Gå til innhold

jvi17

Medlemmer
  • Innlegg

    26
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av jvi17

  1. Hei!

     

    I morgen skal jeg ha nynorsk eksamen vg3. Lurer derfor på hva jeg burde lese på eller øve på utenom eventuell grammatikk og strukturoppbygging av tekster? Tenker mer på fagstoff. Eller er ikke det så nødvendig å sitte å repetere ettersom man kan ha med både vg2 og vg3 boka? 

     

    Vet noen forresten hvordan man kan lagre notater på selve skole pc-en og ta det i bruk under eksamen når man har eksamensbruker?

  2. Hei

     

    Jeg har planer om å ta opp 1P som privatist. I standpunkt fikk jeg en 3ér, men ettersom jeg ønsker å komme inn i lektorutdanningen, må jeg ha gjennomsnittlig 4 i 1P+2P. Har 4 fra 2P heldigvis, så det er ikke et problem. Så målet er at jeg får 4 eller bedre, men skjønner ikke hvordan jeg skal starte. Har slitt med matte siden jeg i det hele tatt klarte å regne. Klarte å jobbe hardt frem mot en 4 i 2P, men 1P var mye vanskeligere og ettersom jeg tar det som privatist, har jeg ikke undervisning om 1P på skolen. Hvordan skal jeg starte med lesingen og bli bedre? Selvfølgelig må man gjøre oppgaver etc, men for en som har hatt vansker med matte hele tiden, så er det vanskelig for meg å skjønne hvor jeg skal starte, hvis det ga mening.

     

    Setter pris på hva som helst som kan hjelpe meg :)

  3. Jeg har hatt Rettslære 2, og personlig synes jeg det er stilt altfor høye krav i det faget fordi man skal kunne identifisere rettsspørsmålet selv. På jussen på universitetsnivå kommer ikke det før 3. året. Så jeg ville valgt et annet fag :) Jeg synes det var stor overgang fra rettslære 1 til 2 :)

    Takk for svar! Har hørt medelever som går i tredje klasse nå si at det er lettere med rettslære to fordi man går i dybden på temaene og får da mer forståelse for det. Men alle har jo forskjellig erfaring med det. Er det noen andre vansker du har med rettslære 2 enn det med rettsspørsmålet?

  4. Hei

    Jeg er usikker på om jeg skal velge Markedsføring 2 eller Rettslære 2 til neste år. Har Markedsføring 1 og Rettslære 1 nå, men vet ikke hvilke av de fagene jeg vil videre med. 

     

    Synes rettslære er spennende og gøy, men karaktermessig har det vært litt vanskelig på grunn av case skriving, som jeg vet er mye av i rettslære 2. På den andre siden gjør jeg det ganske bra i markedsføring 1 og synes det er ok (ikke så spennende), men vet ikke helt om jeg vil videre med markedsføring 2, da det er caser og litt annet enn det man har i markedsføring 1.

     

    Hvis du har hatt fagene, eller har noe kunnskap om de, så hadde jeg settet pris på litt info og/eller opplevelser du har hatt :)

     

  5. Hei

     

    Spørsmålet står jo i tittelen. Har lest om dette i boka og på ndla, men forstod ikke helt hvordan det fungerer. Kunne noen forklart det litt lettere?

     

    Utifra det jeg har skjønt så er selvkostkalkyle den laveste prisen en bedrift selger for og går de lavere enn det taper de penger? Har noen eksempel på dette?

     

    Og bidragskalkyle skjønte jeg ikke. 

     

    Dette er ikke for en lekse, men for en prøve jeg skal ha. 

     

     

  6. All energi på jorda som ikke kommer fra radioaktivitet er fra sola i en eller annen form :)

    Sollys gir energien fotosyntesen trenger for å kunne skje, slik at plantene kan vokse (druesukkeret som dannes er byggeklossene i planter), og gjøre om COtil O2.

    Druesukkeret inneholder energi, som dyr og mennesker kan nyttegjøre seg av ved å spise. Eventuelt kan dyr og mennesker drepe andre dyr og spise dem, siden muskelmasse er mer kaloritett enn planter. Dette endrer ikke på at energien originalt kommer fra sola.

     

    Sola fører også til at jorda har en levelig temperatur. For dette er også atmosfæren viktig. Var det ikke for drivhuseffekten ville gjennomsnittstemperaturen ha vært om lag 30 grader kaldere, og da under frysepunktet (sjekk opp dette tallet selv om det er relevant for oppgaven din).

