grense for hva som kan leveres til strømnettet så lenge sikringene holder da? (...)

    Det er vel det store spørsmålet "alle" stiller seg om dagen?

    Mer enn bare sikringer som skal holde.. Er også et nett i bakken mellom husene, og sikringene er dimensjonert med tanke på samtidighetsfaktor.

    Anbefaler andre å ta en titt på Velanders-formel og tenke på hva konsekvensene er hvis store deler av nettet er dimensjonert etter den, og vi nå går over til sol+bilbatterier med høye laster:

    https://www.sintef.no/globalassets/project/smartregions/workshop/1_innledning_v2_sintef_ks.pdf

    Noen konstanter her til formelen på side 47:

    http://www.iea.lth.se/publications/MS-Theses/Full%20document/5392_Hur_dimensionerar_vi_framtidens_eln%C3%A4t.pdf

    k1 = 0,0003 og k2 = 0,05 bør man få optimistiske anslag. Hvis alle hadde ladet el-bilen samtidig har nettet godt under 1% av den kapasiteten man trenger. Lite sannsynlig.. Men noe å tygge litt på. Håper jeg tar helt feil på noe her.

     

    I tillegg er det estimert at i minimum 20% av alle trafoer vil ikke sikringen slå ut ved feil belastning av nettet:

    https://www.standard.no/Global/PDF/Elektro-NEK/Lavspenning/Elsikkerhetskonferansen%202015/1515-1545%20Bruk%20av%20AMS%20til%20å%20følge%20opp%20regelverk%20om%20spenningskvalitet%20-%20Helge%20Seljeseth.pdf

     

    De laveste tallene sier at det koster 9-33milliarder (svært optimistiske/lave tall) å få opp et minimum av kapasitet på de punktene man vet at det er for dårlig.

     

    Så spørsmålet i artikkelen om hva de skal gjøre med strømmen...

    Ja, godt spørsmål ville jeg si. Lurer jeg også på. Hvordan få el-bilen til å ta unna alt på solfylte dager, og garantere at den tar unna alt uten å brenne av noen kabler i bakken.

    Dyster utopi eller snart en realitet? Håper jeg tar feil, men ville ikke stolt på flaks.

    Ser ikke helt problemet. Med lokal produksjon av strøm i distriktene / bydeler. Vil jo spenning kvaliteten økes da strømmen er "kortreist" fra nabobygget. Og om skolen skulle bruke 50kw og levere produsere 150kw (100 i +) Så er det jo ikke slik at det går 50+150kw i kablene mellom skole/trafo. vil jo leveres 100kw til trafo. og om det er andre bygg på samme trafo vil strømmen gå direkte til disse. og trafo vil så og si gå på tomgang. (om leveranse er lik last på trafo) Og nå er vel strengt tatt en skole dimensjonert for mer enn 200kw uansett.

     

    Og i disse Elbil dager som du referer til:

     

    Lokal solcelle produksjon vil veie opp for belastningen av elbil-lading. (Så lenge vær/produksjon er tilstede) Så om f.eks 5/20 eneboliger i et boligfelt på samme trafo, er det stor sannsynlighet at disse 5 boligene overproduserer og ville kunne avlaste trafo. Da strøm går direkte til nabo. (trafo avlastes) og om natten da produksjon er lav/borte er jo den totale belastningen lavere også. Og med AMS målere kan dette overvåkes og kontrolleres :) på godt og vondt xD

     

    Kan også nevnes at max leveranse på "privat eid" strømproduksjoner er 100kw. (Kan være lokale bestemmelser)

  2. Beste jeg har hørt på lenge. Det store spørsmålet er vel om bedrifter/landbruk også kan benytte seg av dette.. Har 4-5 gårder som ønsker solcelleanlegg fra 30-100kw der UPS vurderes som energi lager til natt drift og "mellom backup til aggregat starter og kobler seg inn.. Og gårder finnes det mange av i Norge :)

     

    Hjemme blir det installert 15-20kw asap, om denne løsninger er innafor :)

  3.  

    Prøv med 'energi' i stedet for 'strøm' i første linje..

     

    Men jeg er fortsatt ikke heelt overbevist om at du virkelig kan Ohms lov..

     

    Det er jo forholdsvis enkelt, effekt er lik spenning ganger strøm.

    Spenningen måles i volt, strøm måles i ampere og effekten måles igjen i Watt.

     

    Det er derfor jeg skriver strøm, ikke energi

     

    Når spenningen i nettet er konstant, og effektuttaket øker, så øker altså strømmen også.

