Gå til innhold

Leif Sonell

Medlemmer
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Leif Sonell

  1. Saken som beskrives i artikkelen viser at alt ikke er greit når det skjærer seg mellom gründer og inkubator/hjelper selskap. I dette tilfelle ser det ut til at inkubatorselskapet  har vært litt for freidige med å overkjøre  gründeren som i god tro regnet med å få hjelp til å komme i kontakt med næringslivet på Kongsberg.  Det later til å være flere oppfatninger om hva som skjedde her. Uansett må man følge lovverket i Norge, ikke ty til svindel hvilket det synes som at har blitt benyttet for å  ta snarveier og avslutte et samarbeide.. De som sitter og har ideer hvor man søker støtte bør kanskje ta kontakt med denne gründeren direkte for å få hele historien  fra hans munn.  Samarbeide med en inkubator kan ende opp slik før man aner det.....

  2. Mye av de nylig oppdagede erfaringene  kunne man sluppet dersom Samferdsels Departementet  hadde  vist vilje til å benytte ett bredere rådførende  forum enn Norsk Romsenter. Desverre var departementet nærmest fullstendig blottet for vilje til å lytte til andre med andre synspunkter. Idag dukker det opp følger etter denne feilvurderingen som ble gjort takket være at man hadde fullt fokus på Rombaserte tjenester. Noen burde skamme seg. Både vår kraftforsyning, moderne mobiltelefon tjenester og moderne elektronisk navgasjon både i luften, langs kysten og lands landeveien  lider idag under dette ensidige valget. Også de militære løsninger har klare mangler takket være dette valget som forsvaret  selv har forårsaket.

    For noen år siden arrangsjerte faktisk Forsvars Departementet en seanse i Oslo Militære Samfunn som ble tilgjengelig for almenheten da den ble  streamet på internett. Temaet var "En dag uten satellitter."  Lite er gjort, - etter møtet etterlyste møtelederen at alle de etatene som var i salen burde ta kontakt med hverandre og fortsette diskusjonen som oppstod denne dagen i dette lokale. jeg ser få spor av dette desverre.

    Det finnes løsninger som få har tenkt på men faktisk norske ingeniører har jobbet med i det stille. Noen av disse har nå måttet gå til utlandet for å få realisert disse som selvsagt er patenterte. Der har faktisk ESA GALILEO  premiert en av disse og ønsker en realisering av denne som redundans til de satellittbaserte løsningene GALILEO,GPS, GLONAS og Beidu. 

    Tilslutt kan jeg fortelle at oppfinneren som fikk Senatet i USA til å utvikle GPS for hele verden på slutten av sekstitallet allerede den gang ante det man i dag oppdager overalt på kloden. Han sa høyt den gang og også  idag som 80 åring sier han fremdeles at GPS type løsninger aldri var ment å fungere uten redundante løsninger på marken.  Den gang var dette Loran-C. Idag kunne man hatt en LOran-c løsning operativt.  Dersom de kloke ingeniør hoder som finnes overalt på kloden var blitt oppmuntret av myndighetene til å finne på noe nytt bakkenært fungerende system hadde nok en helt ny øsning oppstått. Man har jo har drøye tretti år på seg siden tanken om et Europeisk satellitt system skulle bygges ut. Det man har oppnådd er å skrote en fullt fungerende eLoran løsning desverre.

     

    Men i Norge har vi faktisk noe på gang. Til tross for rådgivere med nesa opp verdens rommet.....

    • Liker 1
  3. På tide at man tar i bruk hardware som følger andre standarder enn hvermandsens. Utstyr som benyttes til "internett"  skal ikke være hyllevare hos Clas olsen og andre  varehus. Avvik i frekvenser og signal mønstre burde hjelpe på sammen med de mange nye formene for programvare. Mulig en ønskedrøm men blir vel for kostbart.

