Gå til innhold

her

Medlemmer
  • Innlegg

    102
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av her

  1. Lett å miste oversikten her. Skal selv kjøpe ny bærbar pc som bl.a skal brukes til musikkavspilling (mp3) koblet opp mot receiver.

     

    Hva vil være beste løsning for musikk i stereo;

    • Bruke HDMI-utg på pc via TV som deretter er koblet optisk til receiver? (har ikke HDMI-inngang på receiver. Vil TV på noen måte konvertere lyden, eller går den uberørt gjennom TV til receiver med denne løsningen?
    • Bruke

    VGA-utg på pc til TV for bilde og SPDIF fra pc til receiver for lyd?

     

    Takknemlig for tilbakemelding.

     

    HH

  2. Er enig i at mange kompaktkamera kan gi gode makrobilder. Skal et speilrefleks matche makro til mange kompaktkamera, må det investeres i makro-objektiv.

     

    Canon har hatt gode makroegenskaper på mange kompaktkameraer. S3 IS gir f.eks mulighet til å komme inntil 0 cm fra motivet (forutsetter selvfølgelig at motivet da får lys). Mange fine bilder du har lagt ut, men synes noen var litt uskarpe og motivet noe ute av fokus. Er enig at du først ser resultatet godt nok når du laster ned bildene på pc, da du har små marginer for å lykkes med blinkskudd. Regelen må være å "fyre løs".

     

    La ut et makrobilde på foto.no i går. Er fornøyd med skarphet og detaljer av flua, men bildet ble kanskje noe mørkt når jeg hentet det opp på skjermen etterpå.

    http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bi...manbefalinger=1

     

    Makro er ganske gøy, og så lenge du ikke er på jakt etter ekstreme makrobilder, så kan du ha mye kjekt med et godt kompaktkamera!

     

    Her

  3. PMnormal har desverre rett når det gjelder kompaktkamera og begrenset mulighet for uskarp/blur bakgrunn i forhold til hovedmotivet. Når du zoomer inn, klarer ikke kamerat å ha største blenderåpning, f.eks 2.8, og den øker til f.eks 3.5. Se på spesifikasjonene på ditt kamera, så ser du største blender oppgitt på maks vidvinkel og maks tele. Problemet gjelder også for de fleste objektiver til speilrefleks (finnes noen svært dyre unntak), men den reelle blenderåpningen er som sagt større her pga format på bildebrikke.

     

    Det er muligheter for å få brukbare bilder med uskarp bakgrunn også på kompaktkamera. Selv om blenderåpningen minker når du zoomer, så vil dette i mange tilfelle allikvel gi uskarp bakgrunn dersom bakgrunnen er relativt langt unna hovedmotivet. Prøv å ta motivet fra en annen vinkel med en ensidig farget bakgrunn som er relativt langt borte, så blir det ganske så blurry.

     

    Her

  4. Her var det mye å ta tak i, men du skal ha kredit for å være ærlig innledningsvis. For det første; 400 D er også et digitalkamera, men et digitalt speilrefleks. En påstand fra min side; - du blir ikke seriøs hobbyfotograf i løpet av noen få måneder. Er du ivrig fotograf, og virkelig ønsker å utdype deg så kan vi snakkes om noen år :cool: Kanskje litt slibrig kommentar, men poenget mitt er at foto er en veldig spennende og inspirerende hobby, men det krever mye tålmodighet og prøving og feiling for å lære seg fotokunsten. Du blir aldri utlært.

     

    Kunne vært interessant å vite hvordan du har havnet på et av disse to kamerane, men lar det ligge da de begge er gode kamera. Begge kameraene gir mange muligheter for prøving og feiling med bl.a manuelle instillinger (da du lærer mest). Hovedforskjellen er kompakt ultrazoom (S5IS) og speilrefleks (400D). Anbefaler deg å lese Akam sin guide/anbefaling på "velge kompakt eller speilrefleks". Kanskje litt våglig anbefaling fra min side; velg S5IS eller et annet "avansert" kompaktkamera som du først kan lære deg opp med. Ikke invester i ekstrautstyr til S5IS da du allerede har et stort bruksområde i selve kameraet. Ønsker du å investere i ekstrautstyr, kan du like godt vurdere speilrefleks, men da trenger du fort mye kostbart ekstrautstyr som tele- og makroobjektiv for å komme i nærheten av det samme bruksområde som S5IS. Min påstand er at i dag velger alt for mange digitalt speilrefleks uten å egentlig få noe nytte av muligheten slike kamera gir. Har en sterk mistanke om at om noen år så begrenser fremdeles brukes seg til Auto og standard kit-objektiv. Uansett, - lykke til.

     

    Her

  5. Spesielt bilder tatt i skog blir dårlig, med dårlig treff på grønnfarge, for mye kontrast og utbrente høylys eller hva det heter. Dette skjer med litt for mange bilder til at jeg kan tro at det bare er fotografen det er noe galt med.

