Gå til innhold

Sci

Medlemmer
  • Innlegg

    62
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sci

  1. Noe av det mest essensielle angående rasespørsmålet er registrering og oversikt. Alaska husky er en bruksblanding, og jeg vil tro at de fleste som avler på disse er opptatt av å avle fram sunne, funksjonelle hunder, men hvor god oversikt har de?

    Det skulle man jo håpe, men dessverre utfra det jeg har hørt av de som har/har hatt både AH og SH så er det mer "rusk" hos AH, også fra de som er trekkavlet. AH blir avlet ca slik Siberians ble avla på 70-80 tallet, det betyr et stort overskudd av valper som i noen tilfeller bare "forsvinner", men det synes ikke så godt for de blir jo ikke registrert noen plass (stamtavla.no teller ikke helt i den sammenheng) Samt at de så og si aldri helsetestes så hva ståa er angående øyne og hofter og slik er jo opptil mer eller mindre kvalifisert gjetning. Ikke at Siberianfolket er så supergode til den biten heller, men det som blir gjort blir i det minste registrert så det er lettere å grave frem igjen. 

    Tror forøvrig AH kan være enklere hunder å ha. De har ofte noe mindre jaktinstinkt blant annet som mange ikke ønsker i hunden sin. 

    Som Siberianentusiast synes jeg såklart ikke det er et problem for meg, men det er mange som ikke skulle hatt en Siberian, og dessverre har en del denne rasen pga utseendet og ikke fordi de liker hundetypen. Sånn sett er det vel kanskje litt bedre med AH, de er jo ikke like "pene" i folk flest sine øyne mange av dem.

     

    Det jeg reagerte på i utgangspunkter var forøvrig kun at Siberians ble beskrevet som STØRRE enn Alaskans, noe de overhodet ikke er. De er stort sett noe lavere og noe kraftigere (også uten pelsen) og dermed i ca samme vektklasse. 

     

  2. Sikker på at du ikke blander med Alaska Malamut? For dét er nemlig en godkjent rase, og de er ganske store og tunge.

    Snakker ikke om noen malamute nei, hvis det var til meg. 

    Jeg vet godt hva en AH er, og at dette er en blandigshund. Jeg skriver jo også i min post hva mange er blandinger av. 

     

    Men jeg har møtt 1000-vis av SH, 100-vis av AM (alaska malamute), Samojed og Grønlandshunder. Og en god slump AH'er fra ymse kenler (alle bortsett fra én fra kjørefolk). Og De er store i forhold til den en SH skal være. Men ikke like grove som AM og GRL. SAM er på str med SH.  Ikke uvanlig med AH hanner på 65-70cm, det er langt over maks for en SH. 

     

    Du kan jo f,eks. lese størrelsen på Lance Mackeys tispe Lippy her: http://www.mushing.com/articles/images/1271185738_pgs16_17.jpg

    60 lbs, eller ca 27kg. Det er en DIGER tispe med utgangspunkt i Siberians.  Hun står riktignok som en stor AH også i beskrivelsen. Tipper den hunden er godt over 60cm høy.  Jeg kjenner til flere som har over 60cm høye AH tisper som sagt. 

     

    Vet ikke om dette bildet (som er ganske redigert av eieren mht effekter) vises, men hvis så så er det en AH tispe til venstre og en relativt stor SH hann til høyre: 

    https://scontent.fosl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/1491753_10204463029529958_8472407074061125367_n.jpg?oh=d09bda1db19f800495f9486e9a978d35&oe=5A76D1E0

     

  3.  

    Kom deg på en utstilling eller en oppdretter for å se på størrelsen, for tispene er jaggu ikke store under all pelsen! Jeg ville personlig aldri gått for en alaska husky, mange kan være litt "ekle" med andre hunder og jeg synes gemyttet ikke er særlig tiltalende. Siberians har jeg møtt flere av i det siste, og disse var veldig sosiale og vakre. Gikk flott med min valp på 4 kilo.

    Vi skal besøke oppdretter til helgen. Det du sier om Siberian her, beskriver ganske bra mine erfaringer med alaska huskies som vi har truffet denne sommeren, og lagt merke til etter vi har begynt å vurdere rasen.

