Gå til innhold

AHzip

Medlemmer
  • Innlegg

    240
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av AHzip

  1. Jeg starta å studere i høst. Har basicly bare.. festa. Og sovet lenge. Dere med litt mer erfaring, er det mulighet å prøve og kjøre steinhardt fra nå, og enda stå i juni? Er veldig lite gira på å bruke sommeren på å konte, eventuelt gå året om igjen med kullet under meg. Har desverre elendig studieteknikk fra vgs, da surfa jeg lett inn gode karakterer. Men har jo forstått nå, at det ikke er mulig å lese dagen før med disse mengdene stoff.

     

    Er heeelt motløs.

     

     

    Kommer jo veldig ann på, hvor studerer du f.eks? Mange steder i utlandet kan du knapt ha fravær og vist du har sovet mye kan det være det stikker kjepper i hjulene. Litt vanskelig å si om du skal klare det, uansett bør du prøve. Hadde selv et år som deg, tok friår og starta på scratch. Etter det har alt gått fint!

  2. Kan bare svare for min egen del. Vi har samme prøver som polske programmet, bare oversatt til Engelsk, siden prøven er på Engelsk og dette ikke er vårt førstespråk får vi 15 sekunder ekstra pr. spørsmål. Ellers er alt likt. Strykprosenten er høy, hadde de kun værst styrt av penger hadde dette selvfølgelig ikke skjedd...

  3. Driver Bjørknes og andre private aktører og driller kundene sine i opptaksprøver til polske legestudier? Pakkeløsninger ser det ut som!

     

    Det er ikke mye dyptgående slik drilling, men inn kommer man nok. De skal jo tjene penger.

     

    Jeg tviler på at de som tar studier der nede og i Ungarn mestrer arbeidsmengdene og engelsk språk godt nok til å bli gode leger.

     

    De er jo ikke engang på det vanlige studiet, men på egne engelskprogram. Hvorfor har disse landene opprettet noe sånn? Hva får de ut av det? Penger? Hva gjør det med kravene for å bestå?

     

    Jeg har i min korte karriere møtt flere meget kompetente leger med sin bakgrunn fra Ungarn og Polen.

     

    Er det så interessant hvem akurat du, muligens, har møtt? Det faller litt på sin egen urimelighet at de som ikke klarer kravene i Norge skal oppnå fantastiske skoleresultater på engelsk i et fremmed og fattigslig land.

     

     

    Selvfølgelig er det interessant! Når studenter i Norge som deg har så dårlige tanker om medisinstudenter i utlandet uten å ha noe bakgrunn for det. De fleste som studerer i øst-europa er ressurssterke folk, de tenkte vel bare at de ikke hadde tid til å ta opp fag i Norge for å få snittet av en eller annen grunn. Vet veldig mange bøker på det norske studiet også er på engelsk, ser ikke helt problemet her?

  4.  

     

    Dette er flott! Hele turnussaken har jo utviklet seg til et eksempel på paretooptimalitet. I en slik situasjon er det i hvert fall ikke de norske studentene som skal bli skadelidende... Jeg håper virkelig forslaget går igjennom slik at 'produksjonen' av leger i østblokken omsider kan reguleres, som vil være til standens beste.

     

    Det er på høy tid at normale markedsprinsipper kommer inn i ansettelsesprosessen i helsevesenet, slik som det er i alle andre yrker i resten av samfunnet. Frem til nå har hele turnusopplegget fremstått litt som en verna bedrift...

     

     

    Utmerket, selv den dårligste norske studenten må være milevis bedre enn den beste utenlandsstudenten fra østblokken. Videre foreslår jeg at alle med utenlandsk vitnemål merkes med en gul stjerne på deres frakk, slik at befolkningen kan vite hvem som er ekte medlemmer av standen og hvem som bare leker...

