Gå til innhold

jogamaster

Medlemmer
  • Innlegg

    159
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av jogamaster

  1. Synes dette var en fin artikkel. Resultatet var vel akkurat som forventet.

     

    Etter å ha jobbet I elektronikkindustrien i nesten ti år så har jeg kun ved ett tilfelle sannsynligvis fått ødelagt noe med statisk elektrisitet. Jeg av den typen som ikke bryr meg om ESD lenker og slikt så lenge jeg ikke er på plasser hvor det er påkrevd.

     

    I min første jobb hadde jeg et kontor hvor det sa pang hver gang jeg tok på arbeidspulten grunnet statisk elektrisitet. Her satt jeg å testet og loddet på prototyper. Hadde ikke noe problemer med ESD skader allikevel før vi benyttet en ferdig PCB med en ASIC/SOC for en del af funksjonene i et produkt. Denne kretsen var ment for billig forbruker elektronikk og hadde tydligvis ikke så bra beskyttelse som er vanlig får IC kretser som er for vanlig salg. Så I slike tilfeller: Høy statisk elektrisitet + lowcost IC kretser så er det viktig å beskytte seg mot statisk elektrisitet.

     

    Annerkjente IC leverandører har standarer som må følges for hvor mye ESD en krets skal tåle. Om disse standarene ikke følges så får man ikke solgt så mange kretser. Store elektronikk produsenter som Sony/Samsung osv vil ikke kjøpe kretser som lett feiler for da får de mye returns, så de stiller høye krav fra IC produsenter.

     

    Så snakkes det her om senskader som kommer ved seiner tidspunkt, Nå kan dette muligens skje. Min erfaring fra min nåværende jobb hos et halvleder firma hvor jeg jobber en del med å finne ut hva som har blitt ødelagt av ESD testing av kretser er at senskader ikke er så sannsynlig. Om ESD beskyttelsen på kretsen feiler så blir kretsen ubrukelig, dvs en pinne blir kortsluttet eventuellt baner inne på kretsen brenner opp, slik at oppførselen blir ødelagt. Om beskyttelsen ikke feiler så er kretsen helt god etterpå. Selvsagt om en halveis viktig pinnne blir ødelagt kan man få ustabil oppførsel på produktet sitt, men det skal en del til for å ødelegge en krets.

     

    Så jeg vil anta at komponenter som blir benyttet i datautstyr som skal behandles av vanlige forbrukere er såpass godt beskyttet at man må være meget unasvarlig for å ødelegge dem. Derimot om man skrur opp DVD spilleren sin kjøpt for 100kr på europris å fikler litt inne i den så kan det nok hende at den ikke liker det så godt.

    • Liker 1
  2. Det store spørsmålet er vel hva han skal med 12 sånne mikrofoner på en PC. Skal han overvåke 12 kontorer eller lage et mikrofon array?

     

    Uansett det går ikke med splittere!! det er mulig om man er heldig at det kommer en eller annen slags lyd fra hver mikrofon, men lyden vil nåkk ikke bli forståelig. For å få til dette må man ha en mikser med 12 mikrofon innganger. Nå vet ikke jeg om noen miksere for den typen mikrofoner men mulig det finnes. Nå går ikke slike mikrofoner på line in som forrige poster foreslår da jeg er rimelig sikker på at det er en electret som trenger noen volt phantompower. Å det er ikke mange lydkort med mer enn en slik type micinngang. Det finnes lydkort med mange mic innganger men de er for sang micer som enten er dynamiske eller trenger 48 phantompower (noe som ville ha sprengt den microfonen). En mulighet kunne jo være å kjøpe 12 billige USB lydkort men jeg vet ikke hvor bra PCen ville ha fungert da.

     

    Så for å få dette til enten finne en spesial mikser for sånne mikrofoner eller bruke skikkelige mikrofoner og en skikkelig mikser.

