Gå til innhold

DeluxProduct

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av DeluxProduct

  1. I sameiet hvor jeg er styremedlem hadde vi innbrudd og hærverk av dør døra for en uke siden. Tror du jeg har anmeldt forholdet? Det er uvedkommende som kommer seg inn i bygget og forsøker å stjele så godt som daglig. Dette er ikke noe politiet bruker tid på.

     

    Tar du deg en runde ute nå på kvelden vil du se pågående sykkeltyverier på hvert gatehjørne. Du vil se åpenlyst salg av narkotika, eller folk som går og kjenner på bildører. Det du skriver om er helt ærlig så bagatellmessig of tåpelig at jeg har vanskelig for å tro at du er seriøs.

    Jeg tror jeg aldri før, har erfart slik motstand mot å tipse om lovbrudd. Hva er egentlig så galt med det. Det er ikke rart at tyverier og innbrudd skjer i blokka di, siden dere aldri ser ut til å ta tak i det. Det gir jo signal til tyver, at dem bare kan komme og forsyne seg, for der hos dere er det jo ingen rissiko for å havne i politiets klør.

     

    Vi får høre med politiet og Voi, og spørre om dem synes dette er så bagatellmessig som du vil ha det til. Igjen, så viser du en merkelig motstand mot at jeg skal tipse politiet, og jeg skjønner ikke helt hva du er så negativ for, da det jo ikke er du som blir innblandet i noe. Dette blir en sak mellom (meg), politiet, Voi og gjerningspersonen. Så bare ta det med ro, dette går ikke ut over deg.

    • Liker 6
  2. Av disse grunner ville jeg ikke publisert videoen:

    1. Media elsker slike saker de kan lage oppstyr rundt, og føye i rekka over saker om sparkesyklene. Jeg ser ingen lærdom i videoen av allmenn interesse.

    2: Gjør flere klare over muligheten til å tukle med de, og kan vekke interesse til å drive med sånt. Å varsle Voi vil la dem fikse deler av problemet/mulighetene, samtidig som media hjelper til å spre videoen så folk vet om muligheten.

     

    Samtidig, så kan du fint få noen kroner for den. Har sikkert flere grunner, men kommer ikke helt fram nå.

    Jeg skal ihvertfall informere Voi om dette, slik at dem kan fikse denne eksisterende muligheten til å tukle med dems el-sparkesykler.

    Har ingen planer om å tjene penger på dette klippet. Det er ikke penger det handler om fra min side. Penger trenger jeg ikke. Det er lite sannsynlig at jeg gir media tilgang. Det blir nok bare politi og Voi som jeg da kontakter.

    • Liker 3
  3. Hadde eg vært deg så ville eg latt være å publisere videoen, send den over til politiet, Voi og eventuelt journalistar men ikkje publiser den sjølv. Du har lite igjen for å dele videoen på f.eks. Facebook, og det einaste du risikerer er pes rundt spørsmåla om personvern.

    La heller politiet, voi eller journalisten ta vurderinga på kva som skal sladdast dersom dei vil publisere videoen, det er ingen grunn til at du skal stå ansvarleg for publiseringa.

    Skal vurdere hva jeg gjør. Kommer nok ihvertfall til å la politiet få se videoens innhold, og da la dem ta dette videre, om dem mener det er riktig å gjøre det. Dette vil jeg gjøre selv om flere her ikke liker den tanken. Hvis jeg legger ut videoen, så vil jeg sørge for at ingen personvern blir brutt, og at gjerningspersonen blir uidentifiserbar. Jeg vil nok sannsynligvis bare legge ut deler av klippet, hvor gjerningspersonen kjører fort på fortauet, og ikke det tidspunktet han tukler med el-sparkesykkelen. Jeg lar bare politiet og evt. Voi få tilgang til den biten. Det tror jeg er fornuftig.