     

    Utrolig kjedelig at det skal gå utover en så stor gruppe, slipper muligens unna hvis den nye ordningen er på plass i 2013 da jeg får direkte autorisasjon. Sånn det ser ut vil fremtidige arbeidsgivere bl.a. se karakterer til utenlandsstudentene, burde det da bli aktuelt med innføring av karakterer igjen i Norge også? Vil man ende opp med at de som sitter på de dårligste karakterene ender opp på de minst populære plassene?

     

    Det handler om at Staten først og fremst har ansvaret for de legene som er utdannet i eget land. Det er naivt å tro at du kan halte deg gjennom et eller annet middelmådig 'bli-lege-på-4-år' studium i østblokken, og så forvente at du skal stå først i køen når det ikke er plass i systemet hjemme.

     

    Og karakterer må de gjerne innføre for min del...

     

    Jeg er selv Med.student og kan for såvidt forstå deres kritikk og synspunkter, men er det ikke et paradoks det faktum at helse-norge er avhenigig av et økende antall leger grunnet "eldrebølgen" og den høye gjennomsnittsalderen til dagens legestand for å oppnå et akseptabelt antall leger per innbygger? Vi er altså avheninge av å få tilført utenlands arbeidskraft, eller øke ant. studieplasser her i Norge i fremtiden, for å få det til å "gå rundt".

     

    Det at det er behov for flere leger og større legetetthet i Norge fremover, er dessverre en stor misforståelse. Denne misforståelsen dyrkes frem ved at legeyrket alltid havner i medias lister over sikre yrker for fremtiden, og ved at kommende og nåværende medisinstudenter nikker anerkjennende til disse listene. Norge er blandt landene med høyest legetetthet per innbygger innen OECD.(kilde)

     

    I dag autoriseres 900-950 leger per år gjennom den norske turnustjenesten. I sitt forslag til endring av turnustjenesten anbefaler helsedirektoratet at dette antallet nedjusteres til 800 for å vedlikeholde norsk legedekning. (kilde) I dette tallet har de inkluderte det økte behovet "eldrebølgen" vil medføre.

     

    I Norge utdannes det i dag 580 medisinstudenter per år. Statens lånekasse har tall som viser at 2744 nordmenn studerer medisin i utlandet (samme kilde som tidligere). Om 90% fullfører sitt studium (helsedirektoratet bruker 95% i sin antagelser) og vi regner en gjennomsnittlig utdanningstid på 6 år vil det komme 412 norske, utenlandsutdannende medisinske kandidater/leger til Norge per år for å starte sitt virke som lege. Allerede før vi tar med tilstrømningen av ikke-norske utenlandsutdannende overskrides både dagens utdanningskapasitet (les turnustjeneste>) og legebehov.

    Når vi i tillegg har en stor turnuskø med medisinske kandidater som venter på å starte å jobbe er det ganske opplagt ikke et skrikende behov for flere leger i Norge.

    Tvert imot, et lavere utdanningsbehov for å opprettholde legedekningen (les 800 per år), det at vi allerede utdanner flere nordmenn (både i Norge og utlandet) enn både dagens og morgendagens behov, samt at vi har en hærskare fremtidige leger i turnuskø, tyder nok heller på legeoverskudd enn legemangel i fremtiden.

    Det at Norge, i dårlige tider, klarer seg så bra økonomisk sammenlignet med resten av europa fungerer heller ikke som en brems på tilflytning av ikke-norske utenlandsutdannende leger.

     

    Skriver ikke dette for å være party pooper, men måtte bare kommentere det at mange dessverre tror det er et skrikende behov for flere leger i fremtiden...

     

     

    950 er det riktige tallet, de ville nedjustere til 800 pga. økte økonomiske kostnader med søknadsbasert løsning men dette har nå blitt trukket tilbake(Les: Siste brev fra HelDir.) Når det er sagt er jeg enig i at det er sier stopp et sted. Sansynligvis ikke for de på 5-6året men starter man medisinstudiet nå kan det gjerne skje at man blir arbeidsløs. Som du sier er det behov for utelandsstudenter, bare ikke i så store nummer som nå.

