Gå til innhold

ChristopherT

Medlemmer
  • Innlegg

    18
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ChristopherT

  1. Ny bygning, nye behov og tid for å sjekke ut markedet igjen. 

     

    Denne gangen kom jeg over Homey på www.athome.com som er i salg fra norsk distributør. ( eldirekte.no ) Den ser ut som "the bees knees" i forhold til det meste jeg har prøvd til nå, så jeg er villig til å prøve den uansett, men lurte på om noen andre hadde erfaringer med den.

     

    Bare for å nevne det, jeg har sett testen på Tek : https://www.tek.no/artikler/test-athom-homey-2019/457185

    Jeg er på jakt etter folk som har testet litt lenger, gjerne på tidligere modeller, og kan si noe om utviklingen.

     

    Et godt produkt kan ødelegges av leverandørens manglende ambisjoner og kapasitet (Ja, jeg ser på dere Nexa!)

     

    Siden alle er på ferie, kan jeg fortelle litt om hva målet mitt er. 

     

    Jeg ønsker ikke å knytte meg til en teknologi. For øyeblikket skjer det en utvikling i markedet og konsekvensen er at de ulike teknologiene retter seg mot ulike segmenter :

     

    - Zigbee retter seg stort sett kun mot lys, selv om jeg mistenker Ikea sine rullegardiner kommer med denne

    - Zwave er den med mest potensial, men jeg ser at selve chipsettet er dyrt, så enheten blir uforholdsmessig dyre

     - 433 er rimelig, men markedet er i totalt kaos og det inneholder flere nivåer av støtte og løsninger, så du vet aldri hva som er kompatibelt med hva.

    - Wifi og Bluetooth kommer inn som nye protokoller og flytter sikkerheten ut på enhetsnivå.

     

    Det viktigste jeg trenger nå, er å få sensorer på plass. Jeg trenger stort sett 4 temperatur og luftfuktighet sensorer. Målet er å kartlegge. hvor kald ulike deler av hytta blir mens den er tom. Temp sensorer for 433 koster 200 kr stykket, for z-wave koster de minst 400.(rekkevidden er ikke ett problem)

     

    En annen utfordring jeg har, er at jeg ikke har nettverk på hytta. En ting er at jeg ikke VIL ha noe som krever abonnement; noe helt annet er at jeg i utgangspunktet ikke har fast internett der (enda).

     

    Avhengig av resultatet trenger jeg å skru på ulike enheter. Noen kan/må felles inn i brytere. noe må jeg bruke støpsler til , dette ønsker jeg helst skal styres av en to veis kommunikasjon. 

     

    Lys kommer til å handle om 3 soner der jeg kommer til å velge Hue eller Trådløs for  alle pærer.

     

    Jeg har relativt god erfaring med Next Bridge, men den har enda ikke fått støtte for Hue. 

     

    Ulempen med denne er først og fremst pris, men jeg sliter med å finne enheter som har en eller annen full støtte av de senderen jeg ønsker.

  2. Note to self:

    1. ikke bruk automatisk z-wave innmelding når du vet hvilken enhet det er, z-wave har ingen identifikasjonsprosess, så de enhetene som kommer inn uten type, blir generiske. Og da blir konfigurasjon vanskelig. Fabaro røykvarsleren har vært innmeldt 4 ganger før jeg forsto det.

    2. Expert UI ER der, det finnes bare ikke link dit, så det må akseseres direkte fra URL. Når jeg begynner å vurdere TV interfacet, får jeg lete etter direkte url for det også.

     

    Det jeg plages med nå, er å finne ut hvordan ting henger sammen, helt enkle ting som en graf som viser temperatur virker til å kreve programmering, og det tror jeg ikke på.

     

    Og så var det sende SMS da

  3. ...og da var vi igang.

     

    Jeg har fått tak i Popp hub, som i praksis er en Razberry pi, med zwave.me og zwave kort med ett merke på.

     

    Første sensor ut, er en danalock, som kom helt greit inn i systemet, men er litt ensom.

     

    Dette er en servostyring til låsbolt på innsiden. I utgangspunktet styrt av Bluetooth på rekkevidde, men med zwave støtte. Fra utsiden ser døren helt vanlig ut, man kan bruke nøkkel som vanlig, men i tillegg har du støtte for alle mekanismer for elektronisk dør.

     

    Det er dessuten en julegave, så den er ikke fysisk installert enda.