     

    Takk for dine og alle andres innspill. :)

    • Liker 1
  4. Du får det travelt hvis du skal leke politi i Oslo. Kriminalitet skjer åpenlyst, overalt, og hele tiden.

    Det er da forskjellige alvorlighetsgrader da. Hærverk og tyvkobling synes jeg det er greit å varsle om. Vil tro de fleste er enig her. Jeg leker heller ikke politi. En sjelden gang, så skjer slike ting jeg beskriver. En skal da heller ikke la kriminalitet gå sin gang, og la være rapportere slikt, bare fordi det "skjer hele tiden". Hvis ingen sier ifra, og hvis det ikke utøves konsekvenser mot dem som gjør uønskede handlinger, da vil vi ligne et lovløst samfunn, hvor kriminalitet lønner seg. Kriminaliteten blir også da værre, hvis ingen lærer konsekvensene av den uønskede oppførselen dem viser.

     

     

    Så lenge dette ikke er et utbredt problem, ville jeg latt være å gjøre noe. Jeg tror bare det var en som syntes det var gøy å teste kapasiteten på sykkelen, den ene gangen.

    Har sett en del el-sparkesykler, som mangler den power-knappen. Flere er også reparert ved å plassere en metallbit istedenfor. Og han fyren som rotet med kretskortet, har ikke bare gjort dette en gang, men flere ganger. Selv om jeg vet om bare 2 tilfeller hvor han gjorde det, så er det sannsynlig å tro at han fortsetter med dette. Tror Voi burde bli glad for at slike blir tatt, da det koster penger å drifte tjenesten og reparere sykler, og evt. kjøpe nye. Dette kan igjen medføre at prisene går opp, når det gjelder leien. En skal ikke rote slikt med ting som en ikke eier. Det er hærverk.

     

     

    Det er et større samfunnsproblem at man risikerer å bli filmet overalt.

    Heldigvis bor vi ikke i Nord-Korea. Vi står fritt i et åpent samfunn, til å filme på offentlig sted. Om noen ikke liker denne praksisen, da burde en holde seg hjemme. Man finner kameraer overalt, og både du og jeg, har nok blitt filmet og fotografert flere ganger av turister som farter rundt. At jeg kjører rundt med GoPro, er ikke grunnet skumle hensikter. Jeg har av egen erfaring, funnet ut hvor viktig det er med bevis hvis noe skulle skje i trafikken. At jeg bruker GoPro, er for min egen sikkerhet, og da for å bevise min uskyld, da mange bilførere er veldig til å forsøke unngå ansvar for de feilene dem gjør, og prøve sette skylden på en syklist.

     

    Jeg er i den tro, at hvis en ikke gjør noe galt og ikke har noe å skjule, så burde en ikke være redd for å bli filmet på offentlig sted, og da mener jeg med vanlig kamera og ikke et fastmontert overvåkningskamera ala "Big Brother". Hvis noen vil ta bilde av meg på offentlig sted, så må dem gjerne gjøre det. Men publisering er som sagt en annen ting. At noen vil være redd for å bli stilt til ansvar for de handlingene dem gjør, kan jeg se det positive i, da dem kanskje vil starte å tenke seg om før dem gjør noe dem ikke burde.

    • Liker 3
  5. Er det ikkje fornuftig å kontakte begge?

    Politiet bør få vite om dette då det bpde er hærverk, trafikkfarleg, og ikkje minst ein fare for andre brukarar som låner sparkesykkelen i den tru at den er fartsbegrensa.

    Voi bør kontaktast for å sikre oppfølging av saka og for at dei skal kunne gjere nødvendige endringar for å unngå at det skjer igjen, som f.eks ved å legge inn alarm dersom sparkesykkelen forflyttar seg i over 25 km/t.

     

    Eg ser ingen utfordringar med å vise bilde/film til andre. Gopro-kamera er ikkje overvåkning og det er filma i det offentlege rom. Det einaste du ikkje har lov til er å publisere bilde/video der gjerningsmannen er identifiserbar. Å vise bildet til ein annan person er ikkje publisering.