  4. desverre ble Norges eneste bakkenære navigasjons løsning eLoran destruert som pellets (skulle aldri kunne gjennoppstå). Intet alternativ til satellittsystemene er så langt etablert som backup. Idag skrikes det etter noe slikt og det finnes faktisk , - men noe trege folk i forvaltningen har ikke forstått at den nye innovative norske løsningen kan løse flere at de problemene man nå har kommet havnet opp i. Måtte disse en dag våkne opp å slippe disse til!

  5. Det finnes ikke noe mer kjedelig sted på jorden enn der klimaet er helt stabilt og i ro. Eller hva? Takk for at vi får ha vinter og sommer klima og at dette også skifter fra natt til dag og fra år til år. Og det at jorden er rund og snurrer både rundt seg selv og rundt andre himmellegemer gjør at vi mennesker bare er en liten brikke i det hele. Klart at også vår adferd betyr noe, - ikke minst rundt der vi bor, - i våre hus. Inneklima og uteklima! Der det er utrivelig varmt som i DOHA benyttes energi for å bringe det lokale klimaet slik at det treffer vårt trivsels behov og vi bygger oss inne med vegger (arenaen i DOHA)slik at vinden ikke forstyrrer oss.

    Det samme gjelder i nord og syd hvor temperaturen og ikke passer oss mennesker uten litt hjelp av varmekilder. Og vinden håndterer vi med bygninger, - for eks kjøpesentre med glass tak og vegger.

    Uansett kreves det energi for å holde styr på og tilpasse vårt lokale klimabehov der vi lever og bor. Vi kler jo også av og på oss for å trives.

    I dag med moderne måleteknikk, databehandling og statistikk får vi mer og mer oversikt over helheten rundt vår klode. Nå også over hva som skjer på andre kloder. Med satellitter antar man i dag at også Venus kan ha vært beboelig en gang i tiden. Nå har vist CO2 konsentrasjonen tatt overhånd og "jaget" vannet bort fra planeten. Dette siste fyrer nok oppunder teoriene om at det er CO2 mengden i atmosfæren som er en av de styrende gassene.

    Hvor mye vi mennesker kan gjøre for å tilfredsstille alles behov og ønsker der de lever er vanskelig å enes om. Det er politikk og en maktkamp hvor ingen virkelig kan vinne over tid.

    Etter en stor krig får de fleste nok med å overleve der de måtte befinne seg.

  6. Den mest effektive løsningen var i bruk allerede under annen verdenskrig. Den kan bli like effektiv idag og lar seg ikke jamme. Og sentralen enheten som styrer disse finnes i hopetall. De venter bare på å bli brukt. Enorm regnekraft. Og programmeringen er enkel. Japan som alltid har ligget foran oss fant ut at dette var overlegent alt annet den gangen. Men moderne raketter og andre flygende droner med moderne manøvrerings organer trenger kun en kamikäse flyger. Blant de 7 milliarder på kloden burde det finnes noen som stiller opp i ethvert land.

  7. Kystdirektøren svevde langt over skyene. Hun satt jo også som styremedlem i Norsk Romsenter. Eneste navigasjons redundans under hennes styre var sixtant i skapet, holde utkikk etter fyr og rustne staker og selvfølgelig å holde styringsfart. Skuter har jo som kjent intet "håndbrekk". Hun drev igjennom hurtig avvikling av den eneste alternative terrestriske løsningen, Den ble sanert under henne styre mens verden rundt undret seg på hva Norge drev med. Ja det er sant, - noen av oss fulgte med i korrespondansen mellom norske byråkrater og omliggende lands myndigheter som ville at Norge beholdt denne flotte infrastrukturen som langt ifra hadde gått ut på dato, - som noen byrokrater hevdet. Jeg var med å landserte dette i sin tid.

     

    Men nå har jeg noe helt nytt på gang sammen med en oppfinner og ingeniør.

