Gå til innhold

Geir H

Medlemmer
  • Innlegg

    12
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Geir H

  1. Takk for hyggelige kommentarer :-)

    Ligger en del planlegging bak, ja, men det er vanskelig å beregne nøyaktig hvor flyet tar veien rett etter take-off - spesielt når man må velge nytt ståsted for å treffe månen, og treffe med avgangstidene til Widerøe (som det ikke er så mange av her). Dette var bare mitt andre forsøk på å få til akkurat dette. Dagen før prøvde jeg fra et annet sted (på grunn av annen posisjon på månen klokka kvart over seks),og fikk flyet en god del under og til høyre for månen, så er veldig fornøyd med å treffe så bra her :)

    Denne gangen ble det litt travelt i forkant, så jeg hadde ikke mange minuttene å sette opp før jeg måtte være klar. Jeg lot autofokusen stille inn mot fjellet/månen i forkant, og satte over på manuell fokus før jeg begynte å skyte. Jeg tror at en av grunnene til at månen ser ut til å være ute av fokus er at det var en anelse disig mot horisonten, i tillegg til at månen må passere gjennom veldig mye av atmosfæren når den står så lavt.

    Angående ISO kunne jeg nok kanskje gått litt høyere enn 800, men det er et fem år gammelt rimelig kamera, og jeg har satt meg det som øvre grense på nordlysfoto og nattfoto. Har ikke testet så mye med høy ISO i dagslys, så vet rett og slett ikke hvordan resultatet ville blitt med mye høyere ISO.

  2. Møysalen er synlig fra Lofast, ja, men jeg tror det er kun fra Hadseløya man ser de to "Møyene" til høyre for toppen uten noe bak eller foran. Jeg tok bildet fra fjæra nedfor flyplassen, så kom litt for langt nord til å få begge møyene tydelig fram (slik som på soloppgangsbildet jeg viste tidligere i tråden her).

     

    Skjermdump fra planleggingen min til månbildet fra app.photoephemeris.com:

     

    post-334744-0-06491900-1412854086_thumb.png

  3. ..og helt riktig: Månens plassering styrte både tidspunkt og plassering. De få dagene i syklusen vi kan observere månen i nærheten av Møysalen er det like før den er full, og da havner man gjerne i den blå timen rundt måneoppgang.


    TPE er et fantastisk hjelpemiddel for å planlegge slike bilder. På vårparten i år planla jeg soloppgang på samme måte:


    post-334744-0-18468300-1412847635_thumb.jpg

  4. Den eneste appen jeg fikk sikkelig lyst på av de var PhotoPills, men den var kun iOS. Har dere undersøkt om det finnes et godt alternativ til Android, eller om det er planer om at skal komme til Android i fremtiden?

     

    TPE (http://photoephemeris.com/) gjør mye av det samme. Gratis for windows (altså på PC), men koster litt og er litt tungvint på telefon (jeg har det til android)... Jeg har brukt det for å planlegge soloppgang bak akkurat det fjellet jeg vil ta bilde av (http://goo.gl/4vjKXT), og funnet ut hvor jeg måtte stå for å få det til :)

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...