Gå til innhold

Songasa

Medlemmer
  • Innlegg

    28
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Songasa

  1. Hei.

     

    I MS Teams er det mulig å lage sine egene "kontakt grupper" i Chat funksjonen.

    Noen av brukerene her ønsker å kopiere ut disse gruppene, slik at ikke alle de som trenger gruppene trenger å legge disse inn.. (Distrubisjonsgrupper i O365 er ikke et tema).

     

    Noen som har tips?

  2. Dette er regler som i hovedsak gjelder for arbeidsgiver. Om arbeidsgiver ber om noe utlevert er det hans ansvar å sørge for at dette er lov. En system administrator er bare en ansatt, det er arbeidsgiver som har ansvar. 

     

    Ja, men dette er det eneste jeg finner rundt temaet.

     

    Et eksempel på scenario : (Ps. har ikke skjedd meg, men det kan selvsagt skje)

    Om en sjef for et selskap ber om info rundt bruker som du som "outsorced" IT-Ansvarlig sitter på. feks passord til bruker.

    Du og bruker er de eneste med denne infoen. Sjef vil inn på maskin / epost til bruker og ber deg om info. kan du som 3.part bli viklet inn i en "ufin" smørje om du gir ut info? -

    Her kommer nok taushetsplikt inn i bildet, men hele saken er i gråsonen da det er "Arbeidsgiver" sitt "problem" om noe skulle skje.

     

    Det må vel finnes noen lover rundt dette med it-sikkerhet, taushetsplikt og personvarn (jeg bare finner det ikke)?

    PS: Jeg finner de generelle personvern lovene.....

  3. Hei. Takk for svar.

     

    Jeg skjønner at det meste peker til taushetsplikten.

    Mitt mål med dette er å finne ut om det er noen fastsatte regeler i form av Lovverket som omhnadler IT-ansvarlig / administratorer.

     

    Som Supportkonsulent for flere firmaer, får man inn mange spørsmål som kan være på kanten av hva som er tillat. Da der det fint med en håndfast "manual" som besvarer de mest relevante spørsmålene.

     

    Her er det jeg har funnet ut av foreløpig:

     

    Kan en bedrift overvåke netthistorikk? 

     

    Arbeidsgivere kan ikke: 

    1. Kartlegge hvor mye tid hver enkelt ansatt bruker på internett, eller hvilke sider som blir besøkt.

    1. Bruke datasystemets aktivitetslogger, som er ment for å ha oversikt over driften av systemet, til å også overvåke de ansattes produksjon. 


    Arbeidsgivere kan: 

    1. Forby nedlasting av musikkfiler eller store bildefiler 

    1. Forby bruk av systemet til private formål 

    1. Benytte loggene til overordnet systemovervåking (gruppenivå) 

    1. Bruke loggene til å finne frem til hvem som står bak uønsket aktivitet. Etter at fristen arbeidsgiver har satt for at aktiviteten opphører har gått ut, kan arbeidsgiver gjøre dette uten samtykke fra de ansatte. 

    1. Bruke tekniske sperrer mot visse typer nedlasting eller nettsteder dersom de ser av loggene at datasystemet misbrukes i strid med retningslinjer, eller at det generelt brukes for mye tid på internett.

    2.  

    3. Arbeidsgivere skal: 

    4. Gi beskjed til ansatte dersom de vil kontrollere om systemet benyttes til ureglementert aktivitet 

    5. ta kontakt med politiet dersom loggene indikerer straffbare forhold, for eksempel surfing på barnepornografi

    6.  

     

     

     Hva skjer med E-post og annen elektronisk kommunikasjon når ansatte slutter: 

     

    Når en ansatt slutter, kan det oppstå spørsmål knyttet til hva arbeidsgiver skal gjøre med den ansattes e-postkasse. I noen tilfeller kan arbeidsgiver ha en interesse i å få tilgang til den ansattes e-post. Personopplysningsforskriften setter imidlertid begrensninger til hva arbeidsgiver kan foreta seg i slike tilfeller. 

