Gå til innhold

stig-runes

Medlemmer
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av stig-runes

  1. Mye av dagens elektronikk er veldig avansert og vil kreve oppdatert kunnskap om det som skal repareres.  Uansett om det er en iPhone eller Samsung så vil det dukke opp problemstilling rundt garanti.

     

    La oss ta et tenkt tilfelle med en telefon som har IP67 eller bedre sertifisering.  Det blir byttet glass på denne men serviceverkstedet gjør en feil slik at det kommer fuktighet inn i telefonen.  Hvem har da ansvaret?  Kunden vil klage til produsent og si at dette bør ordnes på garanti (hvis det var innenfor tiden) mens produsent vil si at bytte av glass ble gjort av en ikke-autorisert/ikke-sertifisert teknikker.  

     

    Denne er bare en av mange problemstillinger som kan oppstå.  

     

    Reperasjon av biler er mer standard.  Det er en standard dataport (OBD2) for å lese ut feilmeldinger og sjekke status på alle sensorer.  Hvis "datahjernen" i bilen er ødelagt så byttes som regel hele enheten.  Elektronikk i bil er mye mer basert på komponenter.  

     

    Dersom jeg hadde hatt en dyr mekanisk klokke (som f.eks. Rolex) ville jeg ikke levert den til en urmaker som ikke var sertifisert og godkjent av Rolex.  På samme måte ville jeg heller ikke byttet batteri eller glass på en mobiltelefon med IP6x sertifisering dersom ikke verksted var godkjent for dette.  

     

    Det er da ingen grunn til at en profesjonell reparatør ikke skal kunne stoles på til å få telefonen til å bli like vanntett som før reparasjon? Det er da tross alt som regel mennesker som monterer disse telefonene i utgangspunktet, så det kan ikke være altfor magisk.Vanskelig for amatører uten trening, men sikkert helt greit for proffe med erfaring.

     

    Er en god del komponenter som kan byttes på telefoner også, selv om det selvsagt er mye som henger for tett sammen til at enkeltkomponenter kan byttes. skjerm/glass/touchId burde kunne byttes...

    • Liker 4
  2. Har hatt samme problem i lengre tid, og det virker faktisk som om det ikke er windows som er årsaken, ihvertfall ikke direkte; Såvidt jeg har klart å finne ut , blir ekstra tastaturoppsett installert og aktivert av tastaturdriveren. Tastaturet mitt har norsk, svensk og engelsk layout kombinert, og uansett hva jeg gjør i windows blir disse installert igjen etter en restart eller to. Det kan selvsagt være tilfelle at det er windows som spør driveren hvilke oppsett som skal støttes da, og at det blir gjort hver gang windows oppdaterer seg e.l, det kan forklare hvorfor de dukker opp igjen med ugjevne mellomrom.

     

    Har ikke klart å finne noen måte å forhindre oppførselen på, så har endt opp med at jeg bruker [Win]+[space] for å bytte tilbake til norsk når jeg oppdager at det er feil, og ikke har giddet å bruke mer energi på å finne ut av det. Men vurderer å skrive en daemon som automatisk bytter til mitt prefererte oppsett om den oppdager at det blir byttet.

  3. Så, hvis man aktivt og med vilje hjelper angriperen å omgå sentrale sikkerhetstiltak, så kan vedkommende ta over huset i løpet av flere timer.

     

    Ikke noe å miste nattesøvn over, altså.

     

    Verdt å tenke over, da en angriper kan jobbe uforstyrret med å bryte seg inn i huset ditt i flere måneder om du ikke gjør noe for å oppdage det ;)

    • Liker 1
  4. Et spørsmål til dere som har elbil: Kan man på noe som helst vis velge hvilken effekt man skal lade med? Dvs. fra kontrollpanel i bil eller på hjemmeladestasjon. Eller tar man ut maksimal effekt uavhengig av hva man selv ønsker?

     

    På ladeledningen til Leafen (ikke original, levert av importør) kan vi velge mellom 6A, 10A og 16A, utifra hva kapasiteten er der vi lader. Vi lader stort sett på 16A hjemme, og 10A når vi er borte, da vi har sett at sikringer fort kan gå om vi lader på 16A ...

    • Liker 3
  5. Batteri er fint det men det trengs en primærkilde som ikke tappes fra ledninger.

     

    Jeg sliter med å skjønne hva du mener med dette utsagnet... Hva slags "primærkilde" skulle man ha som ikke "tappes fra ledninger" ?

