Gå til innhold

Heisann2000

Medlemmer
  • Innlegg

    41
  • Ble med

Innlegg skrevet av Heisann2000

  1. Hei! 4K-redigering. Hva trenger jeg av power for å kunne redigere effektivt? Jeg behøver ikke det sykeste av kraft og speed, men trenger at det går gaaanske smooth.

    Blir glad for konkrete tips. Det er så lenge siden jeg behøvde at maskinene mine var på et visst spec-nivå, så jeg er helt ute av dansen.

    Eller bør jeg bite i det sure Macbook-eplet...? 😄 Men ikke trygg på at Macbook Air dekker behovet mitt heller.

  2. Takk for støtten polljen!

     

    Har frekventert dette forumet, og andre, litt av og på i mange år, men det har etter hvert blitt mindre og mindre, dessverre. Alt for ofte kommer man borti noen som ser det som sin oppgave å sable ned andre, uvisst av hvilken grunn. Slik jeg ser et forum, er å "treffe" andre med felles interesser. Utveksle erfaringer og hjelpe de som er nysgjerrige og ønsker å lære mer. Neste gang er det kanskje jeg som lurer på noe og som kanskje ikke kommer med nok informasjon i første post... :)

    Beklager om dette holder deg (mer) borte fra forumet, det var på ingen måte min intensjon.

  3. Det er aldri feil å be en kjøper om å tenke seg litt om og så prøve å komme med litt flere opplysninger om sine behov rundt et kjøp, selv om vedkommende ikke er kjent i fotolandskapet.

    Jeg mener bare at slike opplysninger ikke alltid finnes. I denne tråden kom det ikke akkurat så mye ut av et sånn spørsmål. "Jeg har virkelig ikke peiling" var det første trådstarter kunne komme med. Og jeg tror ikke det neste, "går det ikke an kjøpe et rimelig bra kamera til den summen og kjøpe et objektiv senere?", kan tolkes i den retning at trådstarter nødvendigvis vil ha et speilreflekskamera.

     

    (For øvrig, brukeren se# klarte oppgaven helt utmerket uten slike spesifikasjoner.)

  4. So

     

     

     

    Her må vi kanskje spesifisere litt nærmere hva det søkes etter. Er du ute etter et kompaktkamera, speilløst kamera eller et speilreflekskamera? Er du ute etter et kamera hvor du kan bytte objektiv, kan det være en idé å kjøpe et merke som venner har slik at du kan låne objektiver og annet utstyr hvis det blir behov for det.

    Slutt med det der. Kanskje hun/han ikke har noen idé om hva hun/han er ute etter? Og om så er tilfelle, betyr det da at du ikke kan komme med anbefalninger...? Det blir litt for rart for meg.

    Nei, å be noen om å spesifisere et veldig generelt spørsmål skulle jo ha tatt seg ut. :hm:

     

    Som jeg sa: Det kan være at slik spesifisering ikke er mulig fordi trådstarter ikke vet om hun/han vil ha det sånn eller sånn eller kanskje til og med sånn...

  5. Her må vi kanskje spesifisere litt nærmere hva det søkes etter. Er du ute etter et kompaktkamera, speilløst kamera eller et speilreflekskamera? Er du ute etter et kamera hvor du kan bytte objektiv, kan det være en idé å kjøpe et merke som venner har slik at du kan låne objektiver og annet utstyr hvis det blir behov for det.

    Slutt med det der. Kanskje hun/han ikke har noen idé om hva hun/han er ute etter? Og om så er tilfelle, betyr det da at du ikke kan komme med anbefalninger...? Det blir litt for rart for meg.

     

    Mitt forslag til billig, billig, bra kamera for en som ikke har kjøpt kamera før: Et (pent) brukt 550D med det lille 40mm-objektivet. Utrolig bra objektiv til det meste, foruten kanskje det aller videste av landskapsmotiv og inne i trange rom.

    • Liker 1
  6.  

    Synes du ikke det blir som å gå over bekken etter vann?

    Nei

     

    Beklager, men dette kommer nok til å representere, for meg, litt av "sannheten" bak (all puns intended) elektroniske søkere, som jo er mitt mål for denne tråden. Det som du beskriver i innlegget over er vel – per definisjon til og med – å gå over bekken etter vann? Jeg forstår ikke hvordan du kan være uenig i det. Jeg setter det på en denial-konto, og styrer unna elektroniske søkere i et par år til. (Dog, som backup-kamera kommer jeg nok til å gå for et EVF-hus, et billig A6000 for eksempel. Kanskje den kan være med på å omvende meg.)