    Sletting av innhold  
    Kapittel 9 i personopplysningsforskriften regulerer arbeidsgivers innsynsrett i ansattes e-post og annet elektronisk lagret materiale. I forbindelse med fratreden bestemmer § 9-4 at arbeidstakers e-postkasse skal avsluttes og innhold som ikke er nødvendig for den daglige driften av virksomheten skal slettes innen rimelig tid når arbeidsforholdet avsluttes. Hva som er rimelig tid må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, men 6 måneder etter ansettelsesforholdets opphør antydes som tilstrekkelig tid for arbeidsgiver. 

    Innsyn  
    Arbeidsgiver har imidlertid rett til å få innsyn i arbeidstakerens e-postkasse der innsyn er nødvendig for å ivareta daglig drift eller det foreligger andre berettigede interesser for bedriften. Dette følger av personopplysningsforskriften § 9-2. Typiske tilfeller er der arbeidsgiver har begrunnet mistanke om at arbeidstakers bruk av e-postkassen medfører grovt pliktbrudd eller kan gi grunnlag for oppsigelse eller avskjed. Det at arbeidstakeren samtykker til innsyn hjemler imidlertid ikke automatisk en rett til innsyn for arbeidsgiveren 

    Retningslinjer 
    Arbeidsgivers muligheter for innsyn i den ansattes e-post samt hva som skal skje ved fratredelse, bør fremkomme i bedriftens retningslinjer. Her bør for øvrig også bedriftens retningslinjer for bruk av epost, arkivering av dokumenter og behandling av elektronisk informasjon fremkomme. Dersom arbeidsgiver finner det nødvendig å foreta innsyn i den ansattes e-post eller annen elektronisk informasjon, må den ansatte varsles på forhånd. Den ansatte skal også få mulighet til å uttale seg i forkant, og den skal få tilbud om å være tilstede under gjennomgangen. Videre må arbeidsgiver angi begrunnelsen for at vilkårene for innsyn er tilstede. Den ansatte skal i tillegg få mulighet til å ha med seg i en rådgiver eller tillitsvalgt. Det samme gjelder for øvrig der arbeidsgiver ønsker innsyn i andre elektroniske opplysninger, eksempelvis annen informasjon på arbeidstakerens datamaskin eller mobiltelefon. Dersom vilkårene for innsyn foreligger og innsyn gjennomføres, må arbeidsgiver redegjøre for metoden som ble benyttet for innsynet, hva det ble foretatt innsyn i og resultatet at innsynet.  

    Arbeidstaker har i alle tilfelle en plikt til overlevere all virksomhetsrelatert informasjon til arbeidsgiver ved fratreden. Dette for å sørge for at arbeidsgiver får beholde all nødvendig informasjon som tilhører bedriften. Arbeidstaker bør sørge for å fjerne privat e-poster i slike tilfeller.  

     

     

    Kan arbeidsgiver lese ansattes epost og filer 

    Arbeidsgiver vil som regel ikke ha rett å gjøre innsyn i arbeidstakers e-postkasse eller personlige arbeidsområde på virksomhetens datanettverk. Arbeidsgiver kan i konkrete enkelttilfeller likevel ha rett til å gjennomsøke, åpne eller lese e-post eller filer, forutsatt at visse vilkår i loven er oppfylt. Automatisk videresending av e-post er uansett aldri tillatt. 

    Innsyn i e-post er regulert i personopplysningsforskriften kapittel 9. Arbeidsgivers anledning til å gjøre innsyn etter personopplysningsforskriften kapittel 9 omfatter ikke ansattes eget utstyr, selv om dette brukes i arbeidssammenheng. 

     

     

    Har arbeidsgiver lov til å logge inn på arbeidstaker sin datamaskin?  

     

    Ved mistanke om misbruk eller aktivitet i strid med arbeidsgiverens interesser. Imidlertid medfører personopplysningsloven § 8 med personopplysningsforskriften kapittel 9 at arbeidsgiver kun har adgang til innsyn i e-post og annen databruk på visse vilkår. Disse vilkårene fremgår av loven og forskriften. Dersom det foreligger samtykke til innsyn, vil innsyn kunne gjennomføres i henhold til personopplysningsloven § 8 første ledd. Det må være tale om et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke, slik det er beskrevet i personopplysningsloven 

     

  4. Hei.

     

    Jeg har noen spm om lover og regler på hva en IT-ansvarlig faktisk har lov og ikke lov til å gjøre.