    Jeg skal sladde over ansiktet på personen, noe jeg er forsåvidt var klar over, før jeg evt. legger ut noe video på nettjenester. Men hva med de andre menneskene som jeg treffer på rundt omkring, og som da kommer med på videoen, og som da ikke har noe med gjerningsmannen å gjøre, MÅ jeg sladde dem bort også, og det samme med bilnummere på alle biler som kjører forbi? Spør bare, siden jeg har sett videoer på VG-TV, hvor det har blitt sladdet bort bilnummer og ansikter på folk som bare går\kjører forbi.

     

    Å sladde over "alt og alle" kan bli litt av en jobb, i så tilfelle. Vil også uansett sladde over ansiktet på barn, hvis noen vises på videoen. Er også veldig forsiktig, med tanke på personvernet, og jeg ønsker ikke å bli anmeldt for evt. brudd på dette.

     

    Men uansett, så vet jeg (etter litt tenketid) hva personen gjorde med el-sparkesykkelen, og hvordan han klarte å bypasse systemet til Segway\Voi. Jeg vil selvfølgelig ikke si det her. Jeg skal tipse Voi om dette og fortelle hva dem kan gjøre med dette for unngå at systemet kan bypasses på denne måten. Som elektromekaniker, så har jeg vært borti lignende før, når jeg tenker meg om.

    • Liker 2
  6. Jeg og min bror kjørte våre egne private el-sparkesykler idag. Jeg kjørte også med en GoPro festet på kroppen. Vi merket oss en som kjørte i stor hastighet på en Voi el-sparkesykkel. Vi ble oppmerksom på den el-sparkesyklisten, fordi han kjørte raskere enn den tillate grensen på max 22km\t.

     

    Vi tenkte at den måtte være tuklet med, for å kunne klare den hastigheten som el-sparkesyklisten kjørte i. Den så ut til å ha en hastighet på rundt 30km\t. Vi stoppet og fulgte med den fyren. Han parkerte el-sparkesykkelen, og fant en ny en av samme merke og modell.

     

    Han gikk til et litt avsidesliggende sted, og holdt på med el-sparkesykkelen. Vi så at han tuklet med noe. Etter ca. 5 minutter, så kjørte han bort med den nye han tok. Vi dro dit han satt fra seg den forrige el-sparkesykkelen, og vi så at det manglet en av\på knapp på den el-sparkesykkelen. Kretskortet lå tilgjengelig, og synlig under der knappen skal være.

     

    Vi gikk så bort til den avsidesliggende plassen, hvor han hadde tatt med seg den nye el-sparkesykkelen. Vi fant en av\på knapp, som da tilhører den nye el-sparkesykkelen han hadde tatt med seg bort dit. Dette betyr at han hadde tatt løsnet av\på knappen, og da tuklet med el-sparkesykkelen.

     

    Dette er da tyvkobling og også hærverk. Han har da sikkert forbigått systemet til Segway\Voi, ved å gjøre noe med kretskortet. Han har da også tuklet noe ekstra, slik at hastigheten ble over den tillate grensen. Han drev også å bremset noe stygt, slik at den luktet svidd gummi der han kjørte og bremset.

     

    Hvem burde jeg si fra om dette til, og er det noen vits i å tipse politiet, eller burde jeg heller si fra til Voi, som evt. kan ta dette videre, siden det var deres el-sparkesykkel? Hvordan stiller loven seg om dette med å eksempelvis gi bildet av fyren til Voi, og burde jeg ikke gi fra bildet, før politiet etterspør dette, siden jeg ikke har lov til å dele ut bilder av andre?

     

    Hvis noen av dere er "hunter" for Voi, så vet dere hvorfor noen av Voi sine el-sparkesykler mangler av\på knapp, og da også hvorfor dem evt. kjører fortere enn 22km\t.

