Gå til innhold

Geir G

Medlemmer
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Geir G

  1. Lenge siden jeg startet denne tråden, men tenkte jeg kunne rapportere litt om resultatet av oppgraderingsprosjektet - ettersom konfigurasjon for foto- og videoredigering ikke så ut til å være blant de tingene man hadde inngående kjennskap til her. Etter å ha surret mye rundt på nettet for å finne info om dette, og med erfaringen fra det nye PC-oppsettet har jeg lært noe i hvert fall: Et kraftig grafikk-kort er faktisk svært viktig for de mer avanserte video-redigeringsprogrammene! Adobe Premiere Pro og DaVinci Resolve (finnes i gratisversjon med få begrensninger, og er like avansert som førstnevnte) for eksempel, gjør heftig bruk av prosessorkraften i grafikkortet.

     

    Kraftig PC-prosessor er selvsagt også en fordel, og RAM kan man aldri få for mye av til videoredigering. Og masse harddiskplass selvsagt.

     

    Det ble først etter jul at oppgraderingsprosjektet ble realisert, og jeg endte opp med et oppgraderings-kit fra Komplett.no med Asus Z390-F Gaming hovedkort, Intel i7-9700K, Corsair Hydro H60 kjøler og 16 GB RAM. Utenom det la jeg på et nytt power-supply, Corsair RM650i 650W, samt to M.2-disker, ettersom hovedkortet hadde plass for dette: en Samsung 970 EVO Plus NVMe på 250GB (systemdisk) og en Intel 660p 512GB (arbeidsdisk til data). La også på 16GB ekstra RAM.

     

    Grafikkortet ble MSI GeForce RTX 2070 Ventus. Ante egentlig ikke hvilket 2070-kort jeg skulle velge, men det var det de hadde inne akkurat da av de rimeligere 2070-kortene fra MSI... Det ser i hvert fall ut til å være mer enn bra nok, for DaVinci Resolve, som altså helst vil ha masse prosessorkraft tilgjengelig fra grafikkortet, fungerer som smør! Skal man ha et riktig profesjonelt oppsett for video (og DAK) er det visst Nvidia Quadro-kort som gjelder, men når det koster omtrent like mye som en bra bruktbil, så blir jo det lite det aktuelt for privat bruk...  :)

     

    Nå har ikke jeg oversikten over hvilke foto- og videoredigeringsprogrammer som i stor grad lener seg på grafikkortet, men det er jo greit å ha det klart for seg når man skal konfigurerer en PC for bestemte programmer!

    • Liker 1
  2. Både i7-8700, i7-8700K og i7-8086 er gode valg. Se også min forrige post som nå er endret.

     

    Nå vet jeg ikke hva som skal til for video-editering, men her er noen eksempler:

    http://www.logicalincrements.com/articles/videoediting#examples

     

    AMD Ryzen 7 2700X ser ut til å være den beste cpu for pengene nå.

     

    Takk for det, tror jeg har vært innom den siden en gang tidligere, men skal se på rådene der igjen!

  3. Se første post her, en del gode tips:

    https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1578470

     

    M.2 (med NVMe) diskene er en god del raskere ja.

     

    For intel ville jeg valgt generasjon 9 (f.eks i5-9600K), og hovedkort med de nye chipsettene f.eks Z390

     

    Ok, da går jeg for M.2-disken, så får jeg prøve å finne ut hvordan jeg skal få kjølt den ned...

     

    Jeg er redd jeg ikke holder ut å vente til generasjon 9 faktisk blir tilgjengelig :)  I går hadde de utsatt datoen for forventet levering på alle produkter inneholdene 9000-serie prosessorer hos Komplett.no fra begynnelsen av november til begynnelsen av desember - og da vil det ikke forundre meg om det kommer flere utsettelser... i7-8086 er muligens bare en ferdig overklokket og overpriset i7, men den burde vel da gi de musklene jeg har behov for.

