Gå til innhold

BlinkyBill

Medlemmer
  • Innlegg

    129
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av BlinkyBill

  1. Heisann,

     

    Back from the future, again..

     

    @Captain Ødegård: Den skal ut i et studentmagasin i slutten av mnd tror jeg, ikke 100% sikker der, er markedsavdelingen som holder i trådene.

    //HB

     

    Tipper det er Campus det er snakk om...det er i hvert fall det eneste landsdekkende studentmagasinet jeg kommer på, og det dukker iblant opp en annonse for Dustinhome oppe til høyre på nettsiden :)

     

    edit: siden jeg nå poster, så kan jeg spørre igjen; noen sjanse for at Samsung Spinpoint F3EG 2 TB kommer i sortimentet?

  2. Nå har jeg, via en bekjent som jobbet i en av butikkene, fått lese noen interne dokumenter fra Lefdal. Der ble selgerne oppfordret til å selge en spesifikk printer, som bare lefdal hadde blekkpatroner til. Logikken var at da ville man tvinge kunden til å komme tilbake ved en senere anledning.

    Selgerne ble også oppfordret til å gjenta idiotargumenter som "separat skjermkort" (et eksempel som ble nevnt tidligere i tråden), samt pushe unødvendig ekstrautstyr på kunden (fordi inntjeningen på dette er mye bedre).

     

    Lefdals holdning til kundene er grunnleggende negativ. De ønsker ikke å bygge kundeforhold, men å utnytte kundene maksimalt mens de har dem. Derfor kjøper jeg ikke derfra (bortsett fra billige blu-ray filmer iblant).

     

    Og nei, serviceavdelingen (i hvert fall på denne Lefdalbutikken) har IKKE like god peiling som andre butikker og nettbutikker. Min bekjente var den eneste som hadde noenlunde peiling på en datamaskin. Jeg kan mye mer, men er *langt* fra noen ekspert.

     

    Jeg handler heller hos en butikk hvor jeg vet at selgerne kan noe om det de selger, som Datakjeden. De er dyre, men iblant er de verdt det.

  3. idioti er ordet som best beskriver førsteinnlegget her, ja.

     

    Jeg tviler på at jeg er den eneste som synes det er gøy å bygge datamaskiner, så når Calamaris bruker ordet "gidde" så bommer han grovt. Jeg forstår at ikke alle kan være like gode på alt, så de som ønsker det skal selvsagt få kjøpe ferdigmaskiner. Men ikke vær så frekk at du påstår at alle andre skal føye seg etter hva som passer *deg* best.

    Dernest liker jeg at det er min datamaskin, som er laget slik det passer meg, og ikke Apples designteam. Jeg liker forøvrig ikke hvite datamaskiner...men det er kanskje feil av meg å ha en egen smak?

     

    Jeg håper dette var en fakepost, men hvis ikke vil jeg bare minne Calamaris om at det snart er tid for BarneTV.

  4. Per Olav/Henrik:

     

    Vil den norske delen av Dustin Home innføre samme studenttilbud som i Sverige?

     

    http://www.dustinhome.se/student står det:

    • Studentrabatt på hela vårt sortiment*
    • Unika studenterbjudanden
    • Alltid fraktfri leverans (Gäller ej hempaket)

    * Studentrabatten gäller hela vårt sortiment, men beroende på prissättning så kan rabatten variera och det kan förekomma produkter där det inte är möjligt med ytterligare studentrabatt.

     

    Kjempetilbud på den samsungen på epost, forresten. Sendte den videre til en kompis som er på tv-jakt, så kanskje dere får et kjøp snart :thumbup:

  5. Greit å ha som referanse, vi har et cirka-anslag fra posten nå, men samler eksempler fra virkeligheten også.

     

    På forhånd takk!

     

    //HB

     

    Jeg bestilte en Samsung spinpoint F1 1tb disk den 18 september. Dette var på kvelden, så jeg teller selvsagt ikke tiden før mandag med i leveringstiden. På mandagen (den 21.) ble pakken sendt fra lageret. Hentelappen kom til meg på torsdag den 24.

    Jeg bor i Os i Hordaland.

     

    edit: om pakken kommer fra sverige, så er det vel greit med fire dager. Det er også mulig at pakken kom frem på onsdag, men det kan ikke jeg vite.

     

    edit2: Den brune boksen var forseglet med en "Säkerhetstape" med følgende advarsel trykket på: "Är denna tejp skadad kan något av innehållet vara förstört eller avlägsnat. Kontrollera och notera alla brister på mottagningskvittot.".

