Gå til innhold

Bezzerwizzer1

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Bezzerwizzer1

  1. Vi er midt oppi denne prosessen allerede, og har vært det en god stund.

     

    Gitt at roboter hypotetisk sett erstattet 100% av alle jobber, ville ingen av oss behøvd å jobbe, og vi kunne til og med ha fått penger utbetalt. Denne tankegangen er overførbar til tallene presentert i artikkelen, og vil da bli omtrent slik: De som blir erstattet av en robot slipper å jobbe, og får penger selv om de ikke jobber. Produktiviteten går jo ikke ned selv om disse ikke jobber.

     

    Dette skjer selvfølgelig ikke.

     

    Det som skjer, er at inntekten for ekvivalent eller økt produktivitet går til den eller de som eier robotene. Med andre ord er det utopi å tro at vi ikke behøver å jobbe, siden de pengesterke som har råd til mange roboter kommer til å tviholde på avkastningen som robotene gir.

     

    Hvis roboter på sikt skal kunne muliggjøre et samfunn hvor vi ikke behøver å jobbe så mye som i dag, noe som i teorien er fullt mulig, så er dette KUN gjennomførbart ved å styre utviklingen politisk. Vi ser allerede i dag tegn på at forskjellene vokser kolossalt selv i tradisjonelt sett likeverdige land som Norge, og dette er nok bare begynnelsen.

     

    Frem til nå har mange av arbeidsplassene som har forsvunnet blitt erstattet av nye, noe som har medført en eksponensiell økning i produktivitet i hele verden. Men trenger vi uendelig høy produktivitet? Når vil vi føle oss klare til å ofre litt av produktivitetsøkningen for å kunne leve bedre, f.eks. ved å slippe å jobbe?

     

    Det går ikke opp for alle, at hypotesen om at de rike vil få alle pengene og alle andre vil sitte igjen fattige og uten jobb, er misvisende. En person kan ikke bli rik hvis ikke den generelle befolkningen ikke har noen økonomisk kjøpekraft.

     

    Her er et eksempel tatt til spissen. La oss si at vi har en rik person. Denne personen har ordna seg i livet. Alt han trenger blir gjort av roboter. Det er ingen mennesker som arbeider for ham. Da vil han fungere som sin egne lille økonomi. Andre mennesker vill ikke bli berørt av hans økonomi.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...