Gå til innhold

Storebror

Medlemmer
  • Innlegg

    9
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Storebror

  1. Takktakk! 

     

     

    Har et lite spørsmål om hvordan jeg egentlig skal bruke Durkheims teorier? Jeg har tatt for meg boka hans Selvmordet fordi jeg syntes den er interessant, men har dere noen forslag til hvilke andre jeg kan bruke? Vil ha med en håndfull teoretikere i oppgaven for logos.. 

     

     

     

     

    Er det noen som vet hvordan man kan koble inn teoriene på makro? Læreren snakket i dag om at det var viktig å trekke inn Durkheim, funksjonalisme og lagdeling, men jeg sliter med å forstå hvordan jeg kan bruke det. Altså hvordan få inn selvmord (tanken om å bare gi opp) og hvordan samfunnet er avhengig av ulike delers funksjoner for å opprettholde en helhet inn her? Lagdeling, skjønner jeg meg ikke på, står ikke i boka heller 

    Håper på svar, gruer meg så mye! :(

    Jeg har tenkt på Durkheim og eventuelt knytte det opp mot straff. Straff er solidaritetsskapende. Det styrker samholdet og de kriminelle blir en negativ referansegruppe. Det motvirker normløshet, altså styrker normene i samfunnet. 

     

     

    Men tenker du at det at kriminelle blir en fiende av samfunnet endrer ting? Etter min mening har denne teorien to sider. Jo, det kan motvirke normløshet, men på den andre siden har dette enorme konsekvenser for den som har begått kriminalitet. På grunn av negativt stemplek vil han eller hun kanskje aldri komme tilbake til det normale liv og det burde være vel målet med resosialisering, fengsel og så videre? Her går man inn på Mathiesen sin teori at fengsel er rett og slett menneskelige søppelkasser. 

     

    Et menneske som har begått kriminalitet, har satt i fengsel og derimot blir løstlatt skal i urgangspunktet ha sjanse til å gjøre opp for seg og gjerne bli en ressurs for samfunnet. Hvilket ressurs forventer du av ham når han blir utestengt, isolert og da rett og slett ubrukelig? Skal samfunnet bare sette han på en elektrisk stol da? Fordi det er det den teorien fører til faktisk... Altså hva er forskjell om vedkommende er død eller i live om den uansett ikke får en sjanse til å komme seg tilbake til samfunnet? 

     

    Resultatet kan være at frustasjonen kommer til å vokse i denne personen og at den begår nye kriminelle handlinger eller demper sine lidelser i forskjellige rusmidler, blir avhengig og igjen et problem for samfunnet. Det er også mulig at denne personen vil bevisst gjøre noe halt for å komme seg tilbake til fengsel for det var der det var noe bruk for han, det var der han var akseptert. I verste tilfelle kan alt dette ende opp med sterkt depresjon, selvmord eller mord fordi resten av samfunnet vil se på seg selv som de er bedre og derfor kan de begynne å fjerne slike folk. That is how Hitler became famous, hello! Altså etter min mening er Durkheims teorier sikklige urettferdige og bør havne i søppla, spesielt med tanke på de prinsippene vi har i Norge. Hver gang jest leste hans teori så satt jeg med åpnende øyes og tenkte hva faen. 

     

    Husk å være kritisk til teoriene da! Det har jeg skrevet litt om i begynnelsen av tråden :)

     

    Vil forresten slenge med at vi ikke må undervurdere viktigheten av vedlegget "Straff som virker". 

  2. Et lite spørsmål på sidelinja fra en privatist som aldri har hatt denne typen eksamen: Jeg sliter litt med å forstå det her med PC-bruk, internett og hjelpemidler på selve eksamensdagen. Er det slik at jeg kan laste ned nettsidene til PCen og bruke de i morgen, må jeg skrive de ut eller hvordan fungerer dette? Evt hvordan kontrollerer de at jeg ikke sitter på internett om jeg åpner en "lagret" side? Livredd for å bli tatt for fusk pga uvitenhet :dontgetit:

    Avhenger litt av hvor du skal ha din eksamen, men jeg vil gå utifra at du vil få låne en PC fra skolen du tar eksamen. Jeg vil anbefale deg å skrive ned alt på notater, nettsider du skal sitere, nettsider du vil besøke. Vær obs på at noen nettsider vil være stengt. 

    • Liker 1
  3.  

    Tror dere det kan komme noe om legalisering av cannabis? Har lest gjennom noen artikler om det i det siste der de som var for argumenterte at dette virket for Nederland der narkotikakriminalitet og generelt kriminalitet har gått kraftig ned. 