  5. Ja, endringene på studiet i Polen endres fordi den Polske stat skal spare penger fordi det koster for mye å skulle sende de polske elevene i turnus etter endt studie. I Norge skjer endringer fordi det er for mange søkere på for få plasser. Regner med du kan se forskjellen... Endringen i Polen hadde skjedd uavhengig av hva som skjer i Norge.

     

    Poenget mitt er at 2000+ norske studenter i Polen også inngår i denne turnus-regningen. Få ting i medisinen er helt uavhengig: konfunderingsspøkelset lurer alltid i en mørk krok...

     

     

    Jau, 1200 norske medisinstudenter i Polen, og disse tar ikke turnusen i Polen uansett. I Polen vil de selvfølgelig ikke endre studiet til Polske studenter fordi det skjer endringer i Norge som vil påvirke kanskje 5% av alle medisinstudenter i Polen. Når de nye planene kommer på plass og studenter fra polen i et worst-case scenario ikke får lov å delta på LiB uten først turnus ville dette uansett gjøres i Norge, i ass.legestillinger med midlertidig lisens eller lignende. Dette er en sak som kun er kommet pga. besparelser i Polsk helsevesen.

    • Liker 1
  6. Ja, endringene på studiet i Polen endres fordi den Polske stat skal spare penger fordi det koster for mye å skulle sende de polske elevene i turnus etter endt studie. I Norge skjer endringer fordi det er for mange søkere på for få plasser. Regner med du kan se forskjellen... Endringen i Polen hadde skjedd uavhengig av hva som skjer i Norge.

  7. Hva går egentlig lege i begynner stilling ut på? Er det et nytt navn for turnustjenesten?

     

    Jepp.

     

    Slik forslaget ser ut nå er den også temmelig lik den gamle turnustjenesten.

     

    Forskjellen er hvordan plassene tildeles - man skal nå innføre et søknadsbasert system.

     

    De har også endret noen formaliteter rundt opptaket som kan vise seg å bli et stort problem for studenter i en del EØS-land (blant annet Polen) - de setter blant annet krav om full autorisasjon før man kan søke på LiB-stilling.

     

    EU stiller et krav om 80 ukers praksis iløpet av studiet for å kunne gi autorisasjon etter endt studium, studiestedene i Norge kvalifiserer til dette. Tsjekkia, Tyskland, Slovakia, Ungarn og en del andre EØS-land har gjort dette i noen år allerede.

     

    De som faller utenfor er blant annet Polen og Danmark - og Helsedirektoratet skriver i sitt siste forslag at det nå blir opp til disse studentene å skaffe seg full autorisasjon i landet de kommer fra.

     

     

     

    Nå endrer de studieopplegget i Polen så du skal få autorisasjon etter endt studie der også, men usikker når. Dette er IKKE med tilbakevirkende kraft så de som enda er der finner en annen løsning. Jeg ville sendt mail til skolen og spurt om når dette nye systemet blir innført, de er enda litt usikre på om det blir i år eller til neste år. Uansett gjelder dette bare for Polen av de østeuropeiske landene så alt annet er uansett "safe". Når det kommer til studenter i Polen har de like mye praksis så det fikser seg for de også

     

    Det var jo bare et spørmål om tid før 'fabrikkene' der nede endret produksjonsteknikk... Det betyr mao at det kun er en liten andel studenter som blir skadelidende i en avgrenset tidsperiode ift det nye forslaget. Nybegynnerstilling ftw!

     

    Grunnen til at de endrer er at det koster den polske stat for mye å skulle ha turnus, når det skjer endringer på det polske medisinprogrammet må samme endringer skje på det engelskspråklige programmet... Har ingenting med hva som skjer i Norge nå.

  8. Hva går egentlig lege i begynner stilling ut på? Er det et nytt navn for turnustjenesten?

     

    Jepp.

     

    Slik forslaget ser ut nå er den også temmelig lik den gamle turnustjenesten.

     

    Forskjellen er hvordan plassene tildeles - man skal nå innføre et søknadsbasert system.