    Jeg kan ikke huske å ha sett noe sånt på bokser før, så jeg syntes det var en nice detalj :)

  6. Høres bra ut :) Hvis det er såpass greit å få lappen dit, så gleder jeg meg bare mer til forsvaret :) Det eneste som setter en demper for det, er at min kjære farmor er alvorlig kreftsyk. Jeg er livredd for at vi skal miste henne mens jeg er i forsvaret. Dersom hun skulle få forverret tilstand og man fryktet det verste, ville jeg fått lov til å reise hjem?

     

    Min farfar døde mens jeg var inne. Jeg fikk perm for å dra hjem og si farvel, samt delta i begravelsen. Jeg måtte fremlegge dokumentasjon på at han faktisk var død (brev fra begravelsesbyrået var godt nok).

     

    edit: når sykehuset gir beskjed om at det går mot slutten, ikke gi opp dersom befalet skulle være treige. Det haster, og hver time teller (husk at du er avhengig av båten for å komme deg vekk). Ta øyeblikkelig kontakt med befal, og sørg for at permsøknaden blir sendt oppover ASAP.

     

    Var det lang ventetid på oppkjøring? I Stavanger er det flere måneder!

    Nei, det tok definitivt ikke lang tid :)

     

     

    Angående permuniformer, så hadde vi M98 med et eget par boots (samme som de du bruker i felt, bare i bedre stand).

    Vi fikk blå hansker og blått skjerf i tillegg. På hodet var det lenge båtlua som gjaldt. Etterhvert fikk vi bereten...men ikke før dere er skikkelige og godkjente luftvernsoldater.

     

    Sersjanter og oppover hadde disse fine blå uniformene dere har linket til. Flysoldater og korporaler hadde ikke slike.

    Dersom den jevne soldat nå har fått skikkelige permuniformer, så gratulerer altså...jeg irriterte meg skikkelig over den stygge m98'en.

    Permuniform, liksom! Pøh!

     

     

    PS! Nå blir det høst, så det er ikke så farlig med det første, men til sommeren får man lov til å brette opp armene på jakken. Gjør denne bretten SKIKKELIG. Når ermene er brettet opp skal innsiden av jakkestoffet IKKE vende utover. Bretten skal være 4 fingre bred (sånn ca). Det er litt tricky å få til de første gangene...kan se om jeg finner gamlejakka mi, så kan jeg ta noen bilder og skrive en liten gaid etterhvert :)

     

    PPS! Det var mulig å reise med Hercules, i hvert fall før. Jeg vet ikke om dette går an lengre.

    Befalet vårt sa at det ikke gikk an, men jeg fant i ettertid ut at andre soldater hadde reist med den. Enten var befalet uvitende, eller så løy de for å få færre konkurrenter om plassene.

  7. Overlever å måtte betale en kjøretime. Sikkert greit. Nytt sted, ny bil osv.

     

    Det burde gå veldig lett selv om det er nytt sted. Jeg tok lappen på Brekstad, med kjøretimer og det hele.

    Det er 3 rundkjøringer på Brekstad, og en av dem er på militært område. Det er ett lyskryss og èn forkjørsveg om jeg husker riktig. Klarer du ikke førerkortet der, så fortjener du det nesten ikke ;)

  8. 4 timer sammenhengende, mener jeg å huske, eller var det 6?? Gjelder ikke bare lastebil, men alle vognførere, også MB og BV.
    Kan stemme. Jeg kjørte ingenting, så jeg vet egentlig ikke. Sweet er det i hvert fall for sjåførene.

     

    Dersom du sitter på samband og blir oppringt...FØLG MED på hva folk sier til deg! Det er litt flaut å ringe opp igjen til kommandoposten og be dem gjenta. Dette skjedde meg èn gang, da jeg var jævlig trøtt. Ikke gjør det samme.

    Følg med og skriv ned, særlig når det er en melding du må gjenfortelle senere (enten til resten av laget, eller til en annen på nett, såkalt "transittering" av melding) :)

     

    Veldig godt poeng, ,folkens. Vi hadde selvsagt skriveblokka foran radioen. Har gjennomført litt transittering av meldinger, som oftest til andre launcherlag. Jeg var radiomann på laget vårt.

     

    Spesifikt for utskytingslag, gjelder kanskje for andre også, men jeg vet ikke:

    - Launcheren skal alltid være operativ på øvelse! (bortsett fra når den fraktes...doh!). Dersom den ikke er det, så må det fikses. For fem minutter siden!

