Gå til innhold

eMoNor

Medlemmer
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av eMoNor

  1. J-Å skrev (2 minutter siden):

    Easee sier dette i installasjonsmanualen, er det tilstrekkelig, eller forventer du at en elektriker går enda grundigere til verks?:

    Standards Hereby, Easee AS declares that this product, Easee EV Charging Robot E01-CB, is in compliance with the Low Voltage Directive 2014/35/EU, Radio Equipment Directive 2014/53/EU, EMC Directive 2014/30/EU and RoHS Directive 2011/65/EU. The full text of the EU Declaration of Conformity is available at the following internet address: easee.support.

    Ja, NEK 400 henviser for eksempel til NEK EN 62196-2 i 722.55.101, da må elektrikeren se om det er samsvar med denne normen. Elektrikeren bør også vite at denne standarden kalles IEC 62196-2 i en engelsk samsvarerklæring. Tilsvarende krav til overstrøm, jordfeilbeskyttelse og så videre finner vi også i NEK 400-7-722, og elektrikeren må også kontrollere dette. 
    Hvis ikke elektrikeren har kunnskapen som må til for å forstå hva som står i NEK 400, må han eller hun tilegne seg det før installasjonen utføres. Elektrikeren er jo også underlagt en installatør som bør ha god innsikt i dette. 
     

  2. J-Å skrev (6 minutter siden):

    Men elektrikerens ansvar slutter vel ved klemmene. Hvis det ikke er noen klemme merket N, så kan vel ikke elektrikeren gjøre noe annet en å koble ihht posisjonen angitt i produsentens manual. Det samme gjelder jo portable ladestasjoner som er koblet med CEE plugger. Hvis elektrikeren setter opp en blå 4-sokkel kontakt, så kan ikke han lastes for det som eventuelt kobles til senere. Hvis han derimot setter opp en rød 5 - sokkel kontakt i et IT nett, så gjør han vel en feil. 

    I utgangspunktet skal elektrikeren sjekke om produsenten dokumenterer fult samsvar med standardene som NEK 400 peker på, for eksempel NEK EN 62196-2 som jeg henviser til her. Så er det produsentens ansvar at dette samsvaret er fult ut oppfylt. Imidlertid så må vi også forvente at elektrikeren er kritisk og vurder produktet inkludert dokumentasjon.
    Siden jeg har fått mange spørsmål om dette, blant annet i kursene jeg holder, så har jeg sjekket dette grundig. Derfor konkluderer jeg som jeg gjør. 

  3. Powertrainer skrev (9 minutter siden):

    Det kan være, skal ærlig innrømme at jeg ikke er oppdatert på bilsiden siden jeg kjører en 2015 ford focus electric men jeg mener bilprodusentene har et betydelig ansvar i denne sammenhengen, man kan ikke klandre elektrikeren for å montere slikt utstyr hvis det er godkjent.

    Det er ingen som godkjenner ladestasjoner i dag. Det er er elektrikeren som må sjekke om produsenten dokumenterer fult samsvar med standardene som NEK 400 peker på, for eksempel NEK EN 62196-2 som jeg henviser til her. 

  4. J-Å skrev (18 minutter siden):

    For Easee ladere er ikke klemmene merket med bokstaver, det er bare angitt i i installasjonsmanualen hvilken posisjon hver leder skal kobles til. Da kan vel elektrikeren neppe lastes:

    image.png.1411912a75c1bd0d897dd669ae8a9a7c.pngimage.png.9b71a8c94a3b187197041b0c8cef7021.png

    Det blir feil å se på klemme til ladestasjonen. Det er tabell 202 i NEK EN 62196-2, som jeg viser til, som beskriver er pinnene i Type 2 kontakten. Jeg skal ikke svare for hvordan ladestasjonprodusentene løser dette, og jeg peker heller ikke på noen bestemt produsent. Imidlertid vil det ikke etter mitt hode være mulig å få det til å fungere uten at ladestasjonen ruter strøm fra en fase i installasjonen til N-pinnen i kontakten.  