    Kan ikke finne så mye info på dette direkte rettet mot IT-ansvarlig, men skjønner jo selvsagt at lovene som omhandler hva "arbeidsgiver" kan gjøre, også gjelder IT-ansvarlig. Men hva gjør du som IT-ansvarlig når sjefen ber deg gjøre noe som ikke er lov?

     

    Noen av spm jeg allerede har fått besvart er:

     

    1. Kan en bedrift overvåke nettverkshistorikk?

    2. Hva skjer med Epost og annen elektronisk kommunikasjon når ansatte slutter?

    3. Kan arbeidsgiver lese ansattes epost og filer?

    4. Har arbeidsgiver lov til å logge seg på arbeidstaker sin datamaskin?

     

    Det jeg lurer på nå, er om det finnes noen jurdisk oversikt over hva IT-ansvarlig har lov og ikke lov til. jeg snakker ikke om interne rutiner og heller ikke enkeltpersoners meninger.

     

    Man har veldig mange spørsmål og er derfor ute etter en slags oversikt.

    Eksempler på hva som kunne vært greit å vite, eller ha et klart svar på:
     

    1. Om en sjef spør deg som it-ansvarlig om passordet til "Ola Normann" fordi han må inn på eposten, har man faktisk da lov til å gi det, når man vet dette ikke er lov?

     

    2. Kan en IT-ansvarlig logge seg på en brukers datamaskin for å fikse et problem når bruker ikke er til stede når du har eller ikke har fått samtykke?

     

    3. Når må IT ansvarlig ha samtykke for å logge på en datamaskin / bytte passord / endre konto osv?

     

    Dette for å kunne lage gode interne rutiner som faktisk er basert på lovverket og ikke andres meninger.

  5. Hei

     

    Du sier alle instillinger er satt til norsk.

    Gjelder det på datamaskinen under Google Chrome også?

    Trykk på instillinger - Avansert (helt nederst) - språk (velg riktig spåk her)

     

    Samt språk under din Google konto

    Logg deg inn på feks Gmail. gå til min konto /My account og under kontoinstillinger finner du "språk og inndataverktøy"
     

    Jeg vil anta at du kanskje har en Android telefon siden Chrome automatisk endret språk når du endret på telefonen. (Android og chrome er begge google produkter).

     

    Når det er sagt, så kan jeg jo si at om du tilfeldigvis sitter på en VPN tilkobling mot server i Russland, så kan ting plutselig komme opp på Russisk siden internett "tror" du er i Rusland. (se bort i fra dette om du ikke sitter på VPN).

     

    Ha en fin dag!

  6. Hei.

     

    Har et spinnvillt og merkelig problem.

    Lenovo T570 maskin som er koblet til  docking. (gjelder to like maskiner),

     

    Når man bruker Microsoft Word 2016 og er i et dokument, "hopper" hele siden som er inne i word noen cm til venstre før den går tilbake. Jeg snakker nå kun om selve arket i word. ikke menyer osv. Jeg har prøvd oppdatere skjermkort, Chipset, reinstallere officepakken, oppdatert firmware på docking. Opplever for det meste at problemet oppstår når maskinen er i docking (har 2 stk eksterne monitorer).

     

    Har noen vært borte i et liknende problem? Det er altså IKKE snakk om at TEKST hopper. Det er snakk om at hele ARKET hopper horisontalt til venstre for ett sekund. :/

     

     

  7. Jeg har veldig dårlig erfraring med Powerline nettverk.

    Selv enkle oppgaver kan ta lang tid da man ofte mister veldig mye hastighet via powerline. Streaming kan bli et problem, og spilling over nett vil jeg si blir alt for ustabilt. 

     

    Gå for kablet nettverk eller et trådløst MESH nettverk og hold deg unna powerline er mine tips :)

  8. Jeg har et forferdelig irriterende problem i ny leilighet (nybygg).

    Det følger med bredbånd fra Canal Digital som er nymontert.

     

    Når det er sagt, så får jeg bare ikke koblet til 2,4GHz nettverket. 

    5GHz nettverket fungerer fint under hele prosessen

    2,4GHz nettverket er aktivert, har prøvd å bytte navn på det og nytt passord, testet ny kanal/frekvens, også prøvd å resette router. (JA, jeg trenger 2,4GHz nettet da en del av enhetene ikke støtter 5GHz).