    • Liker 2
  7. Det er jo også bedrifter\enkeltpersoner som selger Adobe's programmer på Finn. De fleste kjente programmer av CS6 versjonen, selges veldig billig. Når F.eks Photoshop CS6 selges for 599,- da sier det seg selv at noe skurrer. Når brukte, offisielle og lovlige versjoner av Photoshop CS6 blir solgt for opptill 12.000,- andre steder, så tror jeg det er lite sannsynlig at det er lovlige versjoner som selges så billig på Finn.

     

    Jeg tror det er meget sannsynlig at noen selger uoffisielle nøkler for CS6, til intetanende kunder, ved å bruke nøkkelgeneratorer som har blitt funnet på nettet, såkalte keygen's. Jeg tror dem vil være vanskelig å finne, men jeg har hørt historier via forum og Adobe, at dem finnes.

     

    Hvis det er mulig å få tak i slike nøkkelgeneratorer, så er det mulig at det blir brukt til å svindle kunder og Adobe for mye penger. Dette kan forklare hvorfor mange av Adobe's programmer selges til slike sparepriser. Jeg synes Finn skulle sjekket dette ut også, og fjerne slike annonser om kjøp og salg av programvare helt, ihvertfall når det tilsynelatende ser ut til at bedrifter\enkeltpersoner selger uendelige med lisenser til diverse programmer, og til så billige priser.

  8. Fikk svar fra denne Rema 1000 butikken idag. Det kom raskere enn ventet.

     

    Fikk vedlagt et bilde av hva kameraet filmer av utsiden, og jeg kan med dette bekrefte hva noen her har sagt, at deler av kameraets synsfelt, blir sladdet bort\maskert ut, slik at bare inngangspartiet vises på video. Dette forteller også at det har blitt tatt hensyn til personvernet og gjeldende regelverk omhandlende overvåkning mot offentlig sted.

     

    Dem har allikevell besluttet å ta ned dette kameraet som står på utsiden, og omplassere det til et mer passende sted, utifra dems egne re-vurderinger.

     

    Noe av det jeg fikk fortalt, via dems e-post, kan jeg ikke fortelle, da jeg anser noe av innholdet til å ikke er noe menigmann trenger å vite, og av hensyn til butikken. Jeg kan heller ikke dele bildet av hva kameraet viser, da det ikke er i min rett til å gjøre dette, da jeg ikke har copyright på det materialet.

     

    Og med det, anser jeg saken som avsluttet.

    • Liker 1
  9. Jeg kontaktet datatilsynet, og fikk dette i eposten isted om dette. Jeg føler dette var mer et generisk svar.

     

    Hei, og takk for e-posten din.

     

    Vår juridiske veiledningstjeneste gir deg kortfattet rådgivning. Det betyr at alle våre svar kun er veiledende.

     

    Slik regelverket fungerer i dag må ikke Datatilsynet godkjenne behandling av personopplysninger før for eksempel kameraovervåking gjennomføres. Virksomheten er selv ansvarlig for å sørge for at de overholder reglene i personvernforordningen.

     

    For at det skal være tillatt å behandle andres personopplysninger trenger man et såkalt behandlingsgrunnlag. Samtykke er et eksempel på et slikt grunnlag. For kameraovervåking er en såkalt interesseavveining det praktiske grunnlaget. I slike tilfeller er det lov å kameraovervåke for å ivareta en legitim interesse. For at overvåkingen skal være tillatt må hensynet bak formålet, for eksempel sikkerhet eller lignende, veie tyngre enn hensynet til den enkeltes personvern. I en slik vurdering veier hensynet til personvern tungt.

     

    Kameraovervåkingen kan heller ikke strekke seg lenger enn det som er nødvendig etter formålet. Det innebærer at man for eksempel ikke kan overvåke et større område enn det som er nødvendig, for eksempel for å ivareta sikkerheten.

     

    Virksomheten plikter også å informere om overvåkingen som gjennomføres.