    Samme med samband; Nato-kravet var visst å være på nett 15 minutter etter vogna var parkert i stilling, vi klarte det som oftest på tre... (laste ut og starte opp strømaggregat, rulle ut og koble til antennekabler, sette sammen og reise mast m/to antennespeil samt rulle ut kamonettet sånn helt grunnleggende)

    3 minutter er bra raskt, men det er ikke mulig med launcheren. Det går raskt nok å få kontakt med linklag o.l. siden det utstyret er i GW'en, men det tar litt tid å få flyttet launcheren av lastebilen så man kan koble den til. Fire hydrauliske bein hever den opp, så kjører bilen vekk og man kan senke launcheren ned til bakken. Dette går treigt, det er tross at ganske tunge greier, så hurtigjobb er farlig. Men jeg mener å huske at vi greide å etablere leir på 15 minutter. Jeg mener også å huske at kravet var 30 minutter, men her må andre gjerne korrigere om jeg husker feil.

     

    Knyt ALLTID fast overnevnte kabler til et sikkert sted FØR tilkoblingspunktet (i begge ender). Det er uunngåelig at noen snubler i tråden i løpet av natten.

    Denne "noen" ble i min tid populært kalt Skybert..

    Ja, det er merkelig hvordan ingen har gjort det. Jeg kan helt ærlig si at innrømmet det når det skjedde, og tok samtidig ansvar for å fikse kablingen. Innrømmelsen kom gjerne i form av et mer eller mindre høylytt "Helvetes kabelfaen!" :)

     

    Man bruker heldigvis ikke knappetelt, men lagstelt. Forskjellen er at mens man i knappeteltet har en liten, ubrukelig (og potensielt dødelig) rødspritbrenner...

    Primusen som oftest brukes i knappeteltet går vel hovedsakelig på parafin, ikke rødsprit (bortsett fra forvarmingen).. :)

    Du har nok helt rett. Jeg får unnskylde meg med at jeg aldri brukte primus etter rekrutten. Siste gang jeg så en primus var da vi leverte inn utstyret etter endt rekruttskole.

     

    - Du kommer sannsynligvis ikke til å skyte et eneste missil i løpet av førstegangstjenesten. Live-skyting foregår i Texas, og dit blir du nok ikke sendt :)

    Ikke nå lenger, nå foregår det i/på Andøya rakettskytefelt, og sjansen for å bli sendt dit er i alle fall en del større enn Texas, uten å tallfeste noe..

    Seriøst? Jeg husker det var snakk om å begynne å bruke Andøya da jeg var inne, men det ble omtalt som usannsynlig. Dette er jo utrolig fett. Håper virkelig at soldater også får være med på dette, ikke bare befal og grenaderer.

     

     

    Nye tips:

    - Skopuss og gulv er en svært dårlig kombinasjon. Puss skoene utendørs, ellers blir det stygge svarte merker på gulvet. Slike merker fjernes på èn måte: skuremiddel og håndkraft.

     

    - Kjapp-pussedingser til sko er veldig greie i farten, men ingenting er bedre enn skikkelig puss med skokrem. Dere har ikke bruk for blankpuss á la HMKG, så ikke tenk på det engang.

     

    - Befalsmessa på Ørland er ikke så veldig mye finere enn soldatenes. Trust me...jeg jobbet på kjøkkenet en tid (det var KREMjobb!)

     

    - Når du kommer inn i messa, så skal du hilse til Harald. Harald gir deg klær, mat og gjør deg til en mann (også jentene?), så da kan du hilse på ham. Siden man er innendørs skal man ikke ha lue på. Derfor kan du heller ikke hilse til lua med hånden. I stedet går du i rett og nikker (oppover) mot portrettet (det er til venstre når du kommer opp trappa).

     

    - "De Franske Truser Har Hull Nesten Helt Underst". Dette er en huskeregle for de elementene som skal være med i en stridsmelding, noe dere garantert kommer borti på rekrutten.

    Elementene er:

    Dato-tidsgruppe (DTG), Fra, Til, Hva, Hvor, Når, Hvordan, Underskrift.

     

    - Zulu-tid er det samme som GMT

  9. Skal også til Ørland, 138 Luftvernartilleribataljon. Noen som har noen erfaringer de kan dele her?

     

    Hvilke oppgaver tror dere vi kan vente oss?

    For de som havner på utskyting: Mye vask og puss av NASAMS-launcher, samt en god del undervisning og jall i hvordan drifte den. En normalt oppegående person burde greie dette helt fint. Jeg kjedet meg.

    Også en del brakkevask. Vi brukte ikke såpe på rommet en eneste gang i løpet av året. Jeg ble jævlig god på å moppe vekk skitt med litt varmtvann. Bruk av såpe tok lengre tid, så det droppet vi.

     

    Lastebilsjåførene har en ganske nice tjeneste. Som lastebilsjåfører må de nemlig overholde visse hviletidsbestemmelser. Dermed er lastebilsjåførene garantert en viss mengde søvn :)

     

    Er det lov å ha med seg kamera under førstegangstjenesten? Og er det lov å ta bilder under øvelser?

