Gå til innhold

Gamerslayer123

Medlemmer
  • Innlegg

    150
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Gamerslayer123

  1. Hva gjorde Pearl Harbor situasjon

     

    Pearl Harbour garanterte USAs inntreden i WW2 i Europa, ikke pga. av Japans angrep, men pga. Hitlers krigserklæring mot USA dagen etter. USA ville nok havnet på den allierte side før eller siden, men det var en viktig katalysator. Europa fikk stor nytte av USAs industrielle kapasitet og etter hvert tropper.

     

    Pearl Harbour var med på å vise at hangarskip var fremtiden og slagskip var blitt gårsdagensteknologi.

     

    Battle of Britain er i grunn hauset litt opp. Der er det et viktig element ved at britene forhindret luftwaffe fra å få et overtak og dermed kunne legge til rette for operasjon Sea Lion (hvis jeg husker riktig) (invasjon av GB). Luftwaffe var det eneste kortet Tyskerene hadde som kunne utfordre Home Fleet under en invasjon av GB.

     

    Et viktig element i selve battle of britain var Hitlers ordre om å skifte fokus fra å bombe luftstasjoner og RAF mål til å bombe byer som svar på et luftraid i Tyskland. Dette som tilsvar på et raid på en Tysk by (hvis jeg husker riktig). Det er spekulert at RAF var noen få uker unna å kollapse grunnet avskrivning av matriell og mannskap fra krigstap og at situasjonen var prekær.

     

    Battle of Britain har også et element hvor Tyskland valgte å ha en krig på to fronter når operasjon Barbarossa ble satt i gang i 1941. Krig på to fronter (øst/vest) er ikke fordelaktig.

     

    Kystradar satt i system med britiske operasjonsrom som koordinerte fly og luftvern var en viktig force multiplier (Styrkemultiplikator) som gav britene en fordel ovenfor Tyskland når kampene var på britisk territorie.

     

    Et farlig element som oppgaven virker å underskrive er at i andre verdenskrig så hauses opp vestmaktenes bidrag og ofte glemmer eller overser Soviets offer. Det er på østfronten Tyskland tapte krigen. Sett i sammenheng med invasjonen av Soviet er de to eksemplene mindre viktig i den store sammenhengen.

     

    Som vendepunkt i verdenshistorien vil jeg si det er mer begrenset iom at det blir et spørsmål om hvor langt man skal dra det. Pearl Harbour var starten på en krig mellom USA og Japan, de to imperialistiske maktene i stillehavet sammen med GB, som grunnet sanksjoner (olje m.m.) sannsynligvis ville kommet uansett, men ikke startet av USA.

    • Som konsekvens betydde dette at Japans imperialisme tok slutt;
    • Japan så innover de neste 70+ år (ny grunnlov);
    • atomalderens inntreden kom nok mye tidligere enn den kanskje ville gjort;
    • USA ble den de facto store imperialistiske makten i stillehavet, gjennom blant annet USAS basepolitikk;
    • Krigen led også til Maos fremtreden og to kina (PRC / Taiwan) og et kommunistisk anker i den delen av asia.
    • Korea ble delt som igjen førte til Koreakrigen.
    • Siden Tyskland erklærte krig med USA kan det også påstås at Japans angrep også var med på å tvinge frem USAs posisjon i europa når europa skulle gjennoppbygges (Marshallhjelpen) og uviklingen av øst/vest kompleksene som førte til den kalde krig.

    Det blir i grunn et spørsmål om hvor langt man skal dra det.

    Hva gjorde Pearl Hqarobr situasjonen for Norge?

  2. Hei. bestilte oen varer fra eBay som jeg ikke skulle ha. Har fått svar fra Paypal om at refusjonen er et faktum og venter nå på pengene. kommer de rett etterpå eller tar det noen dager? Jeg byttet nettopp på paypal fordi det kortet som var oppgitt på paypal var et annet som er sperret og et annerledes kort enn det på eBay. kommer pengene på det nye kortet? et siste spørsmål, hvor kan man se hvilket kort man betaler med på ebay?

  3. Gjør kanskje det i fylla.

    Vet paypal kan ta litt tid å få pengene igjen først får man epost så tar det ofte dager\uker før man ser det på paypal.

    En del selgerne på ebay svarer ikke og man venter evigheter på varene.

    Er umulig å vite om varene kommer eller ikke. De som svarer sier det kommer snart.

    Gir man negativt erfaringer kan man få samme tilbake.

    Så det er jo negativ med ebay. Selgerne kan ta igjen.

    har hatt god kontakt med samtlige selgere og har fått nesten alle refusjonene. Det har kommet mail fra Paypal hvor det står at det er kommet en refusjon. Hovr lang tid til pengene kommer på konto da?

  4. Ja jeg skjønner det, det er lett og stort tema. Men bare prøv å tenk rundt temaet, finn informasjon om alle slags spørsmål som kunne kommet. Jeg fant f.eks nyhetsartikler som var relevante. Russland og USAs forhold, USA og Tyrkias forhold, Russland og Tyrkias forhold. Hvorfor tyrkia ble et autoritært regime. Hva sier befolkningen i tyrkia til dette? Er de glade for det eller ville de hatt mer demokrati? Hva med ungarn og polen? Hvorfor ble de høyrepopulistiske? Hvilke land begår menneskerettighetsbrudd? Hvordan begår de det? Hva gjør selve staten for å unngå det? Nevn eksempler men drøft i tilleg.

    vi kan vel søke om det i morgen også på eksamen ettersom det er åpent nett?

  5.  

     

     

    Stresser litt nå for å være ærlig. Føler meg ikke komfortabel med oppgaven

     

    Sjæl, jeg er veldig usikker på om det jeg forbereder meg på kommer til å bli relevant at all

     

    fått øvd noe?

     

    Ja, litt. Men synes det er vanskelig å forberede seg godt når temaet er så sinnsykt stort, oppgaven kan være alt fra drøfte utviklingen i et konkret land, til Norges rolle til Trump eller kanskje hvor sterkt demokratiet står i verden. UMULIG å si 

     

    sant det. tips eller eksempler jeg kan ta med til imorgen?

×
×
  • Opprett ny...