Gå til innhold

Niklas0o0

Medlemmer
  • Innlegg

    50
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Niklas0o0

  1. Hypotetisk sett, hvis jeg flytter til Island og begynner å studere et eller annet de tilbyr på universitetet, og jeg stryker i mange fag, da vil jeg vell måtte tilbakebetale stipendet, i tillegg til lånet? Jeg er som sagt per nå ganske dårlig i engelsk, både muntlig og skriftlig. Eksempel på at jeg ikke behersker engelsk skriftlig bra er at jeg for 2 år siden, hadde en engelsk eksamen på videregående hvor jeg fikk 2-. Samtidig er ikke engelsk muntlig kunnskapene mine noe bedre heller, jeg tror derfor jeg ville slitt voldsomt på en skole hvor all undervisningen foregikk på engelsk. Derfor er det nok best for meg å flytte til et utenlandsk land, og lære meg språket skikkelig før jeg begynner å studere på universiteter/høgskoler hvor undervisningen foregår på engelsk. Samtidig har jeg ikke noe tilhørighet i noen engelskspråklige land, jeg kjenner ingen som bor der. Må jo ha et eller annet å gjøre for å omgås menneskene i land hvor de snakker engelsk, for å komme i kontakt med de, og jeg tror ikke en utenlands skole passer meg, per nå.

     

    Jeg setter uansett pris på tips! Noen andre forslag? :=)  

  2. Er det noen som veit om det finnes noe opplegg i utenlandske land? Jeg tenker for eksempel på hjelpearbeid i et engelskspråklig land i Afrika. Har vært på Finn å sett på utenlandsjobbene, men de fleste jobbtilbudene i disse landene har et annet morsmål enn engelsk. Tror uansett ikke jeg skal studere til neste år, da jeg søkte på noe jeg tror jeg ikke interesserer meg noe for. Det engelske språket er ihvertfall i Europa det mektigste språket, og det skaper mange flere muligheter i livet, og kunne det. Er ganske motivert for å spare opp litt penger i sommerferien og flytte til et engelskspråklig land, men hvor tror dere det er best? Har ikke så mye kriterier til det nye landet, annet en at jeg må ha meg en jobb, og at landet helst skal ha samme temperatur, som det er i Norge på solskinnsdager.

  3. Engelsk kunnskapene mine er ganske dårlig. Tror enkelte elever i åttende klasse faktisk behersker engelsk bedre enn meg, men jeg har alltid hatt lyst til å bli skikkelig god, helst snakke flytende og beherske skrivingen bra. Har tenkt tanken på å studere i Island av personlige årsaker, men Islandsk kan jeg overhodet ikke, og engelsk kunnskapene mine er som sagt dårlige. Vurderer derfor å droppe og studere i Norge, og heller bruke neste skoleår på å bli god i engelsk. Jeg er åpen for de fleste muligheter. Jeg tror faktisk jeg er villig til å flytte til et engelsk språklig land for og bli god i det engelske språket. Samtidig er jeg nødt til å ha en jobb, så det kan sikkert bli utfordrende, men kanskje den beste løsningen. Om noen av dere hadde vært i min situasjon, hva ville dere ha gjort?

  4. Jobber ikke så veldig mye når det er skole, jobber mest i sommerferiene. Jeg har alltid brukt frikort. Når jeg for en del måneder siden gikk over grensen (50k cirka tror jeg), ble jeg trukket 15 eller 20 %. Er ikke noe økonomisk gunstig jobb, nei, men det er heldigvis ikke en jobb jeg tror jeg har om 3-4 år. 

  5. Lønnstrinnene er fra 2012. Lønnstrinnet jeg har i dag er på 154 kr/t, men jeg var nysgjerrige på hvilken lønn jeg kunne forvente nå som jeg har studiekompetanse. Ble litt skuffet når jeg fant ut at det bare skiller rundt 4 kr/t. Trodde det kanskje var rundt 10 kr/t, men det hjelper sikkert på.  

  6. Det er mange videregående skoler i bygde Norge, som mangler søkere til å fylle opp linjene de tilbyr, hvis det ikke er noe problem for deg å flytte, så er det en mulighet! Det er kanskje litt stor overgang å flytte fra en Norsk storby, hvis du bor der og har hele omgangskretsen din i byen. Samtidig er det også fordeler med å bo på en liten plass (1000-10000 innbyggere). Det er mye mindre kulturtilbud, som nok er mest negativt, men det gjør ihvertfall godt for den lille saldoen du kommer til å ha ved og studere. 

