Gå til innhold

sim1th

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av sim1th

  1. Hei, 
    Jeg tar for tiden fagbrevet som energimontør og er ferdig utdannet i februar. Jeg har i det siste merket at jeg ikke kunne tenke meg å jobbe videre her. Har tenkt veldig mye på å ta en ingeniør utdanning i det siste, og blir bare mer og mer innstilt på å skulle gå skole. Er bare ikke sikker på hva jeg vil og hvilke retninger som vil være riktige i forhold til fremtidens jobber. 3 til 5 år, hvis jeg skulle se for meg silvilingeniør.
    Jeg får jo som sagt fagbrev som energimontør, og ser for meg at Y-vei kan være fint, for da går ikke et år til forkurs til ingeniør. Ikke at det er noe jeg ikke er villig til. 

    Det jeg har kikket mye på i det siste er: 
    Mekatronikk ved UiA: Her vet jeg ikke om jeg kan komme meg inn via Y-vei, men er villig til Forkurs. 

    Fornybar Energi ved UiA: Her kan jeg gå inn via Y-vei. 

    Forkurs til Ingeniør for å kunne gå en annen ingeniør linje som ikke faller innenfor faget jeg har tidligere.

    Dette er vel noe av det jeg har kikket mest på. Lurer på om folk har noen erfaringer fra disse fagene? forslag til andre ingeniør utdanninger som er spennende? hvor store muligheter det vil være for jobb senere? Og eventuelle andre tips som kunne hjelpe meg videre! 

    Tusen takk for alle svar jeg får! 

  2.  

    1. En spenningsatt kabel kan ha null strøm, så et amperemeter vil ikke gi deg noen indikasjon på spenningen.

    2. Et sløyfe/tang-amperemeter trenger å måle enkelt-ledere. Dette fordi det bruker magnetfeltet rundt lederen til å bestemme strømmen. Tar du med alle tre (eller 2 i en to-leder) vil magnetfeltene bli summert og bli null. Følgelig kan ikke dette instrumentet brukes på en kabel med mindre du vil bestemme jordfeilstrøm (som da sørger for at summen av strømmene ikke blir null)

    3. Siden jeg ikke er energimontør vet jeg ikke om den beste praksisen for å bestemme rett kabel, men det finnes måleutstyr som kan påmonteres betjeningsstenger dersom dette er høyspent og du må ha direkte kontakt med terminalene. Du kan selvsagt også bestemme rett kabel rent visuelt, men da bør du være rimelig brennsikker på hva du holder på med, samt ha med i betraktningen at det ikke er forsyning fra flere sider etc.

     

    Takk for svar.

    Har nå lest og forhørt meg litt rundt.

     

    1: Gjøre kabelen spenningsløs.

    2: Koble til lytteapparat på den spenningsløse kabelen. Sender ut PipPipPipPipPip.

    3: Gå ut i kabelgrøften igjen med noe stetoskop liknende utstyr. Lytte på alle kablene til du er sikker på hvem kabel som er spenningsløs.

    4: Skyte kabelen i henhold til forskriften.

     

    Har vært noen som har skutt kabel og har tatt feil i lytte prosessen.

     

    Men takk for svar. Var lærerikt! :)

  3. Hei,
    Sitter nå å jobber med gamle eksamener, slik at jeg er klar til jeg skal opp selv. Jeg skal opp til VG3 Eksamen Energimontør.

     

    Oppgava:
    Jeg skal kutte, forlenge, legge om en kabel som forsyner kabelfordelingskap S1, slik at det forsyner kabelfordelingskap S5. Kabelen til S1 er en 3x240mm2 som er forlagt med 3 andre like kabler. Kabelen jeg skal ha er spenningsløs, men pga. dårlig merking vet jeg ikke hvem kabel jeg skal ha og hvem kabel som er spenningsløs.

    Foreslå løsninger for å finne riktig kabel:

    Min tanke var først å bruke et amperemeter med en type slynge/sløyfe som man har rundt kabelen for å måle om kabelen var spenningsløs, men fungerer dette på en hel kabel? Vil den indikere at det ikke er spenning i noen av fasene i kabelen?

    Min neste tanke var å grave slik at jeg så hvilke retning kablene kom fra, og finne kabelen som kommer i fra retning kabelfordelingskap S1.

    Hvis det ikke er mulig å grave opp har jeg muligheten til å skyte kabelen. Og da skrive noe om åssen man gjør dette i henhold til regler og forskrifter.
    Stort minus med dette er at man ikke vet hvilke kabel man skal skyte. og kan fort skyte feil kabel og ende med kabelskjøt arbeid.

    Hvordan hørtes disse tankene ut? Noen andre forslag?

    Tusen Takk.

×
×
  • Opprett ny...