Gå til innhold

Bjørn bas

Medlemmer
  • Innlegg

    2
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Bjørn bas

  1.  

    Musk vil bygge en bane mellom LA og San Fransisco, 565 km for 7,5 mrd$. Om vi dropper å legge en bane over land og heller legger den i sjøen i en bue fra Oslo rundt vestkysten og trøndelag til Tromsø med avstikkere til hver by. Først de større som Kr.sand, Stavanger, Bergen og Trondheim og senere til mindre byer så kunne vi ha reist for brøkdel av tid og i kraft/CO2. Prisen vil bli høy, kanskje 360 mrd nok vist vi ser på hva Musk budsjetterer sin bane m. Men er det mye når en slik bane erstatter det meste av persontrafikk på fly, tog, og vei på denne strekningen? Hva koster vei, vanlig togbane og utvidelse av flyplasser i forhold. Det ville være en kjempe utfordring å legge et slikt før i sjøen, både med tanke på å legge et slikt 3 meter Ø, og sikkerhet, koblinger til avstikkere osv. Men er ikke vi ganske flinke på offshore da?

    Tid fra Oslo sentrum til Bergen sentrum ca 30min. Tromsø 2 timer....

     

    Tja, musk sitt forslag inkluderte ikke by til by, men utkant til utkant. En kan spekulere i om det er med vilje eller ikke, men størstedelen av kostnaden er det stykke Musk ikke inkluderte. Så byggkost per passasjer fraktet per time er lik som tog, potensielt mye høyere pga av sikkerhetstiltakene.

     

    MEN, hvis vi tar alle kostnader med vei, bane, fly og legger det sammen så kan det være at vi kan bytte det ut med hyperloop. Da har vi bare et absurd kapasitetsproblem da hyperloop som massetransport medium er ELENDIG. Og jeg valgdt med vilje å skrive det i store bokstaver. En vei har ufattelig mye større kapasitet en hyperloop, en toglinje har 10x kapsiteten til hyperloop (eller mer), en flybane har masivt mye større kapasitet en hyperloop. Og flere av dem har store fordeler, fly feks, har fleksebilitet og hvis et fly strander så stopper det ikke andre fly. Tog har høy kapasitet og lav driftkostnad og vei er mulig med omkjøring om der er et uhell (samt at du kommer deg fram til den minste avkrok)

     

    Så hva er best å gjøre? Satse alt på et prosjekt som ved en feil stenger hele transportlinja og ikke har sjangs med å få unna all transporten eller satse på flere prosjekter som også har vesentlig høyere kapasitet.

     

    Jeg mistenker mer og mer at hyperloop var lagd bare for å kunne selge flere biler, da han ønsket å hindre bygingen av toglinjen i USA slik at han kunne selge biler istedenfor.

     

    Det eneste stedet hyperloop har en shangs er der en ikke trenger å bry seg om samfundsøkonomiske problemer, så midtøsten er nokk det eneste regionen som noen sinne vil få en hyperloop, for resten av verden så er kapasitet og pris alt for høy.

    Ja, du har nok rett i at det blir en utfordring m kapasiteten. Selv om vi brukte 4 rør, så ville det bli for lite til å dekke bare flytrafikken fra og til Gardermoen. Men det sa de vel om de første flyene også; dyrt og dårlig kapasitet. Fordelen er tiden, det vil gå fortere å reise fra S banen i Oslo til Bergen med tuben enn til Nordstrand med buss... Artikkelen gav ingen kostnadsberegning heller ingen tids estimater på utbygging.

    Er det noen som kunne gi oss ulærde noen kloke ord på hva et slikt prosjekt ville ha kostet og hvor mye tid det ville ha tatt å legge et 3.000mm vakuum rør på en riktig dybde i sjøen fra Oslo til Tromsø (2200km)?

  2. Musk vil bygge en bane mellom LA og San Fransisco, 565 km for 7,5 mrd$. Om vi dropper å legge en bane over land og heller legger den i sjøen i en bue fra Oslo rundt vestkysten og trøndelag til Tromsø med avstikkere til hver by. Først de større som Kr.sand, Stavanger, Bergen og Trondheim og senere til mindre byer så kunne vi ha reist for brøkdel av tid og i kraft/CO2. Prisen vil bli høy, kanskje 360 mrd nok vist vi ser på hva Musk budsjetterer sin bane m. Men er det mye når en slik bane erstatter det meste av persontrafikk på fly, tog, og vei på denne strekningen? Hva koster vei, vanlig togbane og utvidelse av flyplasser i forhold. Det ville være en kjempe utfordring å legge et slikt før i sjøen, både med tanke på å legge et slikt 3 meter Ø, og sikkerhet, koblinger til avstikkere osv. Men er ikke vi ganske flinke på offshore da?

    Tid fra Oslo sentrum til Bergen sentrum ca 30min. Tromsø 2 timer....

×
×
  • Opprett ny...