Gå til innhold

MemorY

Medlemmer
  • Innlegg

    824
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av MemorY

  1. Men reglene har blitt anderledes med årene. F.eks før kunne man kjøre MB som var registrert som minibuss med B lappen så lenge man har blålappen. Den praksisen er slutt.

    Reglene (som jeg siterte i forrige innlegg) har forsåvidt ikke endret seg, men praksisen har gjort det. De siste 10-15 årene har lastebil- og bussjåførene i Forsvaret fått fullverdig føreropplæring etter sivile krav og sivilt C/CE/D/DE-førerkort som en bonus (som har bidratt til at disse stillingene er blitt ettertraktet blant folk som veldig gjerne vil få lastebillappen gratis...) Hvis jeg forstår innlegget ditt rett, så har også vognførere på MB de siste årene fått sivilt minibussførerkort (D1E)?

     

    Praksisen er for den del heller ikke slutt; det kjører garantert en del eldre befal og spesielt HV-soldater rundt i MB med kun blålapp (og knapt nok det -den fysiske blålappen er ofte rotet bort, og militære registreringer mangelfulle...) og klasse B.

     

    Forsvaret har aldri hittil gitt vognførere på lastebil yrkessjåførutdanning, bare sivilt førerkort -det er langt fra det samme. Og at de nå skulle begynne å gi en fullverdig yrkessjåførutdanning - med 280 timers ekstra kurs i tillegg til selve føreropplæringen, dvs minst en måned med mye kveldstjeneste - i løpet av kun ett års førstegangstjeneste fordi de sivile aldersgrensene endres, når det allerede eksisterer en unntaksregel for Forsvaret, det har jeg mine tvil til.

     

    Praksisen med MB'er som minibusser er gjort om. Før var de registrert i vognkortet som minibuss, nå er det gjort endringer så de er ikke lengre minibusser, men registert som vanlig personbil.

     

    Hva forsvaret gjør nå som at man må ha yrkessjåførutdanning hvis man skal kjøre lastebil når man er 18 veit jeg ikke. Dog de har gått den retningen at mange av VF stillingene nå er grenaderstillinger.

     

    EDIT: det at man ikke har den fysiske blålappen er helt uproblematisk. Var enn 2-3 år at man ikke fikk den i det hele tatt, pga ødelagt maskin og overgang til et nytt system. Nå er faktisk ikke blålappen blå lengre heller.

  2. Har de slutta med blålappen i militæret siden dere diskuterer C-lappen? Eller misforstår jeg hele tråden?

     

    De har blålappen enda, selv om den ikke er blå lengre.

    Men reglene har blitt anderledes med årene. F.eks før kunne man kjøre MB som var registrert som minibuss med B lappen så lenge man har blålappen. Den praksisen er slutt.

    Men hvis jeg skal gjette så er nok http://www.vegvesen....nalt/359833.cms

    noe av bakgrunnen for posten.

    Om forsvaret alltid har gitt vognførere på lastebil yrkessjåførutdanning må noen andre svare på. Hvis ikke så må de nok kanskje begynne med det nå.

  3. Forsvaret har litt egne regler her tror jeg, en i min eskadron fikk C lappen som 19 åring. Uten å være helt sikker, så tror jeg også at en 19 åring var vognfører på en Leopard 2 stridsvogn hos oss, og denne veier jo også en god del.

     

    Det som kreves for å kjøre Leo og cv90 er B-lappen. Dog Iveco og SISU krever henholdsvis C1 og C.

  4. Folk som mener 450k er lite for tjeneste i Afghanistan, tar delvis feil, med tanke på alle de utgiftene man slipper å betale i tjeneste.

     

    Hvis man regner litt på det så tjener en soldat i afg hele 50 kr i timen da han/hun er på jobb 24/7 under hele oppholdet. Man må også tenke på at jobben innebærer ganske høy risiko. Selv mener jeg lønna er grei nok, men hæren lever en del på "dugnadsånd" :)

    • Liker 2
  5. Fin tv-dokumentar men også ganske kjedelig. Heldigvis er det ikke veldig mye aktivitet i de områdene PRT har ansvaret for, det verste er de jækla veibombene.

     

    Kjedelig sammenlignet med hva? Black Hawk Down?

     

    Nå skal ikke jeg begynne å anta at du er en idiot (sånn for trådens skyld) MEN jeg synes det var et fint innblikk i hverdagen til disse soldatene. Jeg hadde ikke ventet meg noen actionfilm akkurat, men jeg synes klippingen kunne vært gjort annerledes så hadde nok serien engasjert mer helhetlig.