    Antall amper som leveres øker med syv ganger, som betyr at belastningen på nettet er syv ganger høyere.

     

     

    Effekten per lader øker, det har jeg ikke benektet. Men samtidig gjør 1 stk 350 kW lader samme jobben som 7 stk 50 kW ladere. Man trenger altså færre ladere, og totaleffekten er uforandret.

     

    Det er jo nettopp det jeg skriver, at laderen bruker like mye strøm som syv 50 kW ladere.

     

    Dersom man for enkelthets skyld har syv elbileiere som skal lade bilen sin, og de alle bruker en 50 kW lader på et 240 volts anlegg, så trekker de noe over 1400 amper fra strømnettet.

     

    Dersom du har syv elbileiere som skal lade bilen sin, og de alle bruker en 350 kW lader på et 240 volts anlegg, så trekker de nesten 10 000 amper fra strømnettet.

     

    Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at belastningen på nettet blir betydelig høyere, samtidig som tiden det tar å lade går ned.

     

    Du kan jo forsøke å ta en 1.5mm2 kabel, som tåler omtrent 2200 watt på 240 volts anlegg over tid, og så prøve å koble på en last på 15000 watt i ti minutter, å se hvordan det går med den kabelen.

     

    Står de syv derimot i kø, å lader bilene etter hverandre på en 350 kW lader i stedet for å samtidig bruke hver sin 50 kW lader, ja så vil selvfølgelig ikke belastningen på nettet bli større, men det var jo ikke poenget her, og for sistemann i køen vil det jo heller ikke gå noe raskere.

     

    Når alle landets "Salvesen" kjøper seg den største laderen de kan få for penger, slik at de slipper å vente unødvendig, så blir belastningen på strømnettet større, fordi de forbruker strømmen på et kortere tidsrom, som betyr at strøm (ampere) og effekt (watt) økes, mens spenningen (volt) forblir den samme.

    Ola normann kommer aldri til å kjøpe seg en 350kw lader hjemme. En 50kw hurtiglader har en listepris på ca 300 000+montasje/tilknyttingskost. Og fått anntydet 5gangen for en 350kw. Så her er det snakk om offentlige ladere. Hjemne bil 6-15kw være vanlig. Som tilsvarer f.ejs en jacuzzi/et par varmmekabler.

    (Funfact, daglig lading av 1,5millioner elbiler tilsvarer et økt strømforbruk på 3% i norge.)

    • Liker 2
  4.  

    Mange tror jo man trenger så mye effekt også, noe som fordyrer det hele. En bil som er parkert 12 timer per dag (de fleste er parkert mye mer) vil lade opp nærmere 30 kwt per døgn på 10 ampere, dette holder til å kjøre ca 20 mil per dag. Ikke mange kjører mer enn dette per dag, og noen lader på arbeid eller butikken i tillegg også så man får litt andre plasser samtidig. Stort batteri som Tesla reduserer behovet for lading, stikk motsatt av hva mange tror siden man har så stor buffer.

    Stemmer, dette er jo en av fordelene til nettopp zaptec, at man slipper at hele boligenheten legger enorme kurser hver. Personlig klarer jeg meg fint med 2,3kW og nedover. Har holdt på slik i snart to år uten problemer. Lader bare på hurtigstasjon når jeg er på langtur eller er på butikk med SuC.

    Fint med 10A /2,3kw Lading. om enn ikke trenger større effekt. ville bare nevne at det er viktig med en jordfeilbryter type B forran elbil. Da den lades med likestrøm, og likestrøm på avveie kan være farlig. Spesielt med tanke på at dc strøm kan mette vanlige jordfeilbrytere og videre ødelegge funksjonen på en annen kurs/elektroinisk gjenstand i boligen osv.

     

    Når det er sagt, så mener jeg at det finnes flere løsninger som ikke nødvendigvis er bedre. men, som er lettere å få innvilget i et flertall. Da hver enkelt koster eget lade punkt. m/kabel, måler og sikring. Kostnaden for borettslaget blir dermed en "samleenhet" som samler inn informasjonen om forbruket og strømlasten til enn vær tid i borettslaget. koster max 10 000 i utstyr + noen timer for montasje av måler. (Kan også være så uheldig at dagens måler kan brukes.)

    Og installasjon pr.uttak vill ligge på rundt 20 000. litt avhengig av bygget. Som kan monteres når hver enkel boenhet føler/har behov for det. Dermed fleksibelt økonomisk og i tidsperspektiv.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...