Gå til innhold

ArnsteinBjone

Medlemmer
  • Innlegg

    7
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ArnsteinBjone

  1. En liten feil i testen: (og litt opplæring...)

    "Rent fysisk har bildebrikken til vidvinkelkameraet blitt hakket større, 1.4 µm, opp fra 1.22 µm."

     

    Det riktige skulle vært noe slikt:

    "Rent fysisk har bildebrikken til vidvinkelkameraet blitt hakket større, med den positive konsekvensen at størrelsen på hver av de 12 millionene sensorene ("pixlene") har økt til 1.4 µm, opp fra 1.22 µm (mikrometer/ milliontedels meter)."

     

    FYI/opplæring:

    Hver pixel kan sees på som en mikroskopisk "bøtte" som samler opp fotoner ("lyspartiklene"). Desto større "bøtter", desto bedre. 

     

    "Pixel-kappløpet" førte til at mange lagde brikker hvor brikkestørrelsen forble den samme, men "bøttene" ble mindre og mindre. Dvs. at pixeltettheten økte, og det er ikke bra.

    I praksis vil det si at de lyse partiene i et bilde blir "utbrent" (helt hvite) og de mørke partiene blir helt sorte. Dermed forsvinner detaljene i disse partiene (dårlig dynamisk område), noe som jo er typisk for mange mobilbilder.

     

    Mitt Canon EOS 5DS R (50 megapixler) har en 24x36 mm brikke, med en "bøttestørrelse" på 4.13 µm (senteravstand fra "bøtte til bøtte"). Hver pixel har et areal på ca 17 µm², mens hos iPhone XS er arealet ca 2 µm². Mao. ca 1/8-del.

    Arealøkningen fra X til XS er fra 1.5 til 2µm² ...

  2. Å forstå sammenhengen mellom lukkertid, blender og ISO, er helt grunnleggende for alle som vil bli en bedre fotograf. Det er like viktig å forstå som forskjellen mellom clutch, brems og gasspedal for en som skal lære å kjøre bil.

     

    Hamburger-fotospots.de har et utmerket hjelpemiddel du kan lagre på telefonen, evnt. skrive ut:

     

    Sammenheng_blender_lukker_ISO_1.jpg

     

     

    For de som vil ha noen eksempler, har jeg laget en illustrasjon for hver av dem. Det kan være en fordel å se dem på en stor skjerm.

    2016-11-07_Sammenheng_lukkertid_collage.

     

     

    2016-11-07_Sammenheng_blender_collage.jp

     

     

    2016-11-07_Sammenheng_ISO_collage.jpg

    • Liker 1
  3. Mange strålende råd fra Jørgen Sørheim ovenfor.

     

    Jeg har vært ivrig hobbykokk i 43 år og har noen ekstra tips.

     

    Merk deg det han sier om å kjøle raskt ned varm/lunken mat, i en kjele i vasken, i kaldt vann. Dette gjelder enten du skal fryse ned, vakuumpakke og fryse ned, oppbevare i beholder i kjøleskap eller vakuumpakke og oppbevare i kjøleskap. Sistnevnte gir en voldsom økning i holdbarhet uten å fryse ned. 

     

    Grunnen til rask avkjøling i vannbad, er at du kommer deg raskt gjennom den ideelle/eksplosive vekstperioden for bakterier som starter rundt 55 grader og varer ned til 20-30 grader.

     

    Plastposer (på rull) for vakuumering er billigst på Biltema, såvidt jeg har funnet ut.

     

    Jeg har den billigste vakuumeringsmaskinen til OBH (6-700,-?). Husk å legge en klump med papir inni så ikke skumgummitetningen blir belastet/deformert (lekk) ved lagring av apparatet. 

     

    Et konkret middagstips for deg og barna, til en relativt billig middag med lang holdbarhet:

    - Kjøp kraftbein og kok dem i timesvis (gjerne 2 dager...). Legg i ternede rotgrønnsaker de siste 20 minuttene, og evnt. 1 (Maggi) kraftblokk (grønnsaks,- eller kjøttbuljong)

    - Lag brun saus på tradisjonell måte... (noe alle burde kunne :-) )

    - Kjøp gjerne billige ferske kjøttkaker/karbonader (Best, Nordfjord e.l.)

    - Legg dem i sausen og varm opp. 

    - Legg opp på tallerken, sammen med kokte poteter, og sett resten i til kjøling i kaldt vann.

    - Fyll opp i vakkumpose, med 10 cm ekstra lengde.

     

    Kraftbein er dessverre like dyrt som kjøttkakene, men de er verdt det pga. smak og helse.

     

    De neste 14 dagene kan du åpne posen, ta ut til en middag, vakuumere på nytt og legg tilbake i kjøleskapet.

    Brun saus laget på kraft fra bein inneholder masse gelatin, så kald saus stivner til en tykk "gele", men blir tynn igjen ved oppvarming.

     

    Slik kraft er dessuten en STOR bidragsfaktor til en god tarmhelse.

    Gelatin (fra bein, ikke hud) inneholder mange essensielle aminosyrer og mineraler. 

    Jeg tror at mangelen på bein i matlagingen de siste 40 årene har bidratt vesentlig til økningen av de mange, "moderne" tarmsykdommene vi ser i dag.

     

    Jeg kjøper 24 kg kraftbein (uten margbein) i slengen (ca kr 28,- /kg) og langtidskoker dem i 2-3 døgn, i min 50-liters kjele. Sitter igjen med ca 10 liter redusert kraft som jeg fryser i 1-liters poser. Men, dette er jo ikke en skala som passer for alle.. :-)  Men, 6-7 kg bein i en 15-liters kjele burde være mulig for mange...

  4. Dette var da dårlige greier. Kineserne har jo laget en mye mindre power bank som får plass i lomma og som er på hele 600000mAh!

    http://www.ebay.com/itm/Hot-600000mAh-Universal-LCD-Dual-USB-Power-Bank-External-Backup-Battery-Charger-/152006882357

     

    :tease:

     

    Jeg så når jeg klikket på "svar" at ikonet ditt heter "tease" (erte), så da er ikke min kommentar myntet på deg, men heller de som biter på den annonsen: Den "powerbanken", eller reservebatteriet som jeg foretrekker å kalle det, er helt lik en på 3000 mAh som jeg har, og som faktisk ER på ca 3000 mAh. Jeg ser kjøperen har 181 positive tilbakemeldinger, og det er stort sett for nøkkelringer... Jeg har handlet masse på ebay siden 2003 og min erfaring er at man bør kjøpe spesielt batterier fra spesialister med mange titusener av positive feedback.

×
×
  • Opprett ny...