  7. Ikke hvis jobben krever en såkalt uttømmende politiattest. Da vil skampletten vises "for alltid". Det er ingen menneskerett å få den ene eller andre jobben, så synd, trist, leit. Det burde du tenkt på før. Du kan kun skylde på deg selv for det du har gjort.

    Skriver jeg at jeg bare skal få komme inn på utdannelsen eller få jobben? Ingen menneskerett å få en jobb en ønsker? Hvis noen har gode nok karakterer, så har du også rett på utdannelsen! Skylder ikke på noen andre, gjør jeg det? Er fullt klar over at det var jeg som var dum, og ikke politiet eller omgivelsene jeg hang med..

  8. Gjorde for litt over to år siden, en liten gjennomtenkt kriminell handling. Jeg var forøvrig ganske ung når jeg ble tatt, selv om det ikke er noen unnskyldning. På dette tidspunktet hadde jeg ikke noen tanker om om drømmejobben, som jeg har i dag. I dag eller nesten i ett år, så har jeg funnet ut hvilken jobb, jeg tror jeg vil trives veldig bra i, men problemet er altså urent rulleblad. Jobben krever høgskole utdannelse, men siden rullebladet mitt er urent, vil søknaden min automatisk bli avslått. Jeg har forståelse for at enkelte utdannelser og jobber har krav om rent rulleblad, men hvorfor bli straffet for noe resten av livet? Da er det jo en livstidsdom!

     

    Til det jeg ønsker svar på: finnes det noen som helst, som kan fjerne dette forholdet fra rullebladet mitt? Jeg snakker da om uttømmende politiattest, som jeg blant annet må levere for å begynne på politihøgskolen.  

  9. På oppgave 3, sto det bruk relevant fagspråk. Det jeg gjorde var å bruke noen ord fra realismen og nyrealismen. Har jeg da brukt relevant fagspråk? Fikk dessverre ikke i meg noe næring, bortsett fra drikke under eksamenen og det kan ha vært en årsak til at komma og punktum ble rotete i innledningen. Jeg hadde blant annet klart å redigere bort et punktum, slik at neste setning begynte som vanlig med stor forbokstav på første ord, men altså uten punktum bak seg. I tillegg hadde jeg klart og klikke på mellomrom 2 ganger for mye i en setning, slik at setningen ser/er ekstra rotete. La oss si at eksamenen hadde blitt karakter tre, hvis jeg hadde hatt bedre tegnsetning i innledning, er det da sannsynlig at jeg vil falle ned til en toer på grunn av rotete innledning?

  10. Veit ikke hvordan lærerne deres gjør undervisningen, men føler at lærerne jeg har bare tar ut det viktigste fra hvert kapittel, og holder et foredrag om det. Foredragene deres er noe jeg selv enkelt kunne lært meg. Er det for eksempel 8 måneder siden jeg hadde om for eksempel dialekter, så har jeg stort sett glemt alt, og måtte dermed brukt mye tid på lesingen i boken. Jeg opplever det slik og tror jeg hadde prestert mye bedre på tentamen og eksamen om norsk undervisningen hadde vært lagt opp slik. Samtidig er det nok en grunn til at undervisningen er som den er, har ikke hørt særlig mange som deler mitt synspunkt. I tillegg gjorde jeg aldri norsk lekser eller øvde meg på langsvar i min tidligere skolegang, og det kan nok dessverre ha ført til at jeg har flere hull i skrivingen min, enn mange andre. 

    • Liker 1
  11. Ja, sant det. Synes personlig at norsk, er skolefaget det er gøyest å få en ålreit karakterer i. Synes at norsk undervisningen på videregående iallefall  for min egen del er lagt opp litt feil. Synes det er alt for mye gjennomgang av kapitler, og kjente forfattere og slikt, og veldig lite fokus på det som faktisk venter på eksamen. Burde vært mye mer skriveopplæring, og mindre gjennomgang av kapitler. Gjennomgangen av kapitlene føler jeg går raskt i glemmeboka. 

    • Liker 1
  12.  