     

    Histogram? Nyttig, ja! Peaking? Nyttig, ja! Ingen kan nekte for det. Men er det verdt det på bekostning av det en optisk søker tilbyr? Absolutt ikke. Da er det mye bedre å lære å kjenne fokusringen, å vite hvordan (våre ikke-perfekte) kameraer over- og undereksponerer, hvordan hvitbalansen fungerer. Men jeg tar sikkert feil, og i en tid når alle skal ha nye kameraer hvert år så tar man seg aldri tid til å lære seg kameraet skikkelig. Det tjener EVF-ene med sine "instant information"-skjermer på. Og det er sikkert bra. Om ti år har man garantert klart å kombinere den perfekte optiske søkeren med all informasjon som EVF-ene tilbyr. Det oppnår man nok ikke uten den EVF-utviklingen som man ser i dag.

  7. Ja takk begge deler.

    Begge systemene har sine fordeler og ulemper.

    Ja, helt sikkert. Men ett av systemene har vel bedre, lysere, klarere utsikt? Om ett eller to eller ingen av systemene har histogram, peaking og annet bryr jeg meg lite om. (Det vil si, jeg skulle gjerne hatt det, men ikke om jeg ikke også får se klart og lyst (og realistisk) hva jeg tar bilde av. Lysmåler er en selvfølge, så det tenker jeg ikke på.)

     

    Sammenlignet med E-M10-huset har min 550D (som, ja, har en dårlig optisk søker) ikke horisontale striper som rører seg i bevegelse, min 550D har ikke kornete/sausete detaljer, min 550D har ikke feil farger.

  8. Hvorvidt elektronisk søker funker for deg eller ikke kommer nok veldig an på hva slags fotografering du driver med.

     

    Dette stemmer nok. Det faktum at jeg sjelden fotograferer på den måten at jeg behøver (eller har tid til å behøve) histogram/peaking, gjør nok at jeg ikke har klart å se hvordan kameraer med (dårlige) elektroniske søkere har overlevd. Jeg er (stort sett) avhengig av å røre mye på søkeren, og da blir det håpløst å jobbe med for eksempel en Olympus E-M10. Til landskap/arkitektur/studioportrett funker det kanskje.

  9. Jeg har ikke sett OM-D E-M10 sin søker, men i E-M1 sin søker finner jeg ikke mye av de problemene du beskriver. Den er både lys og skarp nok for meg, og det er bare svært sjeldent at jeg har merket noe forsinkelse.

     

    Jeg håper dette stemmer, og at E-M10-husets søker er litt typisk for de billigere modellene. Skulle likt å vite hvordan søkerne i X100S/T og A6000/A6300 står i konkurranse med optiske.

     

    (Absolutt, histogram er nyttig.)

  10. I DPReview skrev anmelderen dette om Olympusens søker, mars 2014:

     

    "Coming from several weeks of non-stop DSLR shooting, I nearly forgot about the E-M10's LCD the first time I took the camera out, relying solely on the camera's EVF for composition. That says a lot about this viewfinder - and indeed it's a pleasure to use. It's large, and automatically gains in bright light for a more OVF-style experience. It's not the most detailed viewfinder I've used, but while out for an afternoon of shooting it was good enough that I forgot I was using it."

     

    Jeg tror nesten at anmelder lyver.

  11. Hei!

     

    Jeg må spørre: Hva er greia med elektroniske søkere? Jeg vil ha folks ærlige mening, finnes det elektroniske søkere som kommer i nærheten av optiske? I tester leser jeg hvor imponerte folk er av elektroniske søkere, og hvor mye de har utviklet seg, men den gangen jeg forsøkte en, på en Olympus OM-D E-M10 (mark I), så ble jeg sjokkert. Det var som å kikke inn det gamle miniDV-kameraet vi hadde på midten av 90-tallet. Linjer som "drar" bortover, mye lagg, utrolig lite detaljer, mørk. Litt bedre farger enn på nevnte miniDV-kamera, men ellers var det lite som var bedre.