    • Liker 1
  4. Tusen takk for hjelpen alle sammen! Ut fra tilbakemeldingene har jeg satt sammen et alternativ:

     

    https://www.komplett.no/wishlist/shared/8fd7ac13-4602-4161-9b40-21915b3f8b58

     

    Nytt kabinett trenger jeg jo egentlig ikke, men har i grunnen aldri likt det jeg har (Cooler Master HAF 922 Midi), og så skal det som er oppført her være av den stille sorten. Da er det kun DVD-brenneren og et par snurredisker igjen fra det gamle oppsettet...  :)

     

    Et annet alternativ er et nytt PC-i-deler kit:

     

    https://www.komplett.no/product/1065964/datautstyr/pc-komponenter/pc-i-deleroppgradering/pc-i-deler-intel/pc-i-deler-xtreme-gamer-8700k#

     

    Over budsjett, men det er jo kjekt å få en haug hvor alt garanteres å passe sammen. Er vel grafikk-kortet som gjør dette såpass dyrt, mens i det første alternativet er det en heftigere prosessor-utgave, i7-8086K, som visstnok skal være en modell laget for å markere jubileet til 8086-prosessoren.

     

    Om jeg velger første alternativet er det imidlertid én ting jeg lurer på, nemlig SSD-disken. Jeg la inn en Samsung-disk i M.2 formatet, som fikk gode omtaler for å være rask, men også at den blir varm. Spiller det noen rolle om man setter inn en M.2-disk eller en vanlig SSD-disk, som f.eks. Samsung 860 EVO 500GB SSD? Er M.2-diskene raskere, ettersom de settes direkte på hovedkortet?

     

    Edit: Jeg ser at RAM-brikkene i begge pakkene er litt tregere (2666MHz) enn anbefalt ovenfor, så akkurat det er vel kanskje noe å tenke på når det gjelder disse alternativene.

  5. Her tar vi vel begge slutninger, jeg tenker på VS serien til corsair når jeg hører gammelt komplett bygg... men inntil trådstarter kanskje elaborere med hva han faktisk har så kan jeg la være å mene noe.

     

    Fra spesifikasjonene til kit'et som ble levert i 2010:

     

    Strømforsyning:  Chieftec Super Series 650W PSU ATX 12V V2.3, 80 Plus, Modular, 1x 6pin+1x 6+2pin PCIe, 6x SATA, 140mm Vifte

     

    Jeg aner ikke hvordan kvaliteten er på denne, men har ikke opplevd noen problemer så langt.

  6. Hvis du kan gi meg et ca. budsjett så kan jeg være behjelpelig.

     

    Rundt 15.000 tenkte jeg - For hovedkort, prosessor (med kjøler, men er veldig skeptisk til å ha noe i flytende form inne i en PC....), M2-disk, minimum 16GB minne og et grafikkort. Er vel i grunnen bare kabinettet, strømforsyningen og data-diskene fra nåværende oppsett som fortsatt kan brukes...  :)

     

    Forøvrig har jeg prøvd å lese meg litt opp på dette med hovedkort, og jeg forstår nå at det kun er Z-kortene som kan overklokkes - noe jeg ikke vet om er aktuelt for mitt bruk?

     

    Edit: SSD-disken behøver vel ikke nødvendigvis være i M2-formen, jeg bare så at det var det de la inn i oppgraderingspakkene hos Komplett som inkluderte SSD-disk. Må i hvert fall være en SSD-disk med plass til Windows og applikasjonene.

  7. Min gamle i7-930- og Radeon HD 5850-utstyrte stasjonære "PC-i-deler"-maskin fra Komplett.no har tjent meg vel i 8 år, men nå synes jeg den begynner å bli veldig treg, spesielt når jeg jobber i Adobe Lightroom. Og å redigere 4K-video er bare å glemme - den klarer knapt å spille av disse filene. Skulle til å bestille et oppgraderings-kit fra Komplett.no, med i7-8700 og "Asus B360-F Gaming" hovedkort (som sier meg absolutt ingen ting...  :) ), men så ser jeg de nå har lagt inn et kit med i7-9700K på sidene sine, som ikke er stort dyrere, men som ikke er på lager ennå. Hovedkortet på sistnevnte kit er Asus Z390-F -som heller ikke sier meg noe som helst, men jeg vil jo anta at en ny prosessor-generasjon kanskje er verdt å vente på? Nåværende strømforsyning på 650W burde vel holde, men grafikk-kortet er nok også overmodent for utskiftning, 

     

    Er det noen som har noen gode råd for en konfigurasjon som egner seg for foto- og videoredigering? Det er ikke aktuelt å bruke maskinen til gaming, så jeg regner med at det vil være bortkastet å kjøpe siste skrik innen grafikk-kort, men video-redigering krever jo litt muskler det også. Vil for eksempel et kort med Nvidia 1070 holde for denne bruken?

     

    Takker på forhånd for forslag!  :)

×
×
  • Opprett ny...