Gå til innhold

thihoa

Medlemmer
  • Innlegg

    17
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av thihoa

  1. Er du flink å drøfte, så er samfunnsfagene lette. De er skriftlige fag, og du får ha med lærebok på eksamensdagen. Psykologi, sosiologi, historie og filosofi, rettslære osv.

     

    Kroppsøving som privatist krever at du kan teorien, og er beredt på å ta en fysisk prøve hvor du

    viser teorien i praksis :-)

  2. Ordnett pluss er tillatt på skriftlige eksamener. Det oversetter kun enkeltord, og ikke hele avsnitt :-)

     

    Og hvorvidt folk stoler på word sin nynorskkorrektur legger jeg meg ikke opp i, men min personlige mening er: RART FOLK FÅR STÅKARAKTER MED DEN MANNSKITEN! Har nynorsk som hovedmål, og det er jo ikke noe hjelp å få av den korrekturen. Kanskje en liten "ikkje" og "kva" i blant, men ellers er den ubrukelig.

  3.  

    Som tidligere nevnt er folkehelseinstituttet og den fullstendige NOVA-rapporten gode kilder

    Hvor finner man den fullstendige NOVA-rapporten. Prøver å søke det opp på nettet. Men jeg får bare opp den samme som står i forberedelsesdelen..

     

    http://www.hioa.no/Om-HiOA/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/NOVA/Publikasjonar/Rapporter/2014/Ungdata.-Nasjonale-resultater-2013 

     

    Denne lenken kommanderer PC-en til å laste ned hele rapporten automatisk som pdf: http://www.hioa.no/content/download/65261/1372634/file/Ungdata%20nasjonale%20resultater%20NOVA-rapport%2010_14.pdf

  4. Er det noen som vet om det er lov til å bruke PC under morgendagens eksamen? :-)

     

    Kommer an på. Som privatist i Oslo er det lov å bruke egen PC, men dersom du tar eksamen på skolen din er det opp til skolen ifht. til hvilket rom dere tildeles. Det skal stå i forberedelsesdelen din om det er lov: "Alle hjelpemidler tillat".

  5. Til Stress95: Vi har allerede nevnt mange teoretikere og brainstormet mye tidligere i tråden, så jeg foreslår at du leser igjennom alle postene. Jeg skjønner godt at man er stresset før en eksamen, men jeg har vanskelig å forstå hvorfor du betaler 1000,- (evt. 2000,- for å ta opp igjen faget) for å ta denne eksamenen, men ikke har tenkt tanken på å kjøpe/leie pensum eller i det hele tatt forberede deg før nå. 

     

    Sjekk opp nettsiden til læreboken, les svarene til oss andre og titt på de lenkene vi har lenket til. 

  6. Tenker at det blir én oppgave siden de fikk det i fjor, kanskje noe i duren av: "Forklar hvordan sosiale problemer rundt ungdomstiden har utviklet seg i Norge. Drøft hvordan det norske samfunn (muligens den norske velferdsstaten) gir mulighet til gode oppvekstvilkår".

     

    Her kan man trekke inn alt av kriminalitet, spiseforstyrrelser, rus, dataavhengighet, utdanningspress og andre sosiale problemer, hvor man man trekke inn Erikssons teori, samt kapitlene om velferdsstaten hvor man i større grad kan trekke inn Maslow. Tviler egentlig på at det vil handle om globalisering og multikulturalisme, da det ikke er noen indikasjoner til dette i forberedelsesarket. Men det er jo relevant å drøfte hvordan økt mediabruk påvirker de sosiale problemene særlig ungdom står ovenfor, f.eks. press og forventninger.

    Jeg må bare si: wow! For en evne til å reflektere og pønske ut en problemstilling!

     

    Men jeg er ikke enig i at årets eksamen blir én oppgave. Det er to vedlegg som ikke har særlig relevans til hverandre, og forberedelsesdelen sier ikke noe spesifikt om én oppgave. 

  7.  

    Til Neibek: Å skrive en oppgave basert på teorier, fakta, og selvstendig drøfting rundt årsak-konsekvens er det som hever en besvarelse fra lav/middels til høy måloppnåelse. Jeg har full tro på at årets eksamen vil ha kanditaten til å se sammenhenger mellom ulike momenter ifht. vedlegg 1 og Ung Data-utredelsen. 

