Gå til innhold

Aspiov

Medlemmer
  • Innlegg

    31
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Aspiov

  1. Hei!

     

    Har endelig landet på at jeg skal gå for p30 pro, (ventet egentlig på mate 30, men den kommer nok ikke).

     

    I oversikten til prisjakt.no ser jeg at det ligger et par ulike modeller, og det er stort sett GB og RAM som er forskjellig, men jeg stusset noe over at 6GB ram var billigere enn 8GB ram. 

     

    Etter at jeg har undersøkt litt ser det ut som at det er noen vesentlige forskjeller mellom 126GB med 6GB ram og 128GB med 8GRAM, men så er jeg også litt usikker. Har tidligere opplevd på andre produkter at selskeper ikke alltid gidder å oppgi "alt" på spesifikasjoner. 

     

    Så, spørsmålet blir om det er noen reell forskjell på Huawei P30 Pro 128GB dual sim 6GB RAM og Huawei P30 Pro 128GB dual sim 8GB RAM. Og tro meg, jeg har søkt på internett.

     

    Versjon 1: https://www.prisjakt.no/product.php?p=5025528 
    Versjon 2: https://www.prisjakt.no/product.php?p=5089295

     

     

     

  2. Hei!

    Læreryrket er et flott yrke, og grunnen til at mange faller av i starten (ikke helt 50%) er fordi de finner ut at de ikke har "det" i seg. Lærerutdanning (GLU) kan være beinhard, så du bør søke deg inn på et fagområde du er interessert i.

     

    For å ta GLU må du ha matematikk med karakter 4 fra VGS, (jeg hadde ikke kommet inn nå, men mener selv jeg er en ok+ lærer i samfunn - selv om jeg bare har 3 i matematikk). Hvis du tar GLU 5-10 så slipper du unna matematikken, med mindre du velger det da.

     

     

    Hovedforskjellen på GLU og lektorutdanning er at på lektorutdanningen blir du spesialisert i ett fag. På GLU får du litt flere fag. GLU skal fra 2017(eller 18) bli utvidet med ett år og også omfatte mastergrad - så begge fører til tittelen lektor.

     

    Av studiesteder vil jeg anbefale Bergen, og spesielt HiB. Ikke legg vekt på om lærerne er flinke eller ikke, studentmiljøet har mye å si det også. 

     

    Jeg tok den gamle lærerutdanningen, allmennlærer, med vekt på norsk. Med mindre du elsker å pløye gjennom mange dårlige tekster så vil jeg fraråde deg dette på det sterkeste. Utrolig mye vurderingsarbeid, og mye dugnadsarbeid(les:overtid du ikke får penger eller avspasering for).

     

    Anbefaler deg egentlig ikke å bli lærer, ikke slik situasjonen er nå. Det er for mye målstyring og papirarbeid sammenlignet med tidligere. Jeg bruker nesten mer tid på å dokumentere at jeg har hatt undervisning, enn å planlegge undervisningen. Samtidig skal alle elevene med ulike bokstaver (ADHD, ADD, autisme, aspegere etc.) være i normalklasse, og det gjør også klassesituasjonen utrolig utfordrende. Elever som har store atferdsvansker blir ikke plassert/tilbudt skoleplass på spesialskoler, enten fordi det ikke er plass, eller fordi kommunen ikke har råd. Det gjør at du må ofre den samtalen med den triste eleven, gang på gang, fordi du er nødt til å drive brannslukking etter eleven som springer rundt i spidermankostyme og samtidig tror hun er batman. 

     

    Det er fult mulig å ta ulike bachelorfag eller årsstudium og sette sammen sin egen fagkombinasjon. Feks 60sp drama, 30 sp norsk, 30 naturfag, 60 samfunn og 60 sp med PPU (praktisk pedagogisk utdanning). Da vil du få tittelen adjunkt.

     

    Likevel vil jeg fraråde deg på det sterkeste å ta PPU og lektorprogrammet - du blir en mye bedre og tryggere lærer gjennom GLU. Hovedgrunnen er PRAKSIS. I GLU har du mye mer praksis enn lektor, og PPU har bare 12 uker - noe som er ingenting. 