  3. Det scopet kunne bare måle opp til 5V. DVS 5V p-p = 2.5V amplitude noe som vil si 1.8V RMS (2.5/sqrt(2)). 1.8V RMS. Ved 4 ohm last kan man da måle opp til (1.8²)/4 = 0.8W. Så du vil med det dær kunne måle en 0.8W forstærker. Men du kan jo lage en demping til inngangen så du kan måle så kraftig forsterker du vil.

     

    Men som jeg nevnte tidligere et vanlig lydkort er mye mye bedre egnet til slik måling (vertfall om det har linje inngang mikrofon, inngangen er litt tvilsom ofte). Et enkelt søk gav meg http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en . Ellers så finnes mer proffe programmer som spectralab som kan måle forvrengning å slikt (med lydkort)vhor bra måling kommer jo selvfølgelig ann på kvaliteten på lydkortet, men alle kort er bedre enn det skopet du har sett på. Om du bruker linux finnes et tilsvarende programm som heter baudline og er gratis. Og bare for å pressisere dette for måling av forvrengning så er de fleste lydkort bedre enn selv de dyreset skop. (skop er normalt 8bit, lydkort er minst 16 bit).

  4. Nå er det riktig at det ikke skal mye til for et skop for å se på audiosignaler. Det skopet kan jo i utgangspunktet gjøre det også MEN det er et stort problem med det og det er at det ikke viser frekvenser over 4KHz (max 8 khz samplerate). Husk audio området regnes fra 20Hz til 20KHz. Så når det måler bare opp til 4KHz så er det ikke særlig egnet til å se klipping en gang. Har skopet et bra antialias filter vil klippingen kunne bli litt avrundet. Har det dårlig antialiasing filter vil frekvenser over 4KHz speiles ned og man vil bare se støy.. Så til audio er det skopet så dårlig som det kan bli. Har det bra antialiasing filter vil det jo fungere slik at du vertfall kan se om det er noen fornuftige signaler, men om ikke så vil man bare se støy, om du ikke ser på en ren sinus tone da.

     

    En mye bedre løsning vil være et hvilket som helst lydkort til PC med et dempeledd og passende software, finnes en del. Søk litt på noe som: using soundcard as oscilloscope

  5. Hmm, kamera synes jeg høres rimelig komplisert ut, man trenger en god del signalbehandlig for å få det till. Hva med det at noen dager er det mørkt andre er det lyst ute.

     

    Hadde det alltid vert mørkt ute så kunne du jo bare satt en liten lysdiode utenfor ruta og en lysdetektor inne i bilen.

     

    Spørsmålet er jo om målet er å lage en supersmart løsning eller om du bare ønsker å slippe å skrape ruta. For om du bare ikke orker å skrape ruta så tror jeg en mye enklere løsning er å ha dette radiostyrt slik at om du ser at det er frost ute så starter du det manuellt med fjernkontroll. Det finnes mye kretser og moduler for radio kommunikasjon.

  6. Kan legge til at poenget med "no clean" fluss er at man slipper å vaske etterpå. Tingen er at andre typer fluss er gjerne elektrisk ledende så om det ikke vaskes bort så kan det være at elektronikken ikke virker slik den skal.

     

    Jeg har tabbet meg litt ut med dette å bennyttet fluss som ikke var "no clean" dette resulterte i at jeg så gnister rundtomkring på kretskortet.

     

    Nå skal det også nevnes at "no clean" fluss også bør vaskes av slik at kortet blir litt finere å se på.

  7. Jeg ser det blir nevnt tynn loddespiss og tinn her. Dette er ikke akkurt egnet for komponenter med liten avstand mellom beina. Man må i såfall være meget stødig på hånda å god tid. Loddepasta og varmluft er heller ikke noe god løsning, ettersom man da også trenger pastamaske for å unngå kortsluttingner.