     

    Jeg husker godt mitt første møte med PRT (som jeg tror var 7 på den tiden jeg var inne til tjeneste), en hyggelig gjeng karer. Troppsbefalet mitt ble med de nedover og de ble angrepet i Meymaneh senere. Det var informasjon vi fikk som ikke media fikk før nesten et år senere, så en slik dokumentar er også samfunnsviktig.

     

    Dette er jeg helt enig i. Dog jeg har vel egentlig et litt annet utgangspunkt for å si det da jeg sniker meg med på skjermen i ny og ne og veit at en del av klippinga er gjort i fra forskjellige opprag og veit at det som var på skjermen de det siste minuttet er hente fra 3 forskjellige oppdrag som var ca 1 mnd fra hverandre. Dog dette er egentlig ikke et stort problem med mindre man var der selv og det er ikke oss den dokumentaren er laga for..

    Og angående hvor mye action det er så var det selvfølgelig sånn at det var mest action når Marius (journalisten som fulgte TU'n) var hjemme i Norge, men det er heller ikke så farlig egentlig.

    Alt i alt så synes jeg de to første episodene er bra. Har vært veldig spent på hvordan sluttresultatet skulle bli. Det kunne helt klart ha blitt klippet sammen på en helt annen måte og gitt et helt annet bilde av hva som skjer, men det som vises synes jeg er et veldig bra (og riktig) bilde sammenliknet med hva som har skjedd før.

    • Liker 2
  6. Hvis jeg ikke tar helt feil får man vel så så mange gratis flyturer hvis man har leilighet/hus hjemme? Noen som vet eksakt hvor mange?

    I førstegangstjenesten så har man krav på 7 stk. Pluss at man kan søke om en ekstra som er tiltenkt mot slutten av året for å fikse skole/jobb.

  7. Jeg kan i alle fall svare deg på hvor mange som kommer inn. Hvor mange som søker etc har jeg ikke no tall på desverre. Jo, antall som kommer inn i TMBN blir bestemt av hvor mange ledige stillinger det er. De slipper jo ikke flere inn enn det er stillinger til. Forøvrig er det flere i TMBN med bakgrunn fra GSV.

     

    Helt riktig. Det antallet som kommer inn overstiger aldri antall ledige stillinger.

    Og det er mange i mekinf med bakgrunn fra gsv. Vi har også innslag i fra luft og sjø også.

    Tjenesten i PO er selvsagt mye mer dreid mot oppklaring og patrulje enn mekinf.

     

    Og til Jeger-en: Jomman har jeg ikke klart å snike meg med i den filmen :wee:

  8. Hva er ditt syn på kontigenter PBn og 2.BN osv har stilt? Panser skal etter planen stille en kontigent i 2011. Usikker på om jeg vil være endel av dette.

     

    De to siste kontigentene 2.BN har stilt er QRF 4 og OMLT 1 (Hovedvekten ble stilt av 2.BN)

     

    Hvordan OMLT bidraget ble løst veit jeg ikke så mye om, men etter det lille jeg har hørt så var det stort sett bra. QRF4 ble også løst bra. Panser stillte TU i fra sommer 2009 til desember 09.

    Og før det igjen tror jeg at vi må til bake til QRF3.

    Garden skulle faktisk ta over for panser, men de besto ikke øvelse Faryab som gjorde at TMBN måtte stille en hel TU på 4 ukers varsell og 3 uker med trening sammen.

     

    Jeg stiller meg faktisk litt skeptisk til at førstegangstjeneste avdelinger skal stille bidrag til afg. Vertfall når det gjelder TU bidraget. Årsaken til dette er at et år i førstegangstjeneste for så 6 mnd med oppsetting ikke gir nok trening for soldatene. Missforstå meg rett her, det er ikke gutta det er noe feil med, men de type oppdrag som skjer i afg nå er særdeles krevende og det kreves at avgjørelser på slagfeltet må bli tatt allerede på enkelmannsnivå. Og det faktum at når en førstegangstjeneste avd reiser ut så er det stort sett bare befal som har vært ute før. Kontigenter TMBN har sendt ut har det vært så mange som 90% som har vært ute før og da gjerne med 2 kontigenter. Da jeg var ute så tror jeg vi var på ca 50-60% som hadde vært ute før. Dette gir utrolig mye kunskap og forutsettninger for at avdelingen skal lykkes.

     

    Om jeg skal komme en med anbefaling her så ville jeg si at du burde søke TMBN og bli med ut med de.

  9. En annen ting, Grenader stillingen er flere ting, du kan få rangen av å bare verve deg inn i forsvaret, eksempelvis hæren og luftforsvaret. Om du er i TMBN og tjenestegjør i utlandet er du også grenader, men med en HELT annen lønn og stilling. Løytnanten vår fra gardeskolen i elverum var snekker i afghanistan, fikk 700.000 for å være der i et halvt år.