     

    Er takknemlig for tips.

    8885072[/snapback]

     

    Slike skogsmotiv med kombinasjon av lite lys og sterkt lys som enkelte steder faller ned mellom trær er vanskelige ja. Tror mange kameraer sliter med denne type bilde, men det kan være at noen takler denne dette bedre. Mulig at kameraer med flere fokuspkt samtidig vil "fordele" fokus og eksponering bedre? Fokusering (og eksponering) på mørke trær/busker i forkant før komponering av bilde gir fort utbrent høylys i bakgrunnen, mens fokusering på bakgrunn før komponering av bilde kan gi for mørke bilder av trær/busker i forkant. Prøv deg frem, men ja, det blir fort enten eller.

     

    Et annet tips er å prøve deg frem med justering av eksponering. Fokuser på trær/busker i forkant og still deretter ned eksponering med noen trinn.

     

    Lykke til.

     

    Her

  6. Artig. Et praktisk eksempel på det dSLR-folk får høre hele tiden, men som kanskje ikke snakkes om i samme grad for kompaktkamera (selv om det er et enda mer fremtredene problem der). Beskrives med ett ord: Diffraksjon.

    På så små sensorer som står i kompaktkamera vil diffraksjonsuskarphet bli et problem fra f/4-5.6 omtrent og er den direkte grunnen til at kompaktkamera ikke kan blendes mer ned enn det du sier her.

    Om du ikke bare vil akseptere at 'sånn er det bare' kan du lese mer om diffraksjon her http://www.cambridgeincolour.com/tutorials...photography.htm

     

    På den annen side, pga sensorstørrelsen, tilsvarer f/4 på et kamera med 1/1.8" sensor (typisk kompaktkamera), blender f/12 på et Canon 400d (1.6 crop) og f/20 på et fullformatkamera. Så dybdeskarpheten ved f/4 er med andre ord 'as good as it gets' på ditt kompaktkamera.

    8865673[/snapback]

     

    Takk for tilbakemelding ragamuffin,

    Ser ingen vits i å legge ut eksempelbilder nå da min mistanke om begrensning ligger i kameraet. Veldig oppklarende, og til og med med satt "diagnose" på problemet som tydeligvis også gjelder DSLR. Det er mao liten vits i velge mye lavere blenderåpning enn det som landskapsprogrammet automatisk velger.

     

    Vil legge til at jeg til tross for ovennevnte er fornøyd med landskapsmotiv-bilder på S3IS. Sjekket noen bilder fra skitur i sterkt sollys og da hadde kameraet faktisk i noen tilfeller valgt blenderverdi helt ned i f 7.1. Er også klar over at samme blendertall på kompaktkamera gir mer dybdeskarphet enn tilsvarende på DSLR, men var ikke klar over at forskjellen var så stor. Dette problemet er størst når jeg ønsker så stor blender som mulig (f.eks portrett), så gir ikke f 2.7 så uskarp/blur bakgrunn som jeg skulle ønsket.

     

    Takk igjen. Dette var nyttig teori!

  7. Hei igjen,

    Har dessverre ikke tilgang på eksempelbilder (slettet de etter nøye sammenligning med tilsvarende bilder på automatisk valgt blender/lukker). Kan selvfølgelig være tilfeldigheter her, men synes det har vært ganske så påfallende forskjell i bildeskarphet de gangene jeg har testet dette ut. Mistanken har jo blitt litt bekreftet når kameraet ikke selv velger lavere blender enn ca f 4.0 til tross for landskap-program og gode lysforhold. Skal få tatt noen testbilder igjen og legge ut eksempel med exif-info.

     

    Kameraet er forresten Canon S3 IS.

  8. Hei,

     

    På motivprogram landskap velger ofte kameraet minste blender f 4.0 selv på solskinnsdag. Dette gir relativt god dybdeskarphet, men ønsker enda bedre. Har testet litt med å manuelt styre blenderen til f.eks f 8.0 for å prøve å få enda bedre dybdeskarphet, men resultatet blir noe dårligere (litt mer uskarp over hele linja) enn automatisk valgt blenderverdi på både Auto, P og Landskap. Hvorfor? Må legge til at testene er gjort i godt lys, dvs at lukkertiden har vært mer enn kort nok til å kunne gi skarpe bilder selv ved valgt f 8.0.

     

    Er det andre innstillinger enn blenderverdi som er vesentlige for maks dybdeskarphet og samtidig best mulig skarphet? Sagt på en annen måte: hvorfor velger ikke kameraet f 8.0 på Landskap så lenge lysforholdene tillater rask nok lukkertid?