     

    Ps. Du kan ikke ta spesped før du har tatt ped.

  3. Du har kjøpt en utrolig treig PC, som er mye treigere enn din gamle.

     

    https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=2513&cmp%5B%5D=798

     

     

    Hm, okei? Kan du forklare litt mer? Jeg er ikke så datakyndig, men regner egentlig med at når jeg kjøper en pc for samme pris i 2016 at den skal være bedre enn en pc i 2013? Fyren i butikken mente den nye uansett var raskere på grunn av SSD. 

     

    Ellers fant jeg ut at HBO funker bra med kabel, så er vel nettverkskortet da?

  4. Hei!
    Vet ikke helt hvor jeg skal plassere tråden, så det ble på generell.

     

    Jeg har kjøpt en ASUS R517S og skulle til å kose meg med Black Sails på HBO. Til min store frustrasjon var kvaliteten dårlig og hakkete. 

     

    Da jeg prøvde den eldre bærbare pcen (fra 2012) funket det helt fint. Fungerte også bra på iPad.

     

    Hva kan feilen være? Jeg har oppdatert alt som kan oppdateres (og det var ikke mye),

     

    Forøvrig fungerer Netflix utmerket. Jeg har også prøvd å streamet i Opera og Edge (Chrome er førstevalget).

     

    Edit: Alt er over det trådløste Internettet. Lyse (Altibox) som er min leverandør kunne ikke finne noen feil, og hastighet har jeg nok av (40).

  5. Hei!
    Jeg har en særdeles dårlig ovn (integret) og har bestemt meg for å skifte den ut. Tenker å ta platetoppen i samme slengen for å gjøre kjøkkenet litt mer moderne. Ønsker å kjøpe induksjon, så må ha en elektriker må legge opp ny kurs.

     

    Jeg har sett litt på internett, og ser at jeg bør/må ha komfyrvakt også. 

     

     

    Det som jeg lurer på, er om det er nok at elektriker kun legger opp strøm til ovn/induksjon og at jeg deretter kjøper ovn og plate og installerer dette selv, eller er dette noe som elektriker også må gjøre?

     

    Edit: Omformulert dårlig setning.

  6. Det handler ikke om skyld, det handler om ansvar. I borettslaget vårt hadde du antakelig måttet betale sånn du beskriver sitausjonen, men det er forskjeller fra borettslag til borettslag hva som er andelseieres ansvar og hva som er lagets ansvar.

     

    AtW

     

    Okei, så slik jeg forstår det går dette egentlig på vedtektene til borettslaget, og ikke etter lovverket?

  7. Borettslag har et styre. De kan svare deg på dette.

     

    Ja, det har et styre som fungerer som nikkedukker for styreleder. Det er styreleder som har gitt beskjed at firmaet skal fakturere meg for arbeidet innvendig.

     

    Og det er litt derfor jeg lurer på om styreleder i det hele tatt har myndighet til dette, i og med at reparasjon av veggene er en følgeskade.

     

    (hadde selvfølgelig betalt reperasjon hvis det var jeg som var skyldig i skaden innvendig på veggen)

     

    Takk for svar så langt!

  8. Hei!
     

    Mitt borettslag, som er oppført i 2007, har svært store konstruksjonsmangler. Dette har ført til at hele kledningen må skiftes. Det ble funnet sopp, noe som førte til at deler veggen (gips) min måtte skiftes ut. 

     

    Hvem er det som skal bære kostnadene for denne reperasjonen? Soppskaden er jo et resultat av dårlig konstruksjon og påvirkning fra "ytre" krefter - altså det er ikke jeg som har stått med en slange inne og vannet veggen..

  9.  

    Borettslaget bør ha en forsikring som dekker dette, hvis ikke burde styret byttes ut for vannskjøtsel av eierens verdier. Dette skal ikke gå på din innboforsikring. Egenandel skal dekkes av borettslag, med mindre det står noe annet i vedtektene.