    Cannabis kommer ikke. Det er bare å utelukke. Kan sikkert trekke det inn oppgaven, men er ganske så sikker på at det ikke blir i oppgaven. 

     

    Enig. Men å nevne det er absolutt viktig, tenker jeg. Portugal som eksmpel. 

  4.  

     

    Okei, tusen takk :D

     

    Har dere funne mange kilder?

    http://www.daria.no/skole/?tekst=1040

     

    Denne er ganske bra!

    Stemplingsteori er basert på Erving Goffman: Stigma, 1974

    Innlært atferd er allmenviten, men kilder kan finnes på nett.

    Hadde brukt Eriksons Faser og Brumfenbrenners Nivåer.

     

    Jeg vil legge til at det garantert vil være bruk for å kunne litt om årsaker til rusmisbruk, da det enkelt hjelper til med å fylle ut en tekst. Å liste opp teorier er en ting, men i en eksamensoppgave så gjelder det å vise at du kan årsak og effekt.

    Vær forsiktig med å bruke den:

    "Hei. Jeg ville si godt skrevet, men jeg er lei meg pga din plagiat av individ og felleskap boka i vg2. Det er skrevet av rett fra boka fra starten og hvertfall til "stemplingsteorien". Jeg har eksamen, så jeg skulle foreberede meg. Plutselig kom jeg til oppgave, og da så jeg dette. Det jeg referer til er btw tatt ut fra s.86.

     

    Ser heller ikke at du har henvist til dette i kildene."

    Det er flere som never at vedkommemde har skrevet rett fra Individs boka og hvis dere nevner det så kan referering til Daria hjelpe lite siden dette er da sekundærkilde som f.eks. studienett. Jeg tenker også at hvis du skal skrive om sosiale avvik og referer til en oppgave som omhandlet dette, sā blir sensoren ikke så glad og tenker at du har ikke tenkt selvstendig og bare tok påstand fra andre sin tekst. Skriv reorientacja heller med egne ord og med eksempler og bruk andres oppgaver kun som inspirasjon, ikke som kilde. Det blir rett og slett sett på som resirkulering av andres oppgaver

     

    Naturligvis! Foreslo ikke denne som en ren kilde: men formålet var at denne siden var gode på å forklare sosiale avvik, og hadde en sentral teori godt forklart. 

  5. Okei, tusen takk :D

     

    Har dere funne mange kilder?

    http://www.daria.no/skole/?tekst=1040

     

    Denne er ganske bra! 

    Stemplingsteori er basert på Erving Goffman: Stigma, 1974 

    Innlært atferd er allmenviten, men kilder kan finnes på nett. 

    Hadde brukt Eriksons Faser og Brumfenbrenners Nivåer. 

     

    Jeg vil legge til at det garantert vil være bruk for å kunne litt om årsaker til rusmisbruk, da det enkelt hjelper til med å fylle ut en tekst. Å liste opp teorier er en ting, men i en eksamensoppgave så gjelder det å vise at du kan årsak og effekt. 

  6.  

    Jeg fikk forresten temaet: Sosialiseringsprosessen. Oppgaven lyder som følger: 

     

    Tema: Sosialiseringsprosessen. 

     

    I forberedelsestiden skal du arbeide med relevante kompetansemål i læreplanen og tilhørende psykologiske begreper og teorier som kan brukes til å diskutere emner og problemstillinger knyttet til temaet sosialiseringsprosessen. 

     

     

    Det temaet fikk vi alle sammen, så i denne tråden finnes det mange smarte innspill!  :)

     

    Haha, det gikk dessverre rett over hodet på meg. Begynner å bli stressa merker jeg. Har lagt merke til at mange mistenker helsepsykologi. Er det muligheter for at det blir dratt inn som oppgave?

  7. Jeg fikk forresten temaet: Sosialiseringsprosessen. Oppgaven lyder som følger: 

    Tema: Sosialiseringsprosessen. 

    I forberedelsestiden skal du arbeide med relevante kompetansemål i læreplanen og tilhørende psykologiske begreper og teorier som kan brukes til å diskutere emner og problemstillinger knyttet til temaet sosialiseringsprosessen. 

     

  8. Sosialiseringsprosessen

    Primær, sekundær og tertiær sosialisering. 
    Sosial kompetanse og da spesifikt drøfting rundt dette. 
    Flerkulturell kompetanse og samfunn.
    Personlige og sosiale utfordringer i et flerkulturelt samfunn.
    Grupper og gruppedannelse.
    Roller og holdninger.
    Ledelse.
    Makt.
    Konflikt og konfliktløsning.

    Dette er hvertfall hva jeg har kommet frem til. Kom gjerne med mer  :hm: 
     

×
×
  • Opprett ny...