Gå til innhold

qanatos

Medlemmer
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av qanatos

  1.   

    Xadrian skrev (På 7.11.2022 den 8.39):

    Nei det maskuline ordet "Gud" representerer ikke en kvinne. Da ville vi ha brukt den feminine varianten av ordet som er "Gudinne", men hun finnes... Oversettelsesfeil og to skapelsesberetninger skaper forvirring.

    Man må også lære å skille mellom Yahve og Elohim, bibelens to, eller skal man si tre guder?

    Yahve er jødenes eller Israels gud, mens Elohim er menneskets Gud og skaper. I bibelen har man mikset mange tekster (Jer 8,8) og Israel hadde mange guder og herrer, noe som resulterte i rivningen av begge templene.

    Elohim som er et flertallsord, og betyr gudene, og disse to er skaper av menneske i deres bilde og deres lignelse til mann og kvinne. Så her har også kvinnen en guddom som representerer henne og er hennes bilde.

    For Gud faderen sa: La oss fare ned å skape mennesket i vårt bilde, i vår lignelse, til mann og kvinne...

    Alle tings far og alle tings mor, og ordet Gud er den maskuline side av par-ordet Gud/Gudinne. Ordet Gud ville aldri ha eksistert om ikke dets komplimentære motsetning fantes. Da ville man ha måtte bruke et annet begrep for å beskrive denne skikkelsen.

    På samme måte kan ikke ordet mann eksistere uten ordet kvinne.

    Jahve og den andre skapelsesberetningen (1. Mos 2,4): Men så kommer merkelig nok en ny skapelsesberetning og skjærer inn og snur opp ned på den første. Her er det Jahve som omtales som gud, - og skaper kvinnen av Adams ribbein.

    Hadde det vært slik ville alle menneskene på jorden vært en celledeling og avart av mannen og ikke født av kvinner...

    Kort sagt er det to som skaper universet og alt levende, men i ånden er de som ett. Det er bare å se på hvordan livet blir til, egentlig.

    Hvis du er kristen, så lærer du vranglære. Dikotomien mellom mann og kvinne ble først til, da jorden ble skapt. Gud er én ånd (f.eks. Joh 4,24). Hele Bibelen må forstås med utgangspunkt i Kristus, som mesteren selv lærte (f.eks. Luk 23,44). Den lære du omtaler her virker som en form for platonsk påvirket gnostisisme, eller hinduisme. 

  2. Basert på informasjon fra en tysk avis oppdaget man ved folketellingen i 2011 at man inntil da hadde inkludert en rekke personer som hadde reist ut av landet (primært utlendinger) eller hadde dødd: "In den Melderegistern des Testgebiets befanden sich noch die Daten von Personen, die schon lange fortgezogen oder verstorben waren ... Vor allem Ausländer waren bisher anscheinend nicht korrekt erfasst" (Die Welt). Etter å ha "fjernet" disse "falt" Tysklands befolkningstall med 1,5 millioner, hvorav 180 000 - etter alt å dømme - var i Berlin.

  3. "El" er helt klart en avgud. Bibelen er egentlig om skaperen, men den regresserte. Derfor inneholder den avguder også.

     

    For vår kulturelle bakgrunn, så foreslår jeg Nůůnh, et zén konsept av gūdh.

     

    Så når og hvordan kom El inn i bildet? Mener du f.eks. at 1. Mos. 1 er om den egentlige skaperen og at El kom inn på et senere tidspunkt? Hvorfor var El overhode i stand til å erstatte troen på skaperen?

  4. Fra hva jeg forstår: (1) El var navnet en mesopotamisk gud; (2) El er brukt i Bibelen som navn på den bibelske guden. Antar at El i (1) = El i (2). Herfra følger (3): den mesopotamiske guden og den bibelske guden er den samme, altså at alle tilhengere av en abrahamitisk religion tilber El i stedet for den ene sanne guden. Av en eller annen grunn er en ny monoteisme (den ene sanne guden) bedre enn den gamle monoteismen (El); «avgud» er meningsløs innenfor et polyteistisk system.

     

    Hvis du ønsker bedre respons, så må du nok forklare hvem El er (eller i det minste lenke til en side som viser relevansen). Per nå virker argumentet som lite annet enn en form for hasty generalization eller false equivalence.