     

    De har også endret noen formaliteter rundt opptaket som kan vise seg å bli et stort problem for studenter i en del EØS-land (blant annet Polen) - de setter blant annet krav om full autorisasjon før man kan søke på LiB-stilling.

     

    EU stiller et krav om 80 ukers praksis iløpet av studiet for å kunne gi autorisasjon etter endt studium, studiestedene i Norge kvalifiserer til dette. Tsjekkia, Tyskland, Slovakia, Ungarn og en del andre EØS-land har gjort dette i noen år allerede.

     

    De som faller utenfor er blant annet Polen og Danmark - og Helsedirektoratet skriver i sitt siste forslag at det nå blir opp til disse studentene å skaffe seg full autorisasjon i landet de kommer fra.

     

     

     

    Nå endrer de studieopplegget i Polen så du skal få autorisasjon etter endt studie der også, men usikker når. Dette er IKKE med tilbakevirkende kraft så de som enda er der finner en annen løsning. Jeg ville sendt mail til skolen og spurt om når dette nye systemet blir innført, de er enda litt usikre på om det blir i år eller til neste år. Uansett gjelder dette bare for Polen av de østeuropeiske landene så alt annet er uansett "safe". Når det kommer til studenter i Polen har de like mye praksis så det fikser seg for de også

    • Liker 1
  9. hehe, ja, du har jo helt rett i det, skulle bare kverulere litt, paradokset er at de gjør det vanskeligere for utenlandsstudentene mens norge trenger flere leger, ikke at folk blir gamlere og vi trenger flere leger. Jeg er for LiB og søknadsbasert så lenge det skjer på like premisser.

  10.  

     

    Dette er flott! Hele turnussaken har jo utviklet seg til et eksempel på paretooptimalitet. I en slik situasjon er det i hvert fall ikke de norske studentene som skal bli skadelidende... Jeg håper virkelig forslaget går igjennom slik at 'produksjonen' av leger i østblokken omsider kan reguleres, som vil være til standens beste.

     

    Det er på høy tid at normale markedsprinsipper kommer inn i ansettelsesprosessen i helsevesenet, slik som det er i alle andre yrker i resten av samfunnet. Frem til nå har hele turnusopplegget fremstått litt som en verna bedrift...

     

     

    Utmerket, selv den dårligste norske studenten må være milevis bedre enn den beste utenlandsstudenten fra østblokken. Videre foreslår jeg at alle med utenlandsk vitnemål merkes med en gul stjerne på deres frakk, slik at befolkningen kan vite hvem som er ekte medlemmer av standen og hvem som bare leker...

     

    Utrolig kjedelig at det skal gå utover en så stor gruppe, slipper muligens unna hvis den nye ordningen er på plass i 2013 da jeg får direkte autorisasjon. Sånn det ser ut vil fremtidige arbeidsgivere bl.a. se karakterer til utenlandsstudentene, burde det da bli aktuelt med innføring av karakterer igjen i Norge også? Vil man ende opp med at de som sitter på de dårligste karakterene ender opp på de minst populære plassene?

     

    Det handler om at Staten først og fremst har ansvaret for de legene som er utdannet i eget land. Det er naivt å tro at du kan halte deg gjennom et eller annet middelmådig 'bli-lege-på-4-år' studium i østblokken, og så forvente at du skal stå først i køen når det ikke er plass i systemet hjemme.

     

    Og karakterer må de gjerne innføre for min del...

     

    Jeg er selv Med.student og kan for såvidt forstå deres kritikk og synspunkter, men er det ikke et paradoks det faktum at helse-norge er avhenigig av et økende antall leger grunnet "eldrebølgen" og den høye gjennomsnittsalderen til dagens legestand for å oppnå et akseptabelt antall leger per innbygger? Vi er altså avheninge av å få tilført utenlands arbeidskraft, eller øke ant. studieplasser her i Norge i fremtiden, for å få det til å "gå rundt".

     

     

     

    Det er ikke noe paradoks... Det er sånn det er.

