Gå til innhold

Julibj

Medlemmer
  • Innlegg

    30
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Julibj

  1. Jeg skal mest sannsynlig studere på UIB fra og med høsten 2016 og ønsker å studere til å bli lektor. Det jeg lurer på er om jeg burde ta lektorprogrammet deres (nordisk med historie som fag 2) eller ta mastergrad og PPU. Jeg interesserer meg for historie, samfunnsfag (først og fremst sosiologi og politikk) og norsk.

     

    Grunn nummer en til at jeg er usikker er fordi jeg ikke har snittkarakter i matte på 4 eller bedre, men jeg er likevel kvalifisert til forkurset som skal innføres. Ettersom det er lite informasjon om forkurset, utenom at det skal holdes i fire uker sommeren før studiestart, er dette også ett hinder med tanke på støtte fra Lånekassen, leie av bolig i perioden osv.

     

    Fagkombinasjonen nordisk/historie er grunn nummer to. Jeg skulle nemlig ønske meg å kunne undervise i samfunnsfag og jeg kunne sett for meg å heller ta master i dette enn i nordisk.

     

    I tillegg ser jeg for meg at videre studier (doktorgrad) etter masteren er enklere hvis man tar den rene masteren. Dette tenker jeg kan være lurt om man ønsker å studere videre og vil prøve å få jobb i høyskole/på universitet.

     

    Det jeg ser for meg nå er enten å gå lektor i nordisk med historie eller gå master i sosiologi (hvilke fag vil dette gi meg undervisningskompetanse i?) med påfølgende årsstudie i nordisk eller historie + PPU. Eventuelt master i nordisk + årsstudie og PPU. Er det forresten mulig å få undervisningskompetanse (60 relevante studiepoeng) i ett annet fag mens man tar bachelor eller master? Så man på den måten slipper å bruke så mye lenger tid på utdannelsen, enn det man hadde brukt på lektorprogrammet?

     

    Valget må selvfølgelig også gjøre meg ettertraktet på arbeidsmarkedet og jeg må ha nok faglig tyngde til å kunne undervise i fagene.

     

    Noen som har erfaring med de ulike studiene, eventuelt noen generelle tanker rundt dette?

     

    Håper på svar som kan gi meg løsningene på det jeg lurer på.

  2. Svært skuffet og ikke minst overasket fikk jeg for ett par uker siden vite at mine skoleresultater fra VGS (4,0 i snitt) og sesjonsresultater (som var i mine øyne gode) ikke holdt til og en gang kalles inn til årets FOS. Dermed går turen til Finnmark og GSV allerede 22. Juli. Det jeg lurer på er om mine sjanser for å få møte på opptak neste år vil øke med tanke på fullført førstegangstjeneste. Eventuelt hvordan sjansene vil være for å søke krigsskole.

  3. Noen her som vet om det kommer en facebook-gruppe for innrykket til gsv sommer 2014? Jeg vet at garden har satt opp det.

    Mange av de andre avdelingene har det også har jeg sett. Om det kommer vet jeg ikke, men det er vel uten tvil en god måte å samle info for dem som skal inn. I tillegg er det jo gøy å "stalke" fremtidige medsoldater :p

  4. Andre som ikke har fått innkallelse enda? Flere venner har fått innkallelse, men når jeg ringer forsvaret å hører hvor min er blitt av, sier de at status på søknaden enda er "under behandling".

     

    Kan det være at de venter til svarfristen for de andre er besvart, så ser de om det blir andre ledige plasser?

    Har fått samme beskjeden. Ingen av mine bekjente fra nærområdet har fått svar enda. FIkk høre av forsvaret at de siste svarene "var i ferd med å bli sendt ut, og at jeg får vente på at brevet mitt kommer i posten". Høres ut som at alle som har søkt får et brev uansett, selv om man ikke er med videre til FOS. Bare å være tolmodig, selv om det hadde vært fint å kunne planlegge sommeren snart... :wee:

  5.  