     

    Før overvåking settes i gang skal virksomheten skriftlig fastsette formålet med behandlingen av personopplysninger, og er ansvarlig for å vurdere hva som er behandlingsgrunnlaget.

     

    Du kan derfor henvende deg til virksomheten og spørre de om hva som er grunnlaget for behandlingen, hva som er formålet, og hvordan overvåkingen gjennomføres. Dette er informasjon virksomheten plikter å gi deg.

     

    Du kan finne mer informasjon i vår veileder, Kameraovervåking – Hva er lov?

     

     

    Håper dette er til hjelp.

     

    Vennlig hilsen


    (Navnet Sensurert av TS)
    Juridisk konsulent, Datatilsynet

  10. En Rema1000 butikk ser ut til å ha installert et overvåkningskamera på utsiden av butikken nylig.

    Jeg har alltid hatt intrykk av at slik kameraovervåkning som er fast installert, og som overvåker mot et offentlig sted, er forbudt, med mindre det er spesielle hensyn som f.eks militære installasjoner, ambassader o.l.

     

    Det skal visst være nødvendig for private hjem, å måtte søke tillatelse hvis en skal overvåke mot offentlig sted, og at en bare evt. kan overvåke ens egen eiendom.

     

    Er det nye regler idag, som gjør at bedrifter kan overvåke offentlig sted, og overvåke forbiasserende?

    Kan private gjøre det samme nå eller?

     

    Vedlegger bilde.post-432554-0-55330000-1554470112_thumb.jpg

  11. Er usikker på hvordan dem evt. har ment at Ninebot ES4 skal kunne operere i Norge, da dette vil gi Ninebot ES2 en altfor stor hastighet som da blir 30 km\t.

     

    Ninebot ES4, er en ES2, med en ekstra ekstern batteripakke, som da gir den navnet eller beskrivelsen ES4.

     

    Selv uten ekstra batteripakke, så går ES2 i 25 km\t, noe som uansett også gjør ES2 også ulovlig på Norsk jord.

     

    ES1, ES2 (og da også ES4), sendes med låst firmware fra fabrikk. Så hvordan det egentlig skal gjøres, så dem blir lovlig å bruke på Norske veier, som har max 20 km\t grense for elsparkesykler, er uvisst.

     

    Jeg lurer på om bedrifter da får custom firmware, fra produsentene, laget for deres selskap siden disse elsparkesyklene må bli låst til 20 km\t. Det er også betenkelig at produsentene av elsparkesykler, ikke har gjort firmware filene lands-basert, slik at f.eks USA hadde fått en egen type firmware, basert på deres maxhastighetsgrense, og at f.eks Norge også hadde fått en egen firmware basert på vår maksgrense på 20 km\t.

     

    Vet ikke hvorfor dette ikke allerede er implementert av produsentene, men håper det blir slik i fremtiden, når produsentene får øynene opp for at behovet er der.

  12. Ang røde kortet deres hvor mange har faktisk blitt stoppet av politiet når de kjører rundt i denne på offentlig vei?

    Sett flere som har sånn i oslo sentrum så lenge man ikke rå kjører så er nok sjansen for å bli tatt minimal

    Til Xiaomi Mijia M365, så var det en versjon med eldre firmware (1.3.8) som kan sperres til 20 km\t. Nyere M365 som har firmware versjon (1.4.1 og oppover), er sperret til 25 km\t, og har ikke mulighet for å låses til 20 km\t. De nye er da ulovlig på offentlig vei. Dette betyr at IKKE ALLE M365 er ulovlig, selv om en ser noen kjøre dem på offentlig vei.

     

    Har kjørt forbi mye politi, i Oslo sentrum og utenfor sentrum, men har ikke blitt stoppet, men har lagt merke til at noen politifolk følger med når jeg kjører forbi dem, og virkelig glaner når jeg kjører forbi. For min del, så har jeg ingenting å være redd for, da den bare går i maks 20 km\t uansett, og bremser, lys, og alt er i topp stand.