     

    Du er dessverre oppe i problemene med borettslag, det er stort sett folk uten kompetanse som sitter å synser i styrene.

     

    Borettslaget har en svært dårlig forsikring som ikke dekker skader pga. utett tak i denne sammenhengen. Men jeg skal se litt mer på avtalevilkårene, kanskje det kan være noe å hente her.

     

    Snakker forresten med Forbrukerrådet, og de påstod at fordi vaktmesteren var hyret inn for å vurdere og utbedre skadene - så har han hatt en form for oppdragsfullmakt, og når jeg da har handlet i god tro om at parketten kunne byttes, så står dette som en gyldig avtale - selv om vaktmester ikke har lov til å inngå en slik avtale. Forbrukerrådet sammenlignet det med at hvis en ansatt i en butikk gir meg 10% avslag, selv om han ikke har lov - så er butikken bundet av avtalen.

     

     

    Takker forresten alle andre for svar. Ser ut til å bli en lang høst dette.

  10. Her har dere vel strengt tatt ikke lidd noe tap dersom parketten ikke er bestilt/kjøpt/betalt enda?

     

    Jo, dessverre. Avtalen var at de skulle fikse et lite hull i veggen hvor det kom fuktighet inn. Arbeidet skulle da 2-3 dager, så parkett ble bestilt inn. De har lagt ca 2-3 kvadratmetre før arbeidet stoppet, og de gikk over til full reparasjon av fassaden og taket på borettslaget. Parketten har ligget der nå i fire uker. Så det som gikk fra å være 2-3dagers eksil er nå oppe i den fjerde uken pga. store reparasjoner.

     

    Når borettslaget betaler halvparten burde man kanskje tenke seg om to ganger før man erstatter billigere gulv med dyrere gulv. Det gir ikke noe svar på lovlighetene her, men det sier seg jo selv at borettslaget ikke vil like det.

    Ja, helt enig. Nå er det ikke slik at vi kjøpte en parkett til 2000kr kvadratmeteren, men en gjennomsnittsparkett hos forhandleren som vaktmesteren anbefalte.  Butikkprisen er på 899, men vi fikk forhandlet den ned til 700kr kvadratmeteren. Jeg har ikke særlig peiling på parkett, og visste derfor ikke hvor mye den gamle var verdt. Det var først da de rev den opp at det ble konstatert at det var noe jallagreier fra Polen.

     

    Jeg ville endret taktikk.

     

    Det er noen kvadratmeter med gulv som må skiftes. Du bryr deg ikke om hvordan de løser det, så lenge det blir likt som det var før reperasjonene.

     

    Det vil si samme type gulv over alt i lik eller bedre kvalitet. Ikke noe skjøyting av annet type gulv.

     

    Det er det som i utgangspunktet var avtalen. Det skulle være helt likt, men de fant ikke et annet gulv som de kunne skjøte inn uten at det ble en visuell katastrofe. Derfor ble vi enige om å skifte hele parketten. Parketten har de allerede tatt av og hevet (4 uker siden).

  11. Jeg tror dessverre ikke det hjelper med god tro her, det foreligger ikke noe fullmaktsforhold. Hvis han er en ekstern vaktmester (ikke ansatt i borettslaget, men leid inn som en tjeneste) er vi utenfor reglene for stillingsfullmakt. Så lenge du ikke har noe skriftlig dokument fra borettslaget og borettslaget ikke faktisk har gitt en fullmakt, har du ingen avtale med borettslaget. 

     

    Du kan imidlertid ha et erstatningskrav mot vaktmesteren. 

     

    Okei. Takk for utfyllende svar. Kan du si noe mer om dette erstatningskravet?

  12. Hei!

     

    Som nevnt i en tidligere tråd har jeg store reparasjoner knyttet til min borettslagsleilighet grunnet omfattende fuktskader etc. I den anledningen måtte et par kvadratmetre av parketten skiftes. Borettslaget har en vaktmester som var inne på befaring, og han sa at hvis de ikke fant lignende parkett som ville passe visuelt inn, så kunne borettslaget betalte ny parkett i hele stuen/kjøkken + gang mot at vi dekket halvparten av kostnadene for parkett og arbeid. 