  5. A6HJ3EP0 skrev (4 minutter siden):

    Hvis det er som du skriver Jan Tore så ligger dette utenfor elektrikerens sitt ansvar. Elektriker har ansvar for den faste installasjonen og kan umulig gå inn og studere kablinger og koblinger i bilen. Dette fordi bilen kan byttes ut og brukes om hverandre på forskjellige lader.

     

     

    Elektrikeren har ansvar for at installasjonen utføres i henhold til gjeldene NEK400 hvis elektrikeren skal levere samsvarserklæring for denne normen. Som det kommer fram i artikkelen så peker NEK 400 på NEK EN 62196-2.  I denne standarden kan vi lese at N kan brukes som faseleder for som det heter der "For single phase system supply phase to phase", altså det vi får når vi kobler to faser fra et 230 V IT-strømnett til N og L1 på en ladestasjon. Det er ikke beskrevet at N kan brukes som faseleder i andre tilfeller. Dermed er ikke installasjonen i samsvar med NEK 400, og elektrikeren må finne en annen løsning for å dokumenterer at sikkerhetsnivået er opprettholdt slik FEL krever. 

  6. Powertrainer skrev (36 minutter siden):

    Artikkelen kan umulig være skrevet av en med tilstrekkelig fagkompetanse. N lederen er ikke problemet. Den er minimum dimensjonert for ombordladeren dvs. Som regel 6,6-7,2kw. Problemet ligger i de som lager bilene, der må systemet både akseptere 230 og 400V ved lading mellom L1&L2

    Hvis en bil er konstruert for 11 kW lading, altså 3x16 A, så kan både faseledere og nøytrallederen i bilen hver kosntruert for 16 A. Hvis bilen da lades som vist i figuren i artikkelen vil det gå 28 A i N-lederen. Jeg påstår ikke at dette gjelder alle biler, men det en bil med en slik konstruksjon kan kobles til en ladestasjon. 
    Når du nevner 6,6 og 7,2 kW så gjelder jo det biler med kun 1-fas lading og da er ikke dette en problemstilling. 

    Hilsen artikkelforfatteren 

  7. J-Å skrev (2 minutter siden):

    Hvis det er løs ladekabel så kan den også være begrenset til f.eks. 20A.  En fornuftig løsning kan være å begrense den omtalte koblinger til 16A sikringer, enten for kursen eller egne sikringer i ladeboksen. De fleste biler og kabler vil tåle 16A.

    For ladekabelen er det fult mulig å bygge sikkerhet inn i ladestasjonen. Ladestasjonen sjekker ladekabelens kapasitet via PP-pinnen og kan styre CP-signalet slik at ladekabelen ikke overbelastes. Utfordringen ligger i bilen, ladestasjonen har ingen mulighet til å vite kapasiteten til N-lederen i bilen, samtidig som bilprodusenten ikke nødvendigvis bygger inn sikkerhet i den siden det er en N-leder. 

  8. A6HJ3EP0 skrev (14 timer siden):

    For at det skal bli som artikkel forfatter beskriver vil det kreve at elektriker  bruker skru sikringer eller automat med for TN anlegg uten sikring i N, på et it Nett. Dette blir jo bare tull og lager en problem stilling som ikke finnes. Artikkel forfatter burde heller bruke tiden på å finne produkter og løsninger som kan lade fra et 3 fas IT nett.

    Har selv monter lader fra Tesla. Og Tesla forlate når lader ble bestilt at dette var en 3 Fas lader som fungert på 230 IT net. men ved montering så stemte ikke dette og vi måtte koble opp slik artikkel forfatter beskriver , det er ikke noe problem med og bruke 3X10 mm . Men det blir veldig skjev , belastning på nettet. 

    Så Jan Tore , skal du skrive i TU så kom med litt mere saklig informasjon.

     

    Hei og takk for at du har lest saken jeg har skrevet. 
    Utfordringen jeg beskriver gjelder også når alle fasene er sikret normalt med automat i installasjonen. Hvis ladestasjonen tillater 32 A og bilen kun tåler 16 A så kan N lederen i bilen bli overbelastet som flere andre her også skriver. Det er ikke krav til at denne overvåkes av bilen siden det er en N-leder, men enkelte bilmodeller har overvåking slik som Tesla. 
    Håper det gjorde saken litt klarere. 

    Jan Tore 

×
×
  • Opprett ny...