     

    Det som er et rimelig kjent triks for å lodde slike ting er faktisk å benytte en litt stor spiss med litt skarpe kanter formet litt som et flatt skrujern. Så tar man først bare på loddetinn på alle bein om det kortslutter har ikke noe å si. Så til slutt bruk godt med flussmiddel å dra bort det ekstra loddetinnet fra beina med loddespissen. Flusmiddelet vil sørge for at tinnet fester seg til loddebolten og beinet og gjør at man rimelig enkelt får bort kortsluttinger. Flusmiddelet bør være såkalt "No Clean" om ikke må man vaske det bort etterpå meget godt ellers vil flussmiddelet gi kortsluttiniger, men "No Clean" fluss trenger man ikke å vaske bort.

     

    Jeg drev selv å loddet med tynn spiss på IC kretser med tette bein helt til jeg begynnte å jobbe som elektronikk utvikler hos et firma som også drev med produksjon. Der fant jeg virkelig ut hvor enkelt det kunne gjøres. Dette er en metode som benyttes enten man lager prototyper uten pastamaske eller når man skifter komponenter.

     

    Om du søker litt på nett vil du sikkert finne guider som beskriver det litt bedre enn meg.

  8. Hvis disse motstandene ikke sto der ville det når vannet nådde et nivåmålingspunkt kortslutte kretsen. 6V ville vært koblet direkte til jord. Noe man i ditt tilfelle ikke ønsker.

     

    Ah dersom det er den kretsen du bruker forklarer det litt mer, burde vel sett det fra pinnenummereringen ser jeg nå i ettertid ;)

     

     

    Men hvordan kan du ha funnet på noe sånnt da. Altsa du sier uten 180k motstanden så ville 6v blitt kortsluttet til jord?? La os ta ett villt tanke eksperiment å si at vi fjerner 180k motstandene. Hva vil så skje? Om vi sier at vannet er en meget god leder (noe det ikke er) så vil vi da uten den motstanden få 6V til kontrollinngangen på 4066 kretsen, noe den tåler fint om den går på 6V og bryteren vil slå seg på. alt helt greit, ingen kortslutting til 6V. Når motstanden står der så vil kretsen enda virke på samme måte bare at vannet må ha en viss ledningsevne får å oppnå høy nok spenning til å få 4066 kretsen til å lede.

     

    Så kan man spørre seg men hvorfor er den motstanden der da?? Vel tingen er at en CMOS krets som 4066 har meget høy inngangsmotstand. Dette vil da føre til at selv den minste ting vil få kretsen til å slå seg på/av å den vill heller ikke nødvendigvis slå seg av når man ønsker. Altsa CMOS krester har en kapasitans på inngangen sin slik at i denne kretsen så ville man ikke nødvendigvis ha merket at vannet forsvinner siden pinnen da bare vil ligge å flyte.

     

    Så motstanden er der egentlig av to grunner, unngå at støy gir falsk avlesning og å sørge for at tømme ladningen fra inngangen på CMOS kretsen slik at vi merker at vannstanden går ned.

  9. Hei

     

    Jeg har en Samsung Galaxy spica som jeg til å begynne med var meget fornøyd med. Jeg var meget fornøyd med tastaturet som var til å begynne med på telefonen. Men etter å ha hatt telefonen noen dager så endret tastaturet seg til noe jeeg tror er et Samsung tastatur. Dette får jeg ikke fjernet uansett hva jeg gjør. Jeg har prøvd å legge inn alternativt skandinavisk tastatur og slikt men samme hva jeg gjør så er det kunn dette samsung tastaturet som er der.

     

    Vet noen hva jeg kan gjøre for å få tilbake det orginale Android tastaturet?

     

    Jeg har sett at det er en versjon 2.1 av Android tilgjengelig for denne telefonen nå er det noen som vet om det dære også er det horrible Samsung tastaturet?

  10. Ny mail fra Netshop. Jeg blir målløs jeg!

     

    Det tar ikke fyr i en skjermkort uten videre. Svidde merker i PCIe på skjermkortet er typisk hvis man ikke har satt kortet helt nedi sporet og det blir belastet. Dette har vi selv testet da vi har hatt lignende tilfeller. Feilen kan komme av feil spenning i hovedkortet også, men da vil du se brennmerker i PCIe sporet. Dersom det kun er skjermkortet som er brent, er det nesten garantert feilmontert.