     

    Jeg har så langt bestilt en z-wave dings til for test, får se om jeg klarer pakke den ned eller om den kommer opp i morgen. Det er en fibaro røkdetektor, som er ment for husets styggeste rom, vaskerommet.

     

    Jeg har i tillegg ønsket meg en tellstick til jul, som jeg er spent på hvor lett denne blir å integrere: en del core sensorer gidder jeg ikke betale dobbel pris på. Men spennende er det at enocean er direkte integrert og at HomeKit gateway er inkludert. Så langt ryddig å åpent.

     

    Mange av rommene er kommet inn i systemet er kommet på plass, så fra nå av blir det vel en dings i måneden :-)

     

    Noe som IKKE er på plass enda, er fast IP og hullet gjennom NAT og brannmuren. Det får bli dagens øvelse.

  4.  

     

    Jeg har 2 microswitcher på min garasjeport for å detektere ÅPEN og LUKKET situasjoner.

    De går begge til en Nexa Sender: http://www.clasohlson.com/no/Nexa-WBT-912-sender-for-innfelling/36-4913

    Logikken er i HS3.

     

    Vil ikke kalle det "...ett stort antall sensorer og logikk til for å kunne reflektere handlinger i ett system..."

     

    Men du kan kjøpe en z-way dings å sette på selve porten som detekterer hellingen i porten og gir samme status resultat.

    Husker ikke helt hvor jeg så den.

    Morsomt du nevner det, jeg satt og reduserte litt på statusene, og kom frem til at uten om en eller annen måte å trigge motoren, og en måte å måle at motor går, så trenger jeg bare ha trigger på helt åpen og helt lukket.

     

    Jeg hadde i og for seg begynt å se på dørbrytrere , men ditt forslag så bedre ut.

     

     

    Jeg bruker en z-wave magnetsensor. Viser om porten er HELT lukket, men i åpen-posisjon kan den naturligvis ikke gi meg tilbakemelding om den er helt åpen eller om den evt står "delvis åpen". Det viktigste for meg er å være sikker på om porten er helt lukket..... 

     

     

    Problemet på porten min er 3 delt. Det ene er som sagt at den ikke i utgangspunktet har funksjonene lukk og åpne, itillegg er std håndsensor vi bruker fra bil unøyaktig og ganske ofte trigger for lite eller for mye, og dels at den har en klemsensor som av og til spiller ett puss. 

     

    Så sett at jeg vil at den skal lukke, så har jeg tre ulike scenarioer : Den er helt åpen eller i lufte stilling, trigger jeg døren vil den lukkes og jeg kan detektere at den er lukket : Helt ok!

     

    Den er delvis åpen og ble stoppet på vei opp, eller jeg utløste klemsensor : Nå vil første trigger på døren åpne døren ,  så når den er senset åpen, må man sende trigger for å lukke.  Står jeg ved porten kan jeg løse dette raskere ved å sende tre triggere etter hverandre  (de blir tolket som åpne , stopp, lukk)

     

    Og så har vi viss en eller annen feil oppstår : hvis jeg ber enheten lukke og klemsensoren har fått en tussebyge, så vil den stå å gå natta igjennom. 

     

    Jeg har også lyst å trigge på en relasjon : dørsensor åpnet, men motor ikke går; det betyr at noen har trukket i tråden inne, og det skal trigge alarm når huset er tomt. 

  5. Jeg har 2 microswitcher på min garasjeport for å detektere ÅPEN og LUKKET situasjoner.

    De går begge til en Nexa Sender: http://www.clasohlson.com/no/Nexa-WBT-912-sender-for-innfelling/36-4913

    Logikken er i HS3.

     

    Vil ikke kalle det "...ett stort antall sensorer og logikk til for å kunne reflektere handlinger i ett system..."

     

    Men du kan kjøpe en z-way dings å sette på selve porten som detekterer hellingen i porten og gir samme status resultat.

    Husker ikke helt hvor jeg så den.

    Morsomt du nevner det, jeg satt og reduserte litt på statusene, og kom frem til at uten om en eller annen måte å trigge motoren, og en måte å måle at motor går, så trenger jeg bare ha trigger på helt åpen og helt lukket.

     

    Jeg hadde i og for seg begynt å se på dørbrytrere , men ditt forslag så bedre ut.