    Jeg valgte den fjerde oppgaven, å skrive en kreativ tekst. Har en følelse av at det kanskje var en litt dårlig ide, da jeg har hørt at den typen oppgaver vanligvis er de enkleste og dermed fører til en lavere karakter. Selv om jeg ble ganske fornøyd med det jeg skrev. 

     

    Ble egentlig veldig skuffet over oppgavene. Likte ingen av dem. Hadde så veldig håpet på en retorisk analyse, da det er det jeg er best til.

    Skrev også oppgave 4. Stemmer det at slike oppgaver gjerne fører til en dårlig karakter? Vi gikk nok på en smell ved å velge den oppgaven :(

     

    Nå er jeg langt ifra noen ekspert på dette området, men mener lærerne har sagt at det er den vanskeligste sjangeren, og at mange velger den på grunn av at de tror de kan skrive en fortelling på den. Den viktigste skriveegenskapen på kreative tekster er vell at du kan å bruke språklige virkemidler? 

  13.  

    Herregud hvor dårlig dette gikk. Jeg valgte oppgave tre, på grunn av at de andre sjangrene hadde jeg aldri jobbet med før.... Skrev for det meste om fortellermåte, og situasjoner og drøftet til slutt hvordan dette har bidratt til hvordan samfunnet er i dag. Føler det ble masse rot, og sikkert helt feil utifra oppgaven. Bli sikkert karakter 2, hvis ikke stryk. Samme for meg egentlig, når jeg er så dårlig til å skrive norsk oppgaver passer jeg heller ikke til å starte på høgskole. Ganske skuffende, men viktig å se innse egne begrensinger.

    Jeg føler med deg... Gikk ikke noe særlig bra

     

    Valgte du oppgave 3? 

  14. Herregud hvor dårlig dette gikk. Jeg valgte oppgave tre, på grunn av at de andre sjangrene hadde jeg aldri jobbet med før.... Skrev for det meste om fortellermåte, og situasjoner og drøftet til slutt hvordan dette har bidratt til hvordan samfunnet er i dag. Føler det ble masse rot, og sikkert helt feil utifra oppgaven. Bli sikkert karakter 2, hvis ikke stryk. Samme for meg egentlig, når jeg er så dårlig til å skrive norsk oppgaver passer jeg heller ikke til å starte på høgskole. Ganske skuffende, men viktig å se innse egne begrensinger.

  15. Bare tenk på det som en tentamen. Det er ikke meningen at den skal være mye vanskeligere, og går det i dass er ikke det verdens undergang heller. Om folk gruer seg så sinnsykt til en norskeksamen på videregående, er kanskje ikke høyere utdanning veien videre. I alle fall ikke for meg, har hatt kritiske søvnproblemer gjennom store deler av VG3, men stappet i går natt i meg 4 sovepiller, derav 2 som var imovane. Sovnet etter max 10 min.  

  16.  

     

     

     

     

    Noen som kan forklare meg, hva som menes med relevant fagspråk? Eneste jeg veit er retorikk.. Forstår at jeg ikke skal bruke retorikk på dikt, men kan jeg bruke det på en artikkel for å forklare argumentasjonen? For eksempel det står: skriv hovedsynet kort og presist, kommentar noen av argumentene og bruk relevant fagspråk. Blir det feil å velge retorikk i den situasjonen? Uansett kan jeg ikke om noe annet, så jeg kommer garantert til å gjøre det på eksamen i morgen om det står slik, men hadde vært fint å fått en bekreftelse!

     

    Retorikk blir nok det riktige, ja. Dersom det står virkemidler kan jo f.eks ordvalg, gjentakelser tas med på lik linje som retorikk. Gjentakelser osv. er forøvrig brukt for å styrke argumentasjon, kanskje det er greit å ta med dersom det blir relevant?

     

    Viss jeg har forstått deg riktig nå, helt hypotetisk er det en oppgave som handler om unge barn i de krigsherjede områdene i midtøsten som sulter ihjel. Forfatteren gjentar flere ganger at vi i Norge kan redde barnas liv med kun å betale 50 kroner i måneden. Dette går jo selvklart innenfor appell formen patos, kan jeg da skrive noe sånt som at patos-appellen blir forsterkende på leserne på grunn av at forfatteren gjentar den samme appell formen flere ganger?

