Gå til innhold

SEdin

Medlemmer
  • Innlegg

    18
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av SEdin

  1. Har lastet ned en trail av Rawshooter premium 2006. Dette virker veldig lovende. Lastet ned Color Engine trail versjon.

    Noen som kan forklare meg hvordan jeg bruker disse sammen? Altså hvor i rawshooter jeg skal sette dette og hva den gjør?

    Har bare noen dager igjen av prøveversjonen og ønsker å sjekke ut Color Engine før jeg kjøper.

     

    Når jeg går på fanebladet Batch Convert. Ved Camera profile kan jeg velge:

    Internal(Canon Eos 300D Digital)

    Canon Eos 300D digital |ETC-V

    Ricoh Russioan sc040402

     

    Så spørsmålet er hva disse gjør? Hva er forskjellen uten å bruke Color Engine?

    Det er bare når det gjelder konverteringen denne profilen fungerer?

    5404607[/snapback]

     

    Første profil følger med RSP, mens andre profil tilhører Color Engine.

  2. Jeg bruker Rawshooter Premium (RSP) med Color Engine (CE) og er strålende fornøyd med dette. Arbeidsflyten er enkel og grei, programmet er raskt og gir (for meg) gode resultater. Det å få bildene til å se ut som man vil krever en del tilvenning, men når man skjønner hvordan ting henger sammen er det ganske så greit.

    Jeg kjøpte RSP noen få dager etter at det kom ut, men var i likhet med mange andre brukere ikke helt fornøyd med fargene i resultatet. Det ble mye bedre når jeg testet CE. Dette er en pakke med alternative kameraprofiler laget av Magne Nielsen (som også lager profiler til bl.a. capture one).

     

    Jeg har nøyaktig samme erfaring som Helge. Brukte før det Nikon Capture, men ble etterhvert så frustrert over feil og treg arbeidsflyt. RSP med CE var en liten tilvenning, men nå er jeg strålende fornøyd!

     

    Uansett hvilke du velger må du regne med å bruke litt tid før du behersker den 100%.

  3. En uke til avreise til New York Familien gleder seg og far gleder seg spesielt til å besøke B&H...

     

    Blant annet vil jeg kjøpe et zoom objektiv. Jeg har D70, Kit-objektivet 18-70mm og 50mm i dag og har tenkt å kjøpe en tele-zoom. Rimeligste aktuelle alternativ er Sigma 70-300mm f4-5.6 APO II til ca. 1500,- og dette objektivet er sikkert også mer passende til mitt nivå.

     

    Imidlertid er jeg sterkt fristet av å benytte anledingen til å kjøpe kvalitet, i og med prisen er særdeles lav i forhold til Norge. Det kan fort bli flere år til neste gang anledningen byr seg. Nikkor 80-400mm f4.5-5-6D VR koster f.eks. ca 9700 og superobjektivet Nikkor 70-200mm f2.8 AFS/VR-G IF-ED koster ca. 10900,-. For sistnevnte bør en kanskje legge til noen tusen for en TC 1.4 eller 1.7 også for å få nok rekkevidde

     

    Hvor mye betyr kvalitetsforskjellen mellom disse alternativer for en middels dyktig amatørfotograf?

    Hva vil du råde meg til å gjøre?

  4. Jeg skyter i RAW format (NEF) og bruker først Nikon Capture og deretter Photoshop Elements 3.0 til redigering. Fra flere hold anbefales det å bruke Adobe RGB som arbeidsfargerom da dette fargerommet dekker et større fargespekter enn sRGB. Både mitt kamera (D70), Capture og PE støtter dette fargerommet. Ved å prosessere mine masterbilder i dette fargerom vil jeg forhåpentligvis få bedre farger og særlig ved utskrift på printere og fotolabber som kan håndtere et større fargerom enn sRGB.

     

    Pr. i dag lager jeg stort sett papirkopier hos Eurofoto. Stor var min skuffelse når det viser seg at de ikke håndterer JPEG i Adobe RGB - de overser tagging av billedfilen. Jeg fikk ulike svar av ulike som jobber der, men til slutt måtte jeg konvertere til sRGB for å få akseptable bilder. De aller fleste ble OK, men noen fargenyanser ble ikke helt bra. Jeg ville for et år siden blitt svært fornøyd med disse bildene, men når jeg ser hvordan de kunne blitt på min skjerm er jeg ikke happy. Av diverse forumer på nettet forstår jeg at Fuji Frontier som brukes her ikke er helt identisk med sRGB...