     

    Slik jeg har forstått det sliter netteierne med dårlig utbygde nett som ikke klarer å distribuere strøm til sluttbruker når man plugger i elbilen/starter stekeovnen, som igjen forårsaker lokalt spenningsfall. For meg høres det ut som det enten er behov for å bygge ut et mye kraftigere sentralt nett (som vil være så og si ubelastet mesteparten av døgnet), eller å bygge ut batteribuffere i de områdene hvor man har problemer med "brown-outs", slik at de kan supplere strøm når det sentrale nettet ikke klarer å levere.

    • Liker 1
  6.  

     

    Noe av moroa med motorsykkel er vel spenningen og faremomentet, og opplevelsen av å kontrollere eget liv? ( I tillegg til den frie følelsen av vind/fart?)

    Hvis ikke kunne man utstyre  syklene med veltebøyler rund baut, - med innebygde  sikkerhets-puter, som biler har.

    Sikkerhetstiltakene på moderne sykler merker du lite til før du nærmer deg grensen hvor de redder ræva di fra masse vondt. Er stort sett bare folk som ikke har kjørt moderne sykler som mener det fjerner noe av gleden ved å kjøre... Onkel blå og gamle tanter er rød i trynet lenge før du har pushet en zx-10r til den må trå inn for å hindre deg fra å gå over styret eller spinne ut...

    Jeg ser allerede 60 år gamle gubber på BMW GS som kjører ræva av meg på bakhjulet på regnvåt asfalt. De bare gir full gass de, så gjør selvfølgelig autopiloten resten. Stoler blindt på at udyret virker, med livet som innsats. Hva da den dagen han glemmer å skru på autopiloten, eller at systemet svikter....

    Har du kjørt wheelie på manuell modus, og fortsatt kjører wheelie som om autopilot ikke eksisterte, så har du faktisk en sjanse den dagen systemet svikter, eller du glemmer å sette brytern i rett posisjon.

    Grei tommelfingerregel: Kan du ikke kjøre 1000cc RR helt manuelt, så bare ligg unna uansett. Selv om du får det til, med autopilot.

     

     

    "Autopiloten", som du kaller ABS/TC-sytemene, er på som standard, og slås som regel på igjen når du skrur på tenninga dersom du skulle ha deaktivert dem en gang, så det argumentet faller bort ganske raskt. Ikke er det noen bryter man kan sette i feil posisjon heller...

     

    Dersom gamle gubber kjører ræva av deg på bakhjulet på regnvåt asfalt, så betyr det kanskje at de har litt mer erfaring på våt vei enn deg? Selv kjører jeg mye på bane med min, og klarer fint å kjøre uten TC, men pleier som regel å la det være på, da den hjelper meg å få mer ut av sykkelen f.eks opp av slakteren på RS. Det er også veldig morsomt å ligge med sladd på våt asfalt ... :p

     

    Det er forøvrig ikke det samme å kjøre med wheelie med og uten wheeliecontrol. Du må "ta i" og "satse" my mer for å få sykkelen opp, osv. Når noe we galt med TC/WC-systemene lyser instrumentpanelet opp som et juletrelys, så jeg tviler på at du ville ignorert dette og likevel prøvd på en wheelie, men om du gjorde det, og satset like hardt som man må med TC/WC på, så tror jeg du fort ville ligget på ryggen uten sykkell. Dersom du kjører wheelie med foten klar på bakbremsen, slik du burde uavhengig av TC/WC, kan det være du klarer å regulere den...

     

    På sykkelen min er det lettere å kjøre på hjulet med TC/WC avslått. De er der for å forhindre/begrense denne typen kjøring, ikke for å gjøre det lettere...

  7. Noe av moroa med motorsykkel er vel spenningen og faremomentet, og opplevelsen av å kontrollere eget liv? ( I tillegg til den frie følelsen av vind/fart?)

    Hvis ikke kunne man utstyre  syklene med veltebøyler rund baut, - med innebygde  sikkerhets-puter, som biler har.

     

    Sikkerhetstiltakene på moderne sykler merker du lite til før du nærmer deg grensen hvor de redder ræva di fra masse vondt. Er stort sett bare folk som ikke har kjørt moderne sykler som mener det fjerner noe av gleden ved å kjøre... Onkel blå og gamle tanter er rød i trynet lenge før du har pushet en zx-10r til den må trå inn for å hindre deg fra å gå over styret eller spinne ut...

×
×
  • Opprett ny...