    Som andre har nevnt er det som regel ikke noe problem å ta bilder, så lenge du utviser litt fornuft. Bilder av krypto og slikt er selvsagt fy-fy. Første dagen ble bagasjen vår gjennomsøkt av gutta i porten. De liker vel å herse litt med nykommerne. De gidder ikke gjøre det til vanlig, de spør bare etter militær-ID'en din (om de gidder).

     

    Jeg skal kjøpe et nytt billigkamera til å ha med meg :)

     

    I går var jeg å handla inn en del ting som jeg trenger til militæret, hodelykt, sko, klokke og leatherman. Brukte flere tusen kroner på det :(

     

    Så nå mangler jeg bare laptop og kamera så er jeg all set tror jeg. Noen som har noen andre ideer til hva jeg kan ta med?

     

    Forresten, vil vi bruke AG3 eller HK416?

    I 2005 var det absolutt ikke snakk om noe annet enn AG3 som personlig våpen. I tillegg hadde hvert lag med seg en MG. Befalet hadde derimot MP5 og Glock. Jeg registrerer at andre sier at de har byttet nå. Heldige jævler er dere :p

    Sko? Man får jo utlevert boots. Vi fikk 2 par, ett par til feltbruk og ett par til perm.

     

    Bankkort! Du trenger pengene for å kjøpe pizza eller burger på velferden de gangene maten virkelig ikke er god. Som oftest er det bra, men iblant slår de til med noe merkelige greier.

     

    Et lite triks er å ha noen plagg du aldri bruker. F.eks. får du utdelt x antall t-skjorter i grønt/blått. Kjøp noen ekstra på depotet. Da kan du ha noen som alltid ligger med pornobrett i skapet, mens du har noen andre som du bruker, men aldri legger i hovedskapet. Det samme kan du gjøre med ullsokker.

    Selv tok jeg med undertøy og sokker (både ull og bomull) hjemmefra og lot de militære ligge i skapet.

     

    Mp3-spiller er veldig veldig veldig veldig fint å ha. Folk snorker, slik er det bare. Man kan ikke noe for det, og det hjelper ikke å dunke i dem. I stedet for å klage, putt pluggen i øret og slapp av. Funker også fint på øvelse. :)

     

    Etterhvert ble det vanlig med TV på rommet. Noen hadde med Xbox o.l.

    Jeg ville absolutt ikke tatt med dette i begynnelsen, siden befalet sannsynligvis begynner strengt, og blir mer avslappet etterhvert.

     

    En veldig smart ting å skaffe seg er et par brukbare hansker som kan erstatte stridshanskene. Stridshanskene er ypperlige, men de isolerer ikke i det hele tatt. Våte stridshansker er ubrukelige. Ingen av hanskene/vottene vi fikk var brukbare i snø, det ble gjennomvått med en gang. Her gjør dere klokt i å skaffe noe skikkelig (med mindre forsvaret har skaffet seg noe bedre siden 2005).

     

    EDIT: Teit spørsmål, men hva er det vi får med oss hjem til odel og eie etter endt førstegangstjeneste? Til de som lurer: Nei, min hensikt med førstegangstjeneste er ikke å få ting :p

    De hadde kortterminal på depotet da jeg var inne. Vi fikk med oss hjem (kjapt etter hukommelsen) blå hansker, blått skjerf, skoene, stridshansker, undertøy, sokker, hvite ullvotter med skytefinger, overtrekksvott til hvite votter, ullfrotté-skjorter, NATO-genseren, homotrøya og -buksa (det er nettingundertøy) og soveposen. Og selvsagt bereten. Luftvernsoldater har flyblå beret, med "sølv" kongemerke.

    Jeg tok med meg en M98 også, og betalte enkelt og greit for denne med kort. Jeg fikk også med meg en feltlue, fordi jeg fant en ekstra i skogen. Noen fra et tidligere kull må ha mistet den.

    Jeg fikk også med div annet som jeg ikke vil ramse opp her :)

    Gutta på depotet har det greit. De hadde gjerne litt flere uniformseffekter i skapet enn det man egentlig får utdelt.

    Skulle ønske jeg hadde kjøpt meg en sekk mens jeg var der...

     

    andre ting...

     

    - Hjørnet pub i Brekstad "sentrum" har Hansa på tappekran! Must for Bergensere!

     

    - Iblant er det brannalarm...befalet elsker dette. Da er det bare å komme seg ut, men vær smart og ta i det minste på deg skoene. Dersom det er veldig kaldt, kan det hende de åpner gymsalen som venterom...men ikke sats på det. Tror dette skjedde 2-3 ganger i løpet av året.

