Gå til innhold

eksamenshjelp123

Medlemmer
  • Innlegg

    9
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av eksamenshjelp123

  1. Hei folkens! Har selv kommet opp og har laget en liste med flere ulike kilder jeg TENKER man kan få bruk for. Med tanke på kilder, så handler det ikke om hvor mange kilder man har, men hvordan man bruker de. Når det er sagt, så er det viktig at du har med flere ulike kilder for du må "backe" opp det du tar for deg i oppgaven.   :) 

    kan du legge ut alle kildene du har? slik at vi andre kan se om det er noe vi ikke har? hadde vært til veldig stor hjelp

    • Liker 1
  2.  

     

    Er en veldig konkret forberedelsesdel. Tror dere at det blir en sammenhengende tekst vi skal skrive eller at det blir to deloppgaver?

     

    Jeg tror at det blir to deloppgaver, siden det er slik det har vært på de siste eksamene

     

    Hvordan kan det være to deloppgaver når det er et så lite og konkret tema?????

     

    Konkret tema? Hva mener du med det? Hva tenker du oppgaven vil handle om? Og hva er det lurest å øve på? 

  3.  

     

     

     

     

     

     

    Lærern vår sier at de som lager eksamen ofte tar utgangspunkt i dagens samfunn, derfor kan både flyktningskrisen og Skam være relevant. Flyktningskrisen gjør at samfunnet vårt blir utsatt for stadig nye kulturmøter, og det kan endre sosialiseringsprosessen fordi man kommer i kontakt med mennesker fra andre kulturer. Skam er et typisk eksempel på hvordan norske ungdommer sosialiserer seg, noe de har valgt å legge frem med russetiden og utrolig mye annet relevant. Hva tenker dere om dette?

     

    Jeg tror absolutt det kan være veldig relevant. Tenkte mest på dette med flytningskrisen og generelt innvandring og hvilke utfordringer dette kan få for både de individene det gjelder, men også samfunnet i sin helhet. Kanskje man kan dra inn viktigheten av multikulturell kompetanse, selv om det kanskje er litt på utsiden av temaet sosialiseringsprosessen. Hm, vanskelig.. føler man kan dra inn så fryktelig mye!

    Iallfall utfordringer knyttet til det å vokse opp i to kulturer med to sett av normer, holdninger og verdier.

     

    Hvordan knytter man det opp mot flyktninger og det multikulturelle samfunnet egentlig? Jeg har skjønt at man kan tilegne seg nye holdninger og verdier, og blir nødt til å internalisere nye normer, men annet enn det?

     

     

    Det du skriver her er vel i hovedsak det jeg tenkte på. For eksempel om vi tar for oss et barn med minoritetsbakgrunn hvor barnet har med seg grunnleggende holdninger og verdier fra primærsosialiseringen, men så begynner barnet på skole og der er de grunnleggende normene, verdiene og holdningene ganske annerledes enn det barnet har med seg fra primærsosialiseringen. Sekundærsosialiseringen bygger jo gjerne videre på det vi har med oss fra de første leveårene med familie og ja, de aller nærmeste. Derfor kan det by på utfordringer når det er store forskjeller på det barnet læres opp til hjemme og hva som praktiseres og læres i barnehagen eller på skolen for eksempel. Eller blant venner for den saks skyld, annen kultur, andre holdninger.

     

    Her kommer jo egentlig roller og rollekonflikter lett inn også. Hjelpes, det kan bli voldsomt stort dette temaet om man styrer på sånn som dette. Overtenker jeg ting, tro? haha.

     

    Jeg ville vært litt forsiktig med å rette seg inn på minioritetsbakgrunner og holdninger, ettersom fjorårets eksamensoppgave var dette:

     

    Drøft hvordan holdninger kan skape konflikter i et flerkulturelt miljø. 

     

     

    Godt poeng, det er jo verdt å huske på. Har du noen tanker om andre "retninger" som kan være aktuelle?

     

    Læreren min sa han hadde hørt fra en kollega at årets eksamen vil legge vekt på ungdom og psykisk helse, fortsatt et ganske bredt tema.. 

     

     

    Om vi beveger oss i retningen sosialiseringsprosessen og psykisk helse så er det iallfall litt mer konkret enn kun sosialiseringsprosessen :) Håper det læreren din hadde hørt er riktig. Greit å forberede seg på litt forskjellig tror jeg =) Få med relevante teorier og ting knyttet til utviklingspsykologi tror jeg er viktig uansett. Også får vi prøve å trekke litt paralleller til diverse andre temaer, se på sammenheng mellom psykiske vansker eller lidelser, kanskje forebygging. En oppgave som har vært tidligere er hvordan sosialkompetanse kan forebygge psykiske vansker eller noe sånt. Det er dog lenge siden, så det er på tide med noe knyttet mot psykisk helse synes jeg! :)

     

    Hvordan kan man formulere og knytte disse to temaene sammen egentlig? Høres veldig relevant ut, men skjønner ikke helt hvordan man skal knytte de opp til hverandre. :) 

  4. Ofte har det vært to gitte oppgaver ved pyskologi eksamen, vet dere om den første oppgaven alltid fremviser til en kortsvarsoppgave, så er oppgave to et mer lengre svar?

    Eller klaffer man bare begge oppgavene sammen og dermed skriver en hel fagartikkel ved dette?

    Man skal skrive ca like mye på hver oppgave, ingen av de er kortsvar. 

×
×
  • Opprett ny...