     

    Som andre har sagt her må Netshop kunne bevise at du ikke har satt kortet riktig ned i PCI express plassen sin. Svaret fra Netshop synes jeg virker til å komme fra en noe uerfaren service teknikker som enda ikke har funnet ut at av og til så skjer ting man ikke skulle tro kunne skje. Jeg har selv som elektronikkutvikler sett at produksjons prosessen av kretskort ikke alltid gir 100% like kretskort og slike problemer kan faktisk oppstå av seg selv etter litt tid. Så hvordan kan de bevise at det er du som ikke har montert det riktig?

     

    En annen ting er:

    PC komponenter er jo laget for at "vanlige" folk skal kunne sette dem inn. Om de går i stykker av at det ikke er plugget inn godt nokk så er det jo en slags design feil en plass, å da er det ikke din feil at produsenten ikke har sikkret kortet godt nokk. Altsa kortet er jo sikkret slik at det ikke er mulig å sette det feil vei. Om du da sager et ekstra hakk får å få sette det veien du ønsker så skal jeg være enig i at man ikke skal få erstattning, men om kortet ikke tåler å gli ut av kontakten synes ikke jeg det er laget godt nåkk med tanke på bruker gruppen.

     

    Nå er det slik at de påstår at du ikke har satt kortet skikkelig ned i sloten. Men hvorfor ser det ut som det har brent over nederste kontaktpunkt da. Ved dårlig kontakt vil jo varmen utvikles der hvor det er størst elektrisk motstand. Men det er litt vanskelig å bedømme fra bildene. Men ved dårlig kontakt her ville nokk også PC express plassen sine kontakter bli

    en god del brente.

     

    Etter mitt sysnpunkt er det viktigste:

     

    1. De må bevise at det ikke er noe annet enn feilmontering som vil føre til dette.

    2. Begynner kortene å brenne av å ikke være skikkelig montert så må det stå nevnt overalt at man skal trippel sjekke at kortet er virkelig godt nåkk nedi.

  11. http://www.actel.com/products/hardware/dev...no_starter.aspx

     

    Selges vel på mouser vertfall. Nå har ikke Actel like gode utviklings verktøy som Xilinx og altera, men det er gratis og godt nokk

     

    Det fine med Actel FPGA spesiellt IGLOO er at de har et meget lavt statisk strømforbruk. Xilinx og Altera er mye raskere men har også høyt statisk strømforbruk. Nå tror jeg ikke du treger hundrevis av megaherts på modell fly, så en slik sak kan være passende.

  12. Hvis man skal hente informasjon fra altera fpga. Hvilke program skal man bruke, Nios ide? Må man bruke flere program? Informasjonen jeg får skal jeg vise i visual studio ,så det er jo greit,

     

     

    Ehhmm hva er det du skal gjøre? Tittelen sier hvordan programmere. Siden du sier Altera så regner jeg med det er en FPGA, da må du benytte Quartus 2 vertfall. Samt eneten et Altera utviklings kit eller den enheten du har og et altera jtag interface.

     

    Nå ser jeg du også nevner Nios samt Visual studio. Altsa Nios er en soft prosessor for Altera FPGA. Visual Studio er jo MS sitt IDE. Nå vet jeg lite om Visual Studio men mulig det finnes noe slags Nios plugin for det. Men hvorfor ikke da bare benytte det Nios IDE som du nevnte. Altsa Nios IDE er da utviklins verktør for Nios prosesseoren som du kan legge på en Altera FPGA.

     

    Men du snakker om å hente informasjonfra en Altera FPGA, det kommer jo helt ann på hva slags protokoll å interface som kjøres på den FPGAen. Du kan heller ikke vise informasjonen fra FPGAen i Visual Studio, men du kan skrive et Windows program i Visual Studio for å vise informasjon fra FPGAen.