     

    Dette aksepterte vi, og jeg ba om å få en skriftlig bekreftelse på dette via sms, noe jeg også fikk. Vi gikk til en forhandler vi ble anbefalt, og fant en parkett (1stavs, vi hadde 3stavs før). For å spare penger skulle firmaet kjøpe inn materialene til deres rabattpris. Senere kommer vaktmesteren og påstår at han hadde sagt at borettslaget kun dekket halvparten opp til 300kr kvadratmeteren, men dette hadde ikke vi fått med oss, tydligivs. Uansett så er det jo urimelig at de skal betale halvparten av en mye bedre og dyrere parkett enn det vi hadde før (740kr inkl. rabatt for ny parkett pr. kvadratmeter).

     

    Nå ringte styrelederen i borettslaget og sa at det ikke kom på tale at borettslaget betalte 1 kr i sponsing av ny parkett, rett og slett fordi vaktmesteren ikke hadde myndighet til å inngå avtalen, selv om jeg i svært god tro (basert på tidligere korrospondanse om utbedringer i leiligheten) har trodd at vaktmesteren hadde myndighet til å iverksette utbedringer og inngå avtaler.

     

    Mitt spårsmål blir dermed: Hva skjer nå? Hvem skal betale?

     

    Følgende skriftlig sms har jeg:

    Meg: "Hei, *navn på vaktmester*! Kan du bekrefte skriftlig til meg at borettslaget dekker halvparten av parketten og arbeidet? Dette i tilfelle det oppstår tvist senere om hvem som skal betale. Mvh *mitt navn*"

    Vaktmester: "Det har du bekreftelse på. Mvh *navn på vaktmesterfirma"

  13. Hei, godtfolk!

     

    Jeg bor i et borettslag og har fått vannskade og sopp. Lekkasjen kommer fra tak og dårlig håndverk. Jeg bor i toppetasjen.

     

    Da skaden skulle utbedres ble det oppdaget store sopp- og fuktskader i ytterkledningen på borettslaget. Det gjør at alt ute må skiftes, pluss deler av en gipsvegg inne hos meg må skiftes. 

     

    Nå er det slik at arbeiderne har brukt min leilighet som "base" under reparasjonene på hele borettslaget frem til nå (3 uker), og det er mildt sagt grisete. Byggeleder ringte og lurte på om vi ville ha utvask, men at vi måtte betale dette selv. 

    Er dette rimelig??

  14. Hei!
     

    Jeg hadde min bil (Suzuki XL7) på EU-kontroll hos NAF for tre uker siden. Forrige uke hørte jeg ulyder fra bremsene, og i går en skikkelig jevn skrangling mens jeg kjørte.

     

    Fikk bilen inn på verksted for vurdering, og begge bremseklossene var så nedslitte at de ville gitt kjøreforbud ved EU-kontroll. Hjullageret på venstre side hørtes "ut som en sandkasse" og må skiftes med en gang, mens høyre hjullager tåler 1-2000km til.

     

    Mitt spørsmål blir: Burde ikke NAF oppdaget så slitte bremseklosser for tre uker siden? Bremseklossene er så slitte at jeg også må skifte skivene som en konsekvens av dette, burde NAF fått regningen for dette fordi de ikke oppdaget dette på kontrollen?

     

     

  15. Hei!
    Er det noen som har problemer med at alle lydene forsvinner plutselig fra telefonen? At den plutselig går i stillemodus, selv om alt av lyder er slått på. Til og med Spotify er stille når det spilles lyd. Fungerer etter restart da, men det har blitt mange av dem i dag.

     

     

    Takker for kjappe svar folkens!

     

    Det skjer ingenting når jeg kjører SmartSwich heller. Kan legge til at jeg har en ulåst modell og abb fra Telenor.

     

    Det rare er at denne tlf har 2 apper fra Telenor, online og mine kontakter, det hadde ikke min første S7 edge

    Jeg gikk inn og trykket på manuell sjekk, laster ned nå.

×
×
  • Opprett ny...