     

    Min programvare kan håndtere flere fargerom for printere, men det er så vidt jeg vet ikke mulig å konvertere billeddata til et annet fargerom når jeg lagrer f.eks. JPEG. Jeg har funnet et triks i Nikon View for å konvertere til sRGB, men andre fargerom går så vidt jeg vet ikke.

     

    Forstår Photoshop CS har denne muligheten, men jeg ønsker ikke å bruke massevis av tid og tusenvis av kroner på å oppgradere photoshop og kjøpe kalibreringsmaskinvare for skjerm ++. Må dette være så vanskelig????

     

    Finnes det ikke en fotolabb som kan ta mitt arbeidsfargerom AdobeRGB og konvertere til det som brukes i produksjonen tilsvarende Photoshop gjør når den printer til en lokal printer?

     

    Andre tips dere har på hvordan dette kan gjøres enkelt, men med et godt resultat?

     

    Sverre

  5. Det er flere kriterier som bør vurderes enn linse og pris... Er enig med de som argumenterer for å ikke velge dårlig kvalitet på objektivet. Det samme gjelder forøvrig CF kort.

     

    MEN jeg tør påstå at det er ganske stor forskjell i funksjonalitet mellom 300D og D70 som kan bety mye for hvor fornøyd du blir! Se de ulike testene som sammenligner disse kameraene, f.eks. www.dpreview.com...

     

    Som du kanskje har forstått har jeg valgt D70 og er utrolig fornøyd. Det jeg setter størst pris på er den fantastiske responsen/hurtigheten kameraet har. Skru på og den er klar øyeblikkelig. Trykk på utløser og uten forsinkelse taes bildet - også i RAW format. Videre er det helt topp med alle de parametere du kan stille inn for å få kameraet og bildene akkurat slik du vil ha det.

     

    Begge kameraer er veldig bra og du kan få like gode bilder med begge, men jeg tror du får vesentlig bedre bruksegenskaper med D70 og derfor flere gode bilder!

  6. Generelt ville jeg ikke kjøpe for mye på en gang, men heller vektlagt kvalitet. Kamerahuset er av strålende kvalitet og linsen du har valgt er også meget bra (finnes enda bedre til svært mye kroner, men meget god kvalitet for pengene). Sørg for at alt du setter på eller putter inne dette kameraet er av like god kvalitet! Det er etter mitt syn galskap å spare noen hundrelapper her og ødelegge hele investeringen.

     

    Kjøpte et UV filter av god kvalitet for å beskytte linsen primært.

     

    Pass på å kjøp nok minnekapasitet og med bra hastighet - se egen diskusjonstråd om dette der jeg har lagt inn innlegg. Det som er så deilig med D70 er at du har en uttrolig rask reaksjonstid. I forhold til tidligere kamera tar jeg vesentlig flere bilder fra hver hendelse - gjerne flere av samme motiv. F.eks. portrett for å fange det riktige ansiktsuttrykk. Kan sortere og slette i kameraet, men liker best å gjøre det på PC. Jeg har kjøpt 1 GB Sandisk Ultra II.

     

    Anbefaler sterkt å bruke RAW formatet for å få maks kvalitet og fleksibilitet. Du kan evt. starte med den enkle konverteren som følger med kamerat. Selv om dette gir noe begrenset muligheter i forhold til mere proffe RAW konverterere sikrer dette at du nå får digitale negativer som du på et senere tidspunkt kan trylle med... Jeg har kjøpt Nikon Capture for dette, men vil bruke denne i kombinasjon med Photoshop Elements jeg hadde fra før. Så får vi se om jeg senere investerer i fullversjon av Photoshop CS.

     

    D70 har meget bra batteriekapasitet (en helt annen verden en et vanlig kompaktkamera) og i tillegg følger en batterieholder for vanlig batterier som du kan ha som backup. Jeg ville droppet denne i første omgang hvis ikke du planlegger lengere reiser uten lade muligheter.

     

    Noen anbefaler en kortleser for hurtigere nedlasting til PC og spare batteriekapasitet. Jeg nøyer meg i første omgang med kabelen som følger kameraet.

     

    I tillegg har jeg kjøpt en miniveske slik at kameraet med kit-linsen er beskyttet på turer etc. Regner med å kjøpe en bag eller ryggsekk etterhvert når jeg senere kjøper telelinse m.m., men en slik enkel veske for "normalobjektivet" tipper jeg vil være nyttig uansett.

  7. Jeg selv har kjøpt 1 GB Sandisk Ultra II. D70 har en fantastisk ytelse som setter krav også til kortet og det vil være dumt å begrense denne med et for tregt kort. I tillegg vil god kapasitet gjøre at du slipper å gå ned på kvalitetskravene ved å velge JPEG eller til og med JPEG med lavere kvalitet for å spare plass.