     

    - Voksenopplæringen hadde ikke mye tilbud, og for luftvern kunne det være en utfordring å få til oppmøte dersom man har øvelser. På Ex.phil måtte man f.eks. ha 100% oppmøte, men det gikk akkurat. Det lønner seg å nevne dette for troppsjef før øvelsen begynner.

    Få med deg så mye som mulig. Dersom du har tenkt deg på universitet etter militæret så kan ex.phil'en fra førstegangstjenesten brukes som en del av studiet.

    Vekterkurs gir en enkel og grei inntekt, så det er ingen grunn til å la være å ta det når du likevel slipper å betale for det. Truckfører likeså. Vi hadde verdens kuleste instruktør...han samlet på bokstaver på førerkortet og jobbet bl.a. som lokfører. Om dere får han, så spør om han har kjørt på sau :D (tror han het niko, nikolai eller noe slikt)

    Jegerkurset kan jeg ikke kommentere.

     

    - At luftvern er uglesett er ikke en myte. Det er et skille mellom de som har "grønn" tjeneste og de som har "grå" tjeneste. Luftvern kan ha lett for å se ned på Garnisonskompaniet fordi de ikke er "ekte" soldater. Ikke gjør dette, det er tåpelig. Husk at mens vi driver og tuller i skogen så gjør de faktisk en virkelig jobb i driftingen av basen (f.eks. som våpenass., presteass. velferdsass., kontorrottene, gutta i tårnet, Dog, kjøkkenass., flymek., wing ops, osv.)

    Garnison på sin side synes synd på oss som har befal som "herser" med oss. Garnison har romvask, oppstilling, avmelding og slikt, men det var *aldri* i nærheten like seriøst som hos luftvern. Vi hadde brettekanter i skap og pornovask på rom. Hos Garnison var det greit så lenge klærne var inni skapet og rommet så ok ut. Garnison presterte såvidt jeg vet aldri å gå i rett synkront heller. Gotta love 'em!

    Me uansett, det er absolutt ikke snakk om noe "hat" mellom grupper her. Men lever rett og slett i to ulike verdener.

     

    - Bli kjent med velferdsassistentene. Det lønner seg.

     

    - I 05 ble det bygget en kaffebar på velferden. Dersom den fremdeles er i drift, er denne et fantastisk tilbud.

     

    - Alt som vises i kinosalen på velferden sendes også samtidig til alle TV-apparater på basen. Vi fant ut dette etter at vi så Baise Moi på kinoen. ;)

    Det ble ingen represalier, rett og slett fordi ingen oppdaget det, eller ingen gadd å rapportere det. Daghavende kom innom kinosalen mens vi så filmen, men han kom heldigvis på besøk akkurat mens det foregikk en drapsscene. Hadde han sett sexscenen som kom litt senere så hadde det nok blitt bråk. ;)

     

    Etterhvert ble det nedlagt visningsforbud på all privateid film fordi forsvaret har (hadde?) en eksklusiv avtale med SF Norge om å låne filmer. Velferden får tilsendt filmer som de kan vise...som regel var det crap.

    MP konfiskerte en av disse filmene fordi den hadde et marihuanablad på coveret (var en komedie, husker ikke tittelen). Coveret var visstnok et brudd på forbudet mot narkotika i militæret...og et bevis på at "military intelligence" faktisk ER en selvmotsigelse.

     

    - Det er definitivt lettere å reise fra Bodø enn fra Ørland. Jeg søkte meg til Ørland fordi jeg trodde det ville bli lettere fordi det er nærmere vestlandet. Jeg tok kraftig feil der, gitt. Det kan så være at det går nok fly fra Trondheim til der du bor, men husk du må ta båt fra Ørland til Trondheim. Den går ikke så veldig ofte.

    (jeg hadde rekrutten på Bodin leir i Bodø, så jeg har vært begge steder)

     

    - Dersom noen våger å tenke at tillitsmannsordningen (TMO) er teit eller unødvendig så kan jeg minne om følgende: Madrassene på Ørland var nye i 2003-4 . Det var visst første gang madrassene hadde blitt byttet noensinne. Denne utskiftingen skjedde fordi en tillitsvalgt jobbet for å få det gjort.

     

    - Rett utenfor porten ligger kapellet. Der pleide presteassistenten (også en vernepliktig, akkurat som dere) å servere vafler. Anbefales, dersom det fremdeles forekommer. Det er også DVD-spiller og TV der.