    Håper vi sees på FOS, og forhåpentligvis også på Rena til sommeren! :thumbup:

    I dag fikk jeg brev fra forsvaret om at jeg skal videre til FOS 21. eller 22. juni, regner med at du også har mottatt brevet? :)

     

    Ikke fått noe brev enda... Helt ærlig blir jeg overasket om jeg ikke er kvalifisert med tanke på gode sesjonsresultater og gode karakterer fra VGS. Regner med at det kommer til uka, ellers får jeg ringe vernepliktsverket. Skuffelsen blir stor om jeg ikke kommer videre til FOS... :hm: Edit: Snakka med vernepliktsverket som sa at søknader fortsatt var under behandling, og at de siste brevene ble sendt ut denne uken :w00t:

  6. I så fall får vi lære av Finland, og hvordan de klarte å stå i mot under Vinterkrigen. Mener å huske at Finland kun hadde 30 stridsvogner mot Russland sine 4-5000.Tall er altså bare tall. Men nå er vel Finland kjent for å ha et godt forsvar også i dag.

     

    Det er klart at Nato er ene og alene grunn til at flere av landene i Europa føler seg trygge mot vår store nabo i Øst.

  7.  

    Ta eksempelet her, med Norge vs Russland, med en stor klype salt! Jeg prøver bare å si at jeg ønsker en liten opprustning.

     

    Dette innlegget ble forøvrig lengre enn jeg først så for meg...

    Nja, jeg vet ikke helt, for jeg synes du har bedre poenger enn du gir deg selv creds for. Norge er stappfullt av bottlenecks og ekstremt viktige veier/broer/tunneler. En liten styrke vil kunne sinke en mange ganger større styrke betraktelig. Derfor har det lille forsvaret vårt en veldig viktig funksjon selv om det på ingen måte er avskrekkende på flat mark mann mot mann.

     

    Helt sant dette her. Om Russland skulle ta seg inn i Norge ville de nok knapt klare å ta seg inn gjennom Finnmark før vårt lille forsvar hadde sabotert slike flaskehalser. Det er ingen enkel sak å ta seg ned gjennom Troms og Nordland uten broer, tuneller og veier. Så forsvaret vårt er nok mer avskrekkende for vår eneste nære fiende enn vi tror.

    • Liker 2
  8. Da har jeg sendt inn søknad og mottatt svar fra forsvaret. Nå gjenstår det bare å samle inn karakterutskriftene og sende disse til forsvaret, så får jeg se om jeg kommer inn til FOS. Søknaden ble slik:

     

    1. HBS Operativ

    2. LBS Operativ

    3. Luft UB

    4. Heimeværnet UB

    5. MP

     

    Slik jeg har forstått det så sover jeg i en stor sovesal på FOS, men hvordan blir det om jeg faktisk kommer inn på BS? 6-mannsrom med bare senger, så er dusj, toalett, tv, data-/brettspill, kjøkken, etc. i fellesområdet?

     

    1. HBS Operativ

    2. MP

    3. LBS Operativ

     

    Slik ble min søknad, og med karakterer sendt er det bare å vente på svar!

     

    Håper vi sees på FOS, og forhåpentligvis også på Rena til sommeren! :thumbup:

  9. Kjøp en sånn: http://www.x-life.no/products/abilica-doorgym :thumbup:

     

    Tok meg fra en pull-up med dårlig teknikk til 12 gode på under to måneder. Gjør som Dudeliduu sa, heng den opp på soverommet og ta så mange du klarer hver gang du går under den. Garanterer at du klarer 15-16 innen FOS om du virkelig vil. I Juni er det nok motivasjonen og innsatsen du la ned nå som teller.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=mRznU6pzez0 Gode råd om hvordan ta dine åtte første reps (Funker som bare det!!) :)

  10. Er det snakk om noen "opptakskrav" på rekruttskolen til en førstegangstjeneste da? Av det jeg har hørt av bekjente blir det morgenfyfo klokka fem på dem som ikke henger med fysisk. Utover dette må du også kanskje finne deg i å ikke få de mest spennede stillingene etter rekrutten.

  11.  

    Stilig! smile.png

     

    Klarer 40 push-ups nå der de siste er med noe dårlig teknikk så burde klare 45 ordentlige innen 24 dager!

     

    Forresten, jeg vil bare bekrefte at 8. juli er absolutt siste dagen på FOS?