     

    Mitt kort gir plass til ca 180 bilder i RAW. På ferieturer planlegger jeg å ta med en bærbar for å tømme kort og evaluere dagens fotografering.

     

    I noen forumer anbefales en portabel harddisk med god kapasitet. Da kan en evt. velge kort med lavere lagringskapasitet i komibinasjon med en slik og alltid ha med deg denne harddisken med innebygget kortleser i tillegg. De får vist plass i lommen og koster vesentlig mindre pr. GB enn kort. For de som tar mye bilder kan to kort på 512 MB pluss en slik både være rimeligere og gi langt mere plass til bilder enn f.eks. flere kort med GB kapasitet.

  8. Nikon View er gratis og gir en enkel plugin + integrasjon med Xp slik at NEF bilder vises her. Du må ha et serienummer, men det må butikken kunne hjelpe deg med mens du venter...

     

    Nikon Capture har du 30 dagers prøvetid på og installeres etterpå.

     

    Sjekk www.nikon.no og velg support.

     

    Har forøvrig mailet deg en NEF fil.

     

    Mens du venter kan du f.eks. hygge deg med test på http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/.

     

    Finnes mange andre bra også, men dette går i dybden og er svært annerkjent. Klikk for eksempel på opptak av lyden fra serieopptak og hør forskjellen på D70 og 300D :thumbs:

     

    I D70 forumet samme sted virker det forøvrig som de fleste er enige at Capture gir noe bedre kvalitet enn raw konvertereren til Photoshop CS, men sistnevnte er kjappere i prosesseringen. Det er derfor flest Capture brukere her. Har du ikke CS fra før vil en kombinasjon av f.eks Photoshop Elements og Capture også være vesentlig rimeligere.

  9. Med mitt forrige kamera - Powershot S30 - og f.eks. Canons særdeles klønete gratis RAW konverterer gir jeg deg imidlertid helt rett. Der hadde jeg nok av problemer i JPEG med flere sekunders responstid fra jeg forsøkte å trykke på utløseren, uttalige bilder ute av fokus m.m. RAW er ville blitt håpløst. Dette for å si at i mitt innlegg over har jeg forutsatt nyere kamera som håndterer RAW formatet uten ulemper når en skyter bildene.

  10. Også jeg er helt uenig i anbefalingen av å ikke bruke RAW. Jeg selv har D70, fotograferer bare i RAW og har Nikon Capture 4.1 for den grunnleggende justering som dekker 80% av behovet. For noen bilder gjør jeg de siste justeringer i Photoshop Elements.

     

    Ja, det er et mål å eksponere bildene mest mulig riktig med en gang. Gjør en det kan Capture settes opp med en batch kommando som konverter alle bildene til ønsket format uten at du løfter en finger... MEN du har da en utrolig fleksibilitet til å kunne gjøre justeringer med optimal kvalitet for de beste bildene. Eller hvis du er amatør som meg og kunne redde bilder som ville vært ødelagt i JPEG ved feilinnstilling av kameraet. Ikke minst er det utrolig lærerikt å kunne endre kamerainnstillinger i Capture å se effekten på bildet direkte på skjermen - prøve og feile.

     

    Tidligere har RAW hatt endel ulemper i forhold til tregere respons i kameraet. Det er ikke tilfelle med D70 som (blant annet) har en fantastisk responstid også med RAW. Anbefaler deg sterkt å vurdere dette kameraet også - har fått bedre tester i direkte sammenligning med 300D. Capture kan prøves gratis i 30 dager, men Photoshop CS håndterer også D70 filer.

     

    Har du en mailadresse kan jeg maile deg en eksempelfil. Skal du prøve CS må du oppdatere til siste versjon av RAW plugin (gratis) da D70 har et nytt format.

  11. Du får Capture 4.1 hos en fotohandleren. Da programmet ikke var i hyllene betalte jeg forskudd hos Oslo Kameraservice og fikk en produktkode fra Interfoto. Dessverre ikke mulig å kjøpe via nettet :-(

     

    Du henter en 30 dagers evalueringsversjon fra supportsidene til Nikon. Start med den og se om det er noe for deg - det gjorde jeg!

     

    Hvis du har installert Photoshop Elements først skal installeringen av Nikon View (og Capture) legge til en plug-in for lesing av NEF filer - det fungerte i hvertfall utmerket hos meg.