  9. Du har ikke brukt DSLR mye før den oppfatningen er endret ;o)

    For å si det på en annen måte; du skal ikke gå mange fjellturer med sekk på ryggen før du finner ut at speilrefleks nede i sekken og evt i tillegg objektbytte faktisk resulterer i færre gode bilder fra turen enn om du hadde et mindre mer tilgjengelig kamera :)

    Du må jo selvfølgelige ha utstyret tilgjengelig! Er ikke rare forskjellen om du putter semikompakten nederst i sekken heller...

    8777779[/snapback]

     

    For å være litt mer presis k-ryeng;

    Med S3IS kan jeg tillate meg å bære det på brystet og dermed ha det lett tilgjengelig. Det orker jeg ikke med et større speilrefleks og i allefall ikke med teleobjektiv. Et eksempel:

    Du er på fjelltur e.l. og oppdager et dyr. Først skal du ta av deg sekken, plukke frem speilrefleksen (som sikkert har normalobjektiv på fra siste landskapsbilde du tok fra toppen du nettopp var på) sette på teleobjektivet før du er klar til å ta bilde. Resultat: Dyret er borte/fuglen fløyet. Med S3IS vil sjansen for i det hele tatt å kunne få tatt bilde i situasjonen større.

     

    Vi er enige om at utstyret alltid bør være tilgjengelig, men for mitt vedkommende så vil aldri speilrefleks bli like tilgjengelig som f.eks S3IS

    Her

  10. Du har ikke brukt DSLR mye før den oppfatningen er endret ;o)

     

    For å si det på en annen måte; du skal ikke gå mange fjellturer med sekk på ryggen før du finner ut at speilrefleks nede i sekken og evt i tillegg objektbytte faktisk resulterer i færre gode bilder fra turen enn om du hadde et mindre mer tilgjengelig kamera :)

     

    Smak og behag hva en foretrekker, men basert på egen erfaring så er et kompakt ultrazoomkamera som S3IS mer allsidig til mitt bruk enn speilreflekskamera selv om jeg innrømmer gjerne gleden av å bruke et speilrefleks som fotoverktøy.

     

    Her

  11. FZ50 er jo noen hundre gram tyngre, og ganske mye større, men har samtidig en del ekstra funksjoner. Jeg er liksom ute etter noe et skritt videre fra kompakt, men er samtidig ikke sikker på hvor stort kamera jeg er villig til å kjøpe da jeg har tenkt å dra det rundt ganske mye.

     

    Ønsket selv et allsidig kamera som er lett tilgjengelig på bl.a fjellturer og størrelsen (kompakt) på S3IS var et ganske avgjørende punkt. Noe særlig større kamera enn dette blir fort upraktisk å bære over brystet på turer i tillegg til ryggsekk etter min oppfatning.

     

    Her

  12. Canon S3IS er et godt ultrazoom kamera. Sterke sider er bl.a bildekvalitet, optisk bildestabilisator, makro, rask autofokus, vridbar skjerm, videofunksjon med stereolyd og kompakt til å være ultrazoom.

     

    Av egen erfaring er jeg mest misfornøyd med dårlig elektronisk søker i sollys (vanskelig å se detaljer). Også vanskelig å treffe 100% riktig fokus på manuell fokusering. Tror en løsning med manuell fokusring på objektiv ville vært bedre, men dette ville gitt et større fysisk kamera. Fokusering av f.eks små dyr som fugler på lengre avstander kan være en utfordring på både automatisk og manuell fokusering, men dette gjelder forsåvidt også alle kamera, også speilrefleks med lang teleobjektiv.

     

    Har forsøkt en del fuglefotografering i det siste, og dette er et ganske krevende område. Både mtp tålmodighet og tekniske fotoløsninger. Krever innsikt, erfaring, mye trening og litt flaks for å få et godt resultat. Har noen ganger angret på at jeg heller skulle gått for en speilrefleks-løsning til dette formålet, men vet at mange med speilrefleksutstyr sliter med mange av de samme problemene som jeg har med S3IS. De har imidlertid "ubegrenset" mulighet til å fornye/investere i kostbart utstyr spesielt for formålet, men dette koster mye.

     

    Dersom du har bestemt deg for ultrazoom så tror jeg S3IS være et godt valg, men en slik komplett "alt-i-ett-kamera" vil alltid være et kompromiss. Hvis fuglefotografering er din store drøm, ville jeg heller vurdert speilrefleks og begynt å spare mye penger til ekstra makro for innsekt og lyssterk tele til fugler :)

    Her

  13. Hei,

     

    Ønsker i mange tilfelle å gjøre bakgrunn av motiv dus/uskarp for å fremheve motivet bedre. Typisk på dyrebilder. Er klar over at rette innstillinger under fotografering hjelper en del (stor blender), men har ikke utstyr som gir f.eks F 2.8 ved 300 mm.