     

     

    ----

     

    Når det gjelder meg selv og hvordan jeg forbereder meg, så føler jeg at jeg ikke får gjort så veldig mye. Jeg prøver å skumlese gjennom den fullstendige utredelsen fra 2013, terpe litt på pensum og teorier, og forberede en kildeliste. 

     

    Er dere alle ordinære skoleelever, eller tar noen andre enn meg faget som privatist? :-)

     

     

    Jeg er ordinær skoleelev :)

     

    Vanligvis pleier jeg å lese gjennom kilder jeg finner på internett, men fokuserer generelt veldig lite på boken. Bruker den mest under tentamen/eksamen da for å finne relevant informasjon der og da, men forbereder meg veldig lite med den. Ligger på middels måloppnåelse i faget, og jeg tror det er mye på grunn av lite bruk av fagteorier og faguttrykk (noe jeg har lagt merke til at legges stor vekt på). Tar det meste av stoff fra nettaviser og undersøkelser gjennomført av sosialantropologer og heller lite fra boka.

     

    Så du mener det å trygt å i hovedsak fokusere på teknologi/databruk og rus til oppgaven?

     

    Tjaaaa, heheh - nå håper jeg at folk kjenner seg selv såppas og ikke blindt stoler på alt de leser, men som tidligere nevnt, så mener jeg det er trygt å se på:

    - overgangene mellom stadiet barn til ungdom (ungdomsskole til videregående)

    - om ungdom har de samme vilkårene rundt oppveksten sin nå som før (jamfør med læreplanmål om sosialisering før og nå)

    - hvorledes ungdom forholder seg til rus (obs! Forskjell på definisjonen om rusbruk og rusmisbruk)

    under eksamen: bruk boken til definisjoner rundt sosialisering, oppvekst og refleksjon rundt årsaker på mikro- og makroplan

     

    Videre er jeg egentlig litt blank, og velger å ta det litt på sparket på tirsdag. Det er litt begrenset for hvor mange kilder jeg klarer å bruke, og 100% beredt kan man nok aldri bli :-)

  8. Hei! 

    Jeg har egentlig nynorsk som hovedmål, men alltid vært like sterk i begge målformene. Dessverre har jeg konvertert helt om nå som jeg tar avgangsåret i Oslo. Shit happens ;-)

     

    Først og fremst så har du generelt en god forståelse for den nynorske skrivemåten, men jeg ser en del små grammatiske feil som er kjappe å luke ut. "Verkemiddel som blir bruka" = "Verkemiddel som vert brukt/nytta" høres mye mer troverdig ut. Du bør også passe eiendomspronomene, men her finner jeg ikke igjen eksempel i dine to kortsvarstekster.

     

    Videre vil jeg nevne at i en kortsvarstekst så bør du økonomisere språket ditt. Mer korte og klare setninger, som gjør at du kan gi et "lengre og mer fyldig svar". Den siste oppgaven din er en reklameanalyse, og dermed er det forventet av en avgangselev at du bruker de grunnleggende retoriske tropene etos, logos og patos - og gjerne kommenterer språklige bilder. 

     

    Masse lykke til på torsdag :-)

  9. Når det gjelder oppvekstmiljø og oppvekstvilkår:

    Oppvekstmiljø er miljøet vi vokser opp i sånn som det er; mens oppvekstvilkår er faktorer som påvirker oppvekstmiljøet. Forskjellen ser man tydeligere hvis man ser på ordene miljø og vilkår uten oppvekst foran :)

     

    Andre relevante kompetansemål er nok å 

    • definere begreper knyttet til sosialisering og bruke dem til å sammenlikne sosialisering i ulike tidsperioder i Norge

    Kanskje er det fint å se på hvordan oppvekstvilkårene har endret seg? Det tror jeg. Når det gjelder antallet unge med psykiske lidelser vil jeg stille meg kritisk til om det faktisk har steget. I dag har vi mye flere undersøkelser som sjekker sånt, vi har mer helsepersonell tilgjengelig på skolen og egne institusjoner for unge, og psykiske problemer er blitt til diagnoser. De har fått et navn, og folk begynner å relatere seg til symptomene og diagnostiserer kanskje seg selv med en sykdom i stedet for å fokusere på hva de kan gjøre for å bli bedre. Bare en mulig teori.