  12. Nikon Capture 4.1 er et svært godt program for å redigere og konvertere RAW filer fra Nikon, inklusive D70. Har selv denne kombinasjonene sammen med Photoshop Elements for den siste finjusteringen. Koster ca. 1150,- og er svært godt integrert med kameraet.

     

    Det finnes andre alternativer som sikkert er bedre hvis du i tillegg skal dekke andre kameraer enn Nikon. Ellers vil jeg anbefale Capture.

  13. Nikon View kan lastes gratis fra nettet for de som ikke fikk den med kameraet. Utfra tilbakemeldinger i D70 forumet i DPReview som jeg følger med på er Nikon View mye bedre.

     

    Utfra svært mange kilder (forumer og bøker om fotografering) er alle samstemt i at RAW anbefales - det gir både vesntlig større fleksibilitet til å justere kamerainnstillingen i etterkant hvis den ikke var optimal og gir generelt en høyere kvalitet på bildene. Særlig D70 har gjort RAW enda mere aktuelt ved meget god hastighet også på RAW og en forbedret komprimering. Eneste ulempe er behovet for noe mere lagringsplass på minnekortet.

     

    Selv ved bare å bruke Nikon View's plug-in (som er gratis og også integrert i Adobe Photoshop/ Photoshop Elements hvis du har det) får du muligheten til en enkel justering av hvitbalanse og eksponering. Selv om du bare benytter kameraets defaultverdier her vil jeg anbefale å skyte RAW, fordi du da har et negativ du siden kan gjøre underverker med på et senere tidspunkt.

     

    Jeg selv har lagt til 1150,- på toppen, og fryder meg over hvilken muligheter Capture 4.1 gir. Sammen med Photoshop Elements som jeg hadde fra før har ikke programvaren kostet all verden, men du verden hvilke muligheter dette gir!

     

    Når bildet er ferdig redigert i Capture lagrer jeg endringene i samme NEF fil. Her har jeg da både master bildet og råbilde fra kameraet i samme fil og ikke større en samme bilde lagret i JPEG med maks kvalitet! På PC'en er derfor ikke dette mere plasskrevende.

     

    Eneste ulempen er at det er litt mere tidkrevende å jobbe med NEF da PC'en må beregne endringene når du skal vise bildet eller konvertere til andre filformater. (Samme beregning kameraet ellers gjør når det skal lagre JPEG direkte.) I NEF filen lagrer du endringene du har gjort i tillegg til kameraets opprinnelige innstillinger og bilde slik det ble registrert av chipen (derav RAW) - det ferdige bildet må derfor beregnes av PC'en.

  14. Det er mye forvirring rundt dette tema og den måte Nikon har valgt å vise hvor mange bilder det er plass til på minnekortet. Siden NEF filer blir komprimert så vil de variere i filstørrelse. Nikon viser da antall bilder det minimum er plass til, men i praktisk bruk er det plass til langt flere. (Lurer på om dette er en feil hvor de bruker den ukomprimerte billedstørrelsen i beregningen - D100 hadde jo opsjon på ukomprimert NEF også...)

     

    Jeg selv har 1GB Sandisk Ultra II kort som jeg er meget fornøyd med. Ved nyformatert kort viser kameraet at det er plass til 96 bilder i NEF format. Hvis jeg tar 10 bilder vil kameraet vise at det er flere enn 86 bilder igjen. Har ikke selv testet hvor mye det faktisk er plass til, med Pingla's estimater virker være i nærheten - jeg får ihvertfall plass til over 150 NEF bilder. Dette nøyaktige taller kan du finne info om på nettet - søk i D70 forum på www.dpreview.com.

     

    Når en investerer såpass mye kroner i topp utstyr ville jeg ikke spart på lagringskortet. Velg kjapt kort fra Sandisk eller Lexar i 1GB eller 2 stk.512 KB. Skyt også i NEF for maksimal kvalitet og mulighet for å forbedre utgangspunktet.

     

    Nyter å ta flere bilder av samme motiv og i etterkant velge ut det beste. Både for å fange det beste motiv og for å eksperimentere med ulike instillinger m.m. Kameraet er så kjapt (med det rette kortet) at det er en fornøyelse å fyre av en serie med bilder...

  15. Var det 14.000 blank?

    Jeg har bestilt hos Komplett.no - har noen erfaringer herfra?

    Noen som vet hva Oslo kameraservice tar?

    Pleier det erfaringsmessig å være mulig å få rabatt inkl. minne, veske etc.

    Anbefaler dere et filter for å beskytte objektivet?

     

    Takk for alle gode råd og erfaringer!

     

    Hilsen en kommende utålmodig D70 eier :p

×
×
  • Opprett ny...