    Kan ikke bekrefte eller avkrefte det, men vær forsiktig med å avtale noe ferie i ukene etter FOS. Avhengig av hvilken avdeling man går inn i kan man da starte befalsskoleåret etter alt fra en uke til en måned etter FOS er ferdig

     

    Hvordan er dette nå som skolen befinner seg på Rena og ikke i avdelingene? Jeg drar på FOS to uker etter siste eksamen, og hadde håpet på litt ferie i sommer :wee: Er det mulig, eller vil rekrutten/aspirantperioden starte med en gang etter opptak?

  12. Funfact: Scorer man FOR lavt blir man tvangsplassert i en tilfeldig avdeling. Historien om en jeg kjenner sier at etter han hadde scoret så godt som null på IQ og ordtest (for å slippe tjeneste) ble han satt til tjeneste i garden. Grunnen var at offiserene mente han ikke ville være i stand til å føre en samtale med slik evnemangel. Dette er ikke rart med tanke på at de første spørsmålene på mattetesten er 3+2 og ett eple pluss to epler. Uansett forstår jeg ikke at de ønsker folk med SÅ lite motivasjon. Historien er likevel gøy å ta opp med han i ulike sammenhenger :wee:

  13.  

     

    EDIT: Angående søknaden er det hærens operativ (Rena) du ønsker.

    Burde jeg sette opp flere alternativ? :p

     

    Uff det var vanskelig spørsmål.. Tør ikke svare, for jeg aner ikke hva jeg ville gjort selv.

    Hva om det man putter på andre sårt trenger mannskap og de bare "låner" litt mannskap fra andre opptakskøer som egentlig hadde kommet inn på førstevalget? Har vært en del konspirasjonsteorier rundt det tidligere på FOS, hehe.

    Selv hadde kaaaanskje tatt MP på andre om jeg hadde puttet noe på andre

     

     

    Fikk i dag min bekreftelse for søknad om utdanning i forsvaret, hvor jeg fikk beskjed om å sende inn vitnemål o.l. Her stod også mine 5(!) valg i prioritert rekkefølge, HBS først med luft på andrevalg etterfulgt av UB, Etteretning og MP. Burde jeg ringe vernepliktsverket for å kutte ned til kun en, da jeg egentlig kun ønsker HBS?

  14. Ah, selvfølgelig. Synes det hørtes rart ut, men siden de ulike operative befalskolene ikke var nevnt måtte jeg spørre. Mener også å huske at den nye forsvarssjefen ønsket at befalsutdanning var noe man søkte etter endt førstegangstjeneste. Nok om det, GBK er så klart noe annet ;)

  15. Jeg var vitne til hendelsen. Det de sa der var at man ikke kunne ta bare utdanning, da forsvaret har plikttjeneste. Etter en slik utdanning burde man iallefall regne med 4-5 år i tjeneste. Tviler sterkt på at forsvaret gidder å utdanne spesialsoldater (helt gratis) for at de deretter ikke skal gjøre nytte for seg. Jegertroppen for kvinner er vel det nermeste du kommer dette, da det er et slags forkurs til spesialjegerutdanning.

  16. Hadde en kamerat som kom på sesjon og sa at han ville inn som fallskjermjeger i førstegangstjenesten. Offiseren lo av han og sa: "Dette er en milionutdanning vi spanderer på deg, du må nok være her lengre enn ett år".

     

    Fallskjermjeger er en type spesialsoldat/spesialjeger. Det er ytterst få som passer dette yrket, og utdanning til spesialjeger er ikke en førstegangstjeneste. Tenk litt over hva du går til før du søker opptak, og sjekk ut hva en spesialjeger egentlig driver med. :)

     

    Edit: Crossfit, tur med tung sekk og trening generelt er uansett bra!

  17. Hæren er nok uten tvil det beste for dine ambisjoner. Det er klart at nivå 3 førstehjelp er ett stort bonus uansett hva du skal i forsvaret (da sanitet er en del av opplæringen til det meste), og spesielt i sanitetstropp.

