Gå til innhold

Hermod Svendsen

Medlemmer
  • Innlegg

    33
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hermod Svendsen

  1. Såvidt jeg har forstått så skal Norge fortsette å eksportere olje, laks og metaller i ubearbeidet form. Og gjerne øke denne eksporten. Hvordan vi skal kunne utvikle avanserte ferdigvarer med slike betingelser skulle jeg gjerne likt å vite noe om. Men det er bare historien som gjentar seg. I Middelalderen så eksporterte Norge store mengder energi i form av tørrfisk. For da skjedde mye av arbeidet manuelt. 80% av eksporten var tørrfisk. Arne Hjeltnes sa at oljeeventyret når ikke tørrfiskeventyret til knærne engang. Så da kan vi bare fortsette å skrive festtaler mens vi venter på igjen å bli en svensk koloni.

  2. For noen år siden så var det planer om å bygge vindkraftverk i "Norges stilleste fjord" som er Lavangen i Sør-Troms. Det må vel bare bety at alle plasser med lønnsom vind er utbygd allerede. Her kan man snakke om å skrape bunnen. Prosjektet ble visst avviklet. Flomsikring med flomkraftverk er en bedre idè, og mye mer nødvendig.

  3. I California så har "naturvernere" visstnok presset igjennom et forbud mot å rydde branngater i skogene. Resultatet er ildstormer som fortærer alt på sin ville ferd. Skog, bygninger, biler, dyr og folk blir flammenes rov. Spørsmålet vi må stille oss er hvor mange menneskeliv norske demninger har spart de siste 120 årene. Hvis 10% av flommen kan "legges i rør" ned til sjøen så kan dette hindre store materielle ødeleggelser og og tap av menneskeliv. For den økte nedbørsmengden er menneskeskapt.

    • Liker 7
    • Innsiktsfullt 1
  4. Underrapportering er et stort problem. Man antar at de globale utslippene er mye høyere enn det som rapporteres, kanskje så mye som 20-30% større. Det underrapporteres i alle sektorer og flytrafikken er intet unntak. I verste fall så kan man øke anslagene over utslipp i flytrafikken med 30 %. Her til lands så kan vi ikke legge ned noen kullkraftverk, men vi kan rette ut noen svinger på jernbanesporene, slik at togene kan kjøre litt fortere enn de gjør i de gamle westernfilmene.

  5. I 2020 så ble vann tilsvarende forbruket til 30 Altakraftverk sluset forbi turbinene og rett ut i Norskehavet. Denne vannmengden kunne gitt 15 TWh elektrisk kraft. Hvis hensikten var å rydde plass for vindkraft, så er det bare å gratulere. For når det er sprengkulde og vindstille så blir det uvegerlig kraftmangel. Da blir det mulig å cashe inn enorme fortjenester. Klan Energy kunne være et passende navn på denne bransjen.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  6. Den mest levedyktige industrien i Norge er å spå kraftunderskudd i framtiden, for dette har jeg hørt i femti år. Elon Musk sier at batteriproduksjonen i framtiden kommer til å kreve adskillig mindre strømforbruk. Bloomberg sier forresten at batteriprisen kommer til å bli 61 USD i 2030, mot120 USD i dag. Så det er ikke sikkert kraftbehovet blir så stort som mange frykter. Ellers så har TU nettopp røpet at 15 TWh har blitt sluset forbi turbinene i landets vannkraftverk. En god ide kan være å nyttiggjøre seg alt vannet i kraftmagasinene.

    • Liker 4
  7. "Norges stilleste fjord". Det er Lavangen i Sør -Troms, etter eget utsagn. Også i denne kommunen planlegges det et vindkraftverk. Denne vindparken vil, hvis den blir bygd, ha en positiv side; den kommer ikke til å ta livet av mange fugler. Men hele poenget er jo konsesjonen som kan omsettes for en svimlende sum. Hvis strømprisen var f.eks 40 øre/kWh så kunne det kanskje bli økonomi i disse prosjektene, men nå er det mest å betrakte som arbeid for trygd.

×
×
  • Opprett ny...