     

    Så lenge en kjører oppmerksomt og tilpasser farten etter forholdene og folkemengde, og triller om nødvendig, så går det greit. Men noen fotgjengere blir sure, og uansett hva, og reagerer på at en kjører på fortauet. Å elsparkesykle forbi dem, i gangfart, er galt for dem uansett. Noen er bare født sur, vil ha ting på sin måte, og liker ikke å møte elsparkesykler, sparkesykler eller sykler på fortauet.

     

    Men jeg håper folk ikke går helt bananas, og kjører som villmenn når leie-elsparkesyklene kommer en gang i fremtiden. Uvettig bruk, og alt for mange elsparkesykler i trafikken, kan tvinge gjennom endringer i lovverket, som gjør det ulovlig å bruke disse på fortauet. Blir det regjeringsskifte i Norge, med f.eks SV og AP i spissen, så er det mulig at det blir registreringsplikt for både elsparkesykler og elsykler, og andre forandringer i lovverket, siden SV (mener jeg det var) foreslo dette tidligere. Men jeg håper dette ikke blir en realitet.

    • Liker 2
  13. Enhver som har oppdatert sin M365 med custom firmware, via tredjepart app, har da innsett at en ikke trenger passord for å koble seg til el-sparkesykkelen, selv om en har satt separat passord for bluetooth for sparkesykkelen, i den offisielle appen.

     

    Det er derfor jeg begynte å alltid koble mobilen til el-sparkesykkelen via bluetooth, hver gang, før jeg tok en tur ut med den, for da tenkte jeg at bluetooth tilkoblingen på M365 ville være i bruk av min mobil. og hindre andre i å koble til el-sparkesykkelen min. Tror det var slik at bluetooth bare tar 1 connection om gangen og hindrer flere en 1, slik at el-sparkesykkelen skulle være trygg mot slikt hijacking, så lenge min mobil er koblet til den.

     

    Zimperium er egentlig ute med gammelt nytt, ihvertfall blant oss M365 custom'ere. Har hatt min M365 i snart ett år, og oppdaterte til custom firmware, like etter kjøp.

  14. Kjøpte 1kg spole med kabel hos elfadistrelec på deres hjemmeside i Norge.

     

    Betalte varen, mva og frakt i denne ordren.

     

    Stod på deres hjemmeside at det var 16 stk av varen igjen på lager, og at dem hadde varen på eksternt lager i tilfellet utsolgt. Hadde ventet at disse varene ble plukket og sendt rett fra butikkhyllen i Oslo. Viser seg at pakken blir sendt fra Nederland, noe som overrasket meg.

     

    Hvilke avgifter og gebyrer kan jeg vente meg nå, og hva kan totalprisen bli? Varen kostet ca 640 kroner.

    Varen blir visst sendt med dhl.

     

    Leser at mange har ulike erfaringer med dhl og at sluttsummen har blitt dyrere enn selve varen i flere tilfeller.

     

    Regner med at jeg må betale toll ihvertfall, eller må jeg det siden nettbutikken var Norsk?

  15. Jeg husker jeg for noen år siden skaffet meg et splitter nytt Gainward Geforce Ti4200 GT (i den duren),

    og jeg fikk problemet med at viften surret på full hastighet hele tiden.

     

    Min løsning på dette var å gå tilbake til en driver som lå på Gainward sin side, og som hadde støtte

    for mitt kort. Det viste seg at kortet mitt ikke klarte de nyeste driverne lastet ned fra Nvidia, og at jeg

    måtte bruke driverne fra Gainward sin side. Viften fungerte normalt da disse eldre driverne ble lastet

    inn.

     

    Kanskje dette er tilfelle hos deg, og at du trenger drivere direkte fra kort-produsent som er tilpasset

    ditt skjermkort? Det hjalp ihvertfall meg da.

×
×
  • Opprett ny...