Gå til innhold

Rawfruit

Medlemmer
  • Innlegg

    109
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Rawfruit

  1.  

    Husk betalingene til forvalter på kanskje 1,5 % hvert år uansett sum du har.

    Indeksfond kan du få til en kostnad på 0.2 til 0.3% i året

     

    Og da er vi vel enige om at å satse på 7 på risikoskalaen er bedre enn 1, at kostnaden 0,2 vs. 1,5 faktisk kan bety noe for hvor mye du sitter igjen med.

  2. Men hvis jeg tar ut EN stor gevinst EN gang, så vinner jeg jo på det?

     

    Man får ingenting igjen for å investere i tyttebærfond type indeksfond. DET går langsomt det.

     

    Er deres ide at siden man før eller senere vil kunne tape alle penger, renters rente er viktig, og lang tidshorisont er viktig, at jeg her skal egentlig putte den fremtidige arven min; for det er ikke meningen å ta ut penger av fond til seg selv? Ei heller bør neste generasjon røre fondet?

     

    Hvordan fungerer dette på enkeltaksjer der selskaper slår seg konkurs annenhver uke?

  3.  

    Hva om jeg trengte pengene, eller ønsket å være garantert litt vinst, og så alrdi taut igjen?

    1. Hvis du setter inn 100 kroner, får 10 kroner i gevinst som du tar ut og deretter lar pengene stå til du dør så har du tapt 90 kroner (eller du har gitt 100 kroner pluss avkastning til dine arvinger).

    2. Hvis du trenger pengene så skal du hvertfall ikke inn i noe høyrisiko. Da setter du de i banken.

     

    100 + 10 = 110 - 10 = 100. Har ''tapt'' 100 kr; men tjent 10; men til syvende og sist kommer jeg jo til å ta ut pengene?

     

    Ikke ment som trenger pengene, men ''trenger pengene''; altså at det ikke er krise om det går i minus en periode.

     

    På et eller annet tidspunkt så må du jo selge aksjene (ta ut gevintsten) uansett.

    Men det gir null mening å holde på sånn som du gjør. Renters rente er en guds gave.

    La oss si at det er snakk om en million kroner du skal ha inne i 15 år, og la oss si du får 8% avkastning i året. Hvis du lar pengene bli stående i 15 år ender du da opp med 3,1-3,2 millioner kroner etter 15 år. Hvis du derimot holder på å ta ut gevinsten en gang i året og legger den i madrassen vil du etter 15 år ha 2,2 millioner kroner. Du har dermed tapt nesten en million kroner på å holde på å ta ut gevinsten.

     

     

    Jepp, men du er aldri garantert grønne tall, heller. Så better safe than sorry. 8 % avkastning i året er fortsatt mer enn minusrente på sparekonto.

  4.  

    Forstår ikke dette... jeg satte inn en viss sum for et år siden, det har stått at det har gått oftere opp enn ned, og når det har gått opp er det sterke tall. Det står ordrett at avkastningen er en viss sum i pluss. Jeg tar ut den summen, beregner at jeg likevel må skatte 30 %, og vet at jeg sitter igjen med 70 % av en viss sum jeg aldri ville hatt hvis jeg aldri hadde investert: Resultat: Jeg tar kun ut avkastningen, så beløpet jeg satte inn i førsteinstans står i teorien urørt?

    Jeg forstår ikke helt hvordan du tenker egentlig? Hvis du kjøper ti aksjer til 10 kroner stk og disse stiger 10% til 11 kroner stk. Da selger du 1 aksje, sitter igjen med 9 aksjer og mener du da sitter igjen med det samme som før? I kroner og øre, ja, men du eier færre aksjer. Og den aksjen du solgte vil du nå ikke få mer gevinst på om aksjen stiger igjen neste år.

     

    Hva gjør du hvis det synker 10% etter du har "solgt" gevinsten din? Kjøper du noe aksjer?

     

    Og hvorfor skal du holde på å ta ut penger? Du går glipp av den sterkeste mekanismen som finnes i investeringsuniverset, nemlig renters renter.

     

    På et eller annet tidspunkt så må du jo selge aksjene (ta ut gevintsten) uansett.

  5.  

    Forstår ikke dette... jeg satte inn en viss sum for et år siden, det har stått at det har gått oftere opp enn ned, og når det har gått opp er det sterke tall. Det står ordrett at avkastningen er en viss sum i pluss. Jeg tar ut den summen, beregner at jeg likevel må skatte 30 %, og vet at jeg sitter igjen med 70 % av en viss sum jeg aldri ville hatt hvis jeg aldri hadde investert: Resultat: Jeg tar kun ut avkastningen, så beløpet jeg satte inn i førsteinstans står i teorien urørt?

    Det der vil i praksis kunne fungere, ja, bare med dårlig avkastning. Hvorfor ikke la pengene stå i fondet, da tjener du jo enda mer!

    F. eks. la oss si du setter inn 100 kr. Etter 10 år er det doblet til 200 kr. Du tar ut 100kr, lar 100kr stå igjen. Etter 10 år til er det doblet til 200kr på ny, så du tar igjen ut 100kr. Da har du tjent 200 kr, og har 100 kr i fond.

    Men hva om du ikke rører dem? Du setter inn 100 kr, doblet til 200 kr etter 10 år, igjen doblet til 400 kr etter ytterligere 10 år. Så ved å prøve å time/ta ut pengen på topp har du fort tapt potensiell gevinst.

     

    Hva om jeg trengte pengene, eller ønsket å være garantert litt vinst, og så alrdi taut igjen?