    Vi er etpar norske ingeniører som har forsøkt å komme frem med et alternativ men ble effektivt skjøvet vekk og "glemt" av hennes stab allerede i 2012. Leser vi nå Nasjonal transportplan vil alle se at nettopp initiativer som våre skal dyrkes frem, - ja gis mulighet til å bevise at de kan løse fremtidens oppgaver.

    Vi er her fremdeles tross moden alder og opplever at vår redundante løsning faktisk er eneste realistiske maritime hjelpe middel for kystnær navigasjon. Helt uten behov for noe satellitt støtte. Vi har jo søkt patent globalt å maken finnes ikke noe sted. Dette er nyskapning av ypperste kvalitet og vil nok skape mange arbeidsplasser for ivrige programmerere og utviklere av moderne navigasjons og kommunikasjons teknologi. Vi skuer jo selvfølgelig også utenfor Norge men håper at Norsk forvaltning tar til vettet å slipper frem denne nye teknologien som kan bli en global løsning.

    • Liker 1
  8.  

    Fin artikkel. Det er vel markedet som styrer det hele og inntjening fra ettermarkedet. Jeg er Bosch fan og kjøpte to 14volt driller levert med to batterer til hver. Trodde dette skulle vare. Plutselig ble det 18volt og reserve batterer som ble vanskelig å kostbare skaffe. Flotte driller må erstattes av nye pga batteri feil, - bruk og kast. Huff.. Aner ikke hva som kan gjøres men mye bra utstyr går i søpla desverre.........Sånn er verden blitt!!

    Har selv en 14 volt bosch, 7-8 år gammel tror jeg. Funker som ny, ingen merkbar endring av kapasitet på batterier.

    Hvis du setter deg litt inn i det kan du bytte celler i batterikassen selv, men det krever litt innsikt og lodding.

     

    Bra, skal forsøke å åpne ett ekstra batteri jeg har. Er cellene lette å få tak i? Hvorfra?

  9. Fin artikkel. Det er vel markedet som styrer det hele og inntjening fra ettermarkedet. Jeg er Bosch fan og kjøpte to 14volt driller levert med to batterer til hver. Trodde dette skulle vare. Plutselig ble det 18volt og reserve batterer som ble vanskelig å kostbare skaffe. Flotte driller må erstattes av nye pga batteri feil, - bruk og kast. Huff.. Aner ikke hva som kan gjøres men mye bra utstyr går i søpla desverre.........Sånn er verden blitt!!

  10.  

    Sikkerhet mot hva?  Litt oppmerksomhet fra brukere og bruk av tilgjengelig virusløsninger ville sikret win xp og Win7 i mange år fremover dersom Microsoft tillot en eller annen organisasjon å  serve dette fritt fremover i årevis. Man kan ikke forvente at alle i hele verden med winPC skal måtte kjøpe Nytt,nytt nytt.  Men MS skal jo overleve og da må man tjene pengene for å sikre utbytter og lønninger til de ansatte. Mye bra hardware kastes og erstattes av nyere utstyr som knapt er ferdig utviklet ser det ut til. Man dynges ned med oppdateringer kontinuerlig, Er det saker de har glemt å selge med utstyret eller hva (Hi, Hi) ?  Må bare si huff igjen. Jeg tenker her kun på de mange alminnelige private brukerne av PCer i verden. Mye tid går også med til å finne igjen nødvendige innstillings paneler med funksjoner som faktisk stort sett er de samme man hadde under XP bare rotet til av ivrige designere hos Microsoft.

  11. Microsoft legger om hele sin forretnings modell. Ikke eie men leie. Operativsystemene de har laget gjennom mange år var nok tilfredsstillende for de fleste hjemmebrukere verden over. Men dersom de ikke skrotet disse etterhvert ville pengestrømmen dø ut og de bli historie. Og hverdagene med win10 innebærer stadige oppgraderinger som viser at win 10 aldri blir ferdig. Slitsomt, - huff....