     

    Til han andre studenten fra Norge, staten har ikke noe krav for å gi deg jobb. Går du politiskolen i norge betyr ikke det at staten skal gi deg jobb når du er ferdig. Hadde jeg valgt å gå siv.ing eller en økonomiutdannelse i utlandet hadde ikke det betydd at staten skulle fikse meg jobb heller. Poenget er at vi skal ha like muligheter, uansett hvor vi har studert. Det var kanskje sånn før med turnus, men nå som LiB stillingen innføres kan det ikke være sånn...

  11. Til dere som har tatt opptaksprøve, da gjerne i Krakow/Warszawa/Praha for min del - hvor høyt var nivået på disse prøvene?

    Jeg VIL og SKAL inn i Krakow, og jeg tar realfag dette året så bør jo gå greit.. Men hvilket nivå bør man ligge på?

     

     

    Nå er det noen år siden jeg prøvde på den i praha men var 110 som tok den da og vi var rundt 15-20 som klarte opptaksprøven. litt usikker på hvor mange det var akkurat men.

  12. Jeg slutta fordi jeg hadde absolutt null motivasjon. Begynte rett fra vidregående og det passa ikke så bra for meg. Når jeg hadde hatt et friår skulle kompiser av meg begynne i szczecin og jeg kunne eventuelt fortsette i praha og måtte lest meg opp på masse ting jeg har glemt siden eksamen er først etter to år. Så jeg valgte szczecin, tapte et år ekstra på det med gjør meg relativt lite. Er vanskelig å anbefale det ene eller andre. Praha er modulbasert så du har felles eksamner på veldig mange fag. I Szczecin har du ett fag og gjør deg ferdig med det og det passer mye bedre for meg.

  13. Masse lykke til :)

    skal selv søke neste uke..

    Hvor skal du søke :)?

     

    jeg skal søke mange steder....praha,krakow,brno, poznan, Szczecin og pecs uni.

    Hvor håper du å komme inn? Og hvorfor akkurat der?

     

    Lykke til! :D

     

    Jeg håper jeg kommer inn i praha eller brno, jeg synes praha, og brno er fantastiske steder plus det er bra undervisning system.. praha PBL. Og professorne på masaryk uni har veldig god kontakt med elever(jeg vet ikke om det er sant eller ikke men har i hvertfall hørt sånn)

     

    Heisann, studerte i Praha selv om det er veldig godt miljø der! Hvilket fakultet tenker du på? Jeg slutta etter første året for å ta friår og går nå i Szczecin, bra her også!

  14. Heisann, nå skulle jeg skru på mitt kjære kamera for å oppdage at det kommer horisontale linjer over skjermen, samme om jeg har viewfienderen på eller om det er lcd skjermen, er ett Sony Trv-33e som jeg har hatt siden konfen, er vel 2 år siden. Fins det noe som helst garanti, det er vel bare ett halvt år det gjelder? Uansett er dette ett kamera jeg har vært utrolig fornøyd med men nå lurer jeg på om det er noe vits å reparere det eller om jeg heller skal satse på ett nytt panasonic kamera med 3ccd til 4-5000 og ikke bruke like mye som forrige gang. Har egentlig droppa ut av kamera verden i det øyeblikket jeg kjøpte trv kamera for 2 år siden:) Inputs please, reprasjon eller nytt kamera og hva får jeg til en billig penge nå til å filme hovedsakelig ute med god tilgang til lyd og lyd er vel heller ikke viktig!

  15. 2 datamaskiner, en som jeg har oppgradert

    2ghz pentium 4 med et hk jeg ikke aner og 700 og noe noname ram

     

    den andre er en

    AMD 64 3000+ Winnie

    1024mb Geil Value ram

    Gigabyte Nf4 hk...

     

    det er bare der det skjer, på den amd datan kjører jeg HL med 2000*1500 med full detaljer uten at det skjer noe...

  16. Har fått to XFX 6600GT et agp og ett pci-e. Agp kortet bare stopper i 3dmark01 etter første car chase test og det andre får blackscreen i warcraft. noen som kan fortelle meg hva jeg kan gjøre for å fikse dette?

×
×
  • Opprett ny...