  5. I GT så var Gud veldig streng, men på et tidspunkt så forandret han meninger, han ble mer menneskevennlig. Men hvis Gud er perfekt, hvordan kan det ha seg at han forandrer seg?

     

    Og det er ikke snakk om småjusteringer... i GT så skulle det ikke mye til før Gud viste sin lunefulle harme, men med Jesus så holder det å ha troen, så får man frelse... uansett hva man har gjort...

     

    To helt forskjellige ting kan vel ikke samtidig være perfekte, eller?

     

    Og dette med perfekthet går igjen i hele bibelen. Adam var perfekt, frem til han ble fristet av slangen. Jesus var perfekt, som opphevet arvesynden. Hele menneskets streben handler om å være mest mulig perfekt, å etterligne jesus sin perfekthet. Man blir mer perfekt jo bedre man følger bibelens lære.

     

    Tillykke, du har kommet fram til det gnostikerne påsto for 1800 år siden: GT og NT viser til to ulike guder, guden i GT er en ond gud og guden i NT en god gud. Dette er standard dualisme, og også det Marcion mente:

    Marcion believed Jesus was the savior sent by God, and Paul the Apostle was his chief apostle, but he rejected the Hebrew Bible and the God of Israel. Marcionists believed that the wrathful Hebrew God was a separate and lower entity than the all-forgiving God of the New Testament.

    Marcionism, similar to Gnosticism, depicted the God of the Old Testament as a tyrant or demiurge (see also God as the Devil). (https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Marcionism&oldid=848698349)

    Det hører også til gnostisimen å påstå at den fysiske verden, i kraft av å være skapt av en ond demiurg, er ond.

  6. jaså, buddister tror på gud i tillegg ja, dette var nytt, men men man lærer noe nytt hverdag

     

    *guder. Buddhistiske devaer er ikke som den kristne guden (allmektig, evig/utenfor tid). Buddhaen var ikke en gud, men et menneske som oppnådde nirvana (løsriving fra samsara). Guder er fanget i samsara (dvs. at de også får ny karma) og må derfor - grunnet the 12 causal links - "dø" og bli gjenfødt igjen. Buddhaen gjør ikke det, da han har oppnådd paranirvana. Boddhisatvaer kan bli gjenfødt som guder, men dette er langt utenfor hva denne diskusjonstråden egentlig handlet om.

  7. jeg trodde buddister tror på gjennfødelser som en hund, eller en mygg hvis de levde et ond liv og ikke bli sendt til helvette men jaja buddister tror på helvette ja man lærer noe nytt hverdag

     

    "Buddhist cosmology typically identifies six realms of rebirth and existence: gods, demi-gods, humans, animals, hungry ghosts and hells" (https://en.wikipedia.org/wiki/Sa%E1%B9%83s%C4%81ra_(Buddhism)).Er ganske common knowledge at buddhisme regner med ganske mange helveter.

     

    Og de tror også på himler ja. Gjenfødt som devaer ("guder"). Så lenge man er fanget i samsara er oppholdet i et helvete/en himmel imidlertid bare midlertidig. På et eller annet tidspunkt vil man dø (inkl. devaer) og bli gjenfødt igjen.

  8. Det er en del som mener at eksistens av helvete – det være kristent, buddhistisk eller noe helt tredje – er nødvendig, fordi mennesker som Hitler (som ifølge rådende communis opinio representerer ondskap) ellers ikke vil bli straffet. 

     

    Hvorvidt Hitler kommer eller ikke i den kristne himmelen avhenger av hvilken form for kristendom du følger. Enkelte kristne mener at alle ender opp i himmelen (ifølge dem en naturlig følge av Guds såkalte altomfattende kjærlighet), andre (som Augustin) mener at svært få – sågar de færreste kristne – kommer der. Den ortodokse kirken lærer at alle, etter sin død, kommer samme sted. Mange vil oppleve dette stedet som et paradis (= himmelen), mens det vil være et helvete for dem som fornekter Gud. Den katolske kirke lærer – siden Vatican II – at alle medlemmer av kirken kommer i himmelen, det er imidlertid alene Gud som kjenner alle kirkens medlemmer; medlemskap i den katolske kirken medfører ikke automatisk billett til himmelen. Kirken lærer også at folk flest må gjennom skjærsilden før de slipper inn i himmelen. I tillegg har kirken tradisjonelt påstått at de som begår en dødssynd uten å skrifte blir fordømt i all evighet. Hitler må i beste fall (for seg selv) være i skjærsilden lengre enn andre eller blir i verste fall utelukket fra himmelen for å ha begått dødssynder. Diverse protestantiske trossamfunn har tradisjonelt påstå at alle andre enn dem selv kommer i helvete. Ifølge dette er det umulig for Hitler å komme i himmelen.

