Gå til innhold

Tore Aurstad

Medlemmer
  • Innlegg

    46
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tore Aurstad

  1. Optional chaining er en stor greie faktisk. Det å stadig nullsjekke og nå kunne bare bruke noe som tilsvarer "safe navigator" i C# er kjempebra. Da slipper du å stappe koden full av != null.

    Og jeg ser også at man har tenkt på nullish, altså å sjekke at både det ikke er null og undefined.

    https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Operators/Optional_chaining

  2. En måte å generere et nytt passord er jo å generere et unikt passord. Feks ved å laste ned Linqpad og putte inn følgende snutt (Windows brukere med .NET Framework tilgjengelig):

    Guid.NewGuid("N").Dump();

    Tada - et helt nytt passord ingen andre har brukt før deg. Et problem er at denne Guid-en ikke har spesialtegn i seg, siden en bruker ToString("N") her for å renske unna bindestrekene, da kan man kjøre bare ToString for å få med seg bindestrekene.

     

    Og det finnes også nettsider som lager unike passord. Det skal man passe seg litt for, da en del av nettsidene som generer passord kan fort bli offer for Dictionary Attacks.

  3. Skoleelever lærer allerede grunnlaget til å programmere. Både matematikk, logikk og språk gir basisferdighetene for å programmere. En kan ha programmering som et valgfag eller et videregående fag, å innføre programmering svært tidlig virker litt unødvendig da andre ferdigheter må nok først på plass før man kan programmere så veldig mye. Det blir litt som kalven som skulle lære seg lineær algebra før hun hadde blitt ku og lært aritmetikk og vanlig algebra først.

  4. Dette er vel et studium som retter seg inn på å jobbe som en analytiker i IT-selskaper, for eksempel å utvikle algoritmer og gjøre teknisk analyse, problemsøking og kostnadsanalyser. I Norge er det vel sivilingeniør i datateknikk som er det studiet som har vært i lang tid mest anerkjent, jeg er selv utdannet i det, men det er vel bra at vi får også bra studium som retter seg enda mer på den teoretiske biten. Siving. data er jo et studium som er veldig anvendt og har også blitt bastardisert ved å tvinge datateknikk-studentene til å studere dilldall som Ex.phil og økonomi. Så et slikt studium som dette her vil komplettere tilbudet av IT-studier i Norge.

     

    Det bør dog sies at slike analytiske jobber har en tendens å være lettere å få utenlands. I norske IT-bedrifter er man ofte svært pragmatisk og praktisk rettet. Akkurat som en PhD kan faktisk være belastende, kan også et slikt studium føre til at studentene etter utdannelse vil slite å skaffe seg en jobb. For mange IT-selskaper i Norge vil ikke se seg råd til å ha teoretikere som tenker ut algoritmer. - Dessverre i Norge er man ofte svært ofte kortsiktig og det er mange halvstuderte røvere i bransjen som jobber i mellomledelse og ledelse som vil være skeptisk til for teknisk rettede jobber.

    • Liker 1
  5. Windows 10 er et grusomt operativsystem som forsøker som en caps å gjøre rollen som "one size fits all" og ha masse funksjonalitet som passer bedre på et nettbrett, mens power-brukerne får skjult unna en rekke programmer og må lete seg i menyene forbi "apper" og finne fram til det man egentlig vil starte opp. Samme med Windows 2012, Server-OS som har masse tiles og anna drit i stedet for verktøyene man vil nå tak i en ryddig startmeny.

    • Liker 3
  6. En må ta hensyn til at ungene man skal lære opp vokser opp i en mediehverdag hvor de driver med internett, sosiale medier, dataspill, mobiler, tv, videofilmer, video on demand, nettbrett, VR-spill og har altså en digital hverdag. Skal man få ungene tilbake til tavleundervisning og tradisjonell terping, øving og tradisjonelle fag, vil man slite da ungene er vant til å bli underholdt og konstant skifte fokus.

     

    Det er ingen tvil om at ungene bør ha et godt grunnlag og nå er jo også for eksempel kildekritikk og kritisk tenking viktigere enn noen gang i et mediebilde som er kaotisk og til tider uærlig. Samtidig går det nok prestisje i at ungene skal ha høy grad av IKT i sin undervisning, da det er et mål på velferd.

     

    At vinden snur vekk fra IKT ser man forresten på universitetene. Jeg husker at rundt 1995 så var det veldig populært med avanserte grafiske kalkulatorer og programvare som Matlab på sivilingeniørstudiet. Litt senere så var det tilbake til terping og øving med en røten HP-30s dkalkulator, men denne drit-kalkulatoren tvang en til å mestre matematikk i fingrene enn å late seg med å løse matriser på row echelon-form ved å trykke en ti-tolv knapper på kalkisen etter man hadde punchet inn matrisen.

     

    Så at IKT sløver ned elevene og gjør de late er nok tilfelle, også for studenter, men det kan nok også brukes på en bra måte - som Google Earth i geografitimer um zu weiter.

    • Liker 1
  7. For mange jobber så er det ofte en god del kandidater og da kan slike tester være en test på hvor kjent utvikleren er med å programmerere. En trenger ikke et korrekt svar, men hører via utviklerens resonnement hvor erfaren vedkommende er i form av måten en resonnerer på. Å skrive en tekststreng til fil i .Net kan man få ulike svar på. En utvikler kan si at han ikke husker på hvordan det gjøres eller foreslå den statiske metoden File.WriteAllText(mystring). Så kan en annen utvikler si at man bruker strømmer i .Net og diskuterer bruker av StringWriter eller FileWriter. En enda mer erfaren .Net utvikler vil også trekke inn trådsikkerhet og diskutere ulike grep for dette. Den beste kandidaten vil faktisk ordrett huske all syntaks i å skrive tekststrengen til fil i .NET og tiltak for trådsikkerhet. Ergo har du som holder arbeidsintervjuet fått et innblikk i nivået på erfarenhet av .Net-utvikleren og behovet for opplæring, hvilken versatilitet utvikleren har til å gjøre ulike prosjekter, selvstendighet og reell nytte for bedriften på et teknisk nivå. Skal du ansette en hurragutt og "humørspreder" eller en koder som faktisk får jobben gjort?

  8. Først en anekdote. I artikkelbildet så er det fire voksne mennesker som går over veien før bussen har kjørt. Det er med andre ord et dårlig bilde, som lærer den oppvoksende generasjon til ikke å være ansvarlig og vente med å gå over veien til bussen har kjørt.

     

    Men over til noe viktigere - hvilke svevebaner er planlagt? Som den i Wuppertal i Tyskland? Den er elektrisk og over 100 år gammel! Nå må vi få Schwebebahn i Noreg også!

     

  9. Det bør nevnes at terrorbombingen av Dresden hadde jo en del forhistorie. London hadde jo gang på gang blitt utsatt for nattbombing av V-1 og V-2 bombene. Dresden var ikke en strategisk by, men målene i London var også stort sett sivile. Og bombingen av Hiroshima og Nagasaki skjedde for å tvinge Japan til å kapitulere. En skal være temmelig sosialist for å forsvare Japan og Tyskland i dette, de startet krigen når de invaderte Polen og Pearl Harbor hhvs.

×
×
  • Opprett ny...