Gå til innhold

Hjeeeelp

Medlemmer
  • Innlegg

    165
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hjeeeelp

  1. Hei,

    Jeg lurer på om noen der ute har erfaringer med å ta VGS-faget Sosiologi og sosialantropologi som privatist? Hvordan øvde dere i så fall til eksamen og hvordan gikk det?

    Jeg går per nå på siste året på videregående, og har aldri hatt sosiologi på skolen, men det ser relativt greit ut. Jeg vil ta faget som privatist for å dra opp snittet (trenger det for studiet jeg tenker å søke) - Så tror dere det vil være relativt greit å ta faget som privatist og få en 6er hvis man lærer seg sentrale begreper i faget og klarer å koble de til diskusjoner om samfunnsproblemer?

     

     

  2. Det holder med å tegne med gradskive. Læreren vår sier det ikke trenger å være spesifikt, så lenge du f.eks. tegner en 45 grader midt mellom 90- graderen og markerer vinkelen med 40 grader eller gjør om til radianer.

    Men er det ikke vanlig å tegne enhetssirkelen, også tegne inn vinkelen på f.eks. 45 grader i enhetssirkelen? Da får vi vinkel 45 grader i grunnstilling.

     

     

  3. Hadde vært fint om du kunne spesifisere hvilken skole du snakker om som har 4 i snitt, så er det kanskje noen her som har gått der eller kjennskap til skolen som kan si fordeler/ulemper ved den aktuelle skolen.

    Kan for øvrig si at det stemmer at Katta har mye konkurranse. Man kommer inn på en skole der alle har høy snitt, folk kommer gjerne fra klasser der de går fra å være "flinkest" i klassen med høyest snittkarakter til en klasse/skole der alle er på samme nivå som deg. Når det gjelder miljøet er jo Katta kjent som "sosse-skole", så det kommer litt an på hvordan du er som person, om du tror du hadde likt deg i det miljøet, og hvor vidt du liker å bli kjent med nye mennesker osv.

    Fordeler med den andre skolen, uten å kunne si noe spesifikt i og med at jeg ikke vet hvilken skole det dreier seg om, er at der kommer til å møte folk som har varierende snitt, noen kan ha over 5, andre rundt 4. Og nærmere skolevei kan faktisk også være viktig; du skal sannsynligvis på samme skole i 3 år, orker du å reise langt hver dag i 3 år? 

    Masse lykke til med valget! :) 

     

  4. Du er fortsatt langt unna nivået i matematikk der kun de med talent og hardt arbeid får det til, så hvis du jobber bra burde du få en god karakter.

     

    Prøv å lese to-tre underkapitler fremover i boka, ikke nødvendigvis grundig, men så du vet hvor du skal. Utenom det er det stort sett øving, og noe pugging (som de eksakte verdiene for sinus og cosinus for 0, 30, 45, 60, og 90 grader)

     

    Den er greit! Takk for tipset, setter pris på det! Skal jobbe hardt! :)

  5. Jeg tror egentlig ikke at R2 er så mye lettere enn R1, men standarden for R-løpet settes i R1, så du er mer vant med at det blir mer teoretisk og abstrakt når R2 kommer.

     

    Har hørt det fra tidligere elever som har hatt R1 og R2, men det kan jo godt stemme at de har bare tilegnet seg metoder de skulle bruke for å jobbe jevnt og godt med faget da de først kom til R2.

  6. Geometri i R2 går lite på å se mønster, og koker ned til enhetssirkelen og vektorregning om jeg husker rett.

     

    I R2 vil du bli godt kjent med trigonometriske, eksponensielle, og logaritmiske funksjoner. Det blir mye algebra og derivasjon, en god dose grenser, og litt rekker. Faget er i stor grad forberedelse for kalkulus på universitet/høyskole.

     

    Ja det kan stemme, det ser sånn ut i boka.

     

     

    For å bli flink i geometri må du, som i alt med matematikk, øve på oppgaver. Ikke la andre løse oppgaven for deg, da blir du aldri god.

     

    Jeg prøver alltid først selv før jeg ber om hjelp, men i fjor så merket jeg i hvert fall at jeg kunne sitte lenge uten å få fatt på geometri oppgavene, så endte opp med å spørre. Forstod delvis da jeg ble forklart oppgavene, men klarte ikke å gjøre liknende oppgaver igjen, så jeg lærte basically ikkenoe ahah, menmen kan bli enda bedre på dette i år! Tusen takk for tipset!

     

     

    Edit:

    Generelt sett vil jeg anse fysikk 2 som enklere enn R2, men det baserer seg på at du gjorde det bra i R1/F1. Du vil veldig fort merke at du har hull i ferdighetene i R2 og F2, for det er ikke tid til å repetere stort.

     

    Seriøst? Det var da rart. Jeg ville ta fysikk 2, men både fysikk læreren min og andre på skolen som hadde både fysikk2 og R2 i fjor mente at det ikke var lurt å ta fysikk2 uten å ta R2. Alle anbefalte derfor å ta R2, da de mente det var litt lettere enn fysikk2 men også mer relevant videre.