     

    Altsa en FPGA kan med en soft prosessor kan benytte alle typer digitale protokoller samt interface, så det finnes ingen universell måte å hente ut data på. Så slik jeg forstår spørsmålet ditt så finnes ikke noe svar (eller det finnes tusenvis av svar).

     

    Mener du derimot at du vil hente programmet fra en FPGA å vise det i visual studio så er ikke det mulig. Altsa programmet til en FPGA er enkelt sagt info om hvor det skal kortsluttes og hvor det ikke skal kortsluttes. Å ja du kan hente det ut med mindre det er kryptert, du kan også da programmere en ny FPGA med det samme programmet. MEN å se på det er helt uintresant om du ikke har innebyggd FPGA i hodet.

     

    Så kom med litt (ehh mye mye ) merinformasjon om du vil ha mer hjelp.

  13. Ingen grunn til å ikke benytte wine,sketchup fungerer utmerket i wine når du få det til å virke. Se

    http://wiki.winehq.org/GoogleSketchup om hjelp til å få det til å virke med wine. Selvfølgelig hadde det eksistert noe tilsvarende native linux program så ville det vert best men det eksisterer ikke noe i nærheten.

     

    Noen vill kanskje anbefalt blender, men det er noe helt annet og mye vanskeligere å bruke.

     

    Derimot om du er ute etter 2D cad så er det jo mye å velge i, Qcad er jo fint.

  14. Ja jeg tror nokk dette vil være ett meget komplisert porsjekt, som nok vil koste mye mer enn å kjøpe ett.

     

    Nå får man high speed i vanlige "billig" kameraer også. Jeg har videokamara som kan ta 300fps (sanyo hd1010). Casio har noen kamera som kan ta enda høyre framerate (feks ex-f1). Nå vil jo ikke bildekvaliteten på disse kameraene være så god på høy framerate, men det vil nokk være mye bedre enn det du kan få til selv med mindre du har din egen super "semiconductor fab".

  15. Dette er vel ikke vrient. Men du må nesten benytte noe opamper her da. Husk en elektrisk gitar vanligvis har meget høy utgangs motstand, så her trenger du høyst sannsynlig en buffer. Men etter som du vil ta ut dette signalet i begge kanaler så trenger kan du bruke samme bufffer her også.

     

    Så hvordan skal du gjøre dette spør du. Vel Først trenger du en topolt treveis bryter. Så må du ha en buffer som tar inn gitar signalet hmm tror jeg tegner opp nåe jeg.

    post-37820-1250970514_thumb.png

     

    Husk at dette bare er en prinsippskisse, men den skal virke. Har tatt med en alternative gitarinngang, hor du eventuellt kunne skifte ut R8 med et potmeter på eks 100k.

  16. For all del bruk strømkabel som er dyrere ennn PC'en det er det som skal til. Bare tull å i stede bruke dyrere CPU.

     

    Vet ikke om trådstarter er seriøs her eller bare tuller.

     

    Uansett spørsmålet mitt er hva gjør en valhalla strømkabel bedre enn den som følger med diverse utstyr?? Altsa om man ser bort fra eventyrene selgerene forteller?

     

    Jeg har selv jobbet I HIFI bransjen å må si at det er så mye tull der at jeg vet ikke om man skal le eller gråte.

     

    Eks når det gjelder kabler så var det kabler som hadde et pulver som beskyttet mot radioaktivitet rundt en kabel. På spørsmål om hvorfor det er der, så er ikke svaret noe teknisk men heller at det er lett

    å selge til (lettlurte) kunder. Det høres jo så avansert ut med kabler beskyttet mot radioaktivitet. En annen ting er at inne i selv meget dyrt HIFI utstyr (100000nok+) så benyttes gjerne meget billige kontakter og ledninger hvordan skal da dyr kabel med dyr plugg gjøre noe forskjell.