     

    Sola er som nevnt ikke ansvarlig for radioaktivitet på jorda. Faktisk er det kjernefysikk som får sola til å skinne. Sola begynte hovedsaklig som en stor sky av hydrogenatomer, som klumpet seg sammen over lang tid på grunn av tyngdekraften. Alle atomene trakk ørlite grann på hverandre og formet en gradvis voksende gasskule. Tyngdekraften presset de innerste atomene sammen, som førte til at de krasjet kraftigere og raskere inn i hverandre. Etter hvert ble kollisjonene så kraftige at den elektriske frastøtningen til elektronene ikke klarte å stoppe kollisjonen, slik at atomkjernene traff hverandre og koblet seg sammen. Denne sammenkoblingen er helium, og har på en litt lavere masse enn to hydrogenatomer sammenlagt. Denne masseforskjellen konverteres ved Einsteins E=mc2 til en stor energimengde. Det markerte starten på fusjon i sola. Fusjonen inni kjernen økte temperaturen ytterligere, slik at flere hydrogenatomer kunne fusjonere til helium. Etter hvert ble trykket utover fra fusjonsenergien like stort som trykket innover fra tyngdekraften, og sola ble stabil.

     

    Men tilbake til spørsmålet ditt. Mobile energikilder får sin kraft fra sola ved at de fleste måter (utenom kjernekraft) å lage strøm på involverer sola. Solcellepaneler er åpenbart, vannkraft får vi ved at sola fordamper vann i sjø og innsjøer opp i atmosfæren, og at dette så regner ned igjen når det blir for mye vann i lufta, kullkraft kommer fra trær som i løpet av millioner av år har blitt trykket sammen av jordskorpa (men den originale energi kom fra sola), og vindmøller drives av luft som flytter seg fordi det er varmere på et sted enn et annet (varm luft blir mindre tett, så trykket der det er kaldere blir høyere, slik at molekylene strømmer til der det er lavere trykk).

     

    Økosystemer knyttes til temaet litt som nevnt over. Sol lager planter (og samtidig oksygen), dyr spiser plantene og bruker oksygen i forbrenningsprosessen, Biproduktet av forbrenningsprosessen til dyr er CO2, som er det mennesker og ikke-menneskelige dyr puster ut, og dette brukes igjen i fotosyntesten vha sola til å lage mer plantemateriale og oksygen. Et system i fin balanse.

     

    (Frem til vi begynte å slippe ut karbondioksidet fra planter som er millioner av år gamle og ikke har vært en del av karbonkretsløpet i dag).

    Tusen takk. Fått litt mer greie på hvordan jeg kan starte :)

  7. Hei

     

    Jeg skal ha prøvemuntlig i naturfag hvor jeg prøver å nå en bra nok karakter for standpunkt. 

    Temaet jeg har er "Hvilken betydning har sola for livet på jorda?". Dette skal kunne dekke de aller fleste delene av pensumet som stråling, radioaktivitet, mobile energikilder, næringsstoffer, økosystemer osv.

     

    Er ikke så flink i naturfag og lurer på om noen har ideer til hvordan jeg skal begynne? Alt jeg skal si skal ha en sammenheng, men forstår ikke helt hvordan jeg skal formulere og koble sammen de ulike temaene.

  8.  

     

    Noe skjer --> Snakke med advokat --> Rettssak --> Dom

     

    Kan du ikke spørre litt mer spesifikt?

    Det er faktisk lærerens spørsmål, så det at det ikke er så spesefikt forundrer meg ikke.

     

    Mmm, mener liksom hvordan fungerer rettstaten (hva den er også) og systemet i seg selv. Tingretten,lagmannsretten og høyeste retten. Skal kunne forklare hele den prossesen. 

     

    Det er ikke overraskende at det ikke er spesifikt, men folk er muligens ikke så interessert i å gjøre hele leksen for deg, derfor er det mer hensiktsmessig at du skriver hvordan du har forstått det, og hva konkret du lurer på eller er i tvil om.

     

    AtW

     

    Hei

     

    Det her er ikke en lekse, men noe jeg lurer på og ikke forstår for en oppgave jeg skriver. Informasjonen om dette som jeg tolker det, er forstår jeg ikke helt og valgte derfor å spørre om hjelp her Vet ikke hvor mer konkret jeg kan gjøre spørsmålet, men det som står i tittelen er det jeg lurer på.

  9. Hei

     

    Kanskje du har tenkt fram til dette tidligere, men kommer bare med det som kan hjelpe allikavel.