    Til Sirhun: Jeg er enig i det du skriver nederst der! Det er ikke nødvendigvis flere som har blitt syke, men man oppdager flere fordi man har mer kunnskap til sykdommene som mange kan relatere seg til. 

     

     

    Læreren min (som sikkert mange andre lærere) ber oss alltid legge stor vekt på årsak og konsekvens. f.eks. årsaker til arbeidsledighet og konsekvenser av dette på ulike plan (mikro, makro). Hva tror dere ville vært gode temaer å fokusere på dersom man ønsker å ta årsak/konsekvens-vinkling på en oppgave om ungdom og oppvekstvilkår?

    Til Neibek: Å skrive en oppgave basert på teorier, fakta, og selvstendig drøfting rundt årsak-konsekvens er det som hever en besvarelse fra lav/middels til høy måloppnåelse. Jeg har full tro på at årets eksamen vil ha kanditaten til å se sammenhenger mellom ulike momenter ifht. vedlegg 1 og Ung Data-utredelsen. 

     

     

    ----

     

    Når det gjelder meg selv og hvordan jeg forbereder meg, så føler jeg at jeg ikke får gjort så veldig mye. Jeg prøver å skumlese gjennom den fullstendige utredelsen fra 2013, terpe litt på pensum og teorier, og forberede en kildeliste. 

     

    Er dere alle ordinære skoleelever, eller tar noen andre enn meg faget som privatist? :-)

  10. ^ Jeg er enig i at temaet kan lede til en diskusjon om hvordan ungdom mestrer ungdomstiden, men jeg tror ikke dere/du bør vinkle det inn mot en utviklingskrise. Ungdomstiden er ikke fullt ut en krise, men overgangene er et muligens et krisestadie. På en annen side tror jeg oppgaveteksten blir i en kortsvar- og langsvarsoppgave struktur, hvor vedleggene har hvert sitt formål.

     

    Videre tenker jeg at den første oppgaven kommer til å dreie seg om overgangene mellom ungdomsskole og videregående, og Eriksons 8 aldre ifht. identitet og rolleforvirring og økt press (forventninger, konformitet, rusbruk osv.). Og jeg tror at den andre oppgaven, sammen med vedlegg 2, kanskje kan handle om multikulturelle samfunn, globalisering, lik sosialisering i de ulike hjørnene av verden, media som sekundærsosialisering og andre relaterte emner. Jeg tror også at begge oppgavene vil ha kanditatens refleksjon i hvordan evt. løse situasjonen på et mikro- og makroplan.

  11. Hei! Jeg tar Sosialkunnskap som privatist, og ingen stor overraskelse - jeg kom opp i Sosialkunnskap ;-)

     

    Har brukt samme bok som dere i forberedelsen. Har lest alt pensum frem til del 5, og markert viktige begreper og momenter med tusj. I forhold til læreplanmålene tror jeg at dette punktet veier veldig tungt:

    • gjøre rede for sentrale behov hos barn og unge og drøfte hvordan oppvekstmiljø kan påvirke tilfredsstillelse av behovene"

    Ellers har jeg plukket ut momenter fra vedleggene som jeg kan bruke, og jeg antar at vedlegg 2 skal brukes i en selvstendig refleksjon. Synd for meg som ikke har lest del 5 om kvalitativ samfunnsforskning :-) 

     

    Teoretikere og definisjoner er gull verdt i besvarelsen, og kan heve karakteren meget! Definisjon av oppvekstmiljø, Eriksons 8 aldre mtp. ungdom "identitet og rolleforvirring, Maslow sitt behovshiearki om ungdom, konfirmitetspress, bruk av rusmidler (ifht. vedlegg 1), ulike typer spiseforstyrrelser, tidsklemma osv.

     

     

    Vet dere om noen andre viktige teoretikere?

     

    Til Sirhun: Emile Durkheim og Merton om anomi og samfunnsmessige oppløsningstilstander! Hvordan ungdom gjør mindre opprør fordi vi har det så bra, som kan diskuteres opp mot vedleggene. 

×
×
  • Opprett ny...