     

    Et annet eksempel er en lytte ekspert som skulle høre forskjell på hvilken vei stikkontaketn stod i. Men han hørte ikke forskjell på 3db i nivå. Altsa 3db er en dobbling/halvering av effekt så når det

    er vanskelig å skille så er det meget vanskelig å tro at det er mulig å høre forskjellen på 0.001db mellom to kabler.

     

    Så kjære overklokkere, ikke start med slik overtro, da er det mye bedre å be til en eller annen gud enn å bruke super dyre strømkabler for det har en stor prisforskjell. I stede for valhalla kabler be til Thor med hammeren!

  17. Jeg tror dette problemet er det samme som man hadde på elfa.se tidligere. Da stod det på siden at linuxbrukere med ny kjerne burde benytte https for å få god hastighet.

     

    Nå ser det ut til at elfa.se alltid kjøres med https automatisk, det som stod den gang var at det var en endring i kjerne 2.6.17 som gjorde at det ble slik. JEg er rimelig siker på at det var denne.

     

    http://articles.techrepublic.com.com/5100-...11-6174075.html

    https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=27073

     

    Poenget er vel at en plass mellom egen maskin og serveren så er det en dårlig ruter.

     

    Så løsningen er vell enten å benytte fixen beskrevet her eller benytte https

  18. Det som sies er at en krets med en eller flere spenningskilder samt en eller flere motstander kan representeres av en spenningskilde og en motstand. Det samme gjelder en strøm kilde med motstands nettverk.

     

    Et par enkle eksempel. En 10V spenningskilde, med to 10 ohms motstander i serie koblet til seg. Utgangen ligger over en av motstandene. Denne kretsen kan representeres enklere ved at vi sier at vi har en spenningskilde på 5V og en motstand på 5 Ohm i serie.

     

    Har man en strømkilde på 1A i paralell med en 2 Ohms motstand er dette ekvivalent med en spenningskilde på 2V i serie med en motstand på 2 Ohm.

     

    OK forklaringen min er vel dårligere enn den orginale, men kanskje du forstår den bedre. Det som du må huske at den elektromotoriske spenningen er bare en ren spenningskilde. Forklaringen du har fått fra din bok er jo meget bra.

     

    Poenget med det hele er å forenkle kretse slik at en stor krets blir enklere å regne på.

  19. Det er to grunner. For det første, en gitarforsterker blir jo ofte benyttet mang forskjellige plasser å da er det jo sikkerhetsmessig en stor fordel med jording. På stua er det kanskje ikke så farlig men er man ute så.

     

    Men du som benytter forsterkeren vil vel ønske å unngå så allt for mye brummelyd. Å det er her jording hejlper mye for å unngå konstant 50Hz during. Mange rør forsterkere har også et potmeter som er koblet mellom strømforsyning og chassis/jord slik at man ved å justere dette kan justere bort brummelyd mest mulig. Det skal sies at også du selv virker som jording, dette kan man merke ved at om gitaren står for seg selv kan man høre brum, men tar du på strengene så forsvinner brummen.

  20. Ehh, om du lurer på hvordan den forsterkeren fungerer, så må jeg bare fortelle at den ikke fungerer.

     

    Hadde det vert slik janingar forklarte kan jeg jo legge til at 274Ohm motstanden er et potensiometer og justerer lydnivå.

     

    Problemet er bare at det er to meget fundamentale feil med den forsterkeren dær.

     

    1. Opamp er matet med +-9V, så virker det som man skal putte 9V in på negativ inngang. Her skal det ikke puttes noe inn. Og denne inngangen vil ligge på 0V av seg selv grunnet tilbakekoblingen.

     

    2. Her er det som gjør at denne kretsen bare er fullstendig tull. For det første mangler DC strøm forsyning. I tilegg så er det lagt 500Hz AC forsyning der. Hva i alle dager skal man med det. Hadde man byttet den AC fosyningen med en konstant strømkilde, eller motsstand og DC kilde kunne man vel kunne fått litt liv i forsterkeren.

×
×
  • Opprett ny...