  7. Da jeg tok R2 for en del år siden var det et kapittel som omhandlet romgeometri og ett eller to om vektorer. Så ja, noe geometri er det nok definitivt i dag også. Den største delen omhandlet temaer i  analyse, dvs trigonometri, rekketeori, derivasjon, integrasjon og differensiallikninger. Etter min mening den viktigste delen. Men vektorer er også viktig, dog vil man behandle dette noe annerledes på høyere utdanning enn på vgs. Derfor er det ikke helt krise om man ikke blir flink i dette, annet enn at du kan miste en femmer eller sekser på det. 

     

    Jaa, jeg skjønner. Det er akkurat det som er problemet akkurat nå, trener 5 eller 6 ;) Menmen jeg skal gjøre mitt beste og jobbe jevnt med faget, så går det forhåpentligvis greit. Jeg kan jo avsløre at jeg endte med en 4er i R1, er det da mulig å nå 5er/6er i R2 hvis jeg legger inn mye innsats, og jobber jevnt og trutt?

  8. For min del var R2 enklere enn R1, og jeg har uten unntak hørt folk si det samme. Skal du ha fysikk 2 tror jeg du vil oppleve det vanskeligere, med mindre du er veldig interessert eller har et spesielt anlegg for fysikk. Jeg vil absolutt råde deg til å ta R2 seriøst. Særlig om det er ingeniørstudier du sikter deg inn på, så er det langt viktigere å være stødig i R2 enn fy2. Etter min mening er R2 det viktigste faget man kan ta på vgs, ved siden av språk.

     

    Et par gode råd:

     

    - Prøv å forstå formler/metoder istedenfor å pugge dem. Prøv å utlede ting selv

    - Hvis det er et tema du sliter med eller trenger mer input for å forstå, søk det opp på youtube. Det ligger massevis av videoer der både på norsk og engelsk. I mange tilfeller kan disse være til bedre hjelp enn faglærers undervisning. 

     

    Tusen takk for svar Marcus!

     

    Jeg skal dessverre ikke ta fy2 selvom jeg elsket fysikk1, primært pga jeg trenger høyt snitt videre. Klar over at jeg må jobbe mye med R2, men det gikk ikke så veldig bra med R1 egentlig. Jeg var veldig trygg på de første kapitlene, men synes Geometri er ILLE og sannsynlighet var også vanskelig.. Heldigvis har vi ikke sannsynlighet i R2, men det er jo mye geometri i R2, stemmer ikke det? 

    Jeg vet egentlig ikke helt hvordan jeg skal bli flink med Geometri. Altså jeg er rett og slett dårlig til å se figurer og mønster I guess så jeg vet ikke hvordan jeg skal bli bedre heller. Ikke vil yt-vidoer hjelpe så mye her.. 

     

    Men ja, tusen takk for rådene! Skal prøve mitt beste!

  9. Hei!

    Lurte på om noen kunne fortelle hvordan overgangen var fra R1 til R2? Er det veldig vanskelig å få 5 / 6 i R2? 

     

    Evt. noen tips til hvordan jeg bør jobbe med faget? Noen nettsider, videoer jeg kan se underveis? Eller andre tips? Tar i mot alt, er veldig stressa for R2  :omg:.  Det blir nok det vanskeligste faget i år og jeg må ha 5 / 6 med tanke på videre studier. 

     

    Takk for svar! :)

     

  10. Har et par spørsmål i elektrisitet kapitlet i fysikk 1 (har ergo boka):

    • Gitt at vi har to lyspærer i en seriekobling, dersom den ene lyspæra ryker, hva skjer med den andre? Vil den lyse sterkere, svakere eller like sterkt som før? Hvorfor?
    •  
    • Gitt at vi har to lyspærer i en parallellkobling , dersom den ene lyspæra ryker, hva skjer med den andre? Vil den lyse sterkere, svakere eller like sterkt som før? Hvorfor?
    •  
    • Det går hele tiden like mye ladning ut av lyspæren som inn i den. Likevel lyser pæra, hvorfor? 
    •  
    • Hva er forskjellen mellom volt og elektronvolt og hvordan kan man gjøre om fra volt til elektronvolt?

    Tusen takk for alle svar! :) 

  11. T

     

    Hei!

     

    Jeg ville aller først startet med å få en oversikt over pensum i begge fag, gjerne ved å skrive oversiktsnotater over alt som skal kunnes. Dette skulle gå rimelig fort i og med at det er fag som matte og fysikk, der det ikke er like mye å "huske" som i andre fag. Etter å ha gjort dette vil du nok også få en følelse på emner du kan og emner du ikke kan så godt, og kan velge oppgaver ut ifra det.