     

    Dersom du bare skal fokusere på retorikk blir det bare tre, kanskje fire (Kairos) ting å skrive om. Jeg ville dermed skrevet om patos for seg selv, og gjentakelser for seg selv, hvis du skjønner. Patos, etos osv. er retoriske virkemidler, mens gjentakelser osv. er litterære virkemidler. Hvis oppgaven f.eks da spør etter virkemidler fra en artikkel ville jeg da skrevet om gjentakelser i et eget avsnitt, og nevne hvilken funksjon det har (får fram budskapet osv.)

     

    Det tenker jeg, men sier ikke at dette er noen fasit...

     

    Virker som du har peiling! Limer inn det du har sagt i word, jeg. Har også et spørsmål til; for å få bedre flyt i setningen kan jeg da skrive, forfatteren sier, forteller, mener og skriver. Istedenfor at det blir veldig mye gjentakelser, som forfatteren skriver, skriver og skriver?  

     

    Hehe :)

     

    Det høres bra ut det. Kan også f.eks skrive "Videre skriver forfatteren .. " "I artikkelen/teksten står det..." mye forskjellig man kan bruke egentlig.

     

    Takk for hjelpen! :) Til slutt vil jeg bare spørre deg om du kan forklare litt forskjellen på synspunkter og argumentasjon, og hvordan jeg ikke bommer på hovedsynspunktet. Du kan eventuelt gi meg en link, eller du kan forklare om du har tid :)

  17.  

     

     

    Noen som kan forklare meg, hva som menes med relevant fagspråk? Eneste jeg veit er retorikk.. Forstår at jeg ikke skal bruke retorikk på dikt, men kan jeg bruke det på en artikkel for å forklare argumentasjonen? For eksempel det står: skriv hovedsynet kort og presist, kommentar noen av argumentene og bruk relevant fagspråk. Blir det feil å velge retorikk i den situasjonen? Uansett kan jeg ikke om noe annet, så jeg kommer garantert til å gjøre det på eksamen i morgen om det står slik, men hadde vært fint å fått en bekreftelse!

     

    Retorikk blir nok det riktige, ja. Dersom det står virkemidler kan jo f.eks ordvalg, gjentakelser tas med på lik linje som retorikk. Gjentakelser osv. er forøvrig brukt for å styrke argumentasjon, kanskje det er greit å ta med dersom det blir relevant?

     

    Viss jeg har forstått deg riktig nå, helt hypotetisk er det en oppgave som handler om unge barn i de krigsherjede områdene i midtøsten som sulter ihjel. Forfatteren gjentar flere ganger at vi i Norge kan redde barnas liv med kun å betale 50 kroner i måneden. Dette går jo selvklart innenfor appell formen patos, kan jeg da skrive noe sånt som at patos-appellen blir forsterkende på leserne på grunn av at forfatteren gjentar den samme appell formen flere ganger?

     

    Dersom du bare skal fokusere på retorikk blir det bare tre, kanskje fire (Kairos) ting å skrive om. Jeg ville dermed skrevet om patos for seg selv, og gjentakelser for seg selv, hvis du skjønner. Patos, etos osv. er retoriske virkemidler, mens gjentakelser osv. er litterære virkemidler. Hvis oppgaven f.eks da spør etter virkemidler fra en artikkel ville jeg da skrevet om gjentakelser i et eget avsnitt, og nevne hvilken funksjon det har (får fram budskapet osv.)

     

    Det tenker jeg, men sier ikke at dette er noen fasit...

     

    Virker som du har peiling! Limer inn det du har sagt i word, jeg. Har også et spørsmål til; for å få bedre flyt i setningen kan jeg da skrive, forfatteren sier, forteller, mener og skriver. Istedenfor at det blir veldig mye gjentakelser, som forfatteren skriver, skriver og skriver?  

  18. Er rimelig sikker på at det kommer en oppgave med; finn hovedsynspunktet, kommenter/forklar synspunktene og drøft det aktuelle teamet. Slike oppgaver synes jeg er de letteste, men jeg har noen utfordringer med. hovedsynspunktet og synspunkter. Hovedsynspunktet etter slik jeg har forstått det er hva teksten handler om, mens synspunkter er påstander. Sliter allikevel med forskjellen på synspunkter og argumentasjon, og har noen ganger bommet på hovedsynet. Er det noen som kanskje har en eller annen link, som jeg kan få lest om det? 

×
×
  • Opprett ny...