Gå til innhold

56RUD6Q0

Medlemmer
  • Innlegg

    1
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av 56RUD6Q0

  1. Jeg bor I et nytt boligsameie som har en relativt sett stor parkeringskjeller I betong under bakkenivå. Parkeringskjelleren er fullsprinklet og med avanserte brann og røykmeldere tilkoblet brannvesenet. Strømanlegget er 400 volt slik at en kan velge om en vil legge ut 230V eller 400 V til ladepunkt fra egen strøm måler. Alle strøm målere står I tekniske rom på kjellerplan under hvert bygg, slik at det teknisk sett er enkelt å trekke kabel ut til et privat ladepunkt. lading fra vanlige stikk kontakter (Schuko) er ikke tillatt hos oss pga fare for varmgang. Blå eller rød insdustrikontakt av riktig type avhengig av ladestrøn er påkrevd eller egen ladeboks.

     

    Sameiet har valgt å være striks på at alle ladepunkter skal ha et avansert jordefeil/kortslutnings vern av type B installert I tavle eller ute ved ladepunkt (typisk leverandør er Schneider).

     

    Det som er viktig å påse er at det benyttes tilstrekkelig ledningstverrsnitt da kablene fort blir veldig lange, 30-100 meter med mange kabler på samme kabelbro..... noe en og må ta hensyn til ved dimensjonering av kabelen fra tavle til ladepunkt.

     

    Så til et problem som vil være relevant hvis den omtalte "smart boksen" skulle instaleres i vår parkeringskjeller. Kjelleren er en betong bunkers under bakkenivå med tilnærmet nulldekning mhp mobiltelefon, smartboksen vil dermed ikke fungere hvis den er avhengig av mobilnettet. Jeg tror det samme er en reell problemstilling I mange slike parkeringskjellere.

     

    Det er og slik at ladning med betaling basert kun ved å måle ladetid er særdels ufordelaktig ved lave temperaturer hvis bilens batteri er kaldt, og I Norge er det jevnt over kaldt ofte, I denne sammenhengen er alt under = grader C kaldt. Jeg har testet dette på min Teslas ved 8 minus med kaldt batteri, første halvtimen går med til å få varma opp batteriet før reell lading kommer skikkelig I gang. Strømprisen pr Kwh I denne perioden blir dermed ekstremt høy.

     

    Skal et slik appstyrt boks være attraktiv for brukere, og ikke bare for eieren av ladepunktet må Kwh prisen være den samme unasett om været er kaldt eller varmt (med unntak av variasjoner I generell strømpris). Ved lading på tidsstyrt ladepunkt ved 10 minus eller kaldere med kaldt batteri blir Kwh prisen latterlig høy og totalt uakseptabel.

     

    Når du fyller gass, bensin eller diesel betaler du for den varen du får levert på tanken etter dagens pris. Samme prinsipp er det neste akseptable for EL ladepunkter også. Det betyr at skal et slikt product være attraktivt å benytte for EL-bileiere i kalde Norge så må en lage et system der en betaler for det kvantum du kjøper uavhengig av ladetid (dvs. Kwh).

×
×
  • Opprett ny...