Gå til innhold

Terje Wiig Mathisen

Medlemmer
  • Innlegg

    15
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Terje Wiig Mathisen

  1. Er det bare oss som har kjørt Tesla en del år som har "sett lyset"?

    Lading skal skje helt automatisk basert på VIN-nummeret til bilen, ingen krav til RFID eller bankkort så lenge bilens VIN er autorisert sentralt, dvs er definert som kredittverdig.

    Bilens VIN er selvsagt også koblet til et eller flere mobil-nummer slik at laderen både kan informere om ladestatus og f.eks tipse om at "her er det en ledig 50 kW lader rett ved siden av, og dette vil være billigere for deg siden du nå bare klarer å ta i mot 40 kW".

    • Liker 3
  2. Distribuert databehandling er helt uaktuelt her, det skyldes selvsagt at været flytter på seg!

     

    Dvs når man har beregnet hvordan været vli bli innefor en liten kube ved tiden t0, så vil dette være input til hvordan været vil bli i alle nabo-kubene ved tiden t1, så selv om du gjør så mye som mulig lokalt så er det voldsomme krav til kommunikasjon mellom kuber. Jeg var forøvrig veldig overrasket over at artikkelen referer til 9x9x9 km kuber! Ja, 9x9 km horisontalt er en helt grei oppløsning for globalt vær, men jeg er villig til å vedde på at modellen IKKE er homogen i høyden, tvert i mot er det sannsynligvis mange lag vertikalt innefor hver kube.

    • Liker 5
  3. Både VG og journalisten her ser ut til å ha glemt det mest vesentlige tallet, nemlig 40:

     

    40% av alle registrerte forsinkelser er virtuelle, dvs de blir kjørt inn før toget kommer til første stasjon hvor passasjerer kan gå av eller på! Dvs toget ble registrert som for sent ute ved en mellomliggende målestasjon, men så klarte togfører (og evt trafikk-kontrollen) å kjøre inn igjen denne forsinkelsen før neste stasjon.:-)

  4. Støtter JO her, spesielt i alle former for kø er Tesla fantastisk beroligende, og når i tillegg alle forbikjøringer merkes som redusert rekkevidde er det mye lettere å legge seg til en svært myk kjørestil.

     

    Ta en titt i E18 køen hver morgen kl 7: Det er ganske så mange Tesla førere som ligger helt rolig i høyre fil, og jeg har enda til gode å se en som kjører slalom over alle 3 filene på vei utover.

    • Liker 4
  5. Mener å vite at Kartverket har et pågående prosjekt for å laserscanne hele fedrelandet, det foregår enten med laserscanner eller fotogrammetri. Man brukte fotogrammetri før for å lage manuelle kart, men med dataprogrammer og mye mer data om hvor og når bildene blir tatt kan man visstnok få et par kvadratkilometer inn og modellert til mellom fem og ti cm nøyaktighet i løpet av en ettermiddag. Jobbet i et firma som akkurat begynte med slikt da jeg sluttet.

    Du har helt rett i dette, prosjektet har et budsjett på ca 300 M, det bruker LiDAR alle steder det er vegetasjon og "Dense Matching" fotogrammetri i høyfjellet siden dette er billigere (fordi foto er raskere enn laser-scanning) og resultatet har nøyaktig samme kvalitet når alle punkter er bakke-punkter.

     

    Jeg er leder for orienteringsforbundets kartutvalg så jeg er nok litt mere interessert i kart enn de fleste. Jeg har skrevet programvare som bruker rå laserdata pluss topografiske data fra Kartverkets FKB (Felles Kart Base) til å produsere kartgrunnlag for orienteringskart, min laptop jobbet 22 timer for å lage grunnlag over ca 300 km^2.

  6. Jeg har jobbet frivillig i NTP Hackers i ca 20 år, NTP (Network Time Protocol) er nesten enerådende når det gjelder tids-synkronisering av elektronisk utstyr, men for at NTP skal virke så er vi avhengige av et godt utvalg primære kilder, det vi kaller Stratum 1 servere.

     

    Disse serverene må alle ha en lokal klokke-referanse, i "gamle dager" var det typisk en radio som tok imot amerikansk (60 KHz) eller tysk (77.5 kHz) tidssignal, etter hvert fikk vi også LORAN-C som hadde mye mere presise klokker, men i hele min tid i prosjektet så har i praksis de aller fleste S1 serverne brukt GPS: En GPS mottager som gir lokal posisjon med 3 m nøyaktighet må også kjenne til korrekt tid med en presisjon på 10 ns, det eneste problemet er å få denne tidsreferansen overført til serveren.

     

    Som orienteringsløper i mesteparten av mitt liv og for tiden leder for Orienteringsforbundets Kartutvalg så er jeg selvsagt opptatt av at flest mulig skal lære seg å bruke kart og kompass skikkelig, ikke slik som vi f.eks ser hvert eneste år i "71 grader Nord" hvor halvparten er helt hjelpeløse.

     

    Forøvrig så har kombinasjonen av sanntids GPS med lokal basestasjon og raske laser scannere (LiDAR) revolusjonert produksjonen av orienterings-kart: Nå er grunnlagene så gode at det er veldig mye lettere for en synfarer å lage et ferdig kart med høy kvalitet.

  7. Jeg har kjørt to ganger til Gøteborg og en gang til Stockholm i høst, med superlading til sammen 10 ganger på veien: Bilen rakk aldri opp til 100% før vi var ferdige med å spise/handle.

     

    I Stockholm overnattet vi på et hotell som viste seg å ligge rett ved siden av en Tesla service-stasjon med to superladere utenfor, disse stod tomme i helgen mens service-stasjonen var stengt.

     

    Natt til lørdag stod vi derfor på denne laderen hele natten (fra ca 01:00), med lading til 90%, og fikk kun en melding på app'en når ladingen var ferdig.

     

    Tilsvarende på søndag morgen (etter en del kjøring på lørdagen og start lading kl 02:00) så kom det en rekke meldinger mens vi spiste frokost på hotellet, det viste seg at det var fordi en lokal taxi-sjåfør tok frokostpausen sin mens han brukte den andre laderen.

     

    Det er derfor tydelig at Tesla allerede nå behandler ferdig-ladete biler forskjellig avhengig om det er fullt på ladestasjonen eller ikke, og dette har Musk bekreftet at også skal gjelde for evt bøtelegging av etterlatte biler: Det vil fortsatt være helt OK for Tesla-Bjørn å ta seg en blund nattestid mens han står parkert på en tom SC i Åmot, Vinje, det er kun misbruk som går ut over andre Tesla-eiere som skal straffes.

    • Liker 2
  8. JBV får kritikk for at ikke vedlikeholdsinvesteringer har gitt målbare forbedringer, men som det delvis står i artikkelen så var det først i 2014/2015 at jernbanen fikk de første bevilgningene til å hente inn etterslepet på vedlikehold!

     

    Frem til da så var alle nye penger øremerket til nybygg slik at en politiker kunne komme og klippe over en snor, vedlikeholdsprosjekter gir sjelden tilsvarende muligheter for eksponering.

     

    Med over 17 milliarder i etterslep og et 2015 bidrag på ca 250 mill til å hente inn dette så vil det ta 68 år å komme tilbake til null.

×
×
  • Opprett ny...