     

    Ønsker ikke en bakgrunn som blir kunstig fjernet med annen farge, men som blir litt mer uskarp. Ser for meg en mulighet til å merke bakgrunnen og "softe" den litt ned. Hva heter denne funksjonen og finnes det gratisprogram som kan gjøre dette? Faststone, Gimp, Picasso?

     

    Her

  14. OK da kjøper jeg noe slik da: http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=322654

    8416951[/snapback]

     

    Ja, hvis du er av den utålmodige sorten (rask lading). Du klarer sikkert minst 500 bilder med de batteriene etter noen ladinger. Standard GP4 lader bruker lengre tid på lading (ca 18t) og er billigere. Har mest tro på langsom lading pga topp ytelse og skånsomhet i forhold til batteriene, men dette er kun egen synsing. Lykke til.

     

    Her

  15. Hvis problemet kun oppstår ved oppladbare batteriet, må det være batteriene og/eller laderen. Min erfaring med S3 IS (ant bilder kombinert med relativt mye menyklikking og gjennomgang av bilder):

     

    Standard ikke-oppladbare AA: 175 bilder

    Oppladbare 1800 mAh: Ca 400 bilder

    Oppladbare 2500 mAh: Ca 450 bilder*

     

    * Etter første oppladning av batteriene i lader. Forventes å øke til ca 500-550 bilder etter noen flere opp/utladninger av batteriene. Bruker en GP 4 lader som bruker 18-20t på å lade opp batteriene avhengig av strømstyrke.

     

    Her

  16. Portrettfotografering med diffus bakgrunn kan ofte være en utfordring. Noen løser dette best i bildeprogram etterpå. Prøv portrettprogrammet på S3 IS eller still blender manuelt til så liten verdi som mulig (størst blenderåpning).

     

    La bakgrunnen til motivet være så langt unna som mulig. Prøv også å zoom inn motivet i steden for å stå nærme, men dette kan igjen føre til automatisk mindre blenderåpning og dermed større dybdeskarphet. Lykke til.

     

    Her

  17. Er enig i at typiske "TV-tester" ofte er overflatiske og kan gi "best i test" resultat basert på helt annet grunnlag enn det forbruker ønsker. Synes imidlertid at samarbeidspartner Din side har gjort leksa si bra denne gang med omfattende test av de ulike ultrasoom-kameraene og funnet frem til fornuftige positive- og negative sider. Det fremkommer også av testene og programmet at samtlige modeller skorer relativt bra, men at de har ulike positive- og negative sider. Forbruker kan derfor selv velge hvilket kamera som er best til sitt behov.

     

    Og ja, - det er kjekt å få bekreftet at Canon S3 IS skorer så høyt selv om det er over 1 år siden det kom ut. Har selv kameraet og mener den elektroniske søkeren i sterkt sollys er den største negative siden ved kameraet. Dette ble også poengtert i programmet.

     

    Her

  18. Men jeg leste at den ikke har anti rød øye funksjon, så jeg lurte på om det er noen som har dette kamerat og har problemer med dette?

     

     

    Presisering. Ref mitt tidligere innlegg. Det som menes med manglende funksjon for røde øyne er mulighet i programvaren på kameraet i ettertid å fjerne røde øyne. Noen kamera har denne muligheten i selve kameraet etter at bilde er tatt. Hvordan dette fungerer i praksis vet jeg ikke, men det blir sannsynligvis tilsvarende som å fjerne røde øyne selv på PC.

     

    Her

  19. Hei,

     

    Canon S3 IS har antirøde-øyne funksjon, men den har jeg slått av. Som på de andre kameraene fungerer ikke denne funksjonen uansett, ref også Afseth. Min erfaring er at en slik funksjon forlenger tiden fra du trykker inn utløser (pga utsending av forberedende blink(er) for at øynene skal vende seg til kraftig lys) og at mange ansiktsuttrykk blir noe kunstige pga blinkingen i forkant.

     

    Skru opp lyset i rommet, eller gå utendørs for portrettfotografering. Evt fjerne røde øyne enkelt på PC i ettertid.

     

    Vil også nevne at S3 IS egner seg utmerket til gode portrettbilder utendørs da man kan zoome inn ansikt på avstand (pga lang tele) og dermed få mer naturlige portrett fremfor å stikke et kamera opp i ansiktet til personen.

     

    Her

  20. Kjedelig,

     

    Håper det ikke er en varig alvorlig feil. Merkelig at video blir ok.

     

    Har egentlig ingen gode råd utover at du tar kontakt med forhandler eller Canon. Regner med du har forsøkt å formatere minnekort? Prøv å endre oppløsning og/eller komprimeringsgrad.

     

     

    Fint om du gir oss en oppdatering på problemet etterhvert som du finner ut mer. Lykke til.

     

    Her

×
×
  • Opprett ny...