     

    Jeg er klar over hvor mye mindre de er under pelsen (vennepar har Siberian Husky), men vi ønsker oss fortsatt en som er enda litt mindre. :)

     

    Men takk for innspill uansett!

     

    Nå vet ikke jeg hvilke AH og SH du har sett, men stort sett er AH rimelig mye større enn en SH. 

    En SH tispe kan være nedi 51cm og 16kg og være innenfor standard, jeg har til gode å se en AH i den størrelsen der. De er jo som regel blanding av noe SH, noe AH fra uregistrert fortid i Alaska og en del fuglehund. Vorsteh som blant annet er brukt en del på flere av linjene er jo MYE større og tyngre hunder enn en SH skal være. 

     

    Selvsagt finner man SH'er også i øvre enden av skalaen (og noen godt over i visse linjer). Men 56cm og maks 27kg (aldri møtt en så tung tispe som er innenfor standard i høyde) er fortsatt en god del mindre enn f.eks.  en typisk Flat coated retriever eller Schäfer.  

    Min største er rundt 55cm høy og veier 22kg, min minste er ca 50cm høy og veide 16kg når hun var ung, nå har hun litt "alderstillegg" og er vel oppe i 18kg eller noe slikt.  En hund på 51-52 er jo så vidt over knehøyde på meg (er 166) og ikke akkurat en stor hund. 

     

    Ikke at jeg skal ha deg til å velge SH, på ingen måte. Men at de skal være større enn AH virker for meg veldig rart all den tid jeg ikke har sett en eneste AH som er mindre enn mine største tisper, og mange som er større. Selv om de kanskje har litt mer bein og mindre masse + mindre pels som ytterligere forsterker inntrykket av mindre masse. 

  4. Takk for svar!

    4x4 er ikke til vurdering ;) og jeg må ha hengerfeste, selv om hengeren ikke er så mye i bruk er det kjekt å ha muligheten. Enebolig og stor tomt gjør at diverse hengerbruk er veldig praktisk.

     

    Har en Citroën Berlingo 2007 modell nå, den har gått 220.000 og er veldig fornøyd med bilen, men trenger en større (og nyere vil jeg ha) versjon, og da var det naturlig for meg å se på Jumpy. Men da kan jeg i alle fall like greit kjøpe en Expert.

  5. Jeg vet disse to bilene skal være like, men er det noen som vet om det er noen faktiske forskjeller på de utover detaljer i eksteriør?

    Vet Toyota Proace også skal være samme bilen, så kunne vært interessant og vite om forskjeller til denne også fordi om Proace er litt for ny (og dermed for dyr) til at den er interessant akkurat nå.

  6. Typiske "nybegynner" feriesteder er vel Gran Canaria, Mallorca, Kypros og kanskje Kreta. Litt avhengig av hva dere er ute etter. Bare sol og bad så kan dere jo nesten dra hvor som helst som har passende temperatur, og med en norsk reisearrangør og får dere nok en fin og trygg tur.

    Skal dere ta rutefly + finne eget hotell så er jo jobben langt større.

  7. - Shed (shedder) når det er snakk om pels(?) : Røyter

    - Dominant, hva vil det si i praksis at en hund er dominant?: kommer an på sammenhengen ordet står i.

    - Agility competition: Agillity konkurranse. Agillity er som Snylter over her sier en slags hinderløype for hunder, finnes i hopp og "vanlig".

    - Competitive obedience : Konkurranse lydighet, lydighet som følger et bestemt program

    - Lure coursing: Lure coursing er en bane med "hare" (plastremser) på trinse i terreng som mynder løper etter, er en konkurranse form.

    - Schutzhund: gammelt navn på det som i dag kalles IPO her i Norge. Schutzhund er tysk modell, IPO er internasjonal modell. En konkurranseform som innebærer brukslydighet, spor og bitearbeid.

     

    Virker som du ser på ganske ulike raser. Lure coursing og IPO blir gjerne veldig ulike hunder brukt til. Dog i USA f.eks. gjør de alt mulig med alle typer av hunder.

