Gå til innhold

JonasAndorsen

Medlemmer
  • Innlegg

    54
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av JonasAndorsen

  1. Hei.

    Er det noen som vet hvor strengt det er med passeringen av 50.000 kr grensen og MVA registrering?

    Forstår ikke helt hvordan jeg enkelt skal klare å MVA registrere meg når jeg har passert 50k, og så fakturere MVA etterpå. Vil jeg bare måtte stenge ned nettbutikken min mens MVA registreringen foregår? 

    Selger nesten kun til privatpersoner, så etterfakturering virker ikke som en god måte å gjøre det på.

  2. Sverre1969 skrev (16 minutter siden):

    Skatteloven: 

     

    § 13-1.Interessefellesskap

    (1) Det kan foretas fastsettelse ved skjønn hvis skattyters formue eller inntekt er redusert på grunn av direkte eller indirekte interessefellesskap med annen person, selskap eller innretning.

    (3) Ved skjønnet skal formue eller inntekt fastsettes som om interessefellesskap ikke hadde foreligget.

    Bille du solgt til andre kunder med tap på denne måten?

    Nei, det ville jeg nok ikke gjort.

    Men forstår jeg det riktig så vil jeg uansett måtte skatte av gevinsten.

    Men ja, momsen blir vel annerledes. Og antar det blir sett på som skattefordel.

  3. Har et ENK hvor jeg selger noen greier. Vurderte nå å starte et AS i tillegg som skal holde på med omtrent det samme. 

    Ser at det for meg vil være lurere å ha et AS slik at jeg ikke går over grensen til lånekassen (er student), og ønsker fortsatt å beholde det gamle enkeltpersonsforetaket. 

    Si at jeg kjøper varer for 50000kr i ENK (eks moms) og selger dette til mitt eget AS for.. 1000kr eller mindre. Betaler da 250kr i moms, også kan jeg selge det videre med AS på et senere tidspunkt (uten å måtte fakturere moms i tillegg!, altså opp til 50000). 

    I tillegg antar jeg da at jeg vil skatte av 49000 mindre fra ENK-et dette skatteåret. 

    Har jeg helt bomma på noe her? Eller vil jeg da kunne selge varer for 50000 uten å betale moms (altså bare de 250) hvis jeg gjør det på denne måten? Er det i det hele tatt lov? Har ikke sett noe som sier at man ikke har lov til å selge varer med tap..

  4. Noen som vet om man kan reklamere på dette? Kjøpte skjermen for 5-6 måneder siden, brukes hovedsakelig for FPS spill. Er en stuck grønn pixel i midten av skjermen, gjør det nærmest umulig å fokusere i spill. Komplett mener det må være minst 3 døde pixler før det går på garantien, men vet ikke hva forbrukerrådet sier på saker som dette. Noen som har erfaring?

    Edit: Nevermind, slo skjermen litt så fiksa det seg

  5. Hva står i kontrakten vdr trial, da?

    Det pleier alltid å stå at man ikke er forpliktet til å fortsette på et betalt abonnement etter endt trial (som er hele poenget med en trial) og at man kan kansellere når som helst før "billing cycle" starter uten å da bli "charged".

     

    Du har vel da både dokumentasjon på at trial var gratis, uforpliktende, oppsigelse og da evt tyveri? Hvordan betalte du? Du kan muligens gå til banken/visa/Paypal dersom du er utsatt for svindel via deres tjenester

     

    Man kan kansellere når som helst. Det var det jeg gjorde. Men de trakk fortsatt penger, antakeligvis pga. problemer i datasystemene deres (de har i ihvertfall sagt liknende til andre). Som sagt har jeg fått pengene tilbake, men er fortsatt mange andre som blir nektet pengene sine. 

  6. Nei, og det er sannsynligvis bare til å sende en mail til support så får du pengene refundert. Det har iallefall skjedd meg en gang på en annen tjeneste.

     

    Er det som er rart - jeg gikk fram og tilbake med de i 20 dager, og de nektet å refundere pengene. De mente at fordi det var skrevet i deres ToS at kjøpet var non-refundable, så kunne jeg ikke få noe tilbake. Eventuelt sa jeg til dem at jeg visste om hundrevis av eksakt like tilfeller, og at dette garantert var noe fra deres side. De ga pengene tilbake i går kveld.

     

    Men det er fortsatt mange folk som blir nektet pengene refundert, og sikkert enda flere som ikke vet at det har blitt trukket penger.

     

    Lurer på om dette er noe jeg fortsatt burde si i fra om til Forbrukerrådet..