     

    - Skjegg. Jeg hadde skjegg da jeg kom inn, så jeg kunne fint beholde det gjennom hele verneplikten. Man må visst søke eller noe slikt dersom man vil anlegge skjegg. Ved bruk av gassmaske kan skjegget gi en dårligere tetting. I løpet av verneplikten på Ørland hadde vi aldri noe kontakt med CS. Men på rekrutten er det vel nesten garantert at dere får smake CS. Dersom du får sjansen, så anbefaler jeg å ta en andre tur inn i CS-teltet/kammeret om du får lov. Èn gang er ikke nok. En av de andre i troppen på rekrutten fikk en ladning med reststøv rett i øyet da vi skulle demontere teltet. :cry:

    Langt hår er upraktisk. Du kan beholde håret så lenge det ikke går nedenfor kragen (eller noe slikt). Dersom du ikke vil klippe det, så kan du bruke hårnett for å holde det oppe. Jeg klippet flere år med langt hår før jeg dro til rekrutten. Det er utrolig praktisk med kort hår. 5 sekunder i dusjen så er håret rent. Tørking av hodet tar 2 sekunder.

     

    - Dersom du sitter på samband og blir oppringt...FØLG MED på hva folk sier til deg! Det er litt flaut å ringe opp igjen til kommandoposten og be dem gjenta. Dette skjedde meg èn gang, da jeg var jævlig trøtt. Ikke gjør det samme :)

     

    - Forhåpentligvis vil du lære å sette pris på drikkevann i løpet av rekrutten. Alle burde lære dette.

     

    - "Alt går an med Vilje, Vold eller Vaselin". Fenrik Stemland, sjef for ABC ved Bodin Leir. Kloke ord som er verdt å ta med seg.

     

    - Man hilser ikke når man er i felt. Man nikker med hodet som hilsen. Den samme Fenrik Stemland lærte meg dette på første telttur på rekrutten, og truet med å hilse på meg neste gang slik at det var jeg som ville bli "skutt av snikskytter Boris oppi skogen"

     

    - Personer med to vinkler er ikke befal, de er korporaler og vernepliktige akkurat som deg. Du har derfor ikke hilseplikt for dem. Grenaderer er vervede menige, og mens de definitivt kan mer enn deg, så i utgangspunktet skal det ikke være hilseplikt for dem heller. Sersjant og oppover skal du hilse til.

     

    - Du skal alltid ha lua på ute, og aldri på inne, med mindre det er jævlig høyt under taket...

     

    - Unngå "hanespark" ved vendinger. Foten skal løftes opp foran deg (kneløft) og settes rett ned igjen, ikke sparkes bak ryggen. Dette er merkelig vanlig.

     

    - Båtlua skal ikke tres nedover skallen, og den skal ikke stå midt på hodet. Den skal stå litt på skrå. Jeg husker ikke nøyaktig hvor mange grader eller hvilken vei.

     

    - Her er link til bilder av luftverns bransjemerke. Metallmerket får man etterhvert etter godkjenning.

     

    Skulderpatch for LVABn Ørland

     

    Spesifikt for utskytingslag, gjelder kanskje for andre også, men jeg vet ikke:

    - Launcheren skal alltid være operativ på øvelse! (bortsett fra når den fraktes...doh!). Dersom den ikke er det, så må det fikses. For fem minutter siden!

    Hvis man nå har funnet ut hvordan man kobler ting sammen med MRR så er det enkelt og greit. Da kobler man opp en datalinje via kryptert radiosignal. I 05 var det stadig problemer med dette, så 99% av tiden defaultet man til backupløsningen, Denne innebærer at befalet utpeker en av sine soldater til å være "JRF", ellers kjent som "Jævlig Rask Fotsoldat". JRF'en får æren av å slenge en kabelrull på ryggen (i en ryggsekksele) og løpe til tilkoblingspunktet hos ildledningslaget. Dette kan være alt fra 10 meter til langt i helvete avgårde. Dersom det ikke er for langt unna, så anbefales det å la kabelrullen ligge hos dere og heller løpe avgårde med enden av kabelen bort til ildledning. Da blir det lettere å samle sammen rullen igjen når man pakker sammen (ring ildledning og be dem koble ut kabelen og løse opp knuten. Deretter ruller du rett og slett inn kabelen uten å måtte løpe frem og tilbake).

     

    - Knyt ALLTID fast overnevnte kabler til et sikkert sted FØR tilkoblingspunktet (i begge ender). Det er uunngåelig at noen snubler i tråden i løpet av natten. Dersom kabelen ikke er sikret, så er ikke lengre launcheren koblet til datasystemet hos ildledningslaget. Disse gutta har radaren, og foretar selve utskytingen, så uten dem er launcheren stort sett bare et stort stykke ubrukelig metall og plast. (jada, jeg vet at det går an å skyte uten dem, men du treffer neppe dersom fienden velger å gjøre noe så drastisk som å endre flygeretning).