  6. Jeg har en Hørmann garasjeport med Supramatic garasjeport åpner (ikke BiSecure). Dette er en av disse enhetene som kun har en signals styring; du sender en trigger, og avhengig av status portåpneren selv har kontroll på, vil den så åpne eller lukke.

     

    Har noen klart å finne en måte å avlese status på denne ?

     

    Der skal vist være ett hardwareinterface på den, men jeg har ikke dokumentasjon og jeg er faktisk ikke sikker på om det finnes status avlesning. (uten statusavlesning må det ett stort antall sensorer og logikk til for å kunne reflektere handlinger i ett system)

     

    Det kan virke som at jeg trenger ett ekstrakort UAP1 : http://www.helmsterweg.de/2015/01/18/installation-knx-anbindung-garagentor/  - http://www.tor7.de/media/products/0314473001213180746.pdf?XTCsid=o9ht20akmrt72pdldkvp3d3rm2

     

    ( http://www.tor7.de/Garagentorantriebe/SupraMatic/Hoermann-Universaladapterplatine-UAP-1-fuer-SupraMatic-Serie-2-Serie-3::119.html- for 825kr for dette i Norge +++ av sensorer evt. Arduine tilpassninger OG jeg må bare sikre meg at min revisjon av supramatic er støttet. Det MÅ finnes noe enklere enn dette! )

     

    Men noen som har gjordt dette og har erfaringer ?

  7. Ja, vet hva en kuleventil er, de er vel de beste å bruke til det du skal gjøre, trygge å fine etter den lille erfaringen jeg har med dem. Hvile andre ventiltyper kan man bruke?

     

    Kan du ikke poste dokumentet her da, eller slenge ut en link til et G-Doc dokument eller noe. Skikkelig spennende prosjekt selv om det kanskje ikke er så avansert. Skal du bruke en mobil eller noe for å styre sakene, styre dem over Internett? Den største elefanten er vel redudanse, vann gjør enormt med skade skulle uhellet være ute. Noen sensorer som sier ifra om lekkasje eller stenger ventilene automatisk er nok lurt.

     

    Som sagt, bare slenger ut noen tanker og spørsmål :)

     

    https://www.tronika.no/no/zwave-motorstyring/854-auto-ventil-gr-105.html

     

    For hytta er det ment å være avansert. I praksis

     

    Av/på bryter i vindfang/gang  på hytta (plassert litt vanskelig)  

     

    Skru av vann :

    • kutte strøm til pumpe og varmtvannsbereder
    • Hvis ok, pipe
    • vente 1 minutt
    • åpne tømmeventiler
    • Hvis åpnet, pipe

    Skru på vann :

    • Lukke tømmeventiler
    • Hvis lukket
    • starte Pumpe
    • Hvis startet
    • starte varmtvannbereder
    • Hvis pumpe går i over 2 minutter, gå ut i fra at det er ett problem og steng ned igjen : pipe

    Hjemme er det bare snakk om å kunne ha ett "feriemodus" der man kan stenge fra husstyring.

     

    ( Det store dokumentet er ikke ferdig. Skal vurdere å sende det ut  hvis/når jeg er kommet i implementasjonsfasen. )

  8. Kan du ikke koble til en servo på en manuell ventil? Trenger muligens en kraftig dyr en. Lynnedslag får du vel ikke gjort noe med så sant systemet ikke går på batteri eller har en annen form for redudanse?

     

    De bruker jo automatiske ventiler i industrien og jeg regner med at de gjør det du trenger, vil anta at det er meget kostbare greier.

     

    Jeg har ikke veldig peiling på hjemmeautomasjon, men syntes dette var en ganske interresann problemstilling, hvis man kan kalle det det, bare slenger ut noen tanker :) Mye artigere enn å styre en lås eller et lys :p

     

    Jeg har i og for seg funnet en z-wave styrt som kan styre en kuleventil (du vet de som åpner til fullt på 90 graders vridning) Jeg er litt interesert i om folk har funnet andre løsninger og om folk som har fått relatert kunnskap ut av dette.  Det er enkelt å finne dings med google; faktiske norske erfaringer og regler trenger man sånne fora som dette til. 