  12. Applikasjoner som knyttes til romfarts teknologi har den fordelen at den ofte blir globalt anvendelig. Men må alle mindre nasjoner tenke globalt og benytte verdensrommet? Vi oppfordres av våre myndigheter til å bruke hue å komme opp med nye løsninger som løser samfunnsoppgaver på nye måter eller gir grunnlag for ny industri. Ta en titt på www.distributedshipssurveillance.com som i disse dager forsøker å vinne frem hos virkemiddelapparatet i Norge for å kunne lage en "demonstrasjons og F&U arena" som vil involvere institutter, universiteter og industrien i Norge og Europa. Her snur man hele problemstillingen på hodet ved å lokalisere skipene ved hjelp av veldig sterke radiosignaler sendt ut fra skipene og plukket opp langs kysten med rimelige sensorer. Sammen med moderne data løsninger, for eks IBM's kunstige intelligens filosofi og distribuerte sensorer burde de fleste forsøk på kriminell påvirkning og/eller sabotasje bli historie. Løsningen er intet ferdig produkt ennå men med offentlig finansiering burde målet være innen rekkevidde og markedet blir både sivilt og militært. Dette er bare en av mange industrielle offentlige oppgavre som Norge kan kaste seg over.

  13. Det er klart Norge skal satse på blandt annet romfarts industrien. Men ESA samarbeidet må ikke spise opp alle ressursene som tilbydes oss pga EU samarbeidet. Vi "andre" får forsøke å være like dyktige som romsenteret til å finne frem til gode oppgaver som de vil delta med å finne løsninger på gjennom for eks H2020.

    Jeg kjenner til lavbanesatellitt systemet ORBCOMM. Satellitt systemet ble etablert gjennom nittitallet av entusiastiske innovatører i USA som tilbød seg å destruere atomstrids hodene fra Pegasus rakettene som ble avviklet på den tiden. De overtok disse rakettene for $1 pr stykk og da ble tanken om et lavbane satellittsystem skapt. Historien finner man på Wikipedia, - en fantastisk historie.

    Gjenbruk burde verdsettes mer,- for eks skrotes et fulgt fungerende navigasjons system i disse dager her i Norge. Her hadde det vært rom for nytenkning før man river infrastrukturen. Den kunne vært benyttet til mange andre oppgaver inn i fremtiden.....

  14. Virkningsgrad?Om vinteren i nord og sør på kloden og i høyereliggende strøk trenger man isfri frontrute, varm luft i bilen, Tar man med dette i regnestykket om virkningsgrad for bensin og dieselbiler burde hylekoret forstumme. Har erfart at enkelte elbiler har ekstra diesel/gass varmere eller "varmepumpeteknologi å "slepe" på sammen med store tunge batterier. Det såkalte "tapet" av energi i forbrenningsmotoren gir oss jo denne varmen. Greit med nyutvikling men se på helheten før man hyler opp om virkningsgraden.

    • Liker 1
  15. Hva med Barentzburg? Jeg besøket hotellet der for et par år siden etter en herlig tur gjennom Nordenskioldland og der var det ingen synlige tiltak for å dempe røyken i motsetning til Longyearbyen. Her blir vel Ola Normann avvist med sine merkelige påfunn.

    Og Bjørnøya har jeg tilbragt deler av livet på og de stakkars dieselgeneratorene skaper neppe mye problemer lokalt eller globalt.

    Billigste måte for Norske byråkrater og politikere er å frede øyene og stanse enhver mulighet til praktisk anvendelse av disse til noe nyttig. Alt skal ligge "uberørt" til nye generasjoner. Vår generasjon, jeg er 67år over tok rot og rester etter tidligere satsinger på øyene Jan Mayen, Bjørnøya og Spitsbergen. Det er dette som er historie og oppleve at noen har drevet med noe før oss. Så får vi bygge videre på dette og eventuelt rydde opp. Ikke frede og passivisere den oppvoksende ungdommen som vil ha et liv......

×
×
  • Opprett ny...