     

    Du skriver at du har hørt at eksamensoppgaver ofte er lettere enn oppgavene på terminprøver. Personlig er ikke dette min erfaring, men det kan selvfølgelig variere fra skole til skole. Jeg vil allikevel anbefale deg å gjøre eksamensoppgaver, da disse skal dekke pensum på en god måte (er de lettere en terminprøve-oppgavene lager lærerne deres rett og slett for vanskelige terminprøver). I tillegg kan det være lurt å se på oppgaver som blander elementer fra ulike emner, og dette har du i hvert fall hvis du bruker Ergo- og Sinus-bøkene i matte og fysikk. 

     

    Jeg fant også en tidligere fysikk-terminprøve, med fasit: https://drive.google.com/file/d/0B4jQpDb1bbJTVUgxM19jOFFVZjg/view

     

    Og her er en link til en gammel tråd med flere terminprøver i matte (fra 2010, så jeg vet ikke hvor relevant det fortsatt er): https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1225015

     

    Eksamensoppgaver i matte R1 finner du her: https://ndla.no/subjects/subject:32/topic:1:165523/resource:1:192886

    Tuusen takk, det var kjempe nyttige tips!! :)  :)  Har Ergo i fysikk og Lokus i R1.

     

    Er ikke så vant til å lage notater i fysikk og matte, har du noen tips der? Bør jeg skrive ned formlene og eventuelle viktige forklaringer?  :D 

  12. Hei der,

    Skal ha terminprøver i fysikk 1 og Matematik R1 om ca. 1 mnd. (går i Vg2 nå). Jeg har lyst til å starte å jobbe mot disse allerede nå, fordi det er veldig mye annet som også skjer. Vi har vurderinger i nesten alle fag. Jeg satser høyt i alle fag, særlig avgangsfagene så føler det er litt mye å gjøre

     

    Dermed ønsker jeg tips, gjerne spesifikke tips til hvordan jeg kan allerede nå starte å øve mot terminprøven i matematikk om akkurat 1 mnd og i fysikk 1 som er om 5 uker. Hva slags oppgaver kan jeg gjøre for å få maksimalt repetisjon og kontroll over pensumet? Har dere noen spesifikke nettsider / type oppgaver dere anbefaler å jobbe med? 

     

    Jeg vet at jeg kan gjøre eksamensoppgaver i matematikk, men har tidligere hørt at eksamensoppgaver ofte er "lettere" enn oppgaver på en terminprøve/tentamen. Vet ikke om det stemmer, men hvor er det mulig å få tak i tidligere terminprøver i matematikk?

     

    Når det gjelder fysikk, har jeg null anelse hvor jeg skal starte å øve. Vi har fått mål-ark fra skolen med oppgaver fra alle temaer, men det blir alt for mye og jeg rekker aldri å gjøre alt. Hvordan skal jeg øve til fysikk tentamen? Hva slags oppgaver er vanlige å få? Er noen temaer vanligere/viktigere enn andre?

     

     

    Setter utrolig mye pris på enhver tips og råd!!

  13. Jeg har en prøve muntlig eksamen neste uke hvor jeg trenger hjelp til problemstilling og hva som kan trekkes inn i oppgaven.

     

    Oppgaven dreier seg om den kalde krigen og det er viktig å drøfte.

     

    Du skal ta utgangspunkt i ei av konfliktene der den kalde krigen blei konkret. Lag ei problemstilling til denne konflikten. Hugs på dei sentrale omgrepa i faget: Årsak, verknad, SPØK. Drøft/svar på problemstillinga. Hugs å understreke korleis konflikta du vel er ein del av den kalde krigen.

     

    Du skal presentere temaet på ein måte som gjør at du får trekt inn relevante historiefaglige omgrep - som for eksempel SPØK og årsak/konsekvensar. Du skal balansere breidde og djupn, og vise forståing for det store biletet og detaljkunnskap på nokon område.

     

    Du kan feks fordype deg i Vietnamkrigen. For å være enda mer konkret, diskuter og drøft USA´s innblanding i Vietnamkrigen.

     

    da kan du feks stille seg følgende spørsmål for å jobbe med stoffet:

    Hvordan preget den konflikten? Hva slags konsekvenser fikk det for folket i landet, hva slags konsekvenser fikk amerikanske soldater etter at de hadde deltatt i krigen (Veldig mange led av PCD og var avhengig av rusmidler etc. hvis jeg husker rett). Hva slags innvirkning hadde det på det politiske systemet. Etter at krigen var slutt, hvilken ideologi vant kampen? Hva slags land er Vietnam i dag og hvordan kan vi se preg fra den kalde krigen i dag?

     

     

    Hvis du tar for deg Cubakrisen? 

    -Basic historie bak den. Hva hadde skjedd hvis det hadde utløst en tredje verdenskrig i 1962?

     

    - som det står i oppgaven, HUSK SPØK skjema, virkelig det beste som vil gi deg bredden i emnet, også er det om å gjøre å lese detaljert på de tingene du snakker om. 

     

    Lykke til!! :)

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...