  7. Hadde en såkalt ''free trial'' fra Ubisoft for litt over en måned siden. Kansellerte tjenesten med en gang, og fikk bekreftelse på at jeg har gjort dette. Senere, i starten av Oktober ble det trukket 15 euro fra kontoen min, og når jeg sjekket opp på brukeren min på Ubisoft hadde abonnementet blitt startet på nytt.


     


    Jeg har aldri startet abonnementet på nytt, og Ubisoft support mener at det skjedde fordi jeg åpnet et av spillene deres, og abonnementet ble derfor reaktivert. Har sett titalls, hvis ikke hundrevis av eksakt det samme blitt diskutert på reddit. Ubisoft nekter å refundere pengene. 


     


    Ingen steder i deres vilkår for abonnementet står det skrevet at man vil bli trukket hvis man bruker et spill. Det eneste som står er at tjenesten fortsatt vil være tilgjengelig i den perioden man abonnerte for, og at hvis man ikke kansellerer før den 30. september, vil man bli trukket for den neste måneden. Jeg kansellerte den 5. september, flere uker før tidsrammen. 


     


    De startet abonnementet på nytt uten min tillatelse, og det samme har skjedd med mange andre. Har de lov til å gjøre dette?


  8. Kjøkkenet ble kjøpt for rundt 3 år siden, og installasjon ble gjort fra en elektriker vi betalte for selv. Komfyrvakten slutta å funke et par uker siden, og produsenten har gitt oss en ny vare. De mener at vi får dekket dette under 5 års reklamasjon, men at de ikke vil dekke monteringen. Det er visst kun 2 års reklamasjon på montering, sier de. 

     

    Ville tro at det montering også skal inkluderes med resten, men kan hende at jeg tar feil. Noen som vet om vi må betale selv?

  9. Du fulgte det ikke opp, og tar det nå opp i en sammenheng hvor det ikke er relevant, slik jeg forstår det.

     

    Jeg fulgte det ikke opp, da jeg antok at det selger sa var rett. At de var ute etter å gi meg feil informasjon hadde jeg ikke antatt. Argumentet deres var at det var en hevingssak, noe de senere har sagt at ikke var sant. Altså har de gitt feil informasjon for å forhindre meg i å få en erstatningsvare. 

     

    Skal det forventes at jeg skal kunne loven, og følge opp til riktig tid, samt som de kan gjøre akkurat hva de vil?

  10. Tredjegangs reparasjon er ikke automatisk heving. Det avhenger av om forbrukeren ønsker å heve kjøpet. Det er ikke selger som avgjør dette.

     

    Spørsmålet om selger har brutt plikten sin til å stille erstatningsvare til rådighet er et selvstendig rettslig tema fra spørsmål om prisavslag, heving, eller for den saks skyld retting i seg selv. Forbrukerrådet har i utgangspunktet rett slik du har presentert saken.

     

    Jeg forstår ikke dette helt - er det slik at jeg ikke hadde rett på erstatningsvare, eller er problemet at jeg ikke fulgte opp dette etter at de nektet? 

  11. Hei!

     

    Har en sak med forbrukerrådet nå, angående en PC jeg kjøpte noen år siden. Den har vært reparert flere ganger, og var for rundt 7 måneder siden på reparasjon den tredje gangen.

     

    Selgeren nektet meg en erstatningsvare til å bruke i mellomtiden mens PC-en var på reparasjon, og framstilte det som at de hadde lov til å gjøre dette, da de mente at det var snakk om en hevingssak (3 ganger på reparasjon). Senere i saken nå har de sagt at det aldri var mulighet for heving. De har altså nektet meg en erstatningsvare, og framstilt det som at det var lov.

     

    Forbrukerrådet mener at jeg ville ha måttet tatt det opp med dem med en gang når dette skjedde, og at det ikke er gyldig for saken vi har nå. Er dette virkelig riktig?

  12. Nope. Det er alltid lønnsomt å få fradrag så tidlig som mulig.

     

    Innkjøp av varer for videresalg skal ikke behandles som driftsmidler. Ja, du får fradragsføre det når du kjøper det, men du skal bokføre varelager per 31.12. og redusere fradraget med det som gjenstår.

     

    Ålreit. Men hva med pcen og det som hører til den? I mitt tilfelle vil det ikke være lønnsomt å få fradrag dette året? Hvis jeg kan gjøre dette over de neste årene vil jeg antageligvis spare en del penger på dette..

  13. Dersom du tar fradrag for driftsmiddelet i skattemeldingen og oppnår et underskudd i 2019 vil du kunne trekke fra dette underskuddet i overskudd for 2020 og senere.

     

    Vil nok uansett få et overskudd, ut i fra hva jeg selv forventer. Er da snakk om 13000 for en PC, mot ca. 30 000 i fortjeneste på salg av varer. 