     

    Dersom den er knyttet fast slipper man å måtte knote med å feilsøke disse kablene i mørket, noe som suger storveis.

     

    - Reparasjon av disse kablene etter øvelser er en drittjobb av dimensjoner. Værsågod til gutta som fikk mine kabler etter meg...jeg brukte mye tid, krefter og et par bloddråper på dem.

     

    - Kamonett er helvete. Sammenrulling av slike nett i snø og regn medfører et jævlig tungt nett. Dette nettet skal dere så buksere opp på lastebiltaket. Det er lettere sagt en gjort. Og når nettet ryker (og det er et spørsmål om "når", ikke "hvis"), så må det lappes. Dette er ikke så ille, men litt kjedelig. Da ruller man ut nettet inne i hangaren og reparerer dem så godt man kan. Man er i det minste innendørs :) "Reparerte" nett er ekstra vanskelige å bruke i felt. Nett med hull er bedritent.

    Til gjengjeld lærer man å sette pris på nye kamonett. :p

     

    - Når ildledningslaget har hatt det gøy og skutt med launcheren din (altså, simulert utskyting), så må launcheren lades. Og det er utskytingslagets jobb. Hele laget må delta i dette, og det skal gjøres forsiktig (det er en drøss med steder på missilet man ikke har lov til å putte hendene). En lading betyr at det kommer en lastebil med en kasse med missiler. Dette er (selvsagt) dummy'er, men de skal behandles som om de er ekte. Disse skal lades på launcheren, men siden de er dummyer, så skal de også tas UT av launcheren igjen med en gang. Dummyene skal aldri stå i launcheren utover den tid det tar å øve på lading.

     

    Jeg har opplevd den koselige situasjonen hvor det har blitt simulert en full utskyting, hvor ildledning har "skutt" alle 6 missilene. Vi hadde bare ett dummymissil, så vi måtte bruke denne til å lade ALLE missilkamrene. M.a.o. satte vi missilet på og tok det av og på og av og på og av og på og av og på og av og på og av og på og av og på og av igjen. I horisontalt regn!

    Dette er dog ikke et spesifisert krav, men noe sersjanten fant på at vi skulle gjøre. Stress, men vi ble nå ferdige etterhvert.

     

    - NASAMS bruker AIM-120 AMRAAM-missiler. AMRAAM står for Advanced Medium Range Air to Air Missile. Dette er et av spørsmålene på en av testene :) De observante vil kanskje merke seg at det er et luft-til-luft missil...mens NASAMS-launcheren er på bakken. Dette fungerer dog utmerket. Det eneste aberet er at festeskinnen som missilet står på når det er inni launcheren er det samme som henger under vingen på jagerflyene. Det betyr at all merking og tekst på denne festeanordningen er opp-ned på launcheren. Det anbefales virkelig å pugge hva de forskjellige punktene heter og rekkefølgen de skal tas i.

    Missilet er forøvrig tungt, og løftes med heisekran. Sakte.

     

    - Du kommer sannsynligvis ikke til å skyte et eneste missil i løpet av førstegangstjenesten. Live-skyting foregår i Texas, og dit blir du nok ikke sendt :)

     

    - Man bruker heldigvis ikke knappetelt, men lagstelt. Forskjellen er at mens man i knappeteltet har en liten, ubrukelig (og potensielt dødelig) rødspritbrenner som eneste varmekilde, har man i lagsteltet en stor og koselig varmeovn. Denne holder teltet varmt uansett hvor kaldt det er. Varmeovnenen har flere ulike varmeinnstillinger, markert som "hakk". Det går an å skru bryteren forbi den markerte skalaen så det blir litt ekstra varmt. Dette kalles "obersthakket".

     

    - I løpet av vår tid på Ørland fikk vi daglige leveringer av ferskt brød og pålegg på tube (nugatti, bringebærsyltetøy, makrell i tomat, osv.) til teltet vårt når vi var på øvelse (Lenge leve Log!). Vi hadde også frysetørrede middagsretter (de grønne posene), men vi fikk aldri hele feltrasjonspakker.

     

    - Skapene i kjelleren på brakka er ikke i bruk. Disse er fine til å oppbevare personlige ting du ikke fikk plass til i skapet oppe. (dette er vel MKA..eller er det C? Den nyeste, som ligger lengst vekk fra kantina.)

