Gå til innhold

Campari81

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Campari81

  1. Merk også følgende:

    1. Styringsrenten settes først og fremst for å holde forventet fremtidig prisstigning innenfor inflasjonsmålet.  
    2. Ved importlekkasje blir det ikke samme press på innenlandske ressurser og dermed dempes inflasjonspresset som kan tilskrives innenlandsk etterspørselspress ("demand pull inflasjon").  Ettersom prisen på utenlandsk arbeidskraft og investeringsvarer bestemmes på verdensmarkedet blir økt impotert inflasjon ("cost push") marginal eller neglisjerbar.

    P.S. Ved siste rentemøte var en av begrunnelsene for å holde styringsrenten uendret fordi boligmarkedet fortsatt koker (ikke bruk det ordet i besvarelsen).  Det gav da en umiddelbar styrking av den norske kronen.  Personlig mener jeg at styringsrenten først og fremst skal settes for å dempe den generelle prisstigningen (inflasjonen) og ikke inflasjonen i en sektor av økonomien ("sektorinflasjonen").  Sentralbankens begrunnelse denne gang kan være at boligsektoren bidrar så sterkt til den generelle prisstigningen at den ble en del av begrunnelsen.   Gjør besvarelsen enkel, så enkel som mulig, men ikke enklere.  I begrensningen kjenner mesteren seg.

     

    Her er noe jeg har skrevet om hvorfor det ceteris paribus er svært ekspansivt å bruke oljeformuen.  Den modellen passer ikke akkurat på din problemstilling.

     

    Resten får andre ta.  Jeg har mer enn nok å gjøre.

    Tusen takk for at du tok deg tid. Setter pris på det :) håper flere kommer med innspill :) 

  2. Hei! jeg er ny her inne og håper dere kan hjelpe meg med et diskusjonsspørsmål jeg har fått på skolen..

     

    Jeg går bachelor økonomi og ledelse. Har i dette semesteret "makroøkonomi" 

     

    jeg trenger noen gode argumenter til dette utsagnet:

     

    ”En økt bruk av oljeinntekter behøver ikke gi økt rente fordi vi kan importere arbeidskraft og investeringsvarer fra utlandet”.

     

    Er det noen som kunne tenke seg å hjelpe meg? 

     

    Temaet er selvfølgelig pengepolitikken i Norge og sentralbankens setting av styringsrenta. Jeg vet ikke helt om det har noen sammenheng eller om spørsmålet jeg skal ta stilling til er bare et drøfte spørsmål. 

    Håper dere vil hjelpe meg. 

     

    God påske alle sammen! 

×
×
  • Opprett ny...