Gå til innhold

Bjørn J Gundersen

Medlemmer
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Bjørn J Gundersen

  1. Det blir trolig dårlig kost/nytte-effekt dersom man skal bygge ut for lading mens man kjører. 
    Dersom man for eksempel bygger 1km ladestripe og kjører en Tesla i 60km/t så lader den i ett minutt. Da må den lade med 12kW effekt for å erstatte den energien den bruker på strekningen. Det vil si at man bør induksjonslade med hele 100 til 150kW for at det skal ha noen vits. Da kan man ha ei stripe for hver 10. til 15. kilometer.

    Lading på oppstillingsplass for fergekø blir imidlertid noe helt annet. La oss si at man skal Ålesund - Bergen, 400km, og har rekkevidde på 300km. Ved to fergestopp på 15minutter hver, så kan man skaffe de 100km rekkevidde ved 40kW induksjonslading. 
    Selv om det hittil er utviklet 120kW induksjonslading for dette, så er ikke laderne/likeretterne i f.eks Tesla på mer enn 11, 16 eller 22kW. Det blir nok helst for buss eller tungtransport da.

    • Liker 3
  2. Hvis alle hadde væørt i nærheten så skeptisk til alt nytt som folk i dette kommentarfeltet, ville all utvikling stoppet opp for lengst og vi hadde fortsatt stått med hakke og spade i hendene.

    Ingen av dem her er kvalifisert for en jobb som krever en viss grad av innovasjon og selvtenkning.

    Utviklingen går framover fordi noen tør å sats der andre ser det umulige.

    Det er grunn til å være litt skeptisk. Legger man erfaringstall og litt matematikk bak så finner man raskt ut at det er et litt for stort gap mellom hva som er standarden nå, og hva som påstås her. Under 100Wh/km er det vanskelig å komme selv med lav luftmotstand. 4m2 solceller produserer ikke allverden med strøm, men kan forhindre vampiredrain. For at solcelle skal være lønnsomt så bør den produsere regelmessig inopptil 30 år. Få biler oppnår den alderen - spesielt om de må stå ute i sola for å lage strøm. Bedre med solceller på garasjetaket og en Tesla Powerwall batteripakke som man kan lade fra da :)
    • Liker 2
  3.  

    Hva med å innføre påbud om landstrøm til skip? Norge er en sinke på dette feltet.

    Når fem supplyskip ved kai forurenser like mye som 30 000 personbiler burde vi kanskje starte der det monner mest.

     

    Godt poeng, i tillegg til utslipp fra skorsteinene lager de også mye støy for de som bor nær kaien.

     

    Forøvrig forurenser ikke supplyskipene mindre når de ikke ligger til kaien...

    Skal tro hvilken konto forurensingen fra disse supplyskipene samt de store oljetankerne skal føres på? Det er ikke på well to wheel kontoen for fossilt brennstoff vel?

  4. Det er kjekt at det kommer flere elbilaktører på banen. Jeg setter også prus på at dere skriver om det. Jeg savner imidlertid en mer analyserende innfallsvinkel til artikkelen siden den står i TU. Her slenges det ut en masse påstander som jeg ved enkel hoderegning ikke får til å gå opp.

    Hvordan skal en bil som yter. 170kW kunne hamle opp med en Tesla? Da må den være ekstremt lett.

    Kan de produsere så mange batteripakker? Tesla bygger gigafactory for å få nok batterier.

    Hvordan skal de produsere billigere batteripakker enn Tesla? De kjøper inn batterier osv. i det samme markedet.

    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...