     

    Snakk med lærer? Fortell at den du jobber med ikke bidrar like mye og det er urettferdig. At enten så må læreren få eleven til å skjerpe seg eller så får det bare bli en og en. 

     

    Hvis det ikke så kan du snakke med parteren, enkelt og greit. Fortell at de ikke legger i like mye innsats og det er ikke greit at de overlater deg ekstra jobb. 

     

    Siste du kan gjøre er å bare ikke si noe i det hele tatt, men vet hvordan det er selv, så som oftest i slike situasjoner har jeg fortalt eleven først, og hvis ikke det viser noe fremgang, så forteller jeg læreren min. 

    • Liker 1
  10. "Hvorfor blir noen kriminelle?" er jo en relativt åpen og bred problemstilling. Du kan ta for deg oppvekst, relasjoner, utdanning, holdninger ++, reflektere, trekke linjer, sammenligne ulike folkegrupper, kulturer osv.

    Ja det er sant, skal ta for meg det,men hva slags punkter kan jeg ta for meg når jeg skal snakke om det? Det er som sagt en powerpoint så jeg vil ha med punkter underveis som overskrift hvis det gir mening.

     

     

  11. Hei

     

    Jeg skal ha prøvemuntlig i samfunnsfag i den kommende uken hvor temaet jeg ble trukket opp i er kriminalitet. Vi har egentlig fått en problemstilling fra før, men den er så spesefik og man skal snakke om den i 7 minutter. Tror det egentlig vil da 2 minutter å forklare. Problemstillingen er "Hvorfor blir noen kriminelle?". Er det en annen måte jeg kan gjøre problemstillingen litt bredere slik at den varer i minst 7 min? Eller et spørsmål til, inkludert det spørsmålet over? Jeg satser en 6er hvis det er til noe hjelp. Vil vise frem mest mulig kunnskap gjennom de 7 minuttene slik at læreren min ikke stiller så mange spørsmål etterpå. Hvis noen har gode kilder om teamet så gjerne legg til linker!


    Takk på forhånd!  :)

  12. Tviler på at jeg får noe svar, men vi skal ha engelskeksamen ifra ifjor som tentamen i år. så jeg tenkte om noen kan forklare kort og enkelt noe om oppgavene vi får? Hvilke oppgaver/hva burde jeg lese ekstra på?

    Hei!

     

    Lurer egentlig på det samme! Det er temaet om decisions and consequences du tenker på ikkesant? Tror kanskje vi får noe om aborginere eller kanskje om det diktet "Hero" som kortsvarsoppgave (sikkert noe sånn forklar hva budskapet eller noe sånt er i diktet). Ellers så tror jeg at man sikkert skal skrive en tekst inspirert av f.eks. den siste teksten med paret som finner babyen. Kanskje hva er konsekvensene for det eller hva er det rette valget. 

     

    Er jo ikke helt sikker på at det er dette som kommer, men å ta litt notater for de "store" tekstene kan være lurt. Om du gjør det, så husk å ha med kildene.

     

    Er det noen andre som vet noe mer om tentamen i år? Altså, hva tenker dere å øve på?

  13. Hei!
    Jeg skal ha muntlig eksamen i spansk i morgen og er så usikker når det kommer til den spontale samtalen. Den teller jo også mye,mye mer enn selve presentasjonen. Noen tips eller råd dere kan komme med? Blir nok hovedsakelig testet i de tre ulike verbformene (nåtid,fortid og fremtid). Blir også utrolig forvirret når det kommer til verbene ir,soy, haber. Kan noen forklare meg litt mer nøyere på de verbene og formene?

  14.  

     

    Er livredd, klarte å gløyme overskrift på 2d. Det stod ikkje noke om det i oppgåva, då kan jo ikkje eg få trekk heller?

    Læreren min sa at selv om det ikke står at det skal være overskrift på "long answer", så skal man ha det uansett :s

    Husket det selv da, heldigvis,men får håpe det ikke trekker!

    Læraren min sa at dersom det ikkje står i oppgåva, så har ein klagerett på dette. Ein kan jo ikkje få trekk for noko som ein ikkje er informert om

     

    Jaa, det er jo sant, men som sagt, klagen tar så lang tid til å bli behandlet at man vet ikke om det da er vits eller ikke. Man får ikke kommentar eller om hvordan du gjorde det eller hva som trakk deg ned, tror jeg.

×
×
  • Opprett ny...