Gå til innhold

tnordh

Medlemmer
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av tnordh

  1. Utfordringene ved å drive ISS og å opprette en Mars-koloni er av helt forskjellig dimensjon. ISS er en av menneskehetens største ingeniørprosjekt, som har kostet godt over 100 milliarder dollar så langt. Samtidig er ISS bare noen få hundre kilometer unna, og godt innenfor jordens beskyttende magnetfelt. ISS trenger også jevnlig både deler og forsyninger fra jorden så den er på ingen måte selvforsynt. Mye av teknologien bak ISS er også basert på god "heritage" fra de amerikanske og russiske romprogrammene som går mange tiår tilbake.

    Skal man derimot bygge en koloni på Mars så er det flere komplekse nye teknologier som må både oppfinnes og testes grundig. Det finnes så mange fundamentale utfordringen som man enda ikke har løst, for eksempel et fully closed loop life support-system, beskyttelse mot stråling underveis osv. Å produsere ting av lokale råvarer (in-situ resource utilization) høres vel og bra ut, men teknologien her er på et veldig veldig tidlig stadium og det er iallefall ikke klart til noen romferd i 2025.

    Både budsjettet og tidsskalaen for dette prosjektet er så fjernt at det å kalle det optimistisk ville være årets understatement. Samtidig viser Mars One selv at de besitter hverken kompetansen eller noen seriøs plan for å gjennomføre noe av dette. Alt man hører fra dem er bortforklaringer og vague eller misleading statements. 

     

    Synes forresten Pål Brekke kommer med mange gode kommentarer her: http://www.tv2.no/a/6583756
    Han er forøvrig en internasjonalt annerkjent romforsker som har jobbet ved NASA Goddard så han vet hva han snakker om :-)

    "Bare" det å bli en vanlig astronaut for ESA/NASA er utrolig vanskelig og krever langt mer enn en populær youtube-video og et kort skype-intervju (se denne artikkelen om M1s opptaksprosess http://bit.ly/18TQers). De første menneskene som lander på mars vil nok bli noen av det ypperste menneskeheten har å by på. Det er på noen måter nesten litt insulting at man tror at det skal være så lett, selv om det selvsagt forespeiles "intens trening" fremover for Mars One-kandidatene. Tar man en kjapp titt på de utvalgte så langt så er det veldig vanskelig å se at man har brukt noen fornuftig utvelgesesprosess. Man har blant annet en kandidat som er 60 år gammel. Så han vil altså være 70 når Mars-ferden visstnok skal skje?? Ellers har de aller fleste av kandidatene lite til ingen relevant erfaring, for eksempel folk som er 19-20 og akkurat gått ut av VGS. Det gir ingen mening i forhold til hva man trenger på en Mars-ferd/koloni men bra tv blir det sikkert :-P

     

    Regner med at man kan tjene gode penger i den tidlige fasen uansett gjennom reality-serie av "astronaut training" og bidrag fra privatpersoner selv om det aldri er realistisk med noen Mars-ferd. Jeg kan ikke med sikkerhet si at dette er ment som en svindel fra grunnleggerenes side, men det har iallefall alle tegnene på å være det.

     

    Uansett synes jeg alvorlig synd på kandidatene som tror de kommer til å dra til Mars. Hvis man ser noen av dokumentarene som har kommet ut så snakker de om at de skal droppe å finne en partner, få barn osv fordi de skal til Mars. Kjipt om folk gjør seriøse life choices og potensielt bruker årevis av sine liv på noe sånt som det her.

    /endrant :-P

  2. Jeg har brukt denne telefonen siden den kom ut, og har egentlig bare en ting å klage på. Det er at kameraet av og til har en litt agressiv postprosessering ved dårlige lystforhold (man får "vannmaleri-effekten"). Ellers må jeg egentlig si at jeg er utrolig fornøyd med alt annet. Kamera er forøvrig en av de bedre synes jeg.

     

    Har ikke noen issues med at kameraet henger seg opp eller knirkelyder.

  3. Hvordan var det å holde i den? Tenker på størrelsen. Har Sony z2 nå

     

    Håper batteriet ikke er så dårligt som phonearena sier

     

    Det med batteriet er jeg også veldig spent på. De sier at den skal vare like lenge eller lengre enn G2..

     

    Har sett noen preliminary tests som klager over batteriet, men mulig det kan være sw-tweaking av power management som fremdeles gjenstår. Hvis du av en eller annen grunn kan Koreansk :-P :

     

    http://www.ibtimes.co.uk/lg-g3-battery-life-performance-revealed-endurance-tests-1450442

  4. Find 7 er alt for stor. g3 er på nød ok i størrelse for meg takket være liten ramme rundt. Liker også at det er bra selfie kamera:)

    Fikk testet ut selfie-kameraet litt. Det er definitivt heftig forbedret. Med unntak av One M8 er det nok det beste frontkameraet jeg har prøvd. Litt kult at man kan ta bilde med bare håndgestures også, men er spent på hvor bra den funksjonen virker i forskjellige lysforhold osv.

  5. Fikk leke litt med den for noen dager siden. Virker som en veldig bra telefon. Utifra det jeg så har den veldig fin build og en fantastisk skjerm. De som sier at qHD bare er en gimmick kan ta seg en bolle :-P Er spent på hvor bra kamera er i forhold til HTC M8 og Xperia Z2. Virker som det er samme bildebrikken som satt i G2, men de har forbedret OIS og lagt til laser-assistert fokus :-)

×
×
  • Opprett ny...