     

    Ville det da heller vært smartere å betale mer enn 15000 for pcen for å kunne regne det som en  ''anskaffelse til mer enn 15000 kroner'', for å så få det avskrevet over de kommende årene?

     

    Redigerer her, og legger til noe mer: Virker som at det jeg har kjøpt inn av varer for videresalg også vil regnes som førstegangsanskaffelse av inventar. Er det mulig å legge dette til sammen med pcen og ta det som en utgift over de neste årene? Eventuelt ta med andre ting som brukes med pcen - skjermer, tastatur, mus osv. ?

  14. Hvis du lurer på om du kan utgiftsføre og slippe unna avgifter på varer du selver videre, så er svaret nei.    Kun varer du trenger for å drive din virksomhet på en fornuftig måte. 

     

    Utgifter til inntekts erverv gjelder ikke nye høyttalere til 100k  eller ny 75" OLED til kjellerstua.  Men en bærbar, litt verktøy osv. er helt greit. 

     

    PS: Om 75-tommeren er veldig viktig, så kan det jo være at markedsføringen din krever noe lignende, men det er litt kjipt om du får ettersyn og den står plassert i kjelleren din istedenfor i et eller annet vindu :)

     

    Eneste jeg tror blir kjøpt inn av utstyr er en PC, da mesteparten av det jeg gjør er på internett. Det er da snakk om ~13000kr inkludert mva. 

     

    Vet ikke hva som er best å gjøre med denne da. Den blir kjøpt i de kommende månedene, men jeg vil nok ikke nå skattbar inntekt innen dette året. Vil vel ikke være noe vits å skrive opp dette som en utgift i år da? Vil nok gå noe i overskudd, men ikke nok til å nå 55000 kr. Neste år derimot, antar jeg at jeg vil tjene en del mer. 

     

    Er det mulig å vente et år med å skrive opp PC-en som utgift? Vet ikke helt hvordan dette fungerer..

  15. Du bokfører full innkjøpskostnad, inkl.mva., på kostnadskonto for varekjøp. Hvis varene er kjøpt før virksomheten er etablert/startet blir motkonto 2056 Innskudd andre eiendeler.

     

    Hvis du blir mva-pliktig før varene er videresolgt kan du trekke fra merverdiavgiften i senere avgiftsoppgjør.

     

    Lurer på om du har mulighet til å svare på noe annet jeg også lurer på. Var vanskelig å finne riktig informasjon på nettet. Mesteparten av det jeg selger (digitale koder og digitale produkter) selges via forskjellige sider, og omtrent alt selges i utlandet. Vet ikke om det er mulighet for å få tak i fakturaer og bestemme hva som skal stå på disse fakturaene. Har du noe anelse hvordan dette blir for bokføring? Er det 100% nødvendig å ha en faktura mellom selger og kjøper?

  16. Har kjøpt inn noe varer over de siste dagene da det fantes gode tilbud på de. Disse varene ble kjøpt i mitt navn, og jeg har nå etablert enkeltpersonforetak for å kunne selge de videre på siden jeg bruker. 

     

    Lurer på om jeg kan sette opp disse kostnadene på foretaket? Må jeg ''selge'' de videre til mitt eget foretak eller kan det skrives rett opp som en utgift?

  17. Hei! Skal ta en tur til USA om noen få måneder - og tenker å kjøpe med en del samlekort. Vurderte også å ta med noe herifra, for å så se om jeg får solgt det i utlandet. Lurer på hvordan det blir hvis jeg ikke får solgt disse, men fortsatt når 6000kr grensen på de andre varene jeg tar med meg.

     

    Eks: Jeg tar med meg 2000kr i forseglede samlekort ut av landet - disse blir ikke solgt, også kjøper jeg for 6000kr ekstra i USA.

     

    Hvis jeg skulle bli tatt ut i stikkprøve vil det vel se ut som at jeg har med meg mer enn 6000, men så lenge jeg har bevis på at de tidligere varene ble kjøpt og sendt til Norge på et tidligere tidspunkt, så burde vel det være nok?

  18. Hei! Kjøpte noe greier fra en nettbutikk her en dag, og var noe jeg reagerte på da jeg kjøpte. En del av varene de hadde var markert med ''Kun 1 igjen! Kjøp nå før det går tomt''. Kjøpte noen av disse, og de hadde fortsatt varer igjen på lager etterpå. De andre varene ble oppdatert (fra 4-5 på lager til 3-4), mens disse ble værende.

     

    Lurer på om dette kan være lov? Er jo klart et forsøk på å få folk til å gjøre impulskjøp. Villedende markedsføring? Noe slikt?

×
×
  • Opprett ny...