  9. 676

     

    Silla fordriver tang-styrker fra Korea og forener halvøyen under sitt styre. Silla har tradisjonelt var regnet som den første koreanske enhetsstaten: «Although the nation covered only two-thirds of the Korean peninsula, Great Silla is considered the first Korean dynasty, as it included the peoples ples of Silla, Paekche, and Koguryo. For the first time in their history on the peninsula, the Han-Ye-Maek people were now unified under a national tional identity» (Kim, 2005, s. 50).

     

    Kim, D. K. (2005). The History of Korea. Greenwood Press: London.



     

    424px-Unified_Silla.svg.png

    • Liker 1
  10. Hvorfor kaller man Byzantium Bysants på Norsk?

     

    Har ikke noen kilde på det, men gjetter på at norsk har tatt det fra tysk (Byzanz), eventuelt fransk (Byzance). Jeg vet ikke hvor -t- i Bysants stammer fra og hvorfor norsk bruker det (både svensk og dansk skriver Bysans), men google-books viser at Byzantz har vært brukt på tysk (bøker fra 1500-1800). Det handler muligvis – igjen et gjett – om en transkribering av gresk Βυζαντίς (Byzantis), en alternativ skrivemåte på byen (Oxford Dictionary of Byzantium, s.v. "Byzantion").

    • Liker 1
  11. Jeg gjetter på at forskjellen mellom "hvite" og "svarte" personer tilsvarer forskjellen mellom de som arbeidet utendørs og de som arbeider innendørs. De som arbeidet ute - fortinnsvis menn - ble sterkt solbrente, mens de som arbeidet inne i husholdningen - fortrinnsvis kvinner fra - forble lyse i huden (kanskje bedre: var lyse sammenlignet med de som arbeidet ute). Det er bemerkelsesverdig at de fleste "hvite" personene på bildene er kvinner. Eventuelt kan de ulike fargene tolkes som symbolske: "In Egyptian art, the dark skin of males and the light skin of females represents duality, a concept central to Egyptian religion" (http://www.caareviews.org/reviews/2527). Hvis den siste tolkningen er korrekt, betyr det at "hudfargene" er urealistiske, altså ikke ment til å representere virkeligheten; "hudfargene" kan ikke brukes til å sette spørsmålstegn ved egypternes utseende og etniske opphav.

     

    Nubiere var - og er - svarte. Det var også nære forbindelser mellom Nubia (moderne Sudan) og Egypt. Jeg er imidlertid usikker på hvor mange nubiere som faktisk bosatte seg i Egypt. The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt (s.v. "Military", "Nubia") forteller bl.a. at Egypt brukte nubiske leietropper og at det var en livlig handel mellom Egypt og Nubia. Slaveriinstitusjonen eksisterte i Egypt og bl.a. krigsfanger og visse forbrytere ble gjort til slaver (The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt, s.v. "Slaves"). Nubiere var blant de første: "Throughout the New Kingdom, most major pharaohs recorded punitive raids or attacks against Nubia, either to generate booty of livestock, gold and slaves [...]" (The A to Z of Ancient and Medieval Nubia, s.v. "Kush"). Det var også et nubisk dynasti som kontrollerte Egypt: "the 25th Dynasty stands out as the most celebrated achievement of people who would today be considere Sudanese. During this time, Nubians controlled not only a vast area of Nubia (q.v.) but also all or most of the Egyptian Nile (q.v.)" (ibid., s.v. "25th Dynasty").

     

    Jeg fant et blogginnlegg med bilder av antatte nubiere i egyptisk kunst: https://mathildasanthropologyblog.wordpress.com/2008/10/14/nubians-in-ancient-egyptian-art/

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...