     

    Jeg har skrevet ett langt og stort dokument med alt jeg har lyst å gjøre , og nå prøver jeg å finne elefantene :-)

  9. http://www.tu.no/it/2015/12/03/gulvene-er-for-kalde-energistyringen-er-forsinket-og-beboere-ma-ga-tre-etasjer-ned-for-a-lukke-opp-dora

     

    Kanskje ikke noen bombe når man ser hvor mange forskjellige (konsept)leverandører som har kastet seg på Smartly? Må jo være fullstendig kaos å få sydd alt dette sammen fra scratch, har mer tro på å starte med noe som fungerer og så utvide med flere tjenester etterhvert.

    Hva er den tekniske implementasjonen under  Smartly. Jeg går ut i fra at de ikke har funnet på sin helt egne teknologi?

  10. Jeg har to bruksområder som krever muligheten til å styre vann. 

     

    Den ene er rimelig standard, det er styring av hovedventil i huset. Dette er hovedproblemet, (og det som kommer først, fordi dagens ventil lekker)

     

    Den andre er litt mer spesiell: på hytta har jeg tømmeventiler ; når vi forlater hytta, tømmer vi rørnettet for vann. Strengt tatt kan jeg her bruke alternative løsninger : jeg kan sette opp en Y kobling mot den gamle tømmeventilen og mot en ny magnetventil (NC). Ikke helt elegant og litt plasskrevende, men helt overkommelig hvis det er billigste løsning.

     

    Problemet er at så langt har jeg BARE funnet magnetventiler. Ulempen med disse er to-delt :

     

    1. Det finnes ikke manuell override. hvis softwarestacken av ventilen sier takk for seg, er du skrudd. (Det kan være så enkelt som ett lynnedslag som friterer ventilstyringen fra kobberrøret) 

    2. Den krever strøm, så hvis strømmen går, så har du enten ikke vann (NC-ventil),  eller så har du ikke ventil (NO-Ventil). 

     

    Så det jeg er på jakt etter er servokontroller av ventiler. Se for deg danalock mekanismen, men med strømnett tilgang og mere krefter. Noen som kjenner til noe slikt ? (sånn sett er det overkommelig om servoen må demonteres for manuel override hvis det er en 1 minutters jobb uten verktøy og at selve ventilen kan skrus med en tang)

  11. Det ser helt likt ut programvaren til raZberry modulen til Raspberry uten at jeg har sett på noe mer enn skjermbildet ditt.

     

    Kjempe. Den underliggende kosten av denne enheten er tett på 1000 kr; med utsalgspris på 1600 kr snakker vi ren sminking av grisen; jeg vil tro alt jeg får RaZberry enheten til å gjøre, får jeg denne til å gjøre. (det var deprimerende lite om kompatiblitet med andre ting en Z-wave på websidene til Popp )

     

    DA er det tilbake i google.  

  12. Jeg skal begynne med smarthus. 

     

    Men etter å ha listet opp hva jeg ønsker å gjøre, har jeg funnet at jeg er nødt å finne en teknisk løsning som kan koble flere teknologier; jeg har ikke råd til å gjøre alt dette i Z-wave. 

     

    Jeg ser nå litt på Popp. Virker interesant: så vidt jeg kan se en Rasberry Pi enhet med Z-wave datterkort og ferdig satt opp software. Jeg er nybegynner, så jeg har ikke peil på hvilken software de bruker, og vet ikke hvor mye kontroll man har uten å måtte knekke den opp og skifte SD kort. 

     

    Men teoretisk skal den kunne klikke inn i nettet, få kontroll over Z-wave, og hvis Popp har gitt muligheten, burde man kunne få hacke inn WIFI protokoller som WEMO og mydlink på ett eller annet tidspunkt.  (Hue og Lightify er vistnok properitære Zigbee implentasjoner, så de kan ta seg ett stev med høye kneløft!)

     

    Så da gjenstår billige enheter.  Så spørsmålet er om noen har prøvd å stikke en Tellstick Duo inn i en Popp. 

     

    Og like interesant: er det noen som kjenner igjen softwaren som brukes på Popp bare ved å se på websidene ? http://www.popp.eu/wp-content/uploads/2015/09/SmartHome-UI-Dashboard_Popp.jpg

     

    Mistenker de bare har tatt referanse plattformen til z-wave og plastra ett logo på det, men det er helt overkommelig for meg. Og da kommer automatisk spørsmålet : virker Tellstick duo på RaZberry med referanseprogramvaren?

     

    Er det ulemper med denne plattformen jeg bør være klar over?

×
×
  • Opprett ny...