  8. Siden tråden er dratt opp igjen så kan jo jeg også si noe :)

    Siberians er helt fantastiske hunder, for meg, for mitt bruk, for mitt hundehold. Men de er hunder som kommer med visse utfordringer man skal være klar over, og som ikke alle vil trives med.

     

    De har et ganske sterkt jaktinnstinkt, du kan ikke regne med å få en hund som kan gå løs lengre enn til den er et sted mellom 4 og 6 mnd gammel. Noen få kan gå løs lengre, men dette er unntakene.

     

    Mange er flinke til å bryte seg ut av innhegninger så enten må den være "huskysikret" eller så må du være ute med hunden

     

    De er sosiale hunder og selv om jeg aldri har merket noen seperasjonsangst på mine så vil de jo helst være med flokken. Dette er ikke hunder man setter aleine i en hundegård. Har du bare en så må den leve som en hvilken som helst familiehund og ikke bo ute. Kan selvsagt være ut når man er på skole/jobb

     

    De ELSKER tur og de ELSKER å trekke (med noen ytterst få unntak). Du bør derfor like å gå turer i skog og mark, på fjell og vidde for å ha en Siberian. Vandre gatelangs i byer er kjipt (men greit som avveksling innimellom selvsagt).  Du kan ikke forvente at hunden vil gå pent på plass. De lærer det like lett som alle andre, men de har så lyst til å trekke :)

     

    De burde få utløp for trangen til å løpe (som alle hunder) samt trangen til å trekke, dette er greiest å fikse med sykkel, kickbike, ski, og spark når man har 1 - 2 hunder.  På varme sommerdager utgår den slags, men de er også fine kløvhunder så kan de få brukt seg litt på den måten.

     

    De er sosiale, snille og enkle hunder. Men de er ikke "selskapsavlet", ikke engang de av utstillingslinjer. De leker voldsomt med andre hunder (så det passer ikke for alle å leke med en Siberian).  Noen kan være litt reservert, de fleste er det ikke.

    • Liker 1
  9. Takk for hjelpen :) Får finne noen i India som kan levere vaksinerte og merkede hunder da :)

     

    Sørg i så tilfellet for at hunden blir miljøtrent, sosialisert, behandlet mot eksterne parasitter og interne for det som  måtte finnes i relativt nærområde - selv om det ikke direkte kreves for import til Norge. Dette for å sikre best mulig mental og fysisk helse på din og ikke bringe noe belastende med deg til Norge.

     

    Som eksempel kan jeg jo nevne at mine kjøpte valper i Tyskland også ble leptospirosevaksinerte. Leptospirose er relativt utbredt i Tyskland men finnes ikke her hjemme per idag. Dette er ikke noe som påvirker menneskehelse dermed er det ingen krav fra myndighetene om denne vaksinen.

     

    Så sørg for å sette deg inn i hva som kreves for å sikre best mulig dyrehelse der hunden måtte befinne seg :)

    • Liker 1
  10. Noen som kan hjelpe meg med valg av oppdretter (man kan jo lese seg grønn, men vil se her om noen har førstehåndkunnskap). Har hatt lyst på hund lenge nå og jeg har en jobb hvor vi styrer dagene selv og således får mye tid sammen med hunden. Hunden jeg lenge har villet ha er en Siberian Husky (valp). Er det noen her som har siberian husky og vet om trygge oppdrettere? Har selvfølgelig vært inne på nettsiden til norsk siberian husky klubb, men som sagt vil jeg se om jeg kommer i kontakt med noen her først:)  

     

    Jeg har rasen selv, hatt den siden 1994. Kjenner sånn sett ganske godt til mijøet og hundene. Hva ønsker du av en Siberian? Det er jo litt ulike retninger innen rasen. Selv har jeg hunder som er mer utstillingsrettet, men jeg bruker mine til trekk også.  Ønsker du en som først og fremst skal være trekkhund bør du  kjøpe av noen som fokuserer mer på dette.