     

    Skal det være sånn? Hva med de kameraene som har fått mer skryt enn Olympus-kameraet jeg fikk kikke inn i? Fujis X-serie, x100-serien, X-T1 for eksempel. Eller Sonys A6000, A6300?

     

    Det jeg har å sammenligne med er min vesle 550D. Helt standard pentamirror (ikke pentaprism), liten, ikke videre imponerende på noe som helst vis. Men det er milevis ned til Olympusen. Nå har X-T1 kanskje fått aller mest skryt for sin søker, så hva om vi nøyer oss med for eksempel x100s? Eller A6000. Hvordan klarer de søkerne seg i konkurranse med min 550D-søker?

     

    Dette er en av de tingene jeg ikke kan youtube meg frem til heller. Må nesten gå til butikker for å teste. Men om noen har objektive, nøytrale tanker rundt dette, tar jeg imot dette med stor takknemlighet.

     

    (Jeg prøvde for øvrig Olympusen i butikk. Spurte ikke om det var noe galt med den, var for sjokkert til det. Men kan liksom ikke tro det var et feilprodukt heller.)

  12. Det var ikke så lett å finne info om hvordan blendermekanismen fungerer, men ut fra bilder ser det ut som tapen kommuniserer blenderen fra objektiv til kamera. Gamle kamera bruker å være ganske lette å åpne (og lukke igjen uten at ting blir ødelagt). Hvis du åpner så tipper jeg feilen ligger der tappen oversettes til et elektronisk signal. Antagelig er det bare en enkel flertrinnsbryter og den kan ha kommet ut av posisjon eller være skadet.

    Takk! Jeg prøver meg frem, og kommer nok tilbake med et spørsmål eller to :)

  13.  

    Når det er sagt så tror jeg ikke det er feilen, men at kommunikasjonen av blender ikke når fram til automatikken. Sjekk hvordan blenderverdien kommuniseres til kameraet og eventuelt prøv å pusse kontaktflatene hvis det skjer elektronisk. Hvis det er mekanisk overføring tipper jeg feilen ligger inni kameraet, der blendermekanismen skal "avleses" elektronisk.

    Mange takk! Siden lysmåleren reagerer som den skal på ASA- og lukkertid-endringer så tror jeg du har rett. Dette er (selvsagt) verdier som endres i huset, mens blenderåpning jo endres via ring på objektivet. Men jeg vet dessverre ikke hvordan jeg skal sjekke hvordan huset og objektivet kommuniserer. Er det via den vesle metalltappen som går fra objektivet? Både tappen og det den berører i huset ser helt fint ut. Men du mener kanskje at feilen sitter ennå lenger inn i huset? At selve kommunikasjonen mellom objektiv og hus fungerer, men at huset ikke klarer å "videreføre" informasjonen? Må jeg i så fall åpne kameraet og finne eventuelle kontaktflater og pusse dem rene, tror du?

  14. Hei! Jeg har et fint lite Canon FT QL som virker å være i god stand foruten én ting: Lysmåleren reagerer ikke når jeg endrer blenderåpningen. Den reagerer (markant) ved både ASA- og lukkertid-endringer, men ikke i det hele tatt når jeg endrer f/-verdi. Det gjelder hele veien fra 1.4 til 16 på objektivet jeg bruker (et FL-objektiv, 50mm).

     

    Når jeg følger batterisjekken som beskrevet i denne bruksanvisningen (side 3 i PDF-filen, side 9 i selve bruksanvisningen) så fungerer batteriet fint.

     

    Batteriet er dog ikke det som opprinnelig var ment å være i dette kameraet, som var de gamle kvikksølvbatteriene (1.3V). Nå er det et 1.5V-batteri som står i. Men kan dette føre til at funksjonene virker bare halvveis?

     

    Hjelp mottas med stor takk.

  15. Uansett hvor billig 5000 er – og billig er det – så blir det likevel altfor mye å risikere for meg. For noen er 5000 lommerusk, for andre mye, mye mer enn det. Til og med om selger er en ærlig sjel, som jeg virkelig tror hun eller han er, så vil jeg heller ikke risikere å sløse tid, verken min eller hennes/hans. Posten er flott for oss som er hundrevis av kilometer unna Oslo (som faktisk gjelder halvparten av Norges befolkning), ja, men det funker ikke til alt. Min strålende, stakkars APS-C-sensor fungerer derimot perfekt, så her finnes ingen hast :)

×
×
  • Opprett ny...