Gå til innhold

Rektorn

Medlemmer
  • Innlegg

    7
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Rektorn

  1. "...Det var riktignok et unntak fra dette hvis man hadde beregnet netto varmebehov mindre enn 15 000 kWh/år, men da måtte man ha skorstein og lukket ildsted, eventuelt tilfredsstille passivhusnivå..."

     

    Og poenget ditt her er hva? Spørsmålet mitt er om det er fornuftig å brenne av 200 000 kroner i et passivhus, eller et plusshus, slik som dette, med et antatt forbruk på 5 000 kWh i året.

  2.  

    Den våkne TU-leser vet at alternativet til denne solcelleløsningen er vanlige billige panelovner uten behov for teknisk rom.

     

    en vanlig solcelleløsning er ganske bra.

    Og du må tenke på at strømprisene skal stige betraktelig ( f eks. AMS måler)

    Nei, ingen solcelleløsning er ganske bra økonomisk, selv ikke med en betraktelig økning av strømprisene. Da må du i tilfelle tallfeste hva som er "ganske bra" og "betraktelig".

    *

  3. "...Solcellemodulene erstatter jo annen fasade og dersom man trekker fra kostnaden ved en kostbar fasade vil solcellekostnaden bli null kroner..."

     

    Nå lever kanskje du i en verden hvor en kvadratmeterpris på 3 300 kroner for utvendig fasade ikke er avskrekkende. For oss andre som ikke har marmor som alternativ til fasadebekledning, er dette over 10 ganger dyrere enn normalt og helt uaktuelt. Men for all del, spennende arkitektur og løsninger. Regnestykket er imidlertid langt fra spennende for oss med normal inntekt.

     

    (Uten sammenligning forøvrig; fasaden på mitt hus er fra 1927 og er fortsatt like fin.).

     

     

    "...Den våkne TU leser vil se at besparelsen ved å eliminere et 3 m2 teknisk rom er henholdsvis 90.000 kroner for billige kvadratmetre og 300.000 for kostbare kvadratmetre..."

     

    Den våkne TU-leser vet at alternativet til denne solcelleløsningen er vanlige billige panelovner uten behov for teknisk rom.

  4. "...Det er latterlig at en slik fantastisk energikilde ikke er tatt mer i bruk, sier han.--"

    "...Kolnes forteller at solcellepanelene kostet rundt 200.000 inkludert omformer og installasjon..."

    "...forbruket er anslått til rundt 5000 kWt årlig..."

     

    Her svarer han vel seg selv? Her kan de smarteste av TUs lesere finne ut hvor lang tid det vil ta å nedbetale denne investeringen.

    • Liker 6
  5. Igjen glemmes den viktigste årsaken til kjønnsbalansen i ulike yrker, nemlig interessen for faget. Menn og kvinner i Norge og andre vestlige land velger yrker ut i fra hva de selv ønsker å jobbe med, ikke hva Staten og NHO ønsker. Menn og kvinner er forskjellige, derfor er det flest kvinnelige sykepleiere og flest mannlige ingeniører. Har man i 2016 ennå ikke akseptert dette?

    • Liker 9
×
×
  • Opprett ny...