Gå til innhold

Arne Ivar Petersborg

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Arne Ivar Petersborg

  1. Det som er interessant med slike fremtidsspådommer er at de sjelden til stemme. De tar utgangspunkt i en pågående utvikling som er helt i oppstarten, og som e veldig i fokus - og fremskriver denne. Det som imidlertid er tilfelle er at de fleste ting utvikler seg helt annerledes på sikt, eller at utviklingen stopper helt opp og at det kommer helt andre ting i fokus.

    I forbindelse med årtusenskiftet husker jeg jeg leste en artikkel hvor man hadde tatt for seg en tilsvarende analyse fra 25 år tilbake omkring hvordan verden ville være ved årtusenskiftet. Denne var utarbeidet av et anerkjent amerikansk forskningsinstitutt, så det var ingenting vegen med verken seriøsiteten eller metodikken.

    Det som ville være situasjonen i år 2000 var bl.a. beskrevet slik:

    Det ville være vanlig med ferietur i verdensrommet.

    Alt næringsinntak ville skje i form av piller - ingen spiste tradisjonell mat lengre.

    All produksjon var robotisert - ingen jobbet på tradisjonell måt lengre.

    Osv. osv.

    Det sto imidlertid ingenting om mobiltlefon, pc, mikrobøleovn - eller pizza grandiose - for den saks skyld.

    • Liker 1
  2. Jeg var med å prosjektere en del tilfluktsrom på tidlig 80-tall. Der gjaldt det egne forskrifter og man benyttet bruddlinjeteori.

    Forskjellen er vel at tilfluktsrommene var beregnet å holde for en "skikkelig smell", og om de fikk noen varige deformasjoner i etterkant var vel ikke så farlig?

    I vanlig sivilt bruk antar jeg at man må øke lastantakelsene slik at sannsynligheten for overskridelse av dimensjonert kapasitet blir redusert. En del av den påståtte armeringsbesparelsen på 40-50% går vel tapt der.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...