    Brige går også når jeg har testet med en annen router.

     

    1. 2,4GHz ser tilsynelatende ut til å fungere. Jeg ser nettverket på alle enheter når jeg søker etter nett

    2. Når jeg prøver å koble meg til det, spør det etter passord. Jeg taster inn passord.

    3. Enhetene kobler til (tilkoblet) og det går 5-10 sekunder før nettverket forsvinner fra enheten og enheten er ikke koblet til. 

     

    Etter dette så er det ikke mulig å finne nettverket på enheten som har forsøkt å koble til. For å få opp nettverket under "nettverk" på nytt, må jeg gå inn og slette nettverket fra enheten manuelt. Først da kommer nettet opp igjen, og man kan gjøre samme prosess igjen. 

     

    Testet på:

    Macbook Air

    Dell E5250 (win10)

    Lenovo nettbrett (android)

    Sony Xperia Telefon

    Iphone

    HP laptop W7

     

    Jeg lukter defekt router, om ikke noen har løst samme problem.

     

     

  9. Hei

    Jeg fraråder på det sterkeste å sette opp en Wifi Extender. 

    Etter en del erfaring med dette har jeg opplevd at du mister enormt med båndbredde ved dette alternativet.

     

    Det beste ville vært som Leo_ skriver.

     

    Kjøp deg en router som du kun setter opp som et accesspunkt.  

    • Liker 2
  10. Etter en del søk, så fant jeg faktisk en løsning. 

     

    Dette er en stasjonær maskin med et trådløst USB adapter. (Netgear WNDA3100v3)

     

    *Det er viktig å ta dette trådløse USB adapteret og alle andre USB enheter ut av maskinen bortsett fra mus og tastatur.*

     

    I tillegg valgte jeg å ikke trykke på "Neste" med musen, men jeg trykket på "TAB" til markøren stod på "Neste" for å så trykke på "ENTER" på tastaturet. Installasjonen gikk da videre og jeg kunne fullføre installasjonen av Windows 10. 

     

    Håper dette kan hjelpe andre også. =)

  11. Hei.

     

    Etter oppgradering til Windows 10, henger maskinen seg opp på "Velkommen til Windows 10" bildet. Når man trykker på "neste", virker det som at maskinen fryser helt og det tar ca 1 minutt før den rebooter. Har en Dell Optiplex 3020 hvor oppdateringen startet automatisk uten varsel. 

     

    Maskinen er helt ny og hadde Windows 7 64x operativsystem installert før Windows 10 oppgraderingen. 

     

    Noen som har vært borti dette problemet?

  12. Den ble ferdig med reverting changes. Virker som at den har resatt skrivebord/innstillinger i windows også.

     

    Fikk deaktivert windows update gjennom services.msc i sikkermodus, så nå er maskinen brukendes igjen. Får kjøre oppdateringer puljevis i helgen når jeg har ledig tid, takk for hjelpen :)

     

    =) Du får oppdatere med hva du har gjort da. 

  13. Hei

     

    Dette er vanligere enn folk tror. Tilbakestilling kan ta opptil 4 timer etter min erfaring.

    Det kan godt hende at alt fungerer hvis du prøver en gang til. 

     

    Det går fint å installere puljer med updates. 

    Gå på start og søk etter "updates". Da kommer "windows update" opp. Trykk på den. 

    Trykk så på den blå skriften som sier "X important updates available" / "X optional updates available". Huk av de oppdateringene du vil installere og velg "installer"

     

    Du kan også velge å skjule oppdateringene ved å høyreklikke og trykke "hide"

     

    Håper det løser seg. 

  14. Hei.

     

    Først og fremst ønsker jeg å si at jeg er ny på forumet, og at jeg aldri har satt opp en server på noen måte tidligere.

     

    Jeg ser etter tips og guider til hvordan jeg kan bruke en stasjonær pc som en backupserver på nettverket. Tenkte å starte med at den skal ta backup av 2-3 maskiner. Jeg har Cloud, plenti eksterne hdd, samt nettverks harddisk, men ønsker å lære litt om oppsett av server, og hvordan det fungerer.

     

    Håper noen kan gi noen gode råd og tips.

     

     

×
×
  • Opprett ny...