     

    Slik jeg ser det burde du vurdere å søke enten befalskole eller krigsskole (gjerne istedet for førstegangstjeneste og), ettersom ambisjonene dine i forsvaret er så høye! :-)

  18. Oi, her var det jo allerede gode svar. Kan legge til at for tjeneste i hæren kreves det at du klarer over 10 minutter på mølla, og tjeneste ved GSV krever 11min og 15 sekunder. Ellers tror jeg ikke det er minstekrav på styrke, her skal de nok bare teste at det ikke er noe feil med deg. Under 10 min på mølla så vil de nok ønske deg i lettere tjenester, som luft og sjø. Men dette klarer du om du virkelig vil det.

     

    Edit: Tenker du kun førstegangstjeneste, eller kunne du væry interessert i utdanning og videre arbeid i forsvaret? Vil i så fall annbefale deg å sjekke ut befalskole. Her kan du ta en lederutdanning hvor du har mulighet til spesialisering som sanitetssoldat. Tar seg godt ut i det sivile liv også!

  19. Dette er som oftest ikke noe å bekymre seg for, om man ikke er i fryktelig form. Jeg tenkte akkurat det samme før sesjon, men scora 7 og 8 på fysikk og kondisjon. Testene er ikke situps, pushups etc. Styrketestene er en makstest med en statisk stang. Denne brukes til arm/bryst og beintest. Arm/bryst kan sammenliknes med en makstest i benkpress, bare at stangen ikke rykker seg, og man får trykket oppført i KG. Samme hjelder altså beintesten som kan samnliknes med squats. Altså lår,rumpe og legger. Kondisjonstesten fåregår på tredemølle med "motbakke" og høyere fart for hvert minutt, opp til 15. Testene vurderes fra 1-9, hvor alt over fem åpner for alle muligheter i førsteganstjeneste + mulighet til videre utdanning :-)

  20. Gode svar det der ja, virker som du (Dudeliduu) har gode kunskaper om dette. Har du personlig erfaring fra Befalskole?

     

    Leste akkurat om noen omrokkeringer i Forsvarets Etterretningshøyskole. Virker som et riktig så spennende fag om man ønsker en bachelor i noe. Noen som kan hjelpe meg å tolke forsvarets egne sider rundt opptaket/ krav og de ulike utdanningsmodellene? :innocent:http://forsvaret.no/utdanning-karriere/lederutdanning/BSES/Sider/FSES.aspx

     

    Edit: Lurer og på om jeg har sjangs til å komme inn med 4 i snitt fra VGS, 5 i engelsk og norsk, men bare 3 i spansk...

  21. Da er du jo godt på vei! Vil annbefale å ta en titt på hvilke muligheter du har i førstegangstjenesten i første omgang. Da har du et godt utgangspunkt før sesjon, og kan bruke tiden din med sesjonsoffiseren til å spørre ut om befalskole og krigsskole. En god mulighet er også å ta førstegangstjenesten for å finne ut om forsvaret er noe for deg. Kjipt å binde seg til noe man ikke liker, og bruke opp tid man kunne studert noe annet eller jobbet i sivil.

    Jeg personlig har innrykk ved GSV i Juli og planer om å søke befalskole. Om jeg skal søke det i år vet jeg ikke helt enda, men om jeg velger førstegangstjenesten har jeg ett år på meg til å finne ut om dette virkelig er noe jeg brenner for. Har nylig erfaring med sesjon og research på ulike muligheter i forsvaret. Siden vi er i en liknende situasjon setter jeg pris på spørsmål og tanker rundt dette. Spør i vei, og lykke til med ditt valg! :)

  22. Bør legge til at jobb i forsvaret som sersjant/fenrik ikke bør velges etter ønske om høy lønn, da forsvaret er en offentlig bedrift og vil aldri være noen gullgruve. Og som forsvaret2011 skrev bør du finne ut hvilke holdninger du egentlig har til det å være en soldat, enten det gjelder utenlandstjeneste eller ikke. Ønsker du kun å gjøre karriere ut av forsvaret burde holdningene dine gå langt foran lønna du får. Kan jeg spørre hvor gammel du er, og hvordan du ligger ann med tanke på sesjon/førstegangstjeneste?

×
×
  • Opprett ny...