     

    Tenk deg generelt sett at dersom du er soldat i TMBN og driver operativ tjeneste, befal eller ikke kommer du lett til å tjene over en halv million. Soldatene i TMBN har noe som heter risikotilegg, som ikke kan måles med politiets risikotilegg.

     

    Dette er vertfall feil. Som sagt jeg jobber som grenader i TMBN og i fjor (2010) tjente jeg 450K altså under denne halve milionen du snakker om og det var med en kontigent i afg.

     

    Og en artig ting. Snekkere, kokker, eletrikre, rørleggere osv tjener mye mer enn en grenader i afg. Selv om de bare er i camp hele tiden og grenaderen er ute å kriger :)

  10. Jeg både trives og mistrives i panser, men det meste jeg ikke trives med er sånn typ rekrutt stemning ting og indretjænest ;)

     

    Hehe, jeg har Tord som sjef ja, litt av en type! :thumbup:

     

    Vel indretænest slipper du unna ;) Alle ansatte får leie 20kvm hybel hvor det kommer vaskedame en gang i uka :wee:

    Er ikke akkurat veldig mye rekruttstemning i TMBN. Dog de første ukene har man et grunnkurs før man kommer til kompaniet/esken du skal i, og da er det litt rekruttjænest. Type feltlue og sportsteip med navnet ditt på. Dog du blir ikke behandlet som en idiot som man blir i førstegangstjenesten til tider.

     

    Og hvis du har Tord er vel ikke de fysisketestene noe stress. Dere spiller vel ikke akkurat fotball i fyfoen ;)

    Er vel heller 4x4 tenker jeg :wee:

     

     

    Og ja Tord har vel fortsatt rekorden for antall situps enda med over 1300(!) stk!

  11. Hvordan foregår opptaket? Er det tester i stridsdriller etc? Å klare de fysiske testene burde vel ikke holde, må vel være en god del over? Har dere PV (rfk) stillinger?

     

    Er det mye hat i hverdagen? Typ lange dager i skauen, våt.

     

    Opptaket går i fra mandag til fredag. Opptaket er "sivilt". dvs at det ikke er tester i stridsdriller etc. Det er ikke samme type opptak som til mjk, fsk osv. Opptaket til tmbn foregår mye roligre. Det man skal igjenom er 3000m, 7km pakningsløp, og styrketester (push, sit ups og heng ups) også en liten svømmetur i basenget. Utenfor dette er det også noen "caser" som er forskjellige fra år til år. Jeg var blant annet på skytebanen en tur, ikke får at de skulle sjekke om vi var gode til å skyte, men for å se hvordan vi oppførte oss på skytebanen (holdninger osv)

    Men det aller viktigste på opptaket er intervjet. Man blir intervjuet av de avdelinger som du er aktuelle for og det intrykket han/de som intervjuet deg sitter igjen med er avgjørende.

    En annen ting som spiller en del inn er hva puljeføreren sier om deg.

    Under opptaket blir man delt inn i puljer ish 10stk i hver. Og alle grupper har en puljefører (gjerne en grenader med en del år i bataljonen) og en "hjelpe" fører. Inntrykket de sitter igjen med av deg er også viktig.

     

    HAT! Det er mange lange dager i skauen. Det er helt sikkert. Men da kommer det ann på hvor du legger lista di for hating. Om du synes lange dager i skauen er gøy så er det en god idé å søke.

    Dog de personene som bare hater når de får på seg hjelm og gru, ja da er det kanskje ikke en like god idé å søke. Fotfolket i mek 3/4 er mye ute i skogen samma om det regner, snør, sludder eller er -25 grader for andre uka på rad. (den siste der er stort sett aktuell hver år)

     

    Et tips om du er i tvil om du skal søke eller ikke. Hvis du liker deg i panser og vil ha flere og bedre militæreopplevelser og synes at det er verdt å hate litt for det så søker du! :)

     

    PS: Hvilken esk er du i? Du har vel ikke Tord som esk-sjef?

  12. Tjenestegjør for tiden som stormer(fot) på Setermoen å trives ganske godt. Så har i det siste begynt å tenke på om jeg kanskje kunne trivdes i TMBN. Men det er jo så klart endel ting man ikke liker med førstegangstjænest. Hvordan er en hverdag for deg i TMBN kontra hvordan den var i 2.bn? Hvor vanskelig er det å få jobb i TMBN?