     

    - I samme brakke er det badstu i kjelleren (gå gjennom dusjen) :thumbup:

     

    - Oppbevar en ekstra mopp eller to på rommet. Brukte mopper plasseres i bøtter på trappen. Disse blir hentet, blir vasket og bøtter med rene mopper ble levert tilbake. Vi opplevde ofte at denne vaskingen uteble, og når det er tomt for rene mopper og du har omvask på rommet så er det mildt sagt ekkelt å hente en skitten mopp i bøtta. Husk at den bøtta også inneholder moppene som er brukt på dassen...den sjansen hadde i hvert fall ikke vi lyst til å bruke på soverommet vårt. Vi hadde egne mopper i et ubrukt skap på rommet inntil befalet oppdaget det. Etter det gjemte vi moppene bedre.

     

     

    PS! På brakka som ligger lengst vekk fra kantina er det skrevet noe under en av sengene.

    Jeg mener å huske at det var noen morsomme regler for luftvernsoldater som kom etter oss. Det ble skrevet like før dimming i 2005, men jeg husker dem ikke. Om noen av dere gidder å sjekke etter dem, og skrive dem her hadde det vært konge.

     

    Sjekk oppgang 2 ELLER 3 (husker ikke hvilken vi var på), på rommet til høyre i øverste etasje, det som vender mot jordet, ikke mot plassen.

     

     

    ARTILLERY!!!!!

  10. En oldgammel teakdør(stygg men solid) som står rett mot sør (ikke hovedinngangsdør). Nå er det blitt brukt ovatrol på den, men jeg lurte på å male den med noe sterkt som holder lenge. Eller bør jeg fortsette behandle med Benarolje? Er ikke sikker.

     

    Noen foreslo å bruke noe som heter etsegrunn og så male den. Er det bra?

     

    Skulle hatt en sterk blank lakk eller noe til dørstokken. Hva er det sterkeste man kan få?

     

    Jeg ser at innlegget ditt er gammelt, men jeg svarer nå læll. Kanskje noen andre har nytte av svaret.

    Jeg pusset opp en forferdelig dør i forrige huset vårt. Den stod mot nord, og hadde ikke sett slipepapir eller lakk på mange mange år. Det var ikke en veldig solid dør heller, men en tynnere sidedør.

    Jeg brukte maling-/lakkfjerner (basol 48 fra gjøco) og skrapte og pusset vekk all gammel lakk.

     

    Pass på å ikke pusse for langt ned. Hvis døren ikke er heltre vil det bli VELDIG stygt om du pusser gjennom det øverste laget. Jeg har lagt ved et bilde av en annen dør hvor jeg feilbedømte tykkelsen på dette laget. Døren er fremdeles i bruk siden det bare er en vaskeromsdør, men det ser helt forferdelig ut, selv etter behandling. Hadde det vært hoveddøren ville jeg måttet kjøpe ny.

    post-35936-1249988953_thumb.jpg

     

    For å behandle den første døren brukte jeg benarolje. To-tre strøk, med litt pussing (og plukking av insekter) mellom hvert strøk. Da jeg var ferdig så døren ut som ny.

     

    Lykke til!

     

    edit: langtidsholdbarhet kan jeg ikke uttale meg om. Huset ble solgt kort tid etter, så jeg har ikke sett hvordan den ser ut i ettertid.

  11. En ting er private selskaper, en annen sak er at t.o.m. politiske sider ble sperret ved siste presidentvalg. :no:

    Republikanerne i USA velger også selv hvem de ønsker å nå ut til. Blir litt hyklerisk å si at internett jo skal være fritt og man skal kunne bestemme uten innflytelse fra andre, mens man samtidig skal klage på at noen faktisk benytter muligheten til å bestemme selv hva de vil med nettsidene sine.

     

    Så lenge myndighetene holder sine informasjonssider åpne, så må hvert enkelt parti og hvert enkelt private selskap kunne gjøre som de ønsker. Skal man ha frihet til å bestemme selv på nettet, så må man tåle at noen bestemmer seg for ting man kanskje ikke er enig i.

     

    nå...de har selvsagt rett til å gjøre som de vil, men det er ekstremt tåpelig av dem. De blokkerer jo tilgangen for alle amerikanere som befinner seg utenfor usa (de har fremdeles stemmerett)

     

    on topic: som folk har sagt: en proxy er nok løsningen.

  12. Garantisak er det nok ikke, siden det ikke er en feil på selve produktet, men en skade. Du sier at du ikke har forsikring på maskinen, men husk at dersom du har en annen forsikring, for eksempel innboforsikring, så kan maskinen dekkes av den. Men sjekk hva egenandelen er...

     

    Angående reparasjon...du sier ikke hvilken laptop du har, så jeg kan bare si at det sannsynligvis går an å bytte skjermen (Jeg har ikke hatt en laptop ennå hvor det ikke går an, men det kan jo hende de finnes).

     

    e: VVV gode råd!

×
×
  • Opprett ny...