  6. Tim Wendelboe lager veldig god kaffe. Du skal like lysbrent kaffe, riktignok, men veldig godt.

     

    Hvorvidt det er verdt det er et annet spørsmål. Hadde du spurt for et år siden, hadde jeg nok sagt ja (gitt at du har en anstendig kvern og en trakter du renser jevnlig eller tilsvarende). Men etter at REMA har lansert Kaffa for Kolonihagen-kaffen sin heller jeg mot at det ikke er verdt det. Tw er bedre, men ikke verdt forskjellen (imho).

    Prøvde Kolonihagen. Kunne like greit drukket vann.

     

     

    Hva tenker dere om Tim Wendelboe Kaffe? Verdt det?

    Ja det er det, men det passer ikke for alle. Spesialkaffe er verdens billigste og mest tilgjengelige luksusprodukt, og skal nytes - ikke konsumeres. Om volum er viktigere enn smak kan du velge god industrikaffe, men om du vil nyte en god kaffeopplevelse velger du spesialkaffe. Personlig drikker jeg skjeden mer enn 2-4 kopper om dagen, og da er ikke pris noe jeg bekymrer meg for. Jeg verken drikker eller røyker så jeg unner meg spesielt god kaffe med god samvittighet :-)

     

    Tim har fantastisk kaffe, men det er også mange andre spesialkaffe brennerier som holder like høy kvalitet og som kanskje har litt andre smaksprofiler.  

     

    Drikker bare 2 kopper dagen i snitt.

     

    Selv om det skal nytes og ikke bare drikkes bør jo kaffe foruten koffeineffekten på morgenen ha litt smak?

     

    Jeg er helt enig med brukere på TripAdvisor som måler TW som LITT bedre enn Kaffebrenneriet. Bytter mye mellom de, og merker at det er en forskjell, om den er verdt prisøkningen på 20 kr. i snitt hvis du kjøper take-away på stedet vet jeg ikke.

     

    Hva er egentlig konseptet med at du får et glass vann på Tim Wendelboe før kaffen serveres? Fancy for fancy skyld?

    • Liker 1
  7. Forstår ikke dette... jeg satte inn en viss sum for et år siden, det har stått at det har gått oftere opp enn ned, og når det har gått opp er det sterke tall. Det står ordrett at avkastningen er en viss sum i pluss. Jeg tar ut den summen, beregner at jeg likevel må skatte 30 %, og vet at jeg sitter igjen med 70 % av en viss sum jeg aldri ville hatt hvis jeg aldri hadde investert: Resultat: Jeg tar kun ut avkastningen, så beløpet jeg satte inn i førsteinstans står i teorien urørt?

  8.  

    Hva er greia med at folk investerer kortsiktig i kjedelige fond, type indeksfond? Da er det jo bedre å risikere høyest på skalaen og ta ut med en gang du når en grei gevinst? 

     

    Det er ikke slik det fungerer. Prøv å spille rulett og bare ta ut når du er opp og se hvor lenge du varer. Det er en statistisk umulighet å holde på sånn med høyrisiko, og ikke spesielt smart med lavere risiko heller. Matematikken og kostnadene knuser deg i lengden. 

     

    Men hva om jeg bare tar ut høy gevinst en gang, og da er det kun avkastningen jeg tar ut, for så å ''aldri'' røre fondet igjen?

  9. Hva er greia med at folk investerer kortsiktig i kjedelige fond, type indeksfond? Da er det jo bedre å risikere høyest på skalaen og ta ut med en gang du når en grei gevinst? Jeg sparer teoretisk langsiktig, men har såpass høy risiko at hvis jeg tjener bra så tar jeg ut før det går ned (slik som fond har gått ned i det siste).

  10. Finnes det noen statistikk på hvor lenge folk spiller eldre år av spill?

     

    Spiller fortsatt FIFA 17, på PS3, og det er alltid folk til enhver tid av døgnet som er online?

     

    Ble ikke 2017 endret til at geografi også skulle bety noe, så du ikke kan møte folk for langt unna grunnet connection lag?

  11. Blir ikke det til at jeg leverer flere filer, når jeg kun skal levere en?

    Blir ikke det til at dokumentet blir delt i to? En oppgavetekst og en PDF-vedlegg?

     

    Filstørrelsen har også en maksimalgrense.

     

    Jeg klarte å Printe/Lagre blogginnlegget til PDF, men når jeg går inn på å sette inn bilder så dukker det ikke opp som alternativ.

  12. Meningen er at jeg har mitt eksamensdokument som er et Word-dokument jeg konverter til PDF-fil for innsending elektronisk.

     

    Word-dokumentet før konvertering til PDF skal tillegges blogginnleggene mine under det vanlige obligatoriske feltet om litteraturlister/kilder. Da mente foreleser at det skulle være mulig å kunne lese selve blogginnleggene, som om du var inne på internettsiden til bloggen, hvor du inne i selve Word-dokumentet kunne scrolle på hvert enkelt innlagt blogginnlegg.

     

    Hvis målet var å linke eksternt til PDF-filer i tillegg eller bloggen, så ville det virket rart, når det å kun legge inn copy + paste med link ikke var gyldig. Litt av utfordringen vår var nettopp å finne ut av hvordan vi gjør dette, og ingen vet, og Google-søk hjelper lite.

  13. Hei,

     

    Jeg har en eksamensoppgave hvor vi skal legge ved evnt. blogginnlegg relatert til oppgaveteksten som PDF-filer.

     

    Det å legge ved kun linker ikke godkjent.

     

    Det virker komplisert, da eksamensdokumentet i seg selv skal være PDF, men blogginnleggene i selve eksamensdokumentet skal være PDF-også. Da må man laste ned noen programmer?

×
×
  • Opprett ny...