     

    Å spørre om hvor vanskelig det er å få jobb i TMBN er litt som å spørre om hvor langt et tau er. Det kommer helt ann på. Noen stillinger er lettere å få enn andre. Typiske stillinger som er etterspurt er cv90 og leo2 crew, da det tar en del tid å utdanne og få dem gode nok. Med fotfolk er det litt anderledes. Kan kan vel si at du ikke har sjangs om du ikke klarer de fysiske testene. Tror de har begynt å sende hjem folk fra opptaket hvis man ikke klarer 3000m på første dagen.

    Andre ting som slår inn er selvsagt behovet for folk. Ved noen opptak er behovet for personell større enn ved andre opptak.

     

    Ellers er hverdagen en del anderledes enn fra 2.bn. For det første så kjører vi fyfo hver dag i utgangspunktet.

    Ellers så vil jeg si at jeg jobber mer nå enn jeg gjorde i ftgtj. Er perioder hvor vi har jobba til 18-19 i 2-3 mnd i strekk og de eneste dagene vi slutta tidlig var på fredager. Dette er selvsagt ganske slitsomt, men det går.

    Ellers så er miljøet helt anderledes, er en helt annen tone mtp grader. Man er på fornavn med kpsjef og tonen er løs og kødding og spøker går opp, ned og til siden :wee:

  13. Jeg jobber i mek inf TMBN. Noe spesielt du lurer på? Bare å spørre så skal jeg svare :)

     

    Har et par spørsmål..

    Hvor var du i førstegangstjeneste? Og hvor anbefaler du å starte en militær karriere?

    Er TMBN en bra "arbeidsplass"? Er TMBN tilnærmet lik feks Panserbataljonen?

    Takker for svar smile.gif

     

    Jeg var i førstegangstjenesten 07/08 i KpB 2.BN.

    Nå har jeg vært i mekinf siden den gang og har da ingen andre erfaringer fra noen annen tjeneste så jeg vil anbefale mekinf.

    Men jeg har hatt gleden med å jobbe med andre typer avdelinger både hjemme og ute å ser at alle som jobber i profesjonelle avdelinger virkelig brenner for jobben sin så er vel kanskje ikke noen "fasit" på hvor man skal starte en militær karriere. Men om man vil inn i TMBN så er det en fordel å ha samme type tjeneste i førstegangstjenesten.

     

    Jeg synes TMBN er en særdeles bra arbplass. Sykt flike folk og et bra miljø. Dog har samboer og det er klart det er tidvis tøft å jobbe på Rena når samboer bor i Oslo og blir bare helger vi får være sammen. Og for å ikke snakke om kontigenter i afg. Men jeg synes det er verdt det.

     

    Om TMBN er tilnærmet lik panser? Orgen er jo ca helt lik. 1 esk med tænks, 2 mek kp/esk og en støtte esk.

    • Liker 1
  14. Telemark Bataljon er jo helt annerledes. Mye mer profesjonelt. (Muligens bare at de ser litt mer proffe ut med halv-hjelmer, capser, knebeskyttere og kamo-malte rifler.) :p

     

    Men jeg må spørre dere her, enten om dere er erfarne soldater eller ikke. Hvorfor er det så mange yrkessoldater som bruker hjelmer som ikke dekker ørene? Vet at det er fordel med tanke på sambandsutstyr osv, men når man ikke bruker sambandsutstyr, hva er vitsen da? En heldekkende hjelm beskytter jo litt mot splinter, kuler, steiner og sånn, noe som ikke skjer ved bruk av Kevlar-hjelmer eller hva det kalles.

     

    http://www.google.no/imgres?imgurl=http://www.specwargear.com/images/helmet-TC-2001-2.jpg&imgrefurl=http://www.airsoftguns.info/viewtopic.php%3Ft%3D8042&usg=__h3D9B2OxQd-uPL5kAx4Zrky6nek=&h=689&w=565&sz=42&hl=no&start=0&zoom=1&tbnid=HEZ7NmrWImEuxM:&tbnh=167&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dkevlar%2Bhjelm%26um%3D1%26hl%3Dno%26safe%3Doff%26biw%3D1280%26bih%3D630%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=356&vpy=229&dur=467&hovh=248&hovw=203&tx=129&ty=90&ei=UQUZTfupOsztOZLW7ZcJ&oei=RAUZTerVL8y38gOLrtyFBw&esq=3&page=1&ndsp=17&ved=1t:429,r:6,s:0

     

    Grunnen er at Catohjelmen i kombinasjon med skuddsikker vest = null sikt. Bakplata i vesten trykker hjelmen opp i nakken og ned forran øya når man ligger. Derfor kjøper mange ny hjelm selv og noen får den også utlevert via ISTAR-satsen :)

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...