    Pr idag har jeg ikke annonse ute på Norsk Siberian Husky Klubb selv, men jeg er medlem og sitter i ABU kommitéen, noe jeg har gjort noen år nå.  Bør vel få ut fingeren å få annonsert både kennel og kull også kanskje ;)

     

    Du kan jo sende meg en PM så kan jeg svare på spørsmål du eventuelt har, og kanskje anbefale en oppdretter eller tre.  Du trenger absolutt ikke kjøpe valp av meg fordi om du tar kontakt, jeg er opptatt av at rett valp og rett eier finner hverandre. Og utfra det lille du skriver her så kan jo ikke jeg si noe om hva som vil være rett for deg.

  11. Jeg tror det kanskje blir litt snevert å spesifikt ta tsunamien i 2004, men tsunami som geologisk fenomen kan du jo fint ta for deg og heller bruke den i 2004 som et type eksempel. Pass på å hold deg hovedsakelig til de geologiske delene ved den. Det finnes jo også noen ulike typer hendelser som fører til  en tsunami, du burde nok få med deg alle disse hvis du skal skrive/presentere en prosjektoppgave om dette fenomenet.

  12. Er det en mild urinveisinnfeksjon du har så kan appelsinjuicen ta knekken på det. Jeg ville uannsett ringt legen på mandag. Selv om du skulle slå bakteriene ned med å forsure miljøet i urinveiene kan de lett blusse opp igjen dersom ikke en infeksjon er helt borte.

  13. Nå skal ikke sobril og lignende legemidler benyttes som rusmidler eller for å få noen "digg følelse". Dette er vanedannende medikamenter som er ment til kortvarig bruk for behandling mot nevrose og psykosomatiske lidelser.

    Stoffene er skilt helt ut av kroppen ca. 3 døgn etter siste inntak, men dette betyr ikke at toleransegrensen er tilbake til det opprinnelige. Toleransen for den seditative virkningen tar normalt 1-2 uker.

     

    Siden det høres ut som du bruker legemiddelet som rekreasjon anbefaler jeg deg å få hjelp gjennom helsetjenesten.

    • Liker 2
  14. Kom deg til legen.

     

    Det finnes ikke medisinsk marihuana enda i norge (vanskelig og få).

    Men det finnes Tolvon. Et antidepressiva. Jeg får kraftige spisehunger på det. Allà "Vært ute på byen og drukket" sulten.

     

    Jeg anbefaler også helmelk og kakao/oboy! Da RASER du opp i vekt!

     

    Hva slags svar er dette? marihuana og antidepressiva (en legemiddelart TS skriver han nå har sluttet med)?

     

    Forøvrig var vel ikke problemstillingen helt hvordan gå opp i vekt, men hvorfor vekttapet i det hele tatt skjer.  Jeg har ingen gode svar på det sistnevnte. Hvordan gå opp i vekt kan jeg godt lire av meg noen gloser om derimot.

  15. Ja, det er ulike regler. Hele reglementet finner du på Mattilsynets hjemmesider. Det er også ulike regler for over og under 5 hunder, det er også forskjellige regler om den reiser med eier eller cargo. Skal du innom flere land på veien må du sørge for at den også oppfyller de landenes krav til import.

     

    For å reise med en hund, med eier, fra India gjelder følgende pr idag (reglene oppdateres jevnlig)

     

    Før reisen

    Forbered deg i god tid og ta kontakt med veterinær.

    Sjekk om du oppfyller du kravene til privat (ikke kommersiell) innførsel.

    Generelle krav

    Alle dyr skal ha veterinærsertifikat eller EU-pass.

    Alle dyr skal ha identitetsmerking.

    Dyret skal være vaksinert mot rabies minst fire måneder før det kommer til Norge.

    Alle hunder (ikke katt og ilder) skal være behandlet mot revens dvergbendelorm

    Dyret skal ha tatt en blodprøve som viser at rabiesvaksinen virker som den skal.

    Når du skal reise til Norge

    Hva skjer hvis du ikke har papirene i orden når du passerer grensen med kjæledyr?

    Husk å varsle Mattilsynet 48 timer før du kommer til Norge

    Etter reisen

    Mattilsynet anbefaler at du behandler hunden mot revens dvergbendelorm, også etter reise.

    • Liker 1
  16. Hei! Jeg har planer om å skaffe meg enn liten veskehund, noen som har noen unike søte navneforslag? 

    Vær så snill og ikke skaff deg en "veskehund" men en liten hund som er HUND først og fremst, og som man kan bære når det er behov. Hunder skal få bruke kroppen sin enten de er 2kg eller 100kg tunge.

     

    Forøvrig synes jeg ikke det er noe feil i å velge navn før du har valpen i hus :)

     

    Håper du er nøye på oppdretter og kjøper etter helsetestede foreldre. Er dessverre mye rusk på små hunder da altfor mange har avlet ukritisk.

    • Liker 2
  17. Jeg har ikke selv Samojed, men Siberians. Det man først og fremst bør være klar over med en Samojed er at dette er en polarhund, en urhund med mye instinkter. Nå er kanskje Samojeden den som har minst drifter av polarhundene, men like fullt er de der og for noen så er de en stor ulempe. Andre, som meg, elsker polarhunder. Jeg synes dette er enkle og ærlige hunder med godt språk. Dette er hunder man i liten grad kan ha løs, de blir ikke dønn lydige slik en schäfer f.eks. kan bli, og de er ikke så førerorienterte. De krever noe mindre mentalt trening enn typiske førerfokuserte raser, men fysisk trim trenger de en del av. Det dere skisserer virker til å passe en turglad polarhund, gitt at de selvsagt får brukt seg litt hver dag.

     

    Stort sett er dette hundetyper som er veldig greie med folk og barn. Det er større fare for at barn er skumle enn at de gjør noe med dem dersom de ikke er vant til barn. Den mildeste er muligens min egen rase, Siberian Husky, men Samojeden er ikke langt bak i "mildhet" mot mennesker. Det er mange som har Samojed og barn uten større problemer. Det som kan være en utfordring er hundens selvstedighet som gjør at den ikke nødvendigvis følger de grenser man setter ovenfor tilgang til barnets ting f.eks. hvis man snur ryggen til hunden (så lenge man er der går det selvsagt helt fint). Samojed er den mest bjeffete av polarhundene og de har en høy og skarp lyd. Men de bjeffer ikke like mye som en del andre spisshunder i min erfaring. Dog ville jeg trent på at den ikke skal bjeffe umiddelbart om den starter.

    De fleste polarhunder har sterkt flokkinstinkt, og kan bli svært oppfinnsomme når de er aleine og kjeder seg. Men seperasjonsangst er ikke spesielt utbredt.

     

    Hanner er større og sterkere enn tisper, utover det er det ingen nevneverdig forskjell på kjønnene. Hanner er litt mer hormontroll i puberteten og kan være litt "store og tøffe" i den perioden. Tisper kan bli påvirket av løpetidssyklusen. Men generelt vil jeg si at polarhunder er greie og ikke har de største dusteoppførslene sammenlignet med enkelte andre raser. Hyperseksualitet hos hannhunder og sterk innbildthet hos tisper er ikke vanlig f.eks.

     

    Ang. allergi så er det en del mennesker som ikke reagerer, eller reagerer mindre, på en typisk dobbelpels slik som polarhunder har. Hvorfor vites vel ikke. Jeg tror ikke det har blitt gjort noen forsking på området slik det har vært gjort med puddelpels.

     

    Finn først ut om dere kan leve med det som er typisk polarhund. Er svaret ja på dette, tror jeg dere kan bli godt fornøyd med en Samojed.

    • Liker 1
  18. Charles Darwin levde fra 1809 - 1882 og er han som førts fremsatte teorien om evolusjon ved naturlig seleksjon.

     

    Men de lange halsene til giraffene er vel egentlig Lamarck mest kjent for, fordi om hans teori er feil...

     

    Det er forøvrig korrekt at det er Charles Darwin du etterspør, med tanke på Galapagos finkene og karikatur fremstillingen av Darwin som